Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτό το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στις 740 μονάδες για τον ΓΔ στο ξεκίνημα, με τους long να αποκτούν πλεονέκτημα σε ενδεχόμενη κίνηση πάνω από αυτά τα επίπεδα σε κλείσιμο. Οι «αρρυθμίες» στην αγορά, τα παράπονα και το θετικό διεθνές κλίμα. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν χθες.

Ανοιχτό το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο

Νέο ρεκόρ για τον S&P 500 στη Wall Street, μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές. Και στην Αθήνα, στο ΧΑ... μπλεγμένοι στα tick sizes, σε μία συγκυρία που ο γερμανικός παράγων υπερθεματίζει για την προοπτική της Ελλάδας. Τι να πει κάποιος, πέραν των όσων (και λίγων) αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης στο εμπεριστατωμένο άρθρο του για τις αλλαγές που έφεραν τα πάνω-κάτω από την προσυνεδρίαση της Δευτέρας, λες και λείπει ο κοινός νους, προκαλώντας νέα προβλήματα και δημιουργώντας εύλογα «βροχή» παραπόνων... Ας περιοριστώ σε αυτά τα ολίγα, εισαγωγικά, σήμερα 12 Δεκεμβρίου -του Αγίου Σπυρίδωνος-, ημέρα που έχει τεθεί ως αναστροφής ενόψει του triple witching της Παρασκευής. 

Μετά τη χθεσινή, αρκετά... επεισοδιακή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε τελικά στις 738,47 μονάδες, με απώλειες 0,30%, με αφορμή κυρίως την τεχνητή υποχώρηση του δεικτοβαρούς ΟΠΑΠ αλλά και τη γενικότερη αρρυθμία που παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, μέχρι το κλείσιμο, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 752,27 και τον FTSE25 στις 1.923,42 μονάδες. 

Συναλλαγές 30,7 εκατ. μετοχών, τζίρος μόλις 27,1 εκατ. ευρώ -δηλαδή στο σχεδόν ήμισυ της τελευταίας εβδομάδας-, διαμόρφωση στρεβλής εικόνας μίας αγοράς που ουσιαστικά είχε ανοδική φορά, τάση συνέχισης της σημαντικής ανοδικής διόρθωσης της Παρασκευής. 

Σε συγκυρία που ακόμη οι ξένες αγορές -κυρίως δε η Wall Street- λειτουργούν υπέρ των αγοραστών, στο ΧΑ δεν μπορεί να εξελιχθεί η κίνηση προς τις 770/780 μονάδες, προς κλείσιμο έτους. Σε συγκυρία που από την Deutsche Bank μέχρι τη Handelsblatt, ο γερμανικός παράγων δίνει τα... ρέστα του για τη συνέχεια. Προοπτική που προφανώς μένει να επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί. 

Τα μηνύματα των τραπεζιτών από τη Νέα Υόρκη, για διαχειρίσιμες επιπτώσεις από τα stress tests, σύμφωνα με τον Νίκο Καραμούζη ωστόσο ξένα funds, λ.χ. το Marshall Wace επανήλθε χθες, shortάροντας κυρίως την Alpha Bank. Βραχυπρόθεσμο το κόντρα παιχνίδι συγκεκριμένων funds με θέσεις πώλησης, μένει να φανεί σε δεύτερο χρόνο εάν οι διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΕΕΤ και των Ελλήνων τραπεζιτών κατ' αρχάς πείθουν τους ξένους και σταδιακά μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο το σκηνικό. 

Συν τω χρόνω, θα τα δούμε όλα αυτά, προσώρας περιοριζόμεθα στη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας για αυτή την εβδομάδα. 

Οσο ο ΓΔ συντηρείται πάνω από τις 723 μονάδες, εκτιμά έμπειρος αναλυτής, οι αγοραστές είναι μέσα στο παιχνίδι, ενώ σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 740 μονάδων (σε κλείσιμο), το πλεονέκτημά τους (σε εβδομαδιαίο) ενισχύεται περαιτέρω. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, μετοχή-ρυθμιστής αυτές τις συνεδριάσεις η Αlpha Βank καθώς βρέθηκε και χθες στο στόχαστρο short πωλήσεων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση στο 1,592 ευρώ (σ.σ. προσοχή στις... δεκαδικές λεπτομέρειες, όλα κι όλα...), αλλά με την Εθνική να επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως οδηγού του κλάδου, στο 0,276 ευρώ. Στο δια ταύτα: Εθνική με απόδοση 11,29% για το 2017, απώλειες 16,21% για την Αlpha Βank, με τον ΔΤΡ στο μείον 10,22% από την αρχή του έτους. Το... ταμπλό μετράει και γράφει. 

Συνεδρίαση ειδικών συνθηκών, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος και λόγω ΟΠΑΠ, με τους αγοραστές να βρίσκουν την ευκαιρία να λάβουν θέσεις από τα 9,49 ευρώ και η μετοχή να «κλείνει» στα 9,72 ευρώ. 

Στη Motor Oil, οι αγοραστές είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν από τα 18,96 έως τα 19,28 ευρώ -υψηλό ημέρας-, υπερκαλύπτοντας την αρχική αρνητική διαφορά. 

Στον σηματωρό Μυτιληναίο οι αγοραστές είχαν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, από τα 8,75 έως τα 8,90 ευρώ, με τη μετοχή και πάλι σε long τάση. 

Στα 26,56 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola συνέβαλε στην απορρόφηση μέρους των πιέσεων, όπως και οι Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΙΤΑΝ, FF Group. 

Στις 48/43 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, σε μία συνεδρίαση με ανοδική χροιά αλλά αρνητικό τελικό πρόσημο, κάτι που μας κρατά ενεργούς ως προς το βασικό σενάριό μας προς τις 770/780 μονάδες. 

Frigoglass, ΕΛΤΡΑΚ, αλλά και Cenergy, Viohalco και Ικτίνος μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν χθες, δικαιώνοντας απόλυτα όσους τις τελευταίες ημέρες εστιάζουν σε συγκεκριμένες μετοχές/εισηγμένες αυτής της κατηγορίας.   

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v