Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βγήκαν ισχυρές άμυνες στο profit taking

Ο ΓΔ κάλυψε τις σημαντικές απώλειες, έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο στις δημοπρασίες και συνέχισε για πέμπτη ημέρα ανοδικά. Σε ρόλο οδηγού η Πειραιώς, ακολούθησαν ΟΠΑΠ, Τιτάν. Οι κινήσεις σε μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Βγήκαν ισχυρές άμυνες στο profit taking

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 6,14% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από "πενταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 13,23% και αν η προσπάθεια των ενεργών αγοραστών ήταν να απορροφηθεί η προσφορά από τις κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, χωρίς ιδιαίτερους "κραδασμούς", ο στόχος ασφαλώς και επετεύχθη και μάλιστα με αξιοπρόσεκτη "ανάδυση" από τα χαμηλά ημέρας και τελικό κλείσιμο με οριακά κέρδη.

Όμως δεν μπορεί να μην σημειωθεί η νέα, σημαντική υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) και αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το Χ.Α., αργά αλλά σταθερά, "υποκύπτει" στην επερχόμενη εορταστική ραστώνη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί η "λειψυδρία" ειδήσεων εγχώριου ενδιαφέροντος.

Από εκεί και πέρα, με τους αγοραστές να μην δείχνουν ιδιαίτερη "όρεξη" στον Τραπεζικό κλάδο, ενδιαφερόμενοι περισσότερο να συντηρήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα και με ελάχιστες βοήθειες από τον μη Τραπεζικό 25αρη, επόμενο ήταν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να αναλωθούν σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, με εναλλαγές προσήμων.

Στα άξια αναφοράς, οι ελάχιστες κινήσεις "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, απόλυτα αρνητική ένδειξη αν συνυπολογιστεί ότι απομένουν μόλις έξι συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, σήμερα και σύμφωνα με την αριθ. 118/13.12.2017 απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, εκποιήθηκαν 2.007.437 μετοχές της Eurobank (-1,25%). Ως τιμή εκκίνησης για την εκποίηση των μετοχών είχε οριστεί η τιμή της αμέσως προηγούμενης τιμής κλεισίματος, σε απόκλιση κατά ποσοστό μείον δέκα τοις εκατό (-10%). Σύμφωνα με την Beta Sec. η εκποίηση έγινε μεταξύ 0,7715 και 0,78 ευρώ και με μέση τιμή τα 0,7741 ευρώ.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 862,56 (+1,27%) και 838,56 μονάδων (-1,55%), στις 17.00 βρέθηκε στις 853,27 (+0,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 856,42 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,54%.

Χωρίς να αλλάξουν τα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 874 μονάδες και οι αμέσως επόμενες στις 911 (gap) και 940 μονάδες. Απόλυτα σημαντική η στήριξη στις 811 - 806 μονάδες.

Για την περίπτωση της Εθνικής (+0,98%) που συνεχίζει να αποτελεί τον "σηματωρό" του κλάδου, επιβεβαιώθηκε η "σκληρότητα" της ζώνης αντίστασης 0,316 - 0,324 ευρώ, το κάτω άκρο της οποίας δοκίμασε σήμερα ο τίτλος, ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,2974 και 0,284 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, θεωρούμενο "διορατικό" χαρτοφυλάκιο πήρε θέση "short", με λήξη τον Μάρτιο του 2018 και τιμή εξάσκησης τα 0,30 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και για τα εγχώρια Θεσμικά χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να τους ενδιαφέρουν οι αποδόσεις από την αρχή του έτους, από τις 31/12/2016 έως και το χθεσινό κλείσιμο, η Alpha Bank κατέγραφε απώλειες 5,47%, η Εθνική κέρδη 23,79%, η Eurobank κέρδη 24,03% και η Πειραιώς απώλειες 29,43%.

Το κάτι παραπάνω περίμεναν από την σημερινή συνεδρίαση οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες του χώρου, που δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους από την νέα υποχώρηση του τζίρου, κάτι που αν διατηρηθεί δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια συνέχισης του "year end rally".

