Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση «ειδικών συνθηκών» με χαμηλό τζίρο

«Επεισοδιακή» η πρώτη συνεδρίαση μετά τις αλλαγές στις μεταβολές των μετοχών. Βάρυναν και οι αποκοπές μερισμάτων, κυρίως στον ΟΠΑΠ. Οριακή πτώση για τον Γενικό Δείκτη με τις συναλλαγές μόλις στα 27,4 εκατ. ευρώ.

ΧΑ: Συνεδρίαση «ειδικών συνθηκών» με χαμηλό τζίρο

Παρά την σημαντική συρρίκνωση της μικτής αξίας συναλλαγών (η χαμηλότερη των τελευταίων 12 συνεδριάσεων, με την αμέσως χαμηλότερη να έχει σημειωθεί στις 23/11, 26,636 εκατ.), η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας δεν στερήθηκε ενδιαφέροντος, ενώ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και "επεισοδιακή", μετά τις αλλαγές που εφάρμοσε, από σήμερα, το Χ.Α. στις μεταβολές των μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι προστέθηκαν επιπλέον δεκαδικά ψηφία στις τιμές των μετοχών στο ταμπλώ (όχι σε όλες), ενώ το ποσό ελάχιστης μεταβολής (tick size) διαφέρει, πλέον, από μετοχή σε μετοχή.

Σαν να μην έφτανε αυτό, αρκετοί providers είχαν σημαντικά, τεχνικά, προβλήματα στην μετάδοση στοιχείων και αυτά δεν περιορίστηκαν μόνο στις τιμές των μετοχών, αλλά επεκτάθηκαν στους βασικούς και κλαδικούς δείκτες του Χ.Α., αλλά, ακόμα και στον διαμορφούμενο τζίρο.

Το αποτέλεσμα ήταν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, πριν να διοχετεύσουν εντολές στο σύστημα συναλλαγών, να απευθύνονται στα dealing rooms των ΑΧΕ, για να επιβεβαιώσουν τις τρέχουσες τιμές (!)

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με απόφαση του Χ.Α., από σήμερα καταργήθηκαν οι κατηγορίες διαπραγμάτευσης "χαμηλή διασπορά" και "προς διαγραφή" και οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών που έως σήμερα διαπραγματεύονταν στις ως άνω δύο καταργούμενες κατηγορίες, μεταφέρθηκαν στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης ως εξής:

Στην Κύρια Αγορά μεταφέρθηκαν οι μετοχές των Alpha Αστικά Ακίνητα, Attica Group, Nexans, Trastor, Αθηνά, ΓΕΚΕ, Εθνική Πανγαία, Τρία Άλφα (κοινή και προνομιούχος), Καρέλιας, Λανακάμ, Μινωικές Γραμμές, Λεβεντέρης (κοινή και προνομιούχος) και Περσεύς.

Στην κατηγορία "Επιτήρησης", μεταφέρθηκαν οι Compucon, Βιοτέρ, Marac. (οι τίτλοι των ΚΟΜΠ και ΜΑΡΑΚ, θα διαγραφούν στις 21/12/2017).

Όλα τα παραπάνω σε μία, εξ ορισμού, "ειδικών συνθηκών" συνεδρίαση, καθώς υπήρχαν και οι αποκοπές μερισμάτων σε Δεικτοβαρείς μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-3,76% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,70 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,595 ανά μετοχή).

Επίσης, οι μετοχές της Motor Oil (+0,10% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2017, €0,30 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,255 ανά μετοχή).

Μένοντας στις αποκοπές μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 η μετοχή της Ελτράκ (+5,71%) θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος, ποσού ενός 0,6890 € ανά μετοχή (μετά την παρακράτηση φόρου μερισμάτων ποσοστού 15%, το καθαρό πληρωτέο μέρισμα ανέρχεται σε 0,58565 € ανά μετοχή), ενώ στις 15 Δεκεμβρίου οι μετοχές της ΕΛΒΕ (0%) θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Για να υπολογιστεί η "ιδιαιτερότητα" της εβδομάδας που ξεκίνησε, στις 12 - 13/12 συνεδριάζει το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της Fed, με τους αναλυτές να θεωρούν πολύ πιθανή μία κίνηση αύξησης των Αμερικανικών επιτοκίων και στις 14/12 συνεδριάζει το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με το "triple witching" Δεκεμβρίου, εντός και εκτός των τειχών και όσον αφορά το Χ.Α. και με τις αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων, λόγω εξόδου από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης των Attica Bank (-3%, Ελλάκτωρα (-1,16%) και Fourli (-0,92% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και εισόδου των Τέρνα Ενεργειακή (-0,69%) και ΕΥΔΑΠ (-1,16%).

