Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρά κέρδη και χαμηλός τζίρος

Ηπια άνοδος στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στη ζώνη των 740 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 2% για τη Eurobank. Mε θετικό πρόσημο Alpha, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Εθνική. Απώλειες για ΔΕΗ, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΧΑ: Μικρά κέρδη και χαμηλός τζίρος

Με μικρές απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μικρά κέρδη το ΧΑ. Με αιχμή, και σήμερα, τον τραπεζικό κλάδο, επιχειρείται ο απεγκλωβισμός του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα... αβαθή των 735-740 μονάδων.

Με 3 στις 5 θετικές συνεδριάσεις, οι τράπεζες είναι ο μοχλός που χρησιμοποιείται για να δείξει αντανακλαστικά η αγορά, να αναθερμανθεί κάπως το κλίμα, που από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και με αφορμή τις αλλαγές στην τιμή διαπραγμάτευσης των μετοχών έχει «παγώσει» την ούτως ή άλλως υποτονική εικόνα στη Λεωφ. Αθηνών.

Σε φάση συσσώρευσης ο Γενικός Δείκτης, χωρίς ουσιαστική τάση (όπως σημειώναμε χθες στον Εκηβόλο), δεν «δείχνει» ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση. Στις περιορισμένες συναλλαγές και στον μέτριο τζίρο αποτυπώνεται εύγλωττα η επενδυτική άπνοια, που από το πρωί της Δευτέρας έχει γίνει πιο έντονη. Πολλά τα παράπονα στα χρηματιστηριακά γραφεία, πως με τις αλλαγές ήρθε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως φειδωλό ενδιαφέρον επενδυτών και παικτών.

Στις 735-740 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 760-767 ο Δείκτης Τραπεζών και στο εύρος των 1.921-1.927 ο FTSE25. Σε τόσο στενά εύρη διακύμανσης, ούτε καν intraday κινήσεις δεν μπορούν να γίνουν, παρότι τις τελευταίες συνεδριάσεις φάνηκε πως κάτι κινείται (και ενδοσυνεδριακά), κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Συνεπώς στις τράπεζες εστιάζουμε και σήμερα, αλλά όσο ο ΔΤΡ δεν δίνει σε «κλείσιμο» τιμές στο εύρος των 770-780 μονάδων τόσο οι αγοραστές θα παραμένουν επιφυλακτικοί. Αντιθέτως σε ενδεχόμενη κίνηση ανοδικής διόρθωσης του κλαδικού δείκτη υψηλότερα των 770, εκτιμάται πως και ο ρυθμός συναλλαγών θα επιταχυνόταν και μεγαλύτερος τζίρος θα πραγματοποιούνταν.

Είναι ενδεικτικό πως στις πρώτες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας και από τη μέχρι τώρα εικόνα στην αγορά, ο τζίρος είναι κατά περίπου 40% μειωμένος σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα και σχεδόν το ίδιο λιγότερος σε σχέση με τις αμέσως δύο προηγούμενες. Με τζίρους 30 και 35 εκατ. ευρώ η αγορά δεν μπορεί να δώσει κίνηση, με αυτές τις συναλλαγές δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος για τις 770-780 μονάδες.

Στον τραπεζικό κλάδο, μεικτές τάσεις, με ελαφρά υπερίσχυση των αγοραστών σε Alpha Bank, Πειραιώς και σημαντική αντίδραση 2,76% στη Eurobank, που φτάνει το 0,74 ευρώ. Με μικρό προβάδισμα οι πωλητές στην Εθνική, στο 0,279 ευρώ.

Τζίρος μόλις 3,5 εκατ. ευρώ, στις 11:30, με το 32% στις τράπεζες και συγκριτικά ικανοποιητικά ποσοστά σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου αλλά και ΟΛΠ, FF Group, Viohalco, Cenergy, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΤΙΤΑΝ κ.α.

Από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη, με θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, Sarantis, ΟΠΑΠ, Fourlis, FF Group.

Στις 37/35 μοιρασμένη η σχέση ανοδικών-πτωτικών μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v