Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Φλερτάρει» με τις 790 ο Γενικός Δείκτης

Ανοδικά κινείται πλέον το ΧΑ, μετά τις αρχικές διερευνητικές κινήσεις. Κέρδη υψηλότερα του 2% για τον Σαράντη. Με θετικό πρόσημο Eurobank, OΠΑΠ, Mυτιληναίος, Εθνική. Απώλειες για Motor Oil, ΑΔΜΗΕ. Mέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: «Φλερτάρει» με τις 790 ο Γενικός Δείκτης

Mε απώλειες 0,43% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με μικρή άνοδο 0,44% ο ΓΔ στην Αθήνα. Περιμένοντας τη Wall Street στις ευρωπαϊκές αγορές, ποντάροντας στη συνέχεια του year-end rally στην ελληνική, με τους traders να ανεβάζουν και άλλο τον πήχη προς τις 790 μονάδες. 

Συναλλαγές και τζίρος σε διερευνητικά μεγέθη, με το 21% στον τραπεζικό κλάδο και το μεγαλύτερο μερίδιο στα blue chips καθώς στην αρχή της συνεδρίασης άλλαξαν χέρια δύο πακέτα σε Motor Oil και ΕΧΑΕ συνολικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ. Να συνεκτιμηθεί πως προσυμφωνημένες πράξεις/πακέτα διενεργούνται όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις σε συγκεκριμένα blue chips σε στοχευμένα υψηλές τιμές, ενδεχομένως -σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστών- λόγω προσδοκιών για θετικό/ανοδικό ξεκίνημα του Ιανουαρίου. Θα δείξει.

Προσεκτικές οι κινήσεις των αγοραστών και πωλητών, χωρίς ιδιαίτερη σπουδή και δίχως να «εκβιάζονται» τιμές, δίνοντας την αίσθηση πως όποιος θέλει, μπορεί να πουλήσει/κλειδώσει τη θέση του σε καλή τιμή και όποιος θέλει να βγει αγοραστής, μπορεί να βρει επίσης ικανοποιητικές τιμές, προσβλέποντας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Μετά τις 12.00 οι αγοραστές απέκτησαν προβάδισμα ωθώντας τον Γενικό Δείκτη στις 790 μονάδες με κέρδη ύψους 0,80%.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας αναφερόμασταν στο... στοίχημα αρκετών traders για την επίτευξη (ή όχι) των 800 μονάδων (για τον ΓΔ), επιδίωξη κυρίως για... ψυχολογικούς και σημειολογικούς λόγους.

Να πούμε πάντως πως για τον ΓΔ τιμές με το... 8άρι μπροστά είχαν να σημειωθούν από το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου και ενδεχόμενη υπέρβαση αυτής της ζώνης τιμών θα έκλεινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έναν κύκλο που «έδωσε» διπλό πυθμένα στις 700-701 μονάδες (στο διήμερο 16/17-11).

Εκτός από τις τράπεζες, συγκριτικά αυξημένος τζίρος έχει γίνει σε ΜΟΗ και ΕΧΑΕ και μέσω πακέτων, όπως προαναφέρθηκε, αλλά και σε τίτλους των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Fourlis, MIG, OTE και σε Lamda Development, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Στις 865 μονάδες ο ΔΤΡ, με στόχο σταθερά την προσέγγιση των 880 μονάδων, κάτι που είναι εφικτό όσο η μετοχή της ΕΤΕ συντηρείται πάνω από το 0,31 ευρώ.

Στα 11,30-11,44 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που όπως σημειώνουμε στον Εκηβόλο, μετά τις ανοδικές ανατροπές των τελευταίων ημερών έχει βαρύτητα στη στάθμιση του ΓΔ 10,16%, είναι δηλαδή πλέον η «βαρύτερη» της αγοράς (για τον ΓΔ), εκτοπίζοντας την Coca Cola στη δεύτερη θέση.

Κινητικότητα σε τίτλους των: ΟΠΑΠ με αυξημένο τζίρο προς τα 10,16 ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προς τα 4,55 ευρώ -μόλις 0,10 κάτω από το υψηλό 52 εβδομάδων-, Lamda Development στα 6,52 ευρώ.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν: Cenergy, Fourlis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, KΛΜ, Intralot.

Στις 42/26 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με υψηλότερη απόδοση (και τζίρο πάνω από 1.000 ευρώ) για MIG, Ιντρακάτ, Sarantis, ΕΥΔΑΠ κ.α.

Θυμίζουμε, πως εξαρχής ζητούμενό μας για σήμερα ήταν η επιβεβαίωση των χθεσινών στηρίξεων/χαμηλών και ένα τρίτο συνεχόμενο «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τη ζώνη των 770-780. Σημειώνουμε τα «κλεισίματα» της Δευτέρας στις 783,76 και της Τρίτης στις 783,99 μονάδες, με υψηλό σήμερα -προσώρας- στις 788,18 μονάδες.

Στις 12.00 ο τζίρος στα 25 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v