Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χτίζει... απόσταση από τις 800 μονάδες

Ανοδικά αλλά με «μέτρο» κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες σε ρόλο οδηγού και τον κλαδικό δείκτη με κέρδη άνω του 2%. Αντίρροπη δύναμη από τις πιέσεις στις μετοχές της Coca Cola και του ΟΤΕ. Μέτριες οι συναλλαγές.

ΧΑ: Χτίζει... απόσταση από τις 800 μονάδες

Σταθεροποιητικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδικό ξεκίνημα νωρίτερα στο ΧΑ. Συνεδρίαση χαμηλών τόνων, ήπιων ρυθμών, με λιγοστούς traders να ενεργούν από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα. Ενδεικτικά στις 13.120 μονάδες ο DAX, με μικρή άνοδο και πάντα στη... σκιά των διεργασιών στο Βερολίνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην Αθήνα ακόμη χαμηλότεροι τόνοι, ηπιότεροι ρυθμοί, κάτι που αποτυπωνόταν στα μεγέθη των πρώτων 40'-45', με τους λιγοστούς αγοραστές-πωλητές σε λίγο υψηλότερες τιμές.

Προς τις 810 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 900 ο Δείκτης Τραπεζών και ο FTSE25 στην περιοχή των 2.089 μονάδων. Με αγοραστές στον τραπεζικό κλάδο, σαν σε συνέχεια των βραχυπρόθεσμων κινήσεων που είχαν γίνει προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με λίγες πωλήσεις σε αρκετούς κλαδικούς.

Αποτέλεσμα, η διαφοροποιούμενη εικόνα/σχέση μεταξύ τραπεζικών/blue chips, με το μεγαλύτερο μέρος του -υποτονικού μέχρι τις 11:10- trading να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Ισχυροποιούμενη η τάση για τον ΔΤΡ, με ενδεικτικό το ότι στις 11:05 είχε ήδη «γράψει» τις 905, με στόχο προς τις 910 μονάδες, ενισχύοντας την εκτίμηση όσων χρηματιστηριακών παραγόντων θεωρούν ότι ο κλάδος θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ισχυρών χεριών και σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Αλλωστε ο κλάδος... προετοιμάζεται για τα stress tests (τέλος του Ιανουαρίου η ΕΒΑ θα ανακοινώσει τους όρους για τα τεστ αντοχής), ενώ σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία φημολογούνται ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Συνεπώς οι τράπεζες στο προσκήνιο, με τον ΔΤΡ να «δοκιμάζει» άλλη μία υψηλότερη αντίσταση (προς τις 910 μον.), δίνοντας κάποιον τόνο/κινητικότητα μέχρι τις 11:15.  Προς το 1,8980 η μετοχή της Alpha Bank, προς το 0,3230 της Εθνικής, στο 0,86 της Eurobank και στα 3,310 ευρώ της Πειραιώς.

Εκτός από τις τράπεζες, κινητικότητα σημειώνεται σε λίγες εισηγμένες/μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την εικόνα στα blue chips να βελτιώνεται σταδιακά μετά τα πρώτα 45'.

Στα 26,77 ευρώ με λίγες πωλήσεις στη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola, επίσης με πωλήσεις στον τίτλο του ΟΤΕ στα 11,48 ευρώ, με το... ζεύγος να «βαραίνει» λίγο πάνω από το 20% στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.

Στα 7,68 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα 10,65 του ΟΠΑΠ, στα 9,080 του Μυτιληναίου, στα 18,92 ευρώ της Motor Oil. Mεγαλύτερη άνοδος για Τέρνα Ενεγειακή στα 4,59, για ΔΕΗ στα 2,020, για Lamda Development στα 6,680 ευρώ.

Καλή εικόνα στη μεσαία-μικρότερη κατηγορία, με συγκριτικά ενεργό τη συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων σε αρκετές μετοχές αυτής της ομάδας. Κινητικότητα σε Attica Bank, J&P Αβαξ, Ιντρακόμ, Κορρέ, ΥΓΕΙΑ, Ανεμο και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στις 11:25 η αξία των συναλλαγών στα 7,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v