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη "αδύναμη" εικόνα για ένα σημαντικό κομμάτι του μη Τραπεζικού FTSE26, αλλά και ο μειούμενος αριθμός των θετικών πρωταγωνιστών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κίνηση που θέτει εν αμφιβόλω τις εκτιμήσεις - προσδοκίες, για "window dressing" στις 12 συνεδριάσεις που απομένουν.

"Στη σημερινή συνεδρίαση, Motor Oil και ΟΠΑΠ αποκόπτουν προμέρισμα 0,30 ευρώ και 0,70 ευρώ αντιστοίχως. Το rebalancing των δεικτών του FTSE (είσοδος των Τενέργα - ΕΥΔΑΠ, έξοδος των Φουρλή - Αττικής - Ελλάκτωρα) σε συνδυασμό με την τριπλή λήξη Παραγώγων της Παρασκευής, συνιστούν επαρκείς λόγους για συναλλακτική αναβάθμιση και αυξημένη μεταβλητότητα, αλλά και προϋποθέσεις για περαιτέρω ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, με αιχμή την προσπάθεια μηδενισμού των ζημιών του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου" ανέφερε το πρωινό report της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Το ανοδικό γύρισμα της Παρασκευής είναι αρκετά σημαντικό και αν συνδυαστεί με μία άμεση υπερκέραση των 750 μονάδων και αύξηση του συναλλακτικού όγκου, ενδέχεται να δούμε μια βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση. Η απόδοση του 10ετούς ήδη έχει προσεγγίσει την περιοχή του 4,5% (mid ytm) και υποστηρίζει χαμηλότερο μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου για τις Ελληνικές εισηγμένες. Ωστόσο, θα επιθυμούσαμε την κατοχύρωση - μονιμοποίηση αυτών των επιπέδων δανεισμού στην 10ετία, καθώς αυτό είναι που νομοτελειακά θα οδηγήσει υψηλότερα το Χ.Α. Εκτιμούμε ότι ακόμα επικρατεί επιφυλακτικότητα η οποία θα αποκλιμακωθεί σταδιακά με τις σωστές κινήσεις και φυσικά με ένα ευνοϊκό διεθνές κλίμα" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Παίρνοντας με την χρονική τους σειρά, τις ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, "χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας να μπορεί να είναι βιώσιμο. Η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από τους τεχνικούς και η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, καθορίζει μια σειρά ενεργειών και benchmarks που είναι ανάγκη να τηρηθούν. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Κατά την πρόβλεψή μου, αυτό θα μπορεί να συμβεί στις αρχές του καινούργιου χρόνου" τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ιταλική εφημερίδα "Il Sole 24 Ore".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για τη Χώρα μας το Συνέδριο της Capital Link που ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη. Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι σήμερα ο βασικός ομιλητής, ο οποίος αύριο θα παραβρεθεί σε ειδική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης για τη μέρα της Ελλάδας, ενώ έχει προγραμματίσει και σειρά επαφών με σημαντικούς Επενδυτικούς Παράγοντες. Παρόντες στο Συνέδριο θα είναι και η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, ο Νικολά Τζιαμαρόλι από τον ESM και ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν και σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο του Συνεδρίου θα υπάρξει συνάντησή τους και με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών για το Ελληνικό χρέος και τον οδικό χάρτη για την τέταρτη αξιολόγηση και τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "κατά τουλάχιστον 31,3 δισ. ευρώ καλούνται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, στην επόμενη διετία (2018 - 2019), οι τέσσερις εγχώριες συστημικές Τράπεζες, με βάση τα, επικαιροποιημένα, πλάνα που υπέβαλαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Όλες τους προχώρησαν, όμως, σε σημαντικές αλλαγές στο μείγμα των δράσεων για την επίτευξη του στόχου, αυξάνοντας τις εισπράξεις από πωλήσεις δανείων και δευτερευόντως από ρευστοποιήσεις ενεχύρων. Οι πωλήσεις θα αφορούν, κυρίως, σε προβληματικά επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Πλέον, πάνω από το 60% της επιδιωκόμενης μείωσης θα έρθει από πωλήσεις και εκποιήσεις, εξέλιξη που καθιστά την εγχώρια Αγορά πόλο προσέγγισης για τα κάθε λογής funds που δραστηριοποιούνται στην Αγορά 'κόκκινων' δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα επικαιροποιημένα πλάνα όλων των Τραπεζών (συμπεριλαμβάνονται Αττικής και Συνεταιριστικές) προβλέπουν πωλήσεις 11,6 δισ. (σ.σ. από 6,9 δισ.) για την περίοδο Ιουνίου 2017 - Δεκεμβρίου 2019 και εκποιήσεις καλύψεων ύψους 10,6 δισ.".

