Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομαδιαία κέρδη 11% για τις τράπεζες

Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να πέφτει κάτω από το 4% για πρώτη φορά από το 2006 οι επενδυτές επέλεξαν να μην ρευστοποιήσουν κέρδη. Αμετάβλητος ουσιαστικά ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές να φτάνουν τα 119 εκατ. ευρώ.

ΧΑ: Εβδομαδιαία κέρδη 11% για τις τράπεζες

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους να δίνουν λελογισμένη και απόλυτα ελεγχόμενη διόρθωση, αποτέλεσμα καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ συνεχίστηκε, έστω και μειωμένη, η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από το triple witching Δεκεμβρίου, αλλά και από σχετικές αναδιαρθρώσεις, Θεσμικών κυρίως, χαρτοφυλακίων, λόγω αλλαγών στην σύνθεση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα αποχώρησαν από τον δείκτη FTSE26, που ξαναγίνεται FTSE25, οι Τρ. Αττικής, Fourlis και Ελλάκτωρ και εισήλθαν οι ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές ισχύουν από την εκκίνηση της συνεδρίασης της Δευτέρας 18/12.

"Ενόψει αλλαγών στη σύνθεση των δεικτών από τις 18/12, στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται συνέχιση της συναλλακτικής έξαρσης λόγω των αναδιαρθρώσεων των χαρτοφυλακίων. Σημαντικότερες είναι οι αλλαγές στο δείκτη FTSE Large Cap (αφαιρούνται η Αττικής, ο Ελλάκτωρ και ο Φουρλής, εισέρχονται ΕΥΔAΠ και Τέρνα Ενεργειακή), ενώ αλλαγές επέρχονται και στον δείκτη FTSE Mid Cap. Τo 'triple witch' των ΣΜΕ αναμένεται να συμβάλει σε αυξημένη μεταβλητότητα" ανέφερε στο πρωινό report του το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Από εκεί και πέρα και ανεξαρτήτως αν έλειψαν οι "ακραίες" μεταβολές που σημειώθηκαν χθες και σήμερα ο Τραπεζικός κλάδος απέσπασε την μεγαλύτερη "προσοχή" των traders, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών να "απασχολήσουν" το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Κατά τα άλλα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν "ήπιων" τόνων και σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαίωσε όλους όσους υποστήριζαν ότι μετά την τριπλή λήξη των συμβολαίων Δεκεμβρίου, οι εν δυνάμει πωλητές θα έκαναν εμφατική επανεμφάνιση στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Στην ισορροπία της Αγοράς βοήθησε και η καλή εικόνα από την Αγορά ομολόγων, με οριακές αποκλιμακώσεις των αποδόσεων στις κοντινές λήξεις και ιδιαίτερα αισθητές στις μακρινές, καθώς μετά από πολύ καιρό η απόδοση του 20ετους δείχνει να υποχωρεί χαμηλότερα του 5% (στο 4,62% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Στο 2% η απόδοση του Ελληνικού 2ετους και στο 3,96% η απόδοση του 10ετους.

Μένοντας στα ομόλογα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με μεθοδικό τρόπο ετοιμάζεται στο παρασκήνιο το χρονοδιάγραμμα των εκδόσεων ομολόγων που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα, με στόχο τον απευθείας δανεισμό από τις Αγορές, από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο του 2018. Η πρώτη έκδοση αναμένεται να γίνει αμέσως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018, το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Το ομόλογο θα είναι 7ετούς διάρκειας ύψους 3 δισ. ευρώ. Η δεύτερη έκδοση προσδιορίζεται χρονικά τον Απρίλιο και θα αφορά ομόλογο 3ετούς διάρκειας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Δημόσιο εξετάζει, ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην Οικονομία και στις Αγορές ομολόγων, να ζητήσει από τους Επενδυτές 'φρέσκα' κεφάλαια κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Το αμέσως επόμενο και τελευταίο, τοποθετείται τον Ιούνιο - Ιούλιο και ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση 10ετούς ομολόγου ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ".

