Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναμέτρηση με το... profit taking

Σε αναζήτηση ευκαιριών για κλείδωμα θέσεων και αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών βρίσκονται οι επενδυτές. Ποια είναι τα επίπεδα που έχουν σημασία για τον τραπεζικό δείκτη και τον FTSE 25. Καθοδικό το κλίμα στην Ευρώπη.

ΧΑ: Αναμέτρηση με το... profit taking

Πτώση από τα ιστορικά υψηλά για τη Wall Street, επέστρεψαν οι πωλητές στην Ευρώπη, ενδοσυνεδριακή η υποχώρηση στο ΧΑ. Στις 2.681 μονάδες υποχώρησε ο S&P 500, μερική κατοχύρωση θέσεων στη Φρανκφούρτη και ο DAX οπισθοχώρησε προς τις 13.217 μονάδες.

Σε αυτή τη συγκυρία, αναμενόμενη και φυσιολογική η διολίσθηση των αγορών, καθώς οι traders ψάχνουν αφορμές για «κλείδωμα» θέσεων. Εως τις 776,03 μονάδες υποχώρησε ενδοσυνεδριακά χθες ο Γενικός Δείκτης, σχηματίζοντας πυθμένα στο διάστημα 13:15-15:00, περιοχή που μένει να φανεί σήμερα εάν θα είναι το σημείο αναφοράς μας για την επόμενη κίνηση ή θα πρέπει να αναζητηθούν στηρίξεις λίγο χαμηλότερα, στις 770 μονάδες.

Σε γενικές γραμμές, το... στοίχημα που παίζεται αυτές τις ημέρες στο ΧΑ για τη μέχρι το τέλος του 2017 κίνηση αφορά στο κατά πόσον είναι εφικτό ένα «κλείσιμο» έτους με το... 8άρι μπροστά. Θα πείτε, τι 800 μονάδες, τι 770/780 για τον ΓΔ, που ήταν και ο τελευταίος σημαντικός στόχος και ο οποίος επιτεύχθηκε την Δευτέρα και επιβεβαιώθηκε χθες Τρίτη.

Θεωρούσαμε χθες πως για την ενεργή τάση της αγοράς -long σε αυτή τη φάση- ζητούμενο ήταν «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τις 770 μονάδες για ακόμη δύο συνεδριάσεις, μετά της Δευτέρας, δηλαδή χθες και σήμερα. Τουλάχιστον.

Μερική κατοχύρωση θέσεων σε μία συνεδρίαση, όπου άλλαξαν χέρια 57,8 εκατ. μετοχές, με τζίρο 59,4 εκατ. ευρώ και με το 35% της αξίας να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

«Κλείδωμα» θέσεων στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί έως τις 838,56 μονάδες και ζητούμενο για σήμερα να μη χαθούν -σε «κλείσιμο»- οι 830, εάν συνεχιστεί η πίεση/υποχώρηση σε Φρανκφούρτη και αργά το βράδυ σε Wall Street.

Ανάλογες κινήσεις και στα blue chips, με ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τη μεταβλητότητα και το trading στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών. Στις 2.036 μονάδες ο FTSE25, που όσο παραμένει πάνω από τις 2.020 μονάδες συντηρεί τα ξεκάθαρα πλεονεκτήματα για τους αγοραστές.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Jumbo, Motor Oil αλλά και σε Αεροπορία Αιγαίου, Intralot, ΕΛΠΕ, Fourlis, FF Group ο μεγαλύτερος τζίρος αλλά και πακέτα σε ΑΡΑΙΓ και ΚΡΙ ΚΡΙ, που έχουν τη σημασία τους.

Στις 50/48 η σχέση ανοδικών/πτωτικών -σε σχετική ισορροπία-, με μετοχές των ΥΓΕΙΑ, Ιντρακάτ, Λύκος, ΕΚΤΕΡ, Καμπάς κ.α. να ξεχωρίζουν από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Γεγονός ενθαρρυντικό το ότι και στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε κινητικότητα σε αυτές τις κατηγορίες.

Συνεπώς για σήμερα, και πάλι άμυνα κοντά στις στηρίξεις μας, προσοχή στις ευρωπαϊκές αγορές και στο... φορονομοσχέδιο Τραμπ (πέρασε από τη Γερουσία, ξαναψηφίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων) και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v