Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα «ζητούμενα» για το χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η τεχνική εικόνα για τους δείκτες και οι ημερομηνίες-ορόσημα. Οι κινήσεις στα blue chips και η διάχυση του ενδιαφέροντος στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Η προσοχή και στα επιχειρηματικά ντιλ.

Τα νέα «ζητούμενα» για το χρηματιστήριο

Καλή εβδομάδα. Σε νέα υψηλά η Wall