Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σπρώχνει υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Μια ανάσα από τις 750 μονάδες αναρριχήθηκε ο Γενικός Δείκτης με τράπεζες – blue chips να κινούνται παράλληλα ανοδικά σε μια κίνηση που αιφνιδίασε. Η σημασία του triple witching και τα δυο πακέτα που φούσκωσαν τον τζίρο.

Τι σπρώχνει υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων, των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, αλλά και η υποχώρηση των επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια δημιουργούν τις προϋποθέσεις για συνέχιση της Τραπεζικής αναρρίχησης, που σήμερα ακολούθησε μεγαλύτερος αριθμός τίτλων από τον μη Τραπεζικό 26αρη και λίγες μετοχές από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη πρέπει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση του τζίρου, η οποία οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην αύξηση των προσυμφωνημένων συναλλαγών, λόγω δύο μεγάλων "πακέτων" που έγιναν σε Eurobank και Grivalia.

Σε κάθε περίπτωση, για να συνεχιστεί η αναρρίχηση της Αγοράς και η προσπάθεια "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων και πέραν της Παρασκευής, όπου είναι το triple witching Δεκεμβρίου, την ώρα που συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς οι μετακυλίσεις θέσεων στην Αγορά Παραγώγων, χρειάζεται συνεχής αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Ξεκινώντας από τις αποδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα σημειώθηκε νέα αξιοπρόσεκτη αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ελληνικού 2ετους περιορίζεται στο 2,06% και του 10ετους στο 4,26%.

Από την άλλη, το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε, σήμερα, το Ελληνικό Δημόσιο από την έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο ήταν μειωμένο στο 1,6%, από 1,75% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Ομόλογα και έντοκα γραμμάτια δείχνουν την συνεχιζόμενη μείωση του "country risk", όμως παραμένει ζητούμενο το πόσο ψηλότερα μπορεί να πάει το Χ.Α. με τις συνεδριάσεις χαμηλού κόστους, αλλά και η συμπεριφορά που θα επιδείξει η εγχώρια Αγορά από τις αρχές του νέου έτους (απομένουν μόλις 10 συνεδριάσεις για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς), όταν και σταδιακά, θα επιστρέφουν στις "επάλξεις" οι Ξένοι διαχειριστές.

"Στη σημερινή συνεδρίαση είναι επιθυμητό να υπάρξει συναλλακτική αναβάθμιση, διακόπτοντας τις διεκπεραιωτικού χαρακτήρα συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών, "εκτάκτων συνθηκών". Σε αυτό μπορεί να συμβάλει το περιεχόμενο των ομιλιών στο συνέδριο της 'Capital Link' στη Ν. Υόρκη, αλλά και οι δηλώσεις Watsa για την Ελλάδα, τονώνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον" ανέφερε στο πρωινό της report η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Νωχελική κίνηση χωρίς ουσιαστική τάση με τον Γενικό Δείκτη να δίνει υπέρβαση των 745 μονάδων, ελπίζοντας σε κίνηση προς τις 758 μονάδες. Λήξη συμβολαίων την Παρασκευή, ενώ ο τζίρος πρέπει να αυξηθεί αν θέλουμε να δούμε σημαντική κίνηση στην Αγορά, με τον Τραπεζικό κλάδο να είναι αυτή την στιγμή, τεχνικά, αυτός που έχει το πάνω χέρι" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, όπου και σήμερα απέσπασε την "μερίδα του λέοντος" τόσο όσον αφορά την προσοχή, όσο και τις συναλλαγές ημέρας, από τους ενεργούς traders, η γενικότερη εικόνα παραμένει θετική, έστω και αν οι επιμέρους Τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν σχετικά από τα υψηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 785,94 μονάδες (+3,27%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 782,81 (+2,86%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 785,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,16%.

Σημειώστε ότι το σημερινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών σηματοδοτεί υψηλά 29 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/11 (787,91 μονάδες).

Τεχνικά και αν συνεχιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία "δοκιμαστική" αναρρίχηση μέχρι τις 800 - 817 μονάδες, όμως από εκεί και ψηλότερα θα απαιτηθεί σημαντικά υψηλότερος τζίρος.

