Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα έχει συνέχεια το year-end rally στο Χρηματιστήριο;

Σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στην επόμενη -ανοδική- φάση δείχνουν να περνούν τράπεζες και blue chips,. Οι ενδείξεις μόχλευσης, τα νέα δεδομένα και τα ζητούμενα για τους δείκτες. Οι μετοχές-σημεία αναφοράς.

Θα έχει συνέχεια το year-end rally στο Χρηματιστήριο;

Νέα κέρδη στη Wall Street, ράλι στην Ευρώπη με οδηγό τις τράπεζες.

Και στο ΧΑ year-end rally, σε μία θεαματική αντίδραση της αγοράς, με τα blue chips να παραλαμβάνουν τη σκυτάλη από τις τράπεζες και με τους αγοραστές να κάνουν την υπέρβαση και των 780 μονάδων.

Με τη χθεσινή συνεδρίαση, ο στόχος που είχε τεθεί από την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, για το πόσο και πώς είναι εφικτό ένα year-end rally, επιτυγχάνεται και μάλιστα με το παραπάνω καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 783,76 μονάδες, με συνολική κίνηση τραπεζών και blue chips. Αποτέλεσμα, ο Δείκτης Τραπεζών στις 851,78 με τζίρο 28 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο, το μεγαλύτερο μέρος στα blue chips, με τον FTSE25 στις 2.035,88 μονάδες.

Μόλις 2 μετοχές του δείκτη εκτός... πάρτi, ΓΕΚ ΤEΡNA και Eurobank, στις 74/30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με ενθαρρυντικό το γεγονός της συμμετοχής αρκετών δυνάμεων από τα μεσαία- χαμηλότερα στρώματα της αγοράς.

Το γεγονός της χθεσινής συνεδρίασης είναι πως η μικρή διολίσθηση πριν τον επόμενο ανοδικό κύκλο δεν έγινε και ότι σε αρκετά blue chips όπου διαφαίνονταν ενδείξεις κορύφωσης, οι long υπερέβαλαν εαυτόν οδηγώντας τα σχεδόν όλα στην επόμενη ανοδική φάση τους.

Είναι από τις φορές που διαψεύδεσαι και το χαίρεσαι, όταν βλέπεις μία εικόνα της αγοράς να λειτουργεί όπως χθες. Να αξιοποιούνται οι αφορμές που δίνονταν από Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη, να βγαίνει η μόχλευση των ισχυρών χεριών που στο κλείσιμο του έτους προεξοφλούν θετικές εξελίξεις για την «ελληνική υπόθεση» και να συμμετέχουν αρκετά εγχώρια επενδυτικά σχήματα, χρηματιστές, επαγγελματίες. «Διψασμένη» η αγορά για συνεδριάσεις όπως αυτές της προηγούμενης Τετάρτης-Πέμπτης, όπως η χθεσινή με αυξημένες συναλλαγές, με τζίρους, με διακυμάνσεις και με συγχρονισμό στην εναλλαγή αγοραστών-πωλητών, τραπεζικών-blue chips.

Από τη στιγμή που η διολίσθηση που περιμέναμε χθες δεν ήρθε στην ώρα της, εστιάζουμε στις δύο υψηλότερες τιμές του ΓΔ στις 786 και 796 μονάδες ως σημαία όπου θα απαιτηθεί η αυξημένη προσοχή των αγοραστών, ενόσω ο ΔΤΡ θα προσεγγίζει τις 880 μονάδες και ο FTSE25 τις 2.050-2.060 μονάδες.

Θεωρούμε τον μαξιμαλίστικο στόχο των 1.077 μον. ως ένα υψηλότερο σημείο αναφοράς για τον ΔΤΡ προς τα μέσα-τέλη Ιανουαρίου, σχετίζοντάς τον με την τρίτη αξιολόγηση και την προοπτική έκδοσης του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο που θα γράψει μπροστά το... 3άρι. Και με αυτόν ως γνώμονα κινούμεθα, συνεκτιμώντας τις ενδιάμεσες στάσεις και διολισθήσεις.

Περιοριζόμεθα όμως στα των αμέσως επόμενων ημερών, μέχρι και την Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση του 2017, συνεκτιμώντας πως έχουμε ήδη υπερβεί τον στόχο μας των 780 μον., συνεπώς θέλουμε άλλα δύο κλεισίματα πάνω από αυτή την τιμή, ότι η αγορά συνήθως δεν κάνει το χατίρι των πολλών και όταν γίνεται, είθισται να ξαφνιάζει, όπως αυτή τη φορά, ευχάριστα (είτε δυσάρεστα).

Σημείο αναφοράς θεωρήσαμε χθες το πειστικό «γύρισμα» σηματωρών όπως η δεικτοβαρής Coca Cola, ο ΤΙΤΑΝ σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα νέα υψηλά του ΟΤΕ. Σε αυτά να προσθέσουμε για σήμερα μετοχές που χθες υποαπέδωσαν έναντι της αγοράς, καθώς γίνονταν οι απαραίτητες τοποθετήσεις σε όσο το δυνατόν καλύτερες/χαμηλότερες τιμές.

Αυτά για αρχή και στη διάρκεια της συνεδρίασης θα «ανεβάσουμε» περισσότερα και στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v