Αισιόδοξος για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM εμφανίστηκε ο Ντέγκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο Συνέδριο της Capital Link, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα ο κ. Κοστέλο προειδοποίησε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης της Ελληνικής Οικονομίας θα ολοκληρωθεί με την προβλεπόμενη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και ότι είναι εμφανές ότι μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να ήταν, λόγω των σημαντικών αλλαγών, "ειδικών συνθηκών", όμως η σημαντική συρρίκνωση του τζίρου "ψαλίδισε" τις προσδοκίες όσων εκτιμούσαν ότι μπορεί να είναι σε εξέλιξη ένα "year end rally" και οι περισσότεροι από τους ενεργούς παίκτες αναλώθηκαν στην προσπάθεια αποφυγής κλεισίματος του Γενικού Δείκτη, χαμηλότερα των 737 μονάδων.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, που συνεχίζει να είναι ο "αγαπημένος" των ενεργών traders και παρά την ανοδική "ουρά" που ξεκίνησαν οι Τραπεζικές μετοχές, αργά αλλά σταθερά οι εν δυνάμει πωλητές "διάβρωσαν" τα αρχικά κέρδη, επιβεβαιώνοντας τα Ξένα χαρτοφυλάκια που διατηρούν τις "short" θέσεις και σε κάθε ευκαιρία τις αυξάνουν, αλλά και την απαισιόδοξη σχολή σκέψης που συνεχίζει να υποστηρίζει ότι "μέχρι να κλείσει ο κύκλος των ανοικτών θεμάτων οι αποτιμήσεις των Τραπεζών θα συνεχίσουν να κινδυνεύουν από την 'αυτοεκπληρούμενη προφητεία' του 'πούλα και μετάνιωνε", με τον κλάδο να θεωρείται "προς αποφυγή", τουλάχιστον για τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 774,3 μονάδες (+2,18%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 753,82 (-0,52%), στις 17.00 βρέθηκε στις 756,4 (-0,18%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και στις 752,27 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,73%.

Ο τίτλος της Alpha Bank (-2,33% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,66 ευρώ (+1,84%), της Εθνικής (+1,47%) μέχρι τα 0,2788 ευρώ (+2,50%), της Eurobank (+0,07%) μέχρι τα 0,7475 ευρώ (+3,82%) και της Πειραιώς (-1,65%) μέχρι τα 2,474 ευρώ (+2,23%).

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και οι τέσσερις τίτλοι έχουν γυρίσει "long', όσο δίνουν κλεισίματα υψηλότερα των 1,51 ευρώ η Alpha Bank, των 0,2510 ευρώ η Εθνική, των 0,66 ευρώ η Eurobank και των 2,31 ευρώ η Πειραιώς.

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, αν δεν απειλήσει την μέχρι πρότινος αντίσταση και νυν στήριξη στις 732 μονάδες, τότε και μόνον τότε οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τις 800 - 811 μονάδες.

Χαμηλότερα των 732 μονάδων, "περιμένει" ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών (725 μονάδες).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίζει τον "μοναχικό της δρόμο" η Frigoglass (+11,48%), εμφάνιση σημαντικού πωλητή στην Dionic (-20%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Centric (-9,35%), ενώ έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αυξημένες συναλλαγές, συμπλήρωσε η Φουντλίνκ (-8,88%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Cenergy (+4,53%) και για την Σελόντα (+3,25%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Νηρέα (+1,22%) και για τον Κορρέ (+1,54%), "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν τα Πλ. Θράκης (+2,80%), ενώ διόρθωσαν αξιοπρόσεκτά Υγεία (-3,99%) και Ιασώ (-4,62%).