Για όσους επιμένουν στο Τραπεζικό trading, η επόμενη, τεχνική, αντίσταση για την Alpha Bank (+3,39% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) εντοπίζεται στα 1,76 ευρώ, για την Εθνική (+2,14%) στα 0,30 ευρώ, για την Eurobank (+3,47%) στα 0,745 - 0,75 και 0,776 ευρώ, με απώτατο στόχο τα 0,85 ευρώ και για την Πειραιώς (+4,17%) στα 2,60 - 2,66 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "ξεκίνησε ο διαγωνισμός πώλησης από την Τρ. Πειραιώς χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έχουν ως εξασφαλίσεις ακίνητα, ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Με βάση το ενημερωτικό σημείωμα που απεστάλη στους επενδυτές, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο (project AMOEBA) περιλαμβάνει 700 μη εξυπηρετούμενα δάνεια 120 Επιχειρήσεων, ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ". 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συμπεριφορά της Αγοράς αιφνιδίασε τους περισσότερους από τους εγχώριους αναλυτές που περίμεναν μία ακόμα αδύναμη συνεδρίαση, έστω και αν φρόντιζαν να επισημάνουν ότι κάποια στιγμή το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα "τιμολογήσει" την αποκλιμάκωση των αποδόσεων που συνεχίζεται στην Αγορά ομολόγων.

Μένει να φανεί αν η ανοδική κίνηση θα συνοδευτεί από σταδιακή αύξηση του τζίρου, ή αν το Χ.Α. θα "υποκύψει" στην επερχόμενη "εορταστική ραστώνη".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, που σήμερα σημείωσε αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με την εικόνα των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, δεν ήταν λίγες οι μετοχές που ξεχώρισαν θετικά.

Έτσι διόλου ευκαταφρόνητα δεν ήταν τα σημερινά κέρδη για τον ΑΔΜΗΕ (+2,20%) εν μέσω προσδοκιών ότι η εισηγμένη θα συνεχίσει την πολιτική των "πλούσιων" μερισμάτων. Τεχνικά, αν ο τίτλος δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,83 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1,90 ευρώ, με απώτερο στόχο τα 2,03 - 2,05 ευρώ.

Από την άλλη, ο ΟΤΕ (+2,99%) συμπλήρωσε έξι ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες επτά. Παραμένει με αγοραστικό σήμα όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 10.58 ευρώ, ενώ η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 11,00 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 11,10 - 11,20 και 11,60 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΟΤΕ σηματοδοτεί υψηλά 4,5 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/8 (11,10 ευρώ.

"Καρέ" συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Viohalco (+1,68% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που μετά από δέκα συνεδριάσεις "ξαναείδε" κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ. Στα 3,03 ευρώ το "stop" στο ημερήσιο "short" και η αμέσως επόμενη αντίσταση στην ζώνη 3,04 - 3,07 ευρώ.

Αρκετά ήταν τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Ελτράκ (-9,57%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα ποσού €0,6890 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,58565 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, στην Mermeren (0%) θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με ελάχιστες συναλλαγές δεν αλλάζει, πλέον, η ημερήσια τιμή, ξαφνικός πωλητής στην Παπουτσάνης (-8,43%), ενώ η Γενική Εμπορίου (+5,86%) ξαναέκανε συναλλαγές μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, μηδενικού όγκου.

Με ελαχιστότατες συναλλαγές η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Χατζηκρανιώτης (+19,05%), αντίδραση στην ΑΝΕΚ (+14,17%) μετά από πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες έξι, ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον στην Έλαστρον (+8,13%), ενώ "καρέ" συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο Κέκροπας (+21,57%), που σήμερα αύξησε σημαντικότατα τον όγκο συναλλαγών.

Δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά του ο Καρέλιας (+6,06%) πάντα με τις γνωστές χαμηλές συναλλαγές, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Πλαίσιο (+2,63%) και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για Ικτίνο (+3,66%), ΑΕΓΕΚ (+1,43%) και Cenergy (+5,17%).

Διατηρούν την επαφή με τα πολυετή υψηλά τα Πλ. Κρήτης (+4,07%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Ιντρακόμ (+3,06%) και Χαλκόρ (+1,09%), ενώ η Quest (+2,77%) συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες επτά.

Άλλαξαν επί το θετικότερον τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., μετά και την σημερινή συνεδρίαση.

Για τον Γενικό Δείκτη, το κλείσιμο υψηλότερα των 749 μονάδων, δημιουργεί περιθώρια minimum κίνησης προς τις 758 μονάδες, ενώ για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,68%) το κλείσιμο υψηλότερα των 1955 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο προς τις 1970 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά δείχνει να μην έχει τη 'φαντασία' ώστε να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο εν μέσω του, για τις Αναπτυγμένες Ξένες Μετοχικές Αγορές, παραδοσιακά ευνοϊκού Δεκέμβρη" εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης.

