Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο η τραπεζική αντίδραση

Η κινητικότητα στον κλάδο των τραπεζών συντηρεί την όποια συγκρατημένη αισιοδοξία έχουν οι αγοραστές. Θετικό το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια. Η προσοχή και σε Coca Cola, OTE, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ.

ΧΑ: Ζητούμενο η τραπεζική αντίδραση

Ακάθεκτη η Wall Street, με νέο υψηλό για τον S&P 500 στις 2.664 μονάδες, ενεργειακή ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ισχυρά κέρδη 1,6% για τον αντίστοιχο κλαδικό δείκτη και στο ΧΑ απογοήτευση για ακόμη μία συνεδρίαση, καθώς η αγορά παρέμεινε κολλημένη στα... αβαθή.

Με τζίρο 30,9 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στις 738,44 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 761,08 και με τον FTSE25 στις 1.925,14 μονάδες.

Λίγο ως πολύ μία από τα ίδια, με περιορισμένο το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον και τις ενδοσυνεδριακές κινήσεις να περιορίζονται κυρίως στις τράπεζες. Ο κλάδος είχε και χθες μεταβλητότητα, διακυμάνσεις, θέσεις αγοράς, επιβεβαίωση της δυναμικής που έχει η Εθνική και στο τέλος ένα θετικό ποσοστό στο 1,17% έναντι της οριακής μεταβολής που σημείωσε ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, η συναλλακτική κόπωση των προηγούμενων ημερών, που είχε αποδοθεί, εν μέρει τουλάχιστον, στην είσοδο στην εορταστική περίοδο, είχε και περαιτέρω επιδείνωση, οδηγώντας το χρηματιστήριο σε συνθήκες «έκτακτων συνθηκών» και την επενδυτική κοινότητα σε προβληματισμό. Αυτό, εν μέρει, ήταν και το αποτέλεσμα της εφαρμογής των νέων κανόνων που αφορούν στην υλοποίηση των μεταβολών των τιμών των μετοχών, γεγονός στο οποίο σταθήκαμε από το πρώτο κιόλας σχόλιό μας, νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Ωστόσο το ότι παραμένει ενεργός ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών συντηρεί την όποια συγκρατημένη αισιοδοξία έχουν οι αγοραστές, τουλάχιστον όσο ο ΓΔ παραμένει μέσα στα τεχνικά πλαίσια. Εμπειρος χρηματιστηριακός αναλυτής «μετρά» ως απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη την κίνηση (του ΓΔ), καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο του retest του εκθετικού ΚΜΟ 30 ημερών (735 μον.), όπως επίσης της κρίσιμης στήριξης των 737 μονάδων (23,6%) που -προσώρας- επιβεβαιώνεται.

Καλή η εικόνα του τραπεζικού κλάδου, αμφίσημη του FTSE25, με μεικτές τάσεις για δεικτοβαρείς μετοχές-σηματωρούς.

Βραχυπρόθεσμα, σήμερα-Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση λήξης «τριπλής σειράς» στα Παράγωγα, η τάση θα κριθεί από τις αντοχές των τραπεζών να υπερκεράσουν σε «κλείσιμο» έστω την τιμή των 770 μονάδων (θυμίζοντας το εύρος/αντίσταση των 770-780) και τα περιθώρια κίνησης του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης πάνω από τις 1.925, με έναν «αέρα» έστω 5-10 μονάδων.

Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό, εάν η Εθνική συνεχίσει την ανοδική διόρθωσή της πάνω από το 0,28 ευρώ, εάν στην Alpha Bank η χθεσινή απάντηση των αγοραστών στους πωλητές των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων έχει συνέχεια για πάνω από το 1,625 ευρώ και με την προϋπόθεση πως δεικτοβαρή blue chips με βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση υπερβούν συγκεκριμένες αντιστάσεις.

Με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο σχεδόν 5 εκατ. ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 10,69, θα πρέπει να υπερβεί τα 10,75 ευρώ. Επίσης με υψηλό τζίρο 1,8 εκατ. ευρώ η Jumbo στα 13,52 ευρώ.

Η ΔΕΗ το 1,90 ευρώ και κάποιες από τις μετοχές των Motor Oil, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων και ΤΙΤΑΝ, FF Group από τις χθεσινές απώλειες να «γυρίσουν» σήμερα με θετικό πρόσημο.

«Κλειδί» και η Coca Cola, που δεν πρέπει να χάσει τα 26,25-26,30 ευρώ ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 45/44 δείχνει πως υπάρχει περιθώριο για κινήσεις στα μεσαία-χαμηλότερα στρώματα της αγοράς.

Κινητικότητα σε Ικτίνο, Frigoglass, Cenergy, ΥΓΕΙΑ, Πλαίσιο, Κέκροψ κ.ά. από αυτές τις κατηγορίες, που μπορεί να έχουν συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v