Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω από τις 770 μονάδες ο ΓΔ

Ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα, με κέρδη για το σύνολο σχεδόν των blue chips. μονάδες. Διατηρούν το πάνω χέρι οι αγοραστές, με τις τράπεζες να παραμένουν στο προσκήνιο μετά από κέρδη 11% την προηγούμενη εβδομάδα. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long.

ΧΑ: Πάνω από τις 770 μονάδες ο ΓΔ

Αρχή εβδομάδας, με τον τραπεζικό να έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα (11%) αλλά με πολλά blue chips να δίνουν σήμα κορύφωσης της τελευταίας ανοδικής κίνησής τους. Για αυτό βραχυπρόθεσμα, σήμερα και ίσως αύριο, να είναι χρήσιμη η ανασύνταξη δυνάμεων πωλητών - αγοραστών λίγο χαμηλότερα. Στις 767,76 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και ενδεχομένως να χρειαστεί επιβεβαίωση των 763 και 759 μονάδων, πριν την επόμενη κίνηση στην αγορά.

Πολύ σημαντική η Δευτέρα για τις ΗΠΑ (και όχι μόνο) καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ με διάγγελμά του θα ανακοινώσει την πολιτική του για θέματα Ασφάλειας - Εξωτερικής πολιτικής, με ό,τι αυτό ενδεχομένως να σημαίνει για τη Wall Street μέχρι και την αυριανή συνερίαση.

Σημαντική και για τη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με τη Handelsblatt το SPD, ο επικεφαλής του Μάρτιν Σουλτς, φέρεται να έχει θέσει θέμα ανάληψης του ΥπΟικ, προκειμένου να συμμετάσχει σε έναν μεγάλο συνασπισμό.

Και τα δύο ζητήματα μας αφορούν εύλογα και για αυτό οι εξελίξεις θα έχουν τη σημασία τους. Στα υπόψη... και επανερχόμεθα στα της εβδομάδας.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, καθώς με μία θεαματική αντεπίθεση -31,14% στον μήνα και 11,81% στην εβδομάδα- επιτυγχάνεται ο μηδενισμός των μεγάλων απωλειών που «μετρούσε» ο κλάδος μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου. Τέλος καλό, όλα καλά; Προφανώς και όχι, ωστόσο είναι ενθαρρυντικό το ότι τα ισχυρά χέρια πέτυχαν να μη γράψουν ζημίες από τον πολύπαθο κλάδο (σε διάστημα έτους).

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, η λήξη των Παραγώγων την Παρασκευή, με κερδισμένους τους long, δείχνει πως έχουν μεν το πάνω χέρι (κυρίως λόγω τραπεζών) αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας ελεγχόμενης διολίσθησης προτού για τον ΓΔ δοκιμασθεί η κρίσιμη περιοχή στις 771 μονάδες. Ενδεχόμενη κατοχύρωση των 771 θα έδινε σήμα long και σε εβδομαδιαίο και θα επανέφερε κάποια από τα blue chips σε long, διευκολύνοντας έτσι την επόμενη κίνηση, μέχρι την τελευταία Παρασκευή του έτους.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που μετά από σχεδόν 3 μήνες καθαρό short «γυρνά» και πάλι προς long τάση, που για να τη διατηρήσει/επιβεβαιώσει θα πρέπει ο ΔΤΡ να υπερβεί πειστικά τις 860/880 μονάδες.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο FTSE25 «βλέπει» πάνω από τις 2.010 προς τις 2.030 μονάδες και βλέπουμε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα υλοποιηθεί στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τις 30 του μηνός και όχι στις αρχές του νέου έτους. Πάντως αυτή είναι η στόχευσή μας, εάν και εφόσον ο ΔΤΡ υπερβεί τις 860/880 και ο FTSE25 τις 2.010 μονάδες.

Παρακολουθούμε με προσοχή τα ομόλογα, την απόδοση 10ετούς και 2ετούς, την απαρχή σύγκλισης (κατά το δυνατόν) της αγοράς αυτής με το χρηματιστήριο και κυρίως τις τράπεζες. Στα υπόψη το γεγονός πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στη Νέα Υόρκη, τα «δικαιώματα» των Εθνικής και Alpha Bank διαμορφώθηκαν με discount. Για αυτό να δούμε την επιβεβαίωση (ή όχι) των 0,2944 και 1,765 ευρώ αντίστοιχα.

Πάντως νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου εστίαζε στην κίνηση της Εθνικής να πιάσει με μία κίνηση τον στόχο του 2018 στα NPEs, με τον Ομιλο να είναι ο πρώτος από τους 4 συστημικούς που θα «σβήσει» τον ELA. Κάτι που η αγορά έχει αποτιμήσει θετικά, δίνοντας απόδοση 20,16% σε ετήσια μέτρηση, ενώ η έτερη με θετική απόδοση είναι η Eurobank με 25,58%, δεδομένης της σημαντικής (υπο)στήριξης που έχει και από τον βασικό μέτοχο.

Βραχυπρόθεσμα (σε εβδομαδιαίο) με σήμα long οι Αlpha Βank, OTE, Τέρνα Ενεργειακή (και λόγω FTSE25), ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, Jumbo, Grivalia, Viohalco, ΕΧΑΕ, FF Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επίσης να συνεκτιμηθούν η επιθετική πτώση στα χαμηλά περιόδου για την Coca Cola, στα 26,03 χρειάζεται κατοχύρωση των 26,72 για αλλαγή τάσης, το ημερήσιο αγοραστικό στον ΤΙΤΑΝα, μετά από μεγάλο διάστημα και στόχους τα 21,57 και μεγάλο τα 22,50, την προσοχή στην Πειραιώς εάν δοκιμάσει τα 2,98-3,08, τον ΟΤΕ που φλερτάρει με νέα υψηλά έτους (στα 11,15) που θα μπορούσε να πάει μέχρι τα 11,40, τον Μυτιληναίο που με αυξημένες συναλλαγές δοκιμάζει τα 8,75 αλλά και το Πλαίσιο που αθόρυβα έδωσε εβδομαδιαίο long με στόχο τα 4,30, η αύξηση συναλλαγών και αντίδραση του ΚΛΜ, η εναλλαγή θέσεων σε Viohalco-Cenergy-Χαλκόρ και ο ευρύτερος κλάδος της υγείας, μετά το «πράσινο φως» της Κεφαλαιαγοράς στην προαιρετική δ.π. του Ιατρικού το απόγευμα της Παρασκευής.

Αυτά και καλή εβδομάδα, θυμίζοντας πως ο Δεκέμβριος και δη αυτή η περίοδος παραδοσιακά λειτουργεί σημαντικά στα αποτελέσματα εισηγμένων της λιανικής. Ανοιχτά τα καταστήματα και την προσεχή Κυριακή 24 και την τελευταία 31 Δεκεμβρίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v