Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μάχη» για τα κεκτημένα στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 780 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με την πλειοψηφία των blue chips να κινούνται πτωτικά. Αρνητικό γύρισμα στο τραπεζικό ταμπλό, με απώλειες πλέον άνω του 2% η ΕΤΕ. Συνεχίζουν ανοδικά Lamda, ΟΠΑΠ, Τιτάνας.

«Μάχη» για τα κεκτημένα στο Χρηματιστήριο

Με ήπιες διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διερευνητικού χαρακτήρα οι πρώτες κινήσεις στο ΧΑ.

Ενδεικτικό το συν 0,15% του DAX προς τις 13.335 μονάδες στη Φρανκφούρτη (στις 13.525 το υψηλό έτους και ιστορική κορυφή για τον δείκτη), σε ανοδική φορά τα futures στη Wall Street.

Σε αυτό το προ-εορταστικό περιβάλλον, πωλητές - αγοραστές ξεκίνησαν με σημείο αναφοράς τις 780 μονάδες και εύλογο το ερώτημα εάν σήμερα θα γίνει το 5 στα 5 για τους long ή θα υπάρξει μία μικρή στάση και κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Στις 781,72 μονάδες το... εναρκτήριο για τον Γενικό Δείκτη, με λίγο χαμηλότερα τις τράπεζες και ήπια υψηλότερα αρκετά blue chips. Προφανώς και οι δύο πλευρές πρώτα θα βεβαιωθούν η μία για τις προθέσεις της άλλης και στη συνέχεια θα κινηθούν ανάλογα. Συναλλαγές/τζίρος ικανοποιητικά από τις πρώτες κιόλας εντολές, θυμίζοντας πως στη χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκαν τελικά συναλλαγές αξίας 75 εκατ. ευρώ, δηλαδή στον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας (ενισχυμένος σε σχέση με τα 49,5 εκατ. της αμέσως προηγούμενης).

Με το... «καλημέρα» της συνεδρίασης, αυξημένες συναλλαγές και σε μετοχές της δεύτερης ταχύτητας, ειδικότερα σε αυτές που- όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας- υποαπέδωσαν έναντι της αγοράς χθες.

Μετά τα πρώτα 20', οι αγοραστές επιτάχυναν στον τραπεζικό κλάδο και δη στην Εθνική, με αποτέλεσμα να «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο ο τραπεζικός δείκτης, επηρεάζοντας σε κάποιο βαθμό τις κινήσεις των traders και σε ορισμένα blue chips.

Στο 0,315 ευρώ πολύ γρήγορα η μετοχή της Εθνικής, με αυξημένες συναλλαγές, οδηγώντας τον ΔΤΡ από τις 845 περί τις 13 μονάδες πιο πάνω, στοχεύοντας την ευρύτερη περιοχή πέριξ των 880 μονάδων.
Οδηγός σε αυτή την κίνηση η Εθνική, με τις Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank να ακολουθούν.

Η υπερίσχυση των αγοραστών στην οδηγό ΕΤΕ συνέβαλε στην ενεργοποίηση εντολών αγοράς σταδιακά στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον FTSE25 να «γυρίζει» και αυτός σε θετικό πρόσημο προς τις 2.045 μονάδες.

Οπως αναμενόταν, μετά τα πρώτα 25'-30' αναγνωριστικά λεπτά και τις απαραίτητες κινήσεις πωλητών- αγοραστών, η εικόνα άρχισε να κλίνει υπέρ των δεύτερων σε μία ομάδα μετοχών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν στη συνέχεια την προσπάθειά τους για το 5 στα 5. Θα δείξει, καθώς αναμένεται και το κύριο μέρος των εντολών των ξένων σταδιακά μετά τις 14:00-14:30 (όπως άλλωστε συνέβη και χθες).

Στα 11,28-11,37 για τη μετοχή του ΟΤΕ, μετά το χθεσινό νέο υψηλό στα 11,58 ευρώ και τη φυσιολογική/αναμενόμενη μερική κατοχύρωση θέσεων, που μέσα σε μία εβδομάδα έχουν αποδώσει 6,17% (και 11,75 σε διάστημα μηνός).

Ανάλογες κινήσεις και σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ κ.α. που δικαιολογούν «κλείδωμα» μέρους κερδών.

Ωστόσο η κινητικότητα που σημειώνεται σε μετοχές που υποαπέδωσαν (ειδικά χθες) ενισχύει την εκτίμησή μας πως το rotation των traders θα επιδιωχθεί να συνεχισθεί σε τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Στο εβδομαδιαίο, αρχικά ήταν την Τετάρτη-Πέμπτη η αντίδραση της αγοράς με αιχμή και οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, ήρθε η συσσώρευση και το triple witching της Παρασκευής, για να συνεχίσουν χθες τα blue chips. 

Με αυτή την προσέγγιση να δούμε τη συμπεριφορά μετοχών που μπορεί να μην ακολούθησαν χθες αλλά σήμερα, από τις πρώτες κιόλας εντολές, ξεχωρίζουν με υψηλές συναλλαγές/τζίρους.

Ενδεικτική αυτής της κατηγορίας η Cenergy, όπου στις 11:05 είχε πραγματοποιηθεί τζίρος μεγαλύτερος των 400 χιλιάδων ευρώ (όταν στο αντίστοιχο διάστημα χθες μετά βίας ξεπερνούσε τις 20 χιλιάδες). Στο 1,298 η συγκεκριμένη μετοχή, με την τάση να κρίνεται στο 1,35 ευρώ.

Στις 36/25 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με υψηλή απόδοση για ΥΓΕΙΑ, ΙΑΣΩ, MIG, Cenergy, Ιντρακόμ κ.ά.

Στις 11:05 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 9,5 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v