Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα κλειδιά της συνεδρίασης

Οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων θα καθορίσουν την τάση στις επόμενες συνεδριάσεις. Κρίσιμο στοιχείο ο όγκος συναλλαγών. Κομβική για την τάση, η πορεία των τραπεζικών μετοχών. Ανοδικά το ξεκίνημα.

ΧΑ: Τα κλειδιά της συνεδρίασης

Δύο και σήμερα για την ολοκλήρωση του 2017, με τις προσδοκίες των επενδυτών αυξημένες ενόψει του 2018.

Συνεδριάσεις χαμηλών τόνων σήμερα ως την Παρασκευή, λόγω των ημερών, ή μήπως ευκαιρία για έναν μικρό γύρο συγκριτικά αυξημένων συναλλαγών/τζίρων, με ορίζοντα τις συνεδριάσεις των πρώτων μίας-δύο εβδομάδων του επόμενου έτους. Θα δείξει, παρότι οι τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν πως εάν τα ισχυρά χέρια έχουν λόγους (και αφορμές) για να κινηθούν ενεργά, δεν... λογαριάζουν ούτε εορτές ούτε τέτοιες ημέρες. Κάτι που καταδείχθηκε στην αυξημένη αξία συναλλαγών, στις σημαντικές τοποθετήσεις τους που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε τράπεζες όσο σε εισηγμένες/μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Με τους τρεις βασικούς δείκτες να έχουν υπερβεί με σχετική άνεση τις βραχυ-μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις και τα σημεία αναφοράς που είχαν τεθεί ως στόχοι για το «κλείσιμο» του έτους, το ενδιαφέρον σήμερα-Παρασκευή εστιάζεται όχι τόσο στη διασφάλιση λ.χ. των 780 μονάδων για τον ΓΔ όσο στο... κάτι παραπάνω, στην υπέρβαση που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για τις συνεδριάσεις που ακολουθούν από την προσεχή εβδομάδα. 

Είθισται σε συνεδριάσεις όπως η σημερινή-Παρασκευής να πραγματοποιούνται τζίροι της τάξεως των 30-40 εκατ. ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση), κανόνας που μένει να επιβεβαιωθεί αυτές τις τρεις ημέρες. 

Κλάδος-κλειδί ήταν και παραμένει ο τραπεζικός, κλάδος όπου «παίζονται» και τα περισσότερα στοιχήματα για το 2018, αρχής γενομένης από τον κρίσιμο και κατά πολλούς καθοριστικό Ιανουάριο, καθώς όπως εκτιμάται, θα διαμορφωθούν πολλά. 

Ο κλαδικός δείκτης έχει υπερβεί τη σημαντική αντίστασή μας, πλέον στήριξη βραχυπρόθεσμα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και την Παρασκευή. Θα κάνουν την υπέρβαση τα ισχυρά χέρια στον τραπεζικό κλάδο, θα συνεχισθούν οι κινήσεις προεξόφλησης των  ισχυρών χεριών από το σημείο που είχαν σταματήσει στην τελευταία συνεδρίαση, θα φανεί από τις 13:00-13:30 και μετά. 

Σημαντικές οι κινήσεις προεξόφλησης και στα blue chips, με ικανοποιητικά αποτελέσματα για την πλειάδα των μετοχών αυτής της κατηγορίας καθώς, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο για τις 17 από τις 21 μετοχές του δείκτη. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v