Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stock picking και... χαλαροί ρυθμοί στο ΧΑ

Μικρή άνοδο καταγράφει το ΧΑ, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 3% για την Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο Εθνική, ΔΕΗ, Eurobank, Αlpha Bank, Μυτιληναίος, Κορρές. Aπώλειες σημειώνουν ΟΤΕ, Coca Cola, Τιτάνας.

Stock picking και... χαλαροί ρυθμοί στο ΧΑ

Σε... ράθυμους ρυθμούς συνεχίζεται η συνεδρίαση, με συντήρηση δυνάμεων λίγο υψηλότερα των 800 μονάδων.
Συναλλαγές και τζίρος σε ρυθμό ανάλογο των ημερών, με την εικόνα της αγοράς να μη θυμίζει τις ζωηρές συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Το 2017 «κλείνει» με ακόμη μία συμφωνία, Κορρέ/Morgan Stanley-Profex, προϊδεάζοντας για ένταση των επιχειρηματικών deals τo 2018, χρονιά που, σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, θα χαρακτηρισθεί από ενεργότατες διεργασίες στο πλαίσιο της αναδιάταξης του εγχώριου επιχειρηματικού χάρτη.

Πράγματι το 2017 πραγματοποιήθηκαν ορισμένες συμφωνίες -2-3 σημαντικές- σε νευραλγικούς κλάδους/τομείς της οικονομίας, ανοίγοντας κατά κάποιο τρόπο την αυλαία για το σκηνικό που θα διαμορφωθεί με εντεινόμενους ρυθμούς το 2018-2019, με τα δάνεια/υποχρεώσεις των εταιρειών και τα NPLs να λειτουργούν σαν... μοχλός ανασύνθεσης του τοπίου και της διαμόρφωσης της «επόμενης ημέρας» σε οικονομία, εργασία, επιχειρηματικότητα.

Στα της συνεδρίασης, ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να υπεραποδίδει, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 900 μονάδων, έχοντας «σβήσει» από την προηγούμενη Δευτέρα τις απώλειες της χρονιάς, «γυρίζοντας» μάλιστα σε θετική απόδοση που στα τρέχοντα επίπεδα φτάνει το σχεδόν 5% για το 2017.

Στο συν, με μικρότερο ή μεγαλύτερο θετικό πρόσημο, η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών, με τον «δείκτη τηλεπικοινωνιών» σε αρνητικό έδαφος.

Στο 1,8694 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στπ 0,3208 της Εθνικής, με περισσότερες συναλλαγές στην ΕΤΕ και μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Στα 3,3440 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,8460 της Eurobank, σημειώνοντας πως το 2017 «κλείνει» και με τις συστημικές τραπεζικές χαμηλότερα της τιμής της τρίτης αμκ.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου συγκριτικά κινητικότητα καταγράφεται για μετοχές του δείκτη ενώ καλή παρουσιάζεται η εικόνα και στα μικρομεσαία.

Στα 11,50 με πωλητές στη μετοχή του ΟΤΕ, με λίγους πωλητές και στην Coca Cola στα 26,98 ευρώ.

Στα 3,240 η μετοχή της Viohalco, με πωλήσεις και θυμίζοντας πως είναι η μακράν πρώτη σε απόδοση (τριψήφια!) από τον 25άρη, για φέτος.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α. με σημαντικά κέρδη για φέτος, διαμορφώνονται με μικρή απόδοση λίγο υψηλότερα (Μυτιληναίος, ΜΟΗ) λίγο χαμηλότερα, διατηρώντας το θετικό πρόσημο και σε μηνιαία «μέτρηση».

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν Attica Bank (18,3%), J&P Αβαξ (9,3%), Κορρές (2,85%), Ιντρακόμ (2,70%), ΥΓΕΙΑ (1,80%), Πλαίσιο (1,73%) κ.α.

Από τη χαμηλότερη κατηγορία ξεχωρίζουν: Pasal, Κέκροψ, Ελαστρον, με απόδοση μεγαλύτερη του 5%.

Στις 14:10 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 26,5 εκατ. ευρώ (αναλογώντας σε τζίρο 35-40 εκατ. ευρώ, όπως είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο), εκτός εάν τα... ξένα χέρια μάς επιφυλάσσουν εκπλήξεις προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Την ίδια ώρα, ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 0,27% προς τις 13.037 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v