Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα μηνύματα μετά το triple witching

Ηπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά το κλείσιμο των θέσεων στα παράγωγα. Μεικτά τα πρόσημα στο τραπεζικό ταμπλό. Ξεχωρίζουν ΔΕΗ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ. Τα σενάρια για τις συνεδριάσεις έως το τέλος του έτους.

ΧΑ: Τα μηνύματα μετά το triple witching

Σε επίπεδα Νοεμβρίου 2006 νωρίτερα η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, σε επίπεδα αρχών Νοεμβρίου 2017 το ΧΑ.

Ενόσω συνεχίζεται η θεαματική βελτίωση στην αγορά ομολόγων (νωρίτερα έως το 4,05% του 10ετούς και οριακά χαμηλότερα του 2% του 2ετούς), οι κινήσεις των traders στη χρηματιστηριακή αγορά είναι ακόμη αρκετά επιφυλακτικές.

Ετσι μετά το διήμερο μίνι προ-εορταστικό ράλι, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, οι παίκτες επικεντρώνονται σε κινήσεις κατοχύρωσης της ευρύτερης περιοχής των 770 μονάδων. Ωστόσο, με τις επιθετικές κινήσεις των αγοραστών στο διάστημα Τετάρτης-Πέμπτης επιτεύχθηκε ο μηδενισμός των απωλειών για τον Δείκτη Τραπεζών (σε ετήσια βάση), «έκλεισαν» θέσεις σε καλύτερες τιμές απ' ό,τι υπολογίζονταν και διαμορφώθηκαν προϋποθέσεις μίας επόμενης ανοδικής προσπάθειας, μετά και την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας στην αγορά Παραγώγων.

Στα επίπεδα των 770 μονάδων ο Γενικός Δείκτης (ξανα)πιάνει τιμές των αρχών Νοεμβρίου, δηλαδή απ' όπου ξεκίνησε ο καθοδικός γύρος που έφερε τον ΓΔ έως το χείλος των 700 μον. (στις 16 και 17 Νοεμβρίου).

Με τον Δείκτη Τραπεζών στις 840-845 μονάδες μηδενίστηκαν οι απώλειες που κατέγραφε ο κλάδος και στα χαμηλά των 16-17/11 είχε φτάσει έως και 15% (σε ετήσια μέτρηση).

Σύμφωνα με την εικόνα που διαμορφώθηκε νωρίτερα, στο διάστημα 14:00-14:30 αλλά και όσα ακολούθησαν το κλείσιμο του triple witching φαίνεται πως οι traders πήραν αρκετά από αυτά που επεδίωκαν βραχυπρόθεσμα, πλέον συντηρούν τις θέσεις τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της ανοδικής κίνησης στις επόμενες λίγες συνεδριάσεις που μένουν μέχρι την τελευταία του έτους.

Ούτως ή άλλως, η μέχρι τώρα απόδοση για τον ΓΔ είναι στο 19,41% (για φέτος), ο στόχος που είχε τεθεί για την επάνοδο στην περιοχή των 770-780 μονάδων επιτυγχάνεται και στις τράπεζες ο κλάδος κλείνει μία ομολογουμένως δύσκολη χρονιά, χωρίς -μέχρι τώρα- παρά οριακές απώλειες. Αλλά με σημαντικά κέρδη για Eurobank, Εθνική και απώλειες μικρότερες για Alpha Bank και μεγαλύτερες για Πειραιώς.

Στον τραπεζικό κλάδο θα μείνουμε, καθώς και σήμερα πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου (το 45% του συνολικού *), και στο ΧΠΑ τα Συμβόλαια επί τραπεζικών μετοχών είχαν την τιμητική τους.
Στις 836 με υψηλό ημέρας τις 847,16 μονάδες για τον ΔΤΡ, στο ΧΠΑ περί τα 1.393 ΣΜΕ για την επόμενη σειρά και στα επιμέρους καταγράφονται 5.079 ΣΜΕ στη μετοχή της Αlpha Βank, 33.017 στην Εθνική, 13.049 στη Eurobank και άλλα 6.710 στην Πειραιώς. Ενδιαφέρον το ότι τα ΣΜΕ της Πειραιώς είναι σε θετικό πρόσημο (premium) και των άλλων τριών με απόκλιση (discount).

Πέραν των τραπεζικών, στην πλειονότητα των blue chips γίνονται κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων/κλείδωμα βραχυπρόθεσμων υπεραξιών καθώς αγοραστές-πωλητές κάνουν μία... στάση πριν την επόμενη κίνησή τους. Θα είναι για υψηλότερα των 780 ή προς επιστροφή χαμηλότερα στις 750 μονάδες θα φανεί από Δευτέρα και για τις 8 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τη χρηματιστηριακή ολοκλήρωση του έτους.
Ενδεικτικά, από τα 21 blue chips, με θετικό πρόσημο οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ και FF Group.

Στις 45/51 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο οι Κυριακούλης, Intertech, MIG, Centric, Επίλεκτος, Κέκροψ, Ιατρικού κ.ά.

Στις 16:05 ο τζίρος ήταν στα 59 εκατ. ευρώ, με τα 26,5 στις τράπεζες. Πακέτα σε μετοχές των Αlpha Βank, Πειραιώς και Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Αεροπορίας Αιγαίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v