"Η σημερινή συνεδρίαση ευνοείται, κατ’ αρχάς, από τη βελτιωμένη τεχνική εικόνα, με την Αγορά να 'βλέπει', πλέον, μπροστά το επίπεδο των 800 μονάδων, στο βαθμό που συνεχιστούν οι καλές συναλλακτικά συνθήκες. Στο αντίθετο σενάριο, με το τζίρο να οπισθοχωρεί, οι αγοραστές καλούνται να επιδείξουν τα αντανακλαστικά τους στο επίπεδο στήριξης των 771 μονάδων. Η Βουλή αναμένεται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2018" ανέφερε στο πρωινό της report η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, το momenum παραμένει ανοδικό, με "καύσιμα" από τα θετικά μηνύματα της Αγοράς ομολόγων και την θετική "αύρα" των Διεθνών Αγορών, με την Wall Street να συνεχίζει την "νηοπομπή" των αλλεπάλληλων ιστορικών υψηλών.

Μάλιστα κάποιοι από τους επαγγελματίες του χώρου, "το προχωράνε ακόμα περισσότερο" επισημαίνοντας το πόσο "φθηνές" δείχνουν οι Ελληνικές μετοχές, έναντι των Ανταγωνιστών τους στις Διεθνείς Αγορές.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Jumbo (-0,41%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,18 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1530 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, δύο ήταν οι τίτλοι που δεν ήλθαν, σήμερα, σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Lamda Development (+0,31%) και ΟΠΑΠ (+1,41%), μόνο που ο πρώτος τίτλος υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 6,65 ευρώ (+4,07%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Για την περίπτωση της ΛΑΜΔΑ, πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 6,80 ευρώ, κίνηση που θα "ανοίξει την πόρτα" για τα 7,10 ευρώ. Το "stop" στο "long" στα 6,10 ευρώ.

Για τον ΟΠΑΠ που επέστρεψε με κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, απόλυτα κρίσιμη η αντίσταση στα 10,26 ευρώ, καθώς η αμέσως επόμενη εντοπίζεται σημαντικά ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 11,30 ευρώ. Το κοντινό "stop" στα 9,50 ευρώ.

Εννοείται ότι οι μικρές διαφοροποιήσεις, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο Δείκτης άφησε πίσω του τις 779 μονάδες (το 50% του πτωτικού κύματος από τις 860 μέχρι τις 700 μονάδες) και έχει μπροστά του το "gap" στις 789,5 μονάδες και την ισχυρότατη αντίσταση στις 799 μονάδες.

Η πρώτη στήριξη στις 771 και 762 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), η αμέσως επόμενη στις 744 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και το τελευταίο "οχυρό" των αγοραστών στις 737 - 723 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,04%) και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η υπέρβαση των 2031 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς το "gap" των 2079 μονάδων, που θεωρείται εξαιρετικά ισχυρή αντίσταση. Πρώτη στήριξη στις 2006 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 1984 - 1977 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η συναλλακτική αναβάθμιση των τελευταίων συνεδριάσεων ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα μετά τη συναλλακτική καταβαράθρωση εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων από την εφαρμογή του 'tick size' και εν μέσω των παραδοσιακών ημερών εορταστικής ραστώνης" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ο αυξημένος τζίρος αφορούσε τόσο τον Τραπεζικό κλάδο, που καταγράφει πάλι μικρά κέρδη μετά από την πολύμηνη ταλαιπωρία του, όσο και τις άλλες Δεικτοβαρείς του νέου δείκτη μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25, σε συνέχεια της αναδιάρθρωσής του.

