Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθεί η τάση στο Χρηματιστήριο

Η διασφάλιση των... κεκτημένων θα είναι το ζητούμενο για τους αγοραστές την ερχόμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος αλλά και η πορεία των ξένων χρηματιστηρίων. Κινητικότητα αναμένεται σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πού θα κριθεί η τάση στο Χρηματιστήριο

Η αυριανή συνεδρίαση και άλλες 7 μένουν για να "κλείσει" χρηματιστηριακά το 2017. Στις 767,76 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με απόδοση 19,28% για φέτος, στις 841,14 ο Δείκτης Τραπεζών με οριακά θετική απόδοση (0,38%) και στις 1.997,73 ο FTSE25 επίσης με θετικό πρόσημο.

Με το μίνι year end rally της τελευταίας εβδομάδος επιτεύχθηκαν οι περισσότεροι από τους στόχους, που είχαν τεθεί και αφορούσαν την επάνοδο του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 770-780 μονάδων, την υπέρβαση των 2.000 για τον FTSE25 και το μηδενισμό των απωλειών έτους για τον Δείκτη Τραπεζών.

Στόχοι, που επιτεύχθηκαν με ανοδική διόρθωση του πολύπαθου τραπεζικού κλάδου, με απόδοση 11% του ΔΤΡ, με θεαματική αύξηση (σχεδόν διπλασιασμό) του μέσου ημερήσιου τζίρου και ισχυρό φίνις των αγοραστών στο τριήμερο Τετάρτης- Παρασκευής.

Πλέον το ζητούμενο μέχρι και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου είναι τουλάχιστον η συντήρηση δυνάμεων/κεκτημένων ενώ εάν δοθούν αφορμές φιλόδοξος στόχος είναι ένα "κλείσιμο" του ΓΔ πάνω από τις 780 μονάδες. Δεδομένου, ότι φέτος είναι ουσιαστική η πρώτη χρονιά ανάκαμψης του χρηματιστηρίου, μετά από πολυετή σημαντική ταλαιπωρία πρωτεύουσα επιδίωξη θεωρείται η διασφάλιση των κεκτημένων. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι συντηρητικότεροι καθώς για αρκετά blue chips είναι εμφανής η κορύφωση της τελευταίας ανοδικής κίνησης τους.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με αφορμή και το triple witching πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 102,6 εκατ. μετοχών, αξίας 119 εκατ. ευρώ με τα σχεδόν 50 εκατ. να αλλάζουν χέρια στις τράπεζες, δηλαδή κυρίως εκεί όπου επικεντρώθηκαν οι traders για να κάνουν το...ταμείο των εορτών.

Το αν από αύριο ή λίγο αργότερα οι αγοραστές θα συνεχίσουν θα κριθεί Δευτέρα- Τρίτη συνεκτιμώντας:

-πως ναι μεν ο τραπεζικός κλάδος έχει δυναμική σε εβδομαδιαίο και μηνιαίο αλλά με απόδοση 25,95% τον Δεκέμβριο δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κινήσεις κατοχύρωσης υπεραξιών με συνέπεια μία πιθανή υποχώρηση του ΔΤΡ προς τις 810-800 μονάδες, περιοχή που πλέον αποτελεί εύρος/περιοχή στήριξης (από αντίσταση μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα),

- ότι την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη το nbgyy και το albky ("δικαιώματα" Εθνικής και Alpha Bank, αντίστοιχα) διαμορφώθηκαν με discount,

- για αρκετά από τα blue chips και τους σηματωρούς του δείκτη είναι σε κορύφωση η τελευταία ανοδική κίνηση με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται "κρύβωντας" ένα μικρό πισωγύρισμα (μέχρι τις πρώτες βραχυπρόθεσμες/εβδομαδιαίες στηρίξεις),

- πως απαιτούνται τουλάχιστον μία-δύο συνεδριάσεις για να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η δυναμική της Παρασκευής και δη των τραπεζών να προσεγγίσουν τον επόμενο στόχο των 870 μον. (για τον ΔΤΡ).

Ούτως ή άλλως επιφυλακτικοί για μία μικρή υποχώρηση (από τα επίπεδα των 770 μον.) είμασταν από την προσυνεδρίαση της Παρασκευής, ενδεχόμενο που θα ξεκαθαρίσει Δευτέρα- Τρίτη.

Οπως σημειώνει έγκυρος αναλυτής "...ο ΓΔ είναι πλέον σε πολύ κρίσιμη ζώνη, μεταξύ 765-775 μονάδων, βρίσκεται ήδη πάνω από τον 200άρι και "βλέπει" με αξιώσεις τις 810 μονάδες". Ομως ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μεσολαβήσει ένα retest των 750 μονάδων προτού οι αγοραστές επιχειρήσουν για υψηλότερα.

Για το θετικό σενάριο θα πρέπει αύριο να μην χαθούν τα 1,765 για την Alpha Bank, τα 0,294 για την Εθνική, τα 0,790 για την Eurobank και τα 2,676 για την Πειραιώς. Να προσεχθεί επίσης το ότι σπάνια μία επιθετική αντίδραση της Πειραιώς σηματοδοτεί συνολικότερη κίνηση των 4 συστημικών τραπεζικών, του ΔΤΡ για υψηλότερα.

Συνήθως ισχυρές αντιδράσεις για τη μετοχή, όπως αυτή της Παρασκευής (με 5,93% στα 2,86 ευρώ) προοιωνίζονται μικρή (ή μεγαλύτερη ) υποχώρηση συνολικά για τον κλάδο. Στο σενάριο σημαντικής υποχώρησης των τραπεζών, χαμηλότερα των 810-800 μον., δεν δίνουμε παρά ελάχιστες πιθανότητες αντιθέτως θα ζητούσαμε μία μικρή υποχώρηση- έστω προς τις 830- για να προετοιμαστεί/ακολουθήσει μία επόμενη ανοδική διόρθωση προς τις 880 μονάδες.

Η εστίαση γίνεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες αλλά τον τελευταίο μήνα αντεπιτίθεται (και με 25,95% σε μηνιαίο και 11% σε εβδομαδιαίο) κορυφώνοντας την Παρασκευή με αυξημένες συναλλαγές και τζίρους.

Ο τραπεζικός κλάδος πιθανότατα θα είναι αυτός, που θα κάνει την διαφορά και την προσεχή εβδομάδα, το διάστημα μέχρι τη μεθεπόμενη Παρασκευή και πιθανότατα θα απορροφήσει τις όποιες πωλητικές διαθέσεις εκδηλωθούν από τους short στα blue chips. Από την τελευταία ομάδα μετοχών σήμα long, σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση/εβδομαδιαία, έχουν οι: ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Sarantis, TITAN και FF Group.

Στην κατηγορία των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανάλογο σήμα διαμορφώνεται για: Cenergy, J&P Αβαξ, MIG, Υγεία, Ιντρακόμ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης.

Από δευτέρα στον δείκτη της μεγάλης κατηγορίας εντάσσονται Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ, αποχωρούν Attica Bank, Fourlis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τον δείκτη να (ξανά) γίνεται...25άρης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v