Αποχρώσες ενδείξεις αλλαγής της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης, έφερε η σημερινή συνεδρίαση για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,25%), με την απώλεια των 1925 μονάδων. Αν συνεχίσουν οι πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1904, 1884 και 1869 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, πάρα πολλά θα κρίνει η ζώνη στήριξης 737 - 735, με τελευταίο "οχυρό" των αγοραστών τις 723 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα από το εν λόγω όριο, θα αποδείξει ότι και η τελευταία ανοδική κίνηση ήταν μία μεγαλειώδης "bull trap" και θα απαιτηθούν άμεσες κινήσεις "stop loss".

Από πάνω, παραμένουν οι αντιστάσεις στις 760 - 770 και 786 μονάδες, ενώ υπερκέραση της δεύτερης αντίστασης θα έχει σαν αποτέλεσμα εσπευσμένες κινήσεις "short covering", από όσους επιμένουν σε "απαισιόδοξες" θέσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το 10ετές spread, πλέον, σε νέο χαμηλό 3ετίας και κάτω από το 2014. Θυμίζουμε ότι η Αγορά το 2014 είχε βρεθεί στις 1360 μονάδες, αν και ο Τραπεζικός είναι αυτός που έχει κάνει την διαφορά στον Γενικό Δείκτη" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η κίνηση των ομολόγων δείχνει ότι σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα στην Κυβέρνηση να δοκιμάσει μία νέα έξοδο στις Αγορές. Ουσιαστικά, το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ στο μέλλον παίρνει σάρκα και οστά, μιας και δεν υπάρχει περίπτωση χωρίς μείωση χρέους να παραμείνει στο πρόγραμμα, ενώ από την άλλη η Ευρώπη πολύ δύσκολα θα αποδεχτεί ένα τέτοιο πολιτικό κόστος.

Η Κυβέρνηση με τις δηλώσεις της δείχνει ότι η κατάσταση πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση και κάνει τα πάντα ώστε να μπορέσει να κλείσει την αξιολόγηση έγκαιρα, παίρνοντας αναγκαστικά το πολιτικό κόστος που της αρμόζει και που είναι πολύ δύσκολο σε σχέση με την παροχολογία του παρελθόντος.

Είχαμε ακόμα και δήλωση του Πρωθυπουργού πως το "QE" δεν είναι και τόσο σημαντικό και πως μπορούμε να τα καταφέρουμε από μόνοι μας. Παρόλα αυτά το πιο πιθανό είναι πως η ΕΚΤ, άτυπα, βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και είναι προς όφελός της.

Το θέμα Τράπεζες συνεχίζει να είναι το μεγάλο "αγκάθι" και το πιο πιθανό είναι να χρειαστούν χρήματα προτού τα "stress tests". Σε αυτή την περίπτωση, οι Τράπεζες θα επιχειρήσουν να "φτιάξουν το κλίμα" να προχωρήσουν σε πωλήσεις δανείων και πιθανότατα σε ΑΜΚ. Κάποια funds έχουν ανοίξει "short" θέσεις πιστεύοντας ότι οι ΑΜΚ θα γίνουν σε χαμηλότερες τιμές, με την διαφορά ότι, πλέον, οι Τράπεζες, στο μεγαλύτερο ποσοστό, ανήκουν σε Ξένους.

Οι υπόλοιποι τίτλοι τώρα, έχουν τελείως διαφορετική εικόνα από τον Τραπεζικό.