Έτσι, η τεχνική εικόνα σημείωσε αισθητή βελτίωση, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις συνέχισης του "end year rally", με ενδεχόμενη προσέγγιση της περιοχής των 800 μονάδων. Η διατήρηση των ισχυρών αντανακλαστικών των αγοραστών στην περιοχή των 770 μονάδων και λίγο χαμηλότερα, συνιστά τη βασική προϋπόθεση για υλοποίηση αυτού του στόχου, στις λίγες συνεδριάσεις που απέμειναν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το σκηνικό αυτό είναι, εν μέρει τουλάχιστον, αποτέλεσμα των θετικών εξελίξεων που έχουν συντελεστεί στην Αγορά ομολόγων, μετά την ολοκλήρωση του "swap" με τους τίτλους μετά το PSI. Μάλιστα, ο δεκαετής τίτλος με λήξη το 2028 εμφανίζει βελτιωμένη εμπορευσιμότητα, με την απόδοσή του να έχει υποχωρήσει κάτω από το 4%, μεταφέροντας μια "ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης" για τα μακροοικονομικά δρώμενα.

Στο βαθμό δε που ακολουθήσουν θετικά μηνύματα από το πεδίο των διαθρωτικών αλλαγών, με αιχμή τις Αποκρατικοποιήσεις και τα της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων των Τραπεζών, η ενεργοποίηση των αντανακλαστικών νέων αγοραστών στο Χρηματιστήριο δεν θα αργήσει να συντελεστεί.

Η προσδοκία να συμβεί αυτό νωρίτερα, ιδιαίτερα πριν το Eurogroup του Ιανουαρίου επικυρώσει τα της 3ης αξιολόγησης, μπορεί να υιοθετείται από επενδυτές όπως ο Τεξανός Μπας που θεωρεί ότι η σχέση της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ως προς το ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλή.

Όμως οι περισσότεροι εκπρόσωποι των επενδυτών μακράς πνοής θα περιμένουν μέχρι να υπάρξουν οι αναβαθμίσεις των Οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, πριν αποφασίσουν να κάνουν ενεργητικότερη την παρουσία τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εξελίξεις που δεν μπορεί να συντελεστούν εντός του 1ου τριμήνου του νέου έτους.

Στο διεθνές περιβάλλον, στην τελική ευθεία βρίσκεται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στις ΗΠΑ, με τη Federal να έχει αυξημένους, πλέον, λόγους να συνεχίσει την πολιτική αναπροσαρμογών των Αμερικανικών παρεμβατικών επιτοκίων (ήδη στο 1,5% από την περασμένη Τετάρτη), αφού το ενεχόμενο υπερθέρμανσης της Αμερικανικής Οικονομίας δεν είναι ακραίο, με τους δείκτες της Wall Street να συνεχίζουν τα ρεκόρ τους.

Στη Γερμανία, από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται η διαβούλευση για το σχηματισμό Κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

"Έτσι, η συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση του Bitcoin και άλλων Κρυπτονομισμάτων 'κλέβει την παράσταση' με τις φωνές εκείνων που θεωρούν ότι συνιστά 'φούσκα' (μεταξύ άλλων και του Έλληνα Προέδρου της Ε.Κ.) να πυκνώνουν…" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,88%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,15%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε απροσδόκητα το Δεκέμβριο.

Το Οικονομικό Ινστιτούτο "Ifo", ανέφερε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, με βάση μηνιαία έρευνα περίπου 7.000 εταιρειών, έφθασε στο 117,2, από μια αναθεωρημένη ανοδική τάξη των 117,6 μονάδων τον Νοέμβριο, η οποία ήταν η υψηλότερη στην ιστορία. Η ανάγνωση του Δεκεμβρίου είναι χαμηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του Reuters για 117,5.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Νοέμβριο, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Όπως έδειξε έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν άνοδο 3,3% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,297 εκατ. Σε σχέση με τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, οι ενάρξεις ενισχύθηκαν κατά 12,9%.

Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Μarketwatch ήταν για πτώση των ενάρξεων στο 1,25 εκατ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 13,5 από 13 ευρώ αυξάνει την τιμή - στόχο για την μετοχή του ΟΤΕ η Morgan Stanley σε σημερινή έκθεσή της.

Όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 786,35 (+0,33%) και 776,03 μονάδων (-0,99%), στις 17.00 είχε ανακάμψει στις 782,41 μονάδες (-0,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 783,99 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,03%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 56,3 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΡΑΙΓ, ΑΛΦΑ, ΚΡΙ, ΕΥΡΩΒ, ΚΑΡΕΛ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ), ενώ το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών 'απασχολήθηκε" από ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε μόνο οι ΛΑΜΔΑ και ΟΠΑΠ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΡΙΒ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΣΑΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο υψηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίζει να αναρριχάται, επαναπροσεγγίζοντας τα ιστορικά υψηλά, ο Καρέλιας (+4,29%) πάντα με χαμηλές συναλλαγές, οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις και τρεις αμετάβλητες, στις τελευταίες έντεκα, για την Quest (+3,05%), ενώ η Cenergy (+2,20%) με επτά ανοδικές και μία πτωτική, στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, ισοφάρισε το υψηλότερο κλείσιμο από τότε που εισήλθε στο Χ.Α.

Αθόρυβα τα Πλ. Θράκης (+1,49%) συμπλήρωσαν εννέα ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες δέκα, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Υγεία (+6,06%) που κινείται όλο και ψηλότερα, "εξαρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για τον Χατζηκρανιώτη (+15,58%) πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Τρ. Ελλάδος (+2,04% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), όμως η προσφορά στα 15,00 ευρώ ήταν αισθητά αυξημένη.

Μετά από 18 συνεδριάσεις, ξαναέκανε συναλλαγές (500 τεμ.) η Κρητών Άρτος (+10%), τέσσερις ανοδικές και δύο αμετάβλητες στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις για την Φουντλίνκ (+9,36%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για το Πλαίσιο (+1%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Επίλεκτο (+6,71%), ενώ η Attica Group (+9,42%) συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΚΛΜ (-1,15%), σημαντικός πωλητής με ανεκτέλεστο στα 1,95 ευρώ για τον Λούλη (-2,51%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Fourli (+1,85%), ενώ, θεωρούμενα, "διορατικά" χαρτοφυλάκια, παίρνουν θέση στην Ιντρακάτ (+4,65%).

Επίσης αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της Ικτίνος (+0,42%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα ποσού €0,04 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,034 ανά μετοχή).

Επίσης εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 2.501.885 νέες μετοχές της εταιρείας Ευρωσύμβουλοι (0%), που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 11.125.110.

Στα καλύτερα της ημέρας η τελική εικόνα, με 50 ανοδικές μετοχές έναντι 45 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε με μικρή αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και εμφανώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (71.078 συμβόλαια).

Στα 5.691 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.378 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.402, 1.335 για τον Ιανουάριο και 67 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.037,5) κινήθηκε μεταξύ 2.016,5 και 2.045 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μειώθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (220.000 Εθνική, 10.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.633), Εθνική (43.423), MIG (6.549), Alpha Bank (5.310), Πειραιώς (3.622), ΔΕΗ (424), Μυτιληναίο (484), ΟΤΕ (360), Viohalco (149), ΑΔΜΗΕ (309), Cenergy (766), ΟΠΑΠ (114), Ελλάκτωρα (119), Intralot (657), Τρ. Αττικής (512), Lamda Development (123).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 58.886, Eurobank 60.399, Εθνική 133.727, Alpha Bank 39.205, Viohalco 10.621, Μυτιληναίο 10.156 και Πειραιώς 15.842.

Έκλεισε μικρή "long" θέση στην ΔΕΗ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                            Name of Issuer                     NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,77%
2017-12-08
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,61%
 
2017-12-04
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,53%
 
2017-11-29
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,63%
 
2017-12-15
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.157.272 τεμ., (από 6.122.788 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 112.946.222 τεμ. (110.646.222), Πειραιώς 8.558.137 τεμ. (8.543.137), ΔΕΗ 2.207.998 τεμ. (2.238.751) και Eurobank 22.780.720 τεμ. (21.193.956).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v