Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανακάμπτουν οι αγοραστές

Μαζεύονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται υψηλότερα των 780 μονάδων. Στο -2,5% η μετοχή της Folli Follie. Στο κόκκινο ΔΕΗ, ΟΤΕ, Alpha. Γύρισε ανοδικά η Εθνική. Κέρδη σημειώνουν Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Ανακάμπτουν οι αγοραστές

H υποχώρηση άργησε μία μέρα. Αναγνωριστικό το πρώτο 20λεπτο της συνεδρίασης, ανοδική η πρώτη ώρα, αλλά με τους πωλητές να αναλαμβάνουν σταδιακά από τις 12:00 και μετά τα ηνία και να πιέζουν την αγορά χαμηλότερα προς τις 775 μονάδες.

Σταθερά σε αρνητικό πρόσημο και οι τρεις βασικοί δείκτες εδώ και ώρα στο χρηματιστήριο, καθώς νωρίτερα από τη Φρανκφούρτη οι traders ξεκίνησαν να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους. Τάση που ακολουθήθηκε και στην Αθήνα με εντονότερο ρυθμό, δεδομένης της σημαντικής υπεραντίδρασης που είχε καταγραφεί από την προηγούμενη Τετάρτη.

Ωστόσο μετά τις 16.40 οι αγοραστές επανέκαμψαν οδηγώντας το ΓΔ στα επίπεδα των 783 μονάδων.

Από τις 786,35 μονάδες ξεκίνησαν νωρίτερα οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες να μειώνουν σταδιακά μέρος των θέσεών τους, επιβεβαιώνοντας πλήρως την τεχνικότητα της συγκεκριμένης περιοχής (θυμίζοντας πως στο προσυνεδριακό σχόλιό μας είχαμε αναφερθεί στις τιμές των 786 και 796 μονάδων ως σημείων αναφοράς και πιθανής καμπής).

Η υποχώρηση είναι μεγαλύτερη για τον τραπεζικό κλάδο και μικρότερη για άλλους επιμέρους κλαδικούς καθώς ο μεν ΔΤΡ χάνει 1,30% έναντι 0,88% του FTSE25. Κίνηση φυσιολογική, σύμφωνα με χρηματιστηριακό παράγοντα, καθώς το τελευταίο διάστημα (εβδομάδας) οι τράπεζες ήταν αυτές που έδιναν μέχρι τις 11:15 την υψηλότερη απόδοση (από τα χαμηλά της προηγούμενης Τρίτης-Τετάρτης).

Από τις 862 προς τις 838 μονάδες ο ΔΤΡ, με το 41% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων. Περισσότερες οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, μεγαλύτερος ο τζίρος στον τίτλο της Alpha Bank.

Οσον αφορά στην τεχνική προσέγγιση του ΔΤΡ όπως έχει σημειωθεί (από χθες), οιαδήποτε διολίσθηση μέχρι τις 810 μονάδες (το πολύ 800) εντάσσεται στο πλαίσιο επανελέγχου και ενδεχόμενης επιβεβαίωσης της βραχυπρόθεσμης (σε μηνιαίο) ανοδικής διόρθωσης του κλάδου. Για τους αγοραστές ακόμη καλύτερα, εάν ο ΔΤΡ βρει στηρίξεις σήμερα σε «κλείσιμο» στις 830 μονάδες και για την ΕΤΕ δεν χαθεί το 0,30 ευρώ.

Συναλλαγές/τζίρος σε ικανοποιητικά μεν επίπεδα αλλά -προσώρας- μετριότερα από τα χθεσινά των 75 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίο, Jumbo, Ιντραλότ αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, Cenergy, MIG κ.α.

Στο ΚΡΙ ΚΡΙ νωρίτερα πέρασε ένα πακέτο 200.000 μετοχών στα 3 ευρώ, συνολικής αξίας 600 χιλιάδων ευρώ. Προσυμφωνημένη συναλλαγή, που πιθανότατα εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του βασικού μετόχου για σταδιακή διεύρυνση της μετοχικής βάσης της εταιρείας του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v