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τον κλαδικό του δείκτη, αυτός κινήθηκε μεταξύ 828,7 (-1,16%) και 847,16 μονάδων (+1,05%), στις 17.00 βρέθηκε στις 838,57 (+0,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 841,14 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,33%.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, σαν επόμενη αντίσταση δείχνει το επίπεδο των 847 μονάδων και αμέσως επόμενο αυτό των 875 μονάδων, που είναι το 50% του πτωτικού κύκλου από τις 1146 έως τις 605 μονάδες.

Μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση μέχρι τις 780 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη στην ζώνη 811 - 806.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η περίπτωση της Εθνικής (-0,67%), καθώς ήταν ο μοναδικός Τραπεζικός τίτλος υψηλής κεφαλαιοποίησης, που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Στην περίπτωση της ΕΤΕ επιβεβαιώθηκε η "σκληρότητα" της αντίστασης στα 0,30 - 0,301 ευρώ, με την επόμενη, ακόμα σκληρότερη, αντίσταση να εντοπίζεται στα 0,316 ευρώ (το 61,8% του πτωτικού κύματος από τα 0,377 έως τα 0,218 ευρώ). Επιτρέπεται διόρθωση μέχρι τα 0,284 - 0,279 ευρώ, χωρίς να αλλάξει ο ανοδικός βηματισμός.

Επίσης αξίζει αναφοράς ότι η Πειραιώς (+5,93%) ήταν ο μοναδικός τίτλος που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, καθώς είναι και ο Τραπεζικός τίτλος που καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του έτους, από το σύνολο των μετοχών των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών. Προσοχή χρειάζεται η επόμενη τεχνική αντίσταση στα 2,90 - 3,04 ευρώ.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

"H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπολογίζει σε ένα τέταρτο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας για την Ελλάδα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, "με εγγυητική επιστολή από Ρωσική Τράπεζα, την 'Promsvayzbank', που η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε σήμερα να θέσει υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης, ήθελε να πάρει τον ΟΛΘ το Επενδυτικό Σχήμα υπό τη Γερμανική 'DIEP'. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του Σχήματος έφτασαν το πρωί στην Αθήνα προκειμένου να υπογράψουν σήμερα το απόγευμα στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ τη συμφωνία πώλησης του ΟΛΘ. Λογάριαζαν, όμως, χωρίς την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Τώρα τρέχουν για να αντικαταστήσουν την εγγυητική επιστολή. Η 'Promzavayzbank', η 9η μεγαλύτερη Τράπεζα της Ρωσίας, Κρατικοποιείται, όπως ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί. Βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας ήταν οι Dmitry and Alexei Ananiev. Εταιρεία συμφερόντων του Dmitry Ananiev είχε αγοράσει προ μηνών την 'Vitro Hellas' από τον όμιλο Ευθυμιάδη".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις απόψεις εγχώριων αναλυτών, το θετικό κλίμα δείχνει να διατηρείται στο Χ.Α. και αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη από τις Διεθνείς Αγορές, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνέχιση του εν εξελίξει "year end rally".

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση συνέπεσε και με σχετικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και η προσοχή των ενεργών παικτών επικεντρώθηκε στις τελικές δημοπρασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 η μικτή αξία συναλλαγών ήταν στα 80,161 εκατ. και το "κουδούνι" της λήξης την βρήκε στα 119 εκατ. που σημαίνει ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν, ακριβώς, την τελευταία στιγμή, προκειμένου να κάνουν τις κινήσεις τους και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το 1/3 του τζίρου να διακινηθεί μετά τις 17.00.

Έτσι, στις 17.00 η Τρ. Αττικής βρισκόταν στα 0,0265 ευρώ (-3,64%) με 9072251 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,0255 ευρώ (-7,27% και νέο ιστορικό χαμηλό) με 11770443 τεν.

Ο Ελλάκτωρας, στις 17.00 βρισκόταν στα 1,542 ευρώ (+1,31%) με 715362 τεν. και έκλεισε στα 1,54 ευρώ (+1,18%) με συνολικό όγκο 1184072 τεμ.

