Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τραπεζική ώθηση πάνω από τις 750

Προς τις 755 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του οδηγού και τον κλαδικό δείκτη να «ακουμπά» τις 800 μονάδες. Στο «πράσινο» η πλειοψηφία των blue chips. Αρνητικά πρόσημα για Coca Cola, ΟΤΕ.

ΧΑ: Με τραπεζική ώθηση πάνω από τις 750

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διστακτικές οι πρώτες κινήσεις στο ΧΑ.

Με την προσοχή στραμμένη στην αυριανή απόφαση του προεδρείου του SPD η Φρανκφούρτη, με τον DAX οριακά χαμηλότερα, στις 13.112 μονάδες.

Με τη Wall Street από κορυφή σε κορυφή, η σημερινή συνεδρίαση μετά την κίνηση της Fed αναμένεται με ενδιαφέρον ενώ τη Δευτέρα ο Τραμπ θα αναφερθεί στη νέα Εθνική Πολιτική Ασφαλείας των ΗΠΑ (μας αφορά η διπλωματική «μάχη» με την Τουρκία...).

Σε αυτό το περιβάλλον, το ΧΑ δείχνει να... ξυπνάει και με προσεκτικές κινήσεις να «βλέπει» πάνω από τις 750 μονάδες.

Μία ημέρα πριν το triple witching και μετρώντας τις τελευταίες συνεδριάσεις για το 2017, οι αγοραστές δείχνουν να έχουν ανακάμψει και με περισσότερες προϋποθέσεις να βλέπουν προς τον στόχο των 770/780 μονάδων.

Σημειώνεται ότι και στη σημερινή συνεδρίαση καταγράφονται αρρυθμίες μετά τις αλλαγές στα tick sizes των μετοχών που «ταλαιπώρησαν» το σύστημα από τη Δευτέρα, με το ΧΑ να διακόπτει την αποστολή δεδομένων για περίπου 20 λεπτά, λίγο μετά το άνοιγμα.  

Μετά τα πρώτα 15 λεπτά, περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα, επιταχύνθηκε ο ρυθμός συναλλαγών, οι αγοραστές ανέβασαν τον πήχη και με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε τις 755 μονάδες.

Συναλλαγές - τζίρος περισσότεροι απ' ό,τι χθες στο ίδιο διάστημα, ένδειξη ενθαρρυντική πως η μόχλευση του δεύτερου μισού της χθεσινής συνεδρίασης συντηρείται στην αρχή της σημερινής.

Ο Δείκτης Τραπεζών «πατώντας» το όριο των 800 μονάδων κινείται απόλυτα τεχνικά και σύμφωνα με τη μέτρηση που είχε «ανέβει» χθες στον Εκηβόλο, σε διάγραμμα του ΔΤΡ του Ηλία Ζαχαράκη.

Με τον ΔΤΡ στο 1,80% και με το 37% του ικανοποιητικού τζίρου στις συστημικές τραπεζικές, η παράλληλη κίνηση των περισσότερων blue chips έρχεται φυσιολογικά.

Από την αρχή κινητικότητα και καλός τζίρος σε ΟΠΑΠ (που έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον ΟΤΕ), σε Jumbo, αλλά και ΑΔΜΗΕ, Motor Oil κ.ά., η συνεδρίαση έχει ρυθμό σε αντίθεση με τη χθεσινή εικόνα στο πρώτο ήμισύ της.

Στα 11,01-10,91 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που με ανοδικό σερί πλησιάζει το υψηλό έτους των 11,15 ευρώ, στα 9,89-9,77 ο ΟΠΑΠ, στα 4,42-4,33 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 8,94-8,88 ο Μυτιληναίος.

Ενδεικτικό το ότι και οι 4 τραπεζικές μετοχές είναι με αγοραστές, ενώ από τις 21 μη τραπεζικές, μικρές απώλειες γράφουν ΟΤΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco και Coca Cola. Με την τελευταία να λειτουργεί και σαν... φρένο για πωλητές - αγοραστές, διευκολύνοντας τη διακύμανση του FTSE25 στις 1.970 (κάτι που βοηθά το κλείσιμο short θέσεων χωρίς μεγάλη απόκλιση).

Στο 2/1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 37 μετοχές να ενισχύονται. Ξεχωρίζουν Κέκροψ, ΥΓΕΙΑ, ΙΑΣΩ, Ικτίνος, Νηρέας, MIG, Ιντρακόμ, Ελλαστρον κ.ά. από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Θυμίζουμε πως αύριο είναι η τελευταία συνεδρίαση πριν την ισχύ των αλλαγών στους δείκτες.

Αναβαθμίζονται στον 26άρη Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ, αποχωρούν Attica Bank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Φουρλής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v