Οι επενδυτές στη Λεωφόρο Αθηνών στρέφονται, μεταξύ άλλων, στην πορεία της αξιολόγησης, στην άνοδο των Ελληνικών ομολόγων και ότι αυτή συνεπάγεται για την περίφημη "έξοδο στις Αγορές", στη διαχείριση του Δημόσιου χρέους, σε συνάφεια με την παραμονή, ή μη του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα και στο "κλίμα" που διαμορφώνεται αναφορικά με την εξυγίανση των Τραπεζικών ισολογισμών.

Κρίσιμες οι εν εξελίξει συνεδριάσεις νομισματικών πολιτικών της ΕΚΤ και της Federal Reserve, με τους αναλυτές, πάντως, να έχουν λάβει το "μήνυμα" των ιθυνόντων για σταδιακό περιορισμό της ρευστότητας.

Παράλληλα, το bitcoin κεντρίζει ολοένα και περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον και τα απανωτά ρεκόρ της τιμής του αποτελούν θέμα συζήτησης μεταξύ ανθρώπων, που μέχρι πριν λίγο καιρό αγνοούσαν την ύπαρξή του. Η υψηλή διακυμανσιμότητα της τιμής του και τα "θολά" θεμελιώδη του, θυμίζουν χρυσές (που συχνά στην πορεία γίνονται μελανές) σελίδες της ιστορίας της κερδοσκοπίας.

Για την ώρα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δείχνει εγκλωβισμένος στο εύρος τιμών μεταξύ 700 και 770 μονάδων του τελευταίου τριμήνου, με τις αδιάφορες από πλευράς τζίρου συνεδριάσεις να μην ξεκαθαρίζουν το τοπίο σχετικά με την επόμενη μεγάλη κατεύθυνση των τιμών.

Το υψηλό beta του Τραπεζικού δείκτη και η παρούσα εγγύτητα των τιμών του με αυτές του Γενικού Δείκτη κάνουν ενδιαφέρουσα την αναλογία ΔΤΡ:ΓΔ. Όσο ο ΔΤΡ χάνει έδαφος σε σχέση με τον ΓΔ, η Αγορά βρίσκεται σε "θέση άμυνας". Αντίθετα, όταν η επενδυτική διάθεση ευνοεί την υπεραπόδοση του ΔΤΡ έναντι του ΓΔ, το momentum παρουσιάζεται ευνοϊκότερο.

"Το τελευταίο 'bear market' του ΔΤΡ είχε αφετηρία την περιοχή των 1.146 μονάδων στα μέσα του Καλοκαιριού, τη στιγμή που ο ΓΔ δεν ξεπερνούσε τις 860 μονάδες, την ίδια περίοδο" υπενθυμίζει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+1,49%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Sensex 30 (-0,53%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με θετικό βηματισμό κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, περιμένοντας τις σημερινές ανακοινώσεις της Fed.

Μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό, ελεγχόμενες πιέσεις στο Πετρέλαιο.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι οι Παγκόσμιες Αγορές Αργού Πετρελαίου δεν θα ανακτήσουν την ισορροπία τους μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, ενώ αύξησε τις εκτιμήσεις για τις προμήθειες από τις ΗΠΑ και άλλους Ανταγωνιστές. Η μηνιαία έκθεση του Πετρελαϊκού Καρτέλ αυξάνει την πρόβλεψη για τις προοπτικές της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ το 2018. Το Καρτέλ αναμένει, πλέον, πως η παραγωγή των Ανταγωνιστών του θα αυξηθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή κατά 1,7%, το 2018. Όσον αφορά την παραγωγή Αργού στις ΗΠΑ, προβλέπει ότι θα αυξηθεί κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα, στα 1,1 εκατ. βαρέλια.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η Ιταλία κατέληξε στην 4η Μαρτίου 2018 ως την ημερομηνία διενέργειας των γενικών εκλογών της, που αποτελούν και την επόμενη μεγάλη δοκιμασία για την ΕΕ", σύμφωνα με πληροφορίες του Ιταλικού Τύπου. Οι "La Repubblica" και "Corriere della Sera", οι μεγαλύτερες Ιταλικές εφημερίδες, ανέφεραν πως "υπήρξε συμφωνία για διενέργεια των εκλογών στις 4 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει πως ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή κάπου μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δυόμισι ετών μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στη Βρετανία στο διάστημα Αυγούστου - Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 56.000 άτομα, ο μεγαλύτερος αριθμός από τον Μάιο του 2015. Η μείωση υπερέβη τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι "η τελική συμφωνία για το 'Brexit' θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή".

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού" ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,4% στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2%, από 2% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός, ωστόσο, υποχώρησε στο 1,7%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέες, χαμηλότερες τιμές - στόχους για τις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών δίνει σε έκθεσή της η Eurobank Equities, διατηρώντας συστάσεις "buy" για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας και "hold" για την Πειραιώς.

Ο νέος στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 2,7 ευρώ, για την Εθνική στα 0,41 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,27 ευρώ. Για τις δυο πρώτες τονίζει ότι προσφέρουν έναν καλό συνδυασμό ισχυρών θεμελιωδών και ελκυστικής αποτίμησης, ενώ για την Πειραιώς σημειώνει την πιο αδύναμη θέση της όσον αφορά στα θεμελιώδη μεγέθη σε σχέση με τις άλλες δυο Τράπεζες.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι χαμηλότερες τιμές οφείλονται στη μείωση των προβλέψεων για την κερδοφορία των Τραπεζών, λόγω πιέσεων στα καθαρά έσοδα από τόκους και υψηλότερο κόστος ρίσκου.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι "αναμένει βελτίωση των καθαρών κερδών για τις Τράπεζες τη διετία 2018 - 2019 καθώς το κόστος ρίσκου θα συνεχίσει να μειώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν. Είναι αισιόδοξη για τα 'stress tests' και την ποιότητα ενεργητικού των Τραπεζών, καθώς υπάρχει πολύ καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον σε σχέση με το 2015, πιο αποδοτικό πλαίσιο διαχείρισης των 'κόκκινων' δανείων και οι Τράπεζες ξεκινούν από σημαντικά καλύτερη θέση όσον αφορά στους κεφαλαιακούς δείκτες".

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 736,48 (-0,27%) και 748,75 μονάδων (+1,40%), στις 17.00 βρέθηκε στις 748,51 (+1,36%), μέσω των τελικών δημοπρασιών αναρριχήθηκε στις 750,23 (+1,6%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 749,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,53%.

Ο τζίρος "σκαρφάλωσε" στα 83,3 εκατ., από τα οποία τα 35,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΓΡΙΒ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απέσπασαν το 46,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalcom Jumbo, Folli Follie Group, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελ. Πετρέλαια.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές μειώθηκαν στο συμβόλαιο του δείκτη και εκτινάχθηκαν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (257.810 συμβόλαια).

Στα 2.413 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.653 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.450, 2.099 για τον Δεκέμβριο, 1.288 για τον Ιανουάριο και 63 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.955) κινήθηκε μεταξύ 1.919,5 και 1.961 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (54.000 Eurobank, 5.601 Jumbo, 8.000 Intralot, 13.500 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (32.858), Εθνική (139.379), MIG (18.732), Alpha Bank (14.569), Πειραιώς (6.586), ΔΕΗ (2.720), Μυτιληναίο (5.416), ΟΤΕ (4.127), Viohalco (2.034), ΑΔΜΗΕ (4.422), Ελ. Πετρέλαια (2.244), Cenergy (3.258), ΟΠΑΠ (848), Ελλάκτωρα (1.838), Intralot (1.933), Jumbo (606), ΕΥΔΑΠ (156), ΕΧΑΕ (5.204), Lamda Development (616), Folli Follie Group (463), Motor Oil (578), ΓΕΚ (4.248), Τέρνα Ενεργειακή (3.228), ΟΛΠ (687), Τιτάνα (705), Τρ. Αττικής (145), Grivalia (123).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 28.477, Eurobank 48.873, Εθνική 117.614, Alpha Bank 18.556.

Ας σημειωθούν τα 90 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                       Name of Issuer                NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,77%
2017-12-08
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,61%
 
2017-12-04
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,53%
 
2017-11-29
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-06

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 5.713.460 τεμ., (από 5.723.957 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 108.481.006 τεμ. (108.281.006), Πειραιώς 8.843.137 τεμ. (8.843.137), ΔΕΗ 2.265.412 τεμ. (2.265.412) και Eurobank 20.036.322 τεμ. (19.756.370).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v