Πριν τις τελικές δημοπρασίες, ο Fourlis βρισκόταν στα 5,24 ευρώ (-1,13%) με 262425 τεν. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 5,20 ευρώ (-1,89%) με συνολικό όγκο 484081 τεμ.

Από την πλευρά των "εισερχομένων", η ΕΥΔΑΠ στις 17.00 βρισκόταν στα 6,20 ευρώ (+1,47%) με 190068 τεν. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 6,11 ευρώ (0%) με όγκο 382119 τεμ.

Τέλος, η Τέρνα Ενεργειακή ενώ πριν τις τελικές δημοπρασίες βρισκόταν στα 4,54 ευρώ (-1,30%) με όγκο 218607 τεμ. έκλεισε στα 4,62 ευρώ (+0,43%) με συνολικές συναλλαγές 445663 τεμ.

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία πρόσθεσε 3,65% στον Γενικό Δείκτη και 11% στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 19,28% και ο Τραπεζικός δείκτης γύρισε σε οριακά κέρδη 0,38%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Οι τιμές αρχίζουν να ανακάμπτουν, καθώς όλοι συνειδητοποιούν αυτό που λέμε εδώ και καιρό. Οι τράπεζες δεν 'χρειάζονται' ανακεφαλαιοποίηση" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Τα εισαγωγικά στο "χρειάζονται" είναι σημαντικά, αφού οι "ανάγκες" των Τραπεζών προσδιορίζονται από τις "επιθυμίες" των Θεσμών, οι οποίοι Θεσμοί είναι, το τελευταίο διάστημα, θετικά διακείμενοι έναντι της Ελλάδας, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει Κυβέρνηση και οι όποιοι όροι των αξιολογήσεων των Τραπεζών, θα επηρεάσουν τις Ιταλικές αλλά και τις Γερμανικές τράπεζες.

Μέρος της Γ’ Αξιολόγησης μετατέθηκε στην επόμενη και η πίεση εστιάζεται στην εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μέτρων.

Τον χρηματιστηριακό χώρο απασχολεί η εφαρμογή της "MiFID II", ο Νόμος για την οποία ακόμη δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Η εφαρμογή κοστοβόρων, περιοριστικών και αναποτελεσματικών Νόμων, όπως η "MiFID II", η "MiFIR", η "EMiR" και άλλα περίεργα ακρωνύμια, κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει την "εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς", με δεδομένο το πόσο ευάλωτες είναι οι Ελληνικές εταιρείες μετά 8 χρόνια κρίση. Η Ευρώπη ήδη συνειδητοποιεί πώς οι περιορισμοί είναι υπερβολικοί, ακόμη και για τις Μεγάλες Οικονομίες και ετοιμάζεται να τους χαλαρώσει. Η Ελλάδα ακόμη δεν γνωρίζει το πρόβλημα (!)

Αυτή την περίοδο λέμε και το οριστικό "αντίο" στα warrants των Τραπεζών, που βοήθησαν την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών το 2014 (ποιος άλλος θα επιτρεπόταν να βγάλει τέτοιο πολύπλοκο προϊόν στη "spot" Αγορά), εκδόθηκαν σε αρχική αξία περίπου 4 δισ. ευρώ, σαν "δώρο¨" στους Μετόχους και τώρα αποσύρονται με μηδενική αξία (!)

Μπροστά μας έχουμε το τέλος του έτους και ακολουθεί η προσδοκία κάποιου "January Effect". Οι πιθανότητες είναι να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση. ¨

"Πρώτη στήριξη οι 755 μονάδες και σημαντικότατη η στήριξη των 744 μονάδων. Αντιστάσεις έχουν δημιουργηθεί στις 780 και 810 μονάδες περίπου" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Γκάζι πάτησε' ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προσεγγίζοντας μέσα σε δύο συνεδριάσεις την πολύ κρίσιμη ζώνη αντίστασης των 765 με 770 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Επίπεδο, όπου εάν διαρραγεί ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, μπορεί να αλλάξει τη μέχρι τώρα περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα, ανοίγοντας το έδαφος για το επόμενο ψυχολογικό σκαλοπάτι των 800 μονάδων. Αδυναμία ανοδικής διαπερατότητας, θα δημιουργήσει "δεύτερες σκέψεις" πραγματοποίησης ενός βραχυχρόνιου "pullback" προς το διαγραμματικό βήμα των 750 με 748 μονάδων.

Η εύκολη διέλευση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης πάνω από την πρώην ζώνη αντίστασης των 1955 με 1930 μονάδων, έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα για το επίπεδο των δύο τοπικών κορυφών του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου στις 2025 μονάδες. Από εκεί και πάνω θα χρειαστεί πολύ προσοχή, καθώς αλλάζουν άρδην τα διαγραμματικά δεδομένα, μεταβάλλοντας την υπάρχουσα καθοδική τάση σε ανοδική και βάζοντας ως στόχο την είσοδο του δείκτη άνω των 2108 μονάδων.

Ο Τραπεζικός δείκτης, για πρώτη φορά μετά από τα τέλη του Σεπτεμβρίου πέρασε πάνω από το ανοδικό εμπόδιο των 800 με 820 μονάδων, "κοιτώντας", πλέον, στο βάθος αρχικά, την άνω πλευρά του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού στις 870 μονάδες και μετά στη "στενωπό" μεταξύ των επιπέδων αντίστασης των 910 και 954 μονάδων. "Θεμιτή και μια πιθανή επιστροφή "πατήματος" πάνω στις 800 μονάδες, προς ανάκτηση δυνάμεων" αναφέρει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι δείκτες στα μεγάλα Χρηματιστήρια Ασίας και Ειρηνικού.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,65%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-1,09%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ προς νέα υψηλά βαδίζουν οι δείκτες στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "οι πιέσεις στα κέρδη των Τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης θα συνεχιστούν και το 2018, αλλά θα περιοριστούν από την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης", εκτιμά η Fitch.

O Οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως οι προοπτικές των Τραπεζικών Τομέων της Περιοχής είναι σταθερές, αλλά τα χαμηλά επιτόκια και ο έντονος ανταγωνισμός θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια.

"Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα βοηθήσει τις Τράπεζες που προσπαθούν να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων", σημειώνει στην έκθεσή της η Fitch, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως οι Τράπεζες με πολύ χαμηλή ποιότητα στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες σχεδιάζουν, ή αναγκάζονται να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μπορεί να αναγκαστούν να αντλήσουν κεφάλαια σε δύσκολες συνθήκες. Στην Ιταλία, η Fitch υπολογίζει πως οι Τράπεζες θα μεταφέρουν τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων από τα χαρτοφυλάκια τους ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων.

Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε σήμερα ανοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Χώρας, υποστηρίζοντας ότι η Οικονομία θα συνεχίσει να βιώνει άνθηση, παρόλο που ο ρυθμός ανάπτυξης πιθανόν να επιβραδυνθεί.

Η Bundesbank αναμένει το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2,5% την επόμενη χρονιά, πάνω από την πρόβλεψη του Ιουνίου για 1,7%, ενώ η ανάπτυξη το 2019 προβλέπεται στο 1,7%, πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,6%.

"Ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σύνοδος Κορυφής έδωσε το "πράσινο φως" όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που παράλληλα έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στην Τερέζα Μέι.

Η μείωση των εξαγωγών οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 2,4%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 0,6%. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές Αγαθών υπερέβησαν τις εισαγωγές κατά 19 δισ. ευρώ, έναντι των 24,5 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου. Σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 18,9 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, από 19,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο τομέας Μεταποίησης στην Περιοχή της Νέας Υόρκης τον Δεκέμβριο, δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δείκτης Empire State υποχώρησε στις 18 μονάδες, από τις 19,4 τον προηγούμενο μήνα. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές, στις 18,7 μονάδες. Η μέτρηση είναι η χαμηλότερη από τον Ιούλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο 11μηνο του έτους στέκεται στο σημερινό της σχόλιο η Citigroup. Σημειώνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δείχνει να έχει μειωθεί το 2017, έναντι του 1,6% του ΑΕΠ που παρουσιάστηκε το 2016. Τα στοιχεία του Κρατικού προϋπολογισμού είναι λιγότερο ασταθή από αυτά της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά τα τελευταία είναι τα κρίσιμα για τους στόχους του προγράμματος.

Τα στοιχεία υπονοούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης έχει επίσης μειωθεί σημαντικά, από το 3,4% του ΑΕΠ που κατεγράφη το 2016, αν και παραμένει εντός ορίων του στόχου για 2,4% που έβαλε η Κυβέρνηση.

"Αμφιβάλλουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ή περισσότερο το 2018 και ακόμα και αν επιτευχθεί, ότι θα είναι διατηρήσιμο για πάνω από ένα χρόνο όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα" σημειώνει η Citi.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 763,3 (-0,56%) και 771,31 μονάδων (+0,49%), στις 17.00 βρέθηκε στις 768,13 (+0,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 767,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,02%.

Ο τζίρος στα 119 εκατ., από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ). Άλλαξαν χέρια 102629880 τίτλοι, από τους οποίους οι 93323530 στο ταμπλώ του FTSE.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development, Πειραιώς, ΟΛΠ και Σαράντης και στο χαμηλό οι ΕΕΕ και Μυτιληναίος.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Χατζηκρανιώτη (+19,47%), Βιοτέρ (+19,44%) και MIG (+7,08%) και τρίτη συνεχόμενη ανοδική για Έλαστρον (+1,44%), Ιντρακόμ (+1,20%) και Ιασώ (+1,47%).

Ντουμπλάρισαν τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις οι ΚΛΜ (+2,94%) και Σελόντα (+5%), ενώ όλο και ψηλότερα κινείται η Ιντερτέκ (+9,09%).

Η Αγορά περίμενε κάτι παραπάνω από το 0,04 ευρώ ανά μετοχή, πρόσθετο μέρισμα, στον Ικτίνο (-7,60%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Profile (+1,78%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές στον Κέκροπα (+4,88%), όμως ο τίτλος υποχώρησε σημαντικότατα από το υψηλό ημέρας των 0,675 ευρώ (+9,76%), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

--------ΧΠΑ

Με υποχώρηση ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με σχετικά αυξημένες συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (162.535 συμβόλαια).

Στα 5.281 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.862 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.012, 1.244 για τον Δεκέμβριο, 1.746 για τον Ιανουάριο και 22 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 1.992,75) κινήθηκε μεταξύ 1.990,25 και 2.008 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (156.500 Eurobank, 5.000 Jumbo, 6.500 ΟΤΕ, 7.500 Folli Follie Group, 685.605 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (24.364), Εθνική (76.773), MIG (21.091), Alpha Bank (10.133), Πειραιώς (13.483), ΔΕΗ (1.471), Μυτιληναίο (1.797), ΟΤΕ (649), Viohalco (1.668), ΑΔΜΗΕ (1.085), Ελ. Πετρέλαια (591), Cenergy (1.610), ΟΠΑΠ (953), Ελλάκτωρα (1.357), Intralot (1.525), Jumbo (158), ΕΥΔΑΠ (149), ΕΧΑΕ (330), Lamda Development (444), Folli Follie Group (135), Motor Oil (259), ΓΕΚ (554), ΟΛΠ (188), Τιτάνα (294), Τρ. Αττικής (1.243).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 55.934, Eurobank 52.290, Εθνική 148.005, Alpha Bank 35.704, Viohalco (10.519), Μυτιληναίο (10.023) και Πειραιώς (16.648).

Έκλεισαν "long" θέσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                          Name of Issuer                 NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,77%
2017-12-08
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,61%
 
2017-12-04
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,53%
 
2017-11-29
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-06
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 5.948.460 τεμ., (από 5.713.460 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 108.966.222 τεμ. (108.666.222), Πειραιώς 8.543.137 τεμ. (8.543.137), ΔΕΗ 2.264.412 τεμ. (2.265.412) και Eurobank 20.056.548 τεμ. (20.056.548).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v