Τα αποτελέσματα του 9μήνου ήταν ενθαρρυντικά ενώ πλέον αρχίζουν να φαίνονται, σε αρκετές περιπτώσεις, τα θετικά της μείωσης του κόστους δανεισμού. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν και άλλες εταιρείες που θα βρουν διέξοδο μέσω ομολογιακών εκδόσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μιας και οι αποδόσεις στους καταθέτες έχουν βρεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ σταδιακά κερδίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Εβδομάδα λήξης Παραγώγων, η τρέχουσα, πολύ σημαντικό σαν γεγονός, μιας και μπορεί να δείξει τις δυνάμεις αγοραστών - πωλητών το τελευταίο διάστημα. Από την άλλη πλησιάζουμε και σε κλείσιμο έτους, μιας και τα βιβλία των Ελλήνων Θεσμικών κλείνουν 31/12 και που συνήθως βλέπουμε αρκετούς να κάνουν προσπάθειες να κλείσουν τις μεγάλες τουλάχιστον θέσεις τους, όσο πιο υψηλά μπορούν.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι με το 700 να είναι το μεγάλο μας "stop" στην μεσοπρόθεσμη τάση. Οι 771 μονάδες είναι κομβικό επίπεδο, μιας και κατοχύρωση μας δίνει και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα, κάτι που θα αναγκάσει αρκετούς να βγουν αγοραστές.

Το θέμα μας από εδώ και πέρα δεν είναι αν θα έχουμε ανάπτυξη, αλλά το μέγεθός της που θα κρίνει το πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να μειώσουμε φόρους, που θα βοηθήσουν, περαιτέρω, την ανάπτυξη της Οικονομίας.

"Στα θετικά, φαίνεται ότι πάει να υπάρξει λύση στο θέμα Ελληνικό, μιας και θεωρούμε πως θα είναι το έναυσμα για να έρθουν περισσότεροι επενδυτές από το εξωτερικό, αλλά και να αλλάξει η ψυχολογία σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό, μιας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ντόμινο εξελίξεων σε μικρότερα έργα" εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη η επικράτηση των αγοραστών, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+1,14%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street,

Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό, ενώ νέα φάση δείχνει να μπαίνει η "φρενίτιδα" για τα Κρυπτονομίσματα, καθώς ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των bitcoin futures, με ράλι μάλιστα που έφτασε και το 25%.

Το συμβόλαιο με τις μεγαλύτερες συναλλαγές στο CBOE Global Markets άνοιξε στα $15.460 στη Νέα Υόρκη χθες το βράδυ, για να κάνει άλμα στα $18.700. Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών αποφασίστηκε δυο φορές αναστολή διαπραγμάτευσης, προκειμένου να περιοριστεί η μεταβλητότητα. Οι dealers δήλωναν στο Bloomberg πως οι αρχικοί όγκοι συναλλαγών ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, ενώ η κίνηση στην ιστοσελίδα του CBOE ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε καθυστερήσεις και διακοπές.

Υπενθυμίζεται πως από την αρχή του έτους το bitcoin έχει 15πλασιάσει την τιμή του.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η ΕΚΤ αναμένεται να καθυστερήσει την εφαρμογή των νέων κανόνων για τα 'κόκκινα' δάνεια κατά μερικούς μήνες, καθώς χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που έρχονται από τον τομέα της Βιομηχανίας", όπως είπε στην Πορτογαλική εφημερίδα "Publico", η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, υποχώρησαν τον Οκτώβριο οι ανοιχτές θέσεις εργασίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας και διαμορφώθηκαν σε 5,99 εκατ., από το ιστορικό υψηλό των 6,18 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Ολοκληρώθηκε σήμερα η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο 'Χρηματιστήριο Ενέργειας". Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας, θα ακολουθήσει η επεξεργασία των προτάσεων και σχολίων που υποβλήθηκαν, ώστε το σχέδιο νόμου να προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

"Τα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας που έδειξαν ότι οι Τράπεζες έπιασαν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι 'πιστωτικά θετικά' (credit positive) για τον κλάδο, καθώς σταδιακά μειώνεται το μέγεθος των NPEs που βαραίνει τον ισολογισμό τους. Η συντονισμένη προσπάθεια από τις Τράπεζες να καλύψουν τους στόχους είναι κρίσιμη για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της Ελλάδας" τονίζει η Moody’s που σημειώνει "το ρίσκο υλοποίησης, που είναι έμφυτο στο να πιαστούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και δεδομένου ότι η πλειονότητα της μείωσης πρέπει να γίνει τη διετία 2018 - 2019".

"Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, οι πολιτικές πρωτοβουλίες μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων Πιστωτών φαίνονται λελογισμένα ευθυγραμμισμένες, κάτι που καθιστά μια 'συνεργατική έξοδο' της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM, τον Αύγουστο του 2018, το βασικό σενάριο", όπως αναφέρει σε έκθεσή της για την Ελλάδα η Deutsche Bank.

