Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού μπαίνει ο πήχης για το κλείσιμο της χρονιάς

Τι σηματοδοτεί το «ξεπέταγμα» της αγοράς πάνω από τις 800 μονάδες την Παρασκευή και ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι για τους δείκτες. Ο χάρτης των αποδόσεων του 2017 για τις ελληνικές μετοχές.

ΧΑ: Πού μπαίνει ο πήχης για το κλείσιμο της χρονιάς

Δύο και η συνεδρίαση της Τετάρτης για να μας αποχαιρετήσει το 2017. Μία χρονιά, που δεδομένων των ειδικών συνθηκών που βαρύνουν τη χώρα, είχε καλή εξέλιξη για τα blue chips και θετική κατάληξη για τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο.

Στις 804,05 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με θεαματικό φίνις-«τράβηγμα» στο κλείσιμο της Παρασκευής, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και αρωγούς την πλειονότητα των blue chips. Απολογισμός, ο μεν ΔΤΡ στις 884,29, ο δε FTSE25 στις 2.087,09 μονάδες, με συναλλαγές και τζίρο (συμπεριλαμβανόμενων των πακέτων) σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Πολλώ δε μάλλον, που την Παρασκευή, λόγω της... ημιαργίας στο Λονδίνο, η αγορά περίμενε λιγότερες συναλλαγές.

Ουσιαστικά κυρίως δύο μεγάλα πακέτα σε Εθνική (για 78,2 εκατ. μετοχές στα 0,316=24,7 εκατ. ευρώ) και Alpha Bank (για 7,1 στα 1,849=13 εκατ. ευρώ) έκαναν τη διαφορά και «εκτόξευσαν» τον τζίρο στα 110,9 εκατ. ευρώ, πρακτικά πάνω και από τον αυξημένο μ.ο. τζίρο των 88 εκατ. ευρώ (μέχρι και το κλείσιμο της Πέμπτης).

Το γιατί αυτά τα δύο πακέτα σε Εθνική και Alpha Βank αλλά και η σωρεία μικρότερων σε μετοχές των Eurobank, Jumbo, Lamda Develpoment, ΟΠΑΠ κ.α. ενδεχομένως να σχετίζεται με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως «ισχυρά χέρια» λαβαίνουν και ενισχύουν θέσεις με καθαρά προεξοφλητική λογική, θεωρώντας πως η αρχή του Ιανουαρίου αλλά και ο μήνας συνολικά θα μπορούσε να τους αποφέρει σημαντικές αποδόσεις.

Πράγματι ο Ιανουάριος είναι μήνας-στοίχημα για το ΧΑ, για το οικονομικό επιτελείο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους πωλητές και τους αγοραστές.

Στο σχόλιο του Σαββάτου επιχειρήθηκε με τον Γιώργο Α. Σαββάκη μία πιο «μάκρο» προσέγγιση του επόμενου έτους, πλην όμως σημαντικά/κρίσιμα στοιχήματα «παίζονται» μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Στις 19 του μηνός ενδεχόμενη αναβάθμιση από τη Standard & Poor's, στις 22 το Eurogroup, στις 25 το δ.σ. της ΕΚΤ (για ζητήματα νομισματικής πολιτικής) και κάπου εκεί... τριγύρω η έκδοση του νέου ομολόγου 7ετούς διάρκειας, που θα μπορούσε να έχει επιτόκιο γύρω στο 3,95% (ή και χαμηλότερα).

Εάν δεχτούμε τον χρηματιστηριακό κανόνα πως οι αγορές είναι (και λειτουργούν) προεξοφλητικά ως μηχανισμοί που «προλαβαίνουν» τις εξελίξεις, τότε φαίνεται πως τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2017 τα «ισχυρά χέρια» ποντάρουν σε θετικές (για την αγορά) εξελίξεις και για αυτό λαβαίνουν/ενισχύουν τις θέσεις τους.

Οπως σημειώναμε στην αρχή του σχολίου, το 2017 έχει καλή εξέλιξη για τα blue chips(*) καθώς η πλειονότητα των εισηγμένων/μετοχών αυτής της κατηγορίας ενισχύθηκε λιγότερο ή περισσότερο στη διάρκεια του έτους, επιβεβαιώνοντας πως αποτελούν μεσο-μακροπρόθεσμες επιλογές των ξένων funds.

Εχει όμως και θετική κατάληξη για τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, καθώς με αντεπίθεση διαρκείας τον Δεκέμβριο ανακτήθηκε ένα 36,37%, σε σημείο που υπερκαλύφθηκαν οι σημαντικές απώλειες που καταγράφονταν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, όπως επανειλημμένα έχει αναφερθεί, είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά (έγκαιρη αναφορά του Εκηβόλου από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, με ξεκάθαρο post) αλλά και δεύτερη ανάρτηση (την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, με αναφορά στον καταληκτικό στόχο των 1.077 μονάδων) σε συνδυασμό με το σχόλιο της 11ης του μηνός για το πόσο εφικτό είναι ένα year-end rally συνθέτουν την προσέγγισή μας (**) και για τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς.

Η... βράχυ-βράχυ εκτείνεται μέχρι τη συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής, οπότε και θα γίνει ο απολογισμός έτους, εάν δηλαδή επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί σε «κλείσιμο» για τους τρεις βασικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς. Η λιγότερο βραχεία, που εκτείνεται στις πρώτες 1-2 εβδομάδες του 2018, είναι αυτή, που κατά την εκτίμησή μας παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους traders, ειδικότερα για τους long, εάν τους βγει το ανοδικό στοίχημα.

Προσώρας, ο ΓΔ «έκλεισε» πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800, υπερκαλύπτοντας τις κρίσιμες 796/797 μον. που είχε θέσει έμπειρος αναλυτής ως βασική προϋπόθεση για τη long τάση. Ο ΔΤΡ πάνω από το όριο των 880 στις 884 μονάδες, μας κάλυψε σε σημαντικό βαθμό και πλέον θέλουμε ακόμη 1-3 συνεδριάσεις με τιμές πάνω από τις 880, κάτι που θα φανεί Τετάρτη-Παρασκευή.

Ενδεχόμενο «κλείσιμο» του ΔΤΡ πάνω από τις 880 (σε ετήσιο) φέρνει σε πλεονεκτική θέση τους long ενόψει των πρώτων 1-2 εβδομάδων του Ιανουαρίου. O FTSE25 στις 2.087 «θέλει» 13 μονάδες για να καλύψει τεχνικά τους long, κάτι που ενδεχομένως να επιτευχθεί Τετάρτη-Παρασκευή.

Στις τρεις συνεδριάσεις που μένουν για τη (χρηματιστηριακή) ολοκλήρωση του 2017 θα φανεί εάν η σπουδή των «ισχυρών χεριών» την Παρασκευή ήταν όντως στο πλαίσιο της λήψης/ενίσχυσης θέσεων, στη λογική της προεξόφλησης εξελίξεων που θα μπορούσαν να πριμοδοτήσουν υψηλότερες τιμές στις πρώτες 1-2 εβδομάδες του 2018.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της Παρασκευής καλύπτει ούτως ή άλλως τον στόχο που είχε τεθεί (των 780 για τον ΓΔ), πληρώνοντας παράλληλα την κρίσιμη περιοχή των 796/797 μονάδων.

Προφανώς εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη συντήρηση της τάσης των ισχυρών χεριών, το καλό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, κυρίως δε στην «αγορά των αγορών», στη Wall Street, που μέσα στο 2017 κατέγραψε 70(!) ιστορικά υψηλά, σε πείσμα όσων προέβλεπαν τον... Αρμαγεδδώνα με την εκλογή Τραμπ.

Αυτά για σήμερα, με τις ευχές μας και περιμένοντας τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του 2017, αρχής γενόμενης από την Τετάρτη. Θα δείξει εάν το επενδυτικό κρεσέντο της Παρασκευής (με τον τζίρο των 110,9 εκατ. ευρώ) θα έχει συνέχεια και κατά πόσον η εμφατική παρουσία των «ισχυρών χεριών» μπορεί να έχει συνέχεια.

Με long τάση, για Τετάρτη-Παρασκευή οι μετοχές των: ΑΔΜΗΕ, Αlpha Βank, Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco, Grivalia, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΠΕ, Εθνική, Eurobank, EXAE, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΤΙΤΑΝ και FF Group, δηλαδή σε εβδομαδιαίο για τις 23 από τις 25 μετοχές του δείκτη.

Συνεκτιμώντας την επιθετικότητα των ΤΙΤΑΝ, FF Group, το ότι ΟΤΕ + Coca Cola «βαραίνουν» +20% στον ΓΔ αλλά και τη συντήρηση της μόχλευσης στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, όπου ενεργούν κυρίως (και ευτυχώς...) εγχώρια επενδυτικά σχήματα, επαγγελματίες της αγοράς, βασικοί μέτοχοι, χρηματιστές.

Στις 75/29 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με υψηλή απόδοση για: Attica Bank, ΙντραΚατ, Επίλεκτο, Frigoglass, Foodlink, Παπουτσάνη κ.α.

(*) στον σχετικό πίνακα της ΔΕΠΟΛΑΣ ΑΧΕΠΕΥ «μετράται» η απόδοση όλων των μετοχών εισηγμένων για φέτος (κλείσιμο Παρασκευής),

(**) η προσέγγισή μας είναι σύγκλιση εκτιμήσεων, απόψεων, μετρήσεων και πολύτιμης συνδρομής επισκεπτών του Euro2day.gr, φίλων, έμπειρων αναλυτών και όλων όσοι με τη συνδρομή τους συμβάλλουν στη βελτίωση της προσπάθειάς μας.

Και γι' αυτό, για ακόμη μία φορά, ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους...

* Δείτε τις αποδόσεις των μετοχών στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v