Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θετικό «γύρισμα» μετά τα παράγωγα

Επανέρχεται προς τις 770 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, περνώντας σε θετικό έδαφος μετά το triple witching. Ανοδικά ο τραπεζικός δείκτης. Ξεχωρίζουν Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ. Πακέτα σε Πειραιώς, Alpha, Μυτιληναίο.

ΧΑ: Θετικό «γύρισμα» μετά τα παράγωγα

Μεικτές τάσεις διαμορφώνονται στην αγορά, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της σχετικής δημοπρασίας για τη λήξη «τριών σειρών» στα Παράγωγα Δεκεμβρίου. Τελευταία σειρά και τελευταίο triple witching για το 2017, που βρίσκει ήδη τον Γενικό Δείκτη με μία απόδοση κοντά στο 20%, κατά τι χαμηλότερη για τον FTSE25 και πετυχαίνοντας να μηδενίσει τις απώλειες για τον Δείκτη Τραπεζών.

Η πρώτη εικόνα μετά τις 14:15 και λίγο πριν τις 14:25 είναι υπέρ των long, με επάνοδο του ΓΔ προς τις 770 μονάδες και του ΔΤΡ πάνω από τις 840 μονάδες.

Σταθεροποιητικά ξεκίνησε και κινήθηκε η συνεδρίαση μέχρι και λίγο πριν τις 14:10, με τον ΓΔ στο εύρος των 763,30-769,22 μονάδων, με τον ΔΤΡ να παρουσιάζει τη συγκριτικά μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο διάστημα των 828,70-847,16 μονάδων, με πωλητές και αγοραστές να βρίσκουν κοινά σημεία αρκετά πάνω από τη στήριξη των 810-805 μονάδων για τις τράπεζες και όχι χαμηλότερα των 755-750 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Μέχρι και λίγο πριν τη διαδικασία «κλεισίματος» είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 34 εκατ. ευρώ, με άλλα 6 να γίνονται στο διάστημα μέχρι τις 14:15, για να ακολουθήσουν με ταχύτερο ρυθμό συναλλαγές από τις τράπεζες μέχρι τα blue chips.

Ούτως ή άλλως, η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με το 55% του τζίρου να γίνεται στον τραπεζικό κλάδο, ποσοστό που στη συνέχεια μειώθηκε στο 41%, ενώ ενισχυόταν ο τζίρος σε Συμβόλαια επί τραπεζικών μετοχών (κυρίως στην Εθνική) μέχρι τις 14:15.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές συγκριτικά υψηλός τζίρος σε: Μυτιληναίο, Jumbo, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Grivalia, Motor Oil αλλά και Αεροπορία Αιγαίου, ΑΔΜΗΕ, Φουρλή, FF Group, ΕΥΔΑΠ κ.α. Με αφορμή την τελευταία θυμίζουμε πως από τη συνεδρίαση της Δευτέρας ισχύουν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE25, με τις ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή να εντάσσονται/αναβαθμίζονται και τις Attica Bank, Φουρλή και ΕΛΛΑΚΤΩΡα να εξέρχονται.

Στα της διαδικασίας τώρα, καθώς με την ολοκλήρωση της τελευταίας συναλλαγής στην αγορά Παραγώγων είχαμε: 1.061 ΣΜΕ του δείκτη με μικρό discount, κινητικότητα στα ΣΜΕ μετοχών, με 20.461 στην Εθνική, επίσης με μικρή κλίση (0,66%), ενώ ανοδική ήταν για ΣΜΕ της Eurobank, Πειραιώς και πάνω από 2% premium για τη ΔΕΗ.

Στις 14:20 ο Γενικός Δείκτης «γυρνούσε» σε οριακά θετικό πρόσημο, στις 768 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών να «βλέπει» υψηλότερα προς τις 840 μονάδες.

Να σημειωθεί πως με την ανοδική διόρθωση των τραπεζών επιτέλους βαίνει προς συγχρονισμό ο κλάδος με την αγορά ομολόγων, όπου νωρίτερα σημειώθηκε νέα άνοδος της τιμής/υποχώρηση της απόδοσης για το 2ετές (σημείο αναφοράς για τη μεσοπρόθεσμη εικόνα) σε επίπεδα 10 και πλέον ετών. 

Στις 14:25 ο τζίρος είχε ενισχυθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τα 40 εκατ. ευρώ, με πακέτα σε Πειραιώς, Alpha Bank και Μυτιληναίο.

Θα επανέλθουμε στη συνέχεια της συνεδρίασης με καλύτερη εικόνα για τα παράγωγα και την υποκείμενη αγορά μετοχών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v