Μια "συνεργατική έξοδος", πιθανότατα, θα απαιτήσει έναν μειωμένο ρόλο για το ΔΝΤ, μια περιορισμένη και με όρους ελάφρυνση χρέους καθώς και έναν δυνητικά λιγότερο επιθετικό δημοσιονομικό δρόμο από αυτόν που προβλέπεται στο πλαίσιο του τρέχοντος δυσμενούς σεναρίου του προγράμματος.

Μια τέτοια ευθυγράμμιση μέσω ενός συνδυασμού τέτοιων συμβιβασμών, θα έδινε τη δυνατότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να "ισχυριστούν την επιτυχία".

Μια επιτυχής έξοδος μπορεί να οδηγήσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κηρύξει πρόωρες εκλογές το δ' τρίμηνο του 2018, δεδομένου ότι το 2019 αναμένονται περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα.

Στα 13,2 ευρώ, από 9,5 ευρώ πριν, αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του Μυτιληναίου η ΙΒG σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy".

H χρηματιστηριακή αποδίδει την αναβάθμιση της τιμής - στόχου στις βελτιωμένες εκτιμήσεις για τα τμήματα της Μεταλλουργίας και του EPC (κατασκευή Μονάδων παραγωγής Ενέργειας) όπως επίσης και για το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής, οι πωλήσεις της εταιρείας θα ανέλθουν φέτος στα 1,543 δισ. και τα προσαρμοσμένα κέρδη στα 157 εκατ. ευρώ.

Η IBG αναφέρει ότι "η μετοχή της εταιρείας προσφέρει μια ελκυστική μακροχρόνια αγοραστική ευκαιρία".

Η Citi εκτιμά πως η Κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές (και να τις χάσει) το πρώτο εξάμηνο του 2018 για τρεις λόγους:

α) η οδύσσεια του προγράμματος διάσωσης φτάνει στο τέλος της, κάτι που θα έχει πολιτικά οφέλη.
β) η Χώρα έχει ανακτήσει πρόσβαση στις Αγορές.
γ) τα πιο δύσκολα μέτρα έχουν ήδη περάσει.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 742,46 (+0,23%) και 735,88 μονάδων (-0,65%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 738,37 (-0,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 738,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,30%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 27,2 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ), ενώ το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Viohalco και Μυτιληναίος δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Fourlis, Σαράντης και στο υψηλό ημέρας οι ΕΕΕ, ΟΛΠ, Viohalco, Motor Oil.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

-----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (152.555 συμβόλαια).

Στα 4.979 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.751 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.600, 1.970 για τον Δεκέμβριο, 1.550 για τον Ιανουάριο και 80 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.919,5) κινήθηκε μεταξύ 1.910 και 1.931 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (169.000 Εθνική, 17.209 Eurobank, 6.470 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (40.667), Εθνική (43.815), MIG (17.773), Alpha Bank (14.610), Πειραιώς (8.313), ΔΕΗ (1.368), Μυτιληναίο (2.334), ΟΤΕ (890), Viohalco (4.936), ΑΔΜΗΕ (872), Ελ. Πετρέλαια (416), Cenergy (1.710), ΟΠΑΠ (793), Τρ. Αττικής (154), Ελλάκτωρα (1.128), Intralot (671), Jumbo (571), ΕΥΔΑΠ (557), ΕΧΑΕ (429), Lamda Development (609), Folli Follie Group (209), Fourli (162), Motor Oil (104), ΓΕΚ (7.444), Τέρνα Ενεργειακή (1.921).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 41.836, Eurobank 57.759, Εθνική 152.903, Alpha Bank 24.664 και Πειραιώς 12.141.

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Ιανουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,80 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                         Name of Issuer                    NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,77%
2017-12-08
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,61%
 
2017-12-04
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,53%
 
2017-11-29
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-06
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 5.723.957 τεμ., (από 5.723.957 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 108.256.006 τεμ. (108.256.006), Πειραιώς 8.844.931 τεμ. (8.664.931), ΔΕΗ 2.265.412 τεμ. (2.439.412) και Eurobank 19.366.370 τεμ. (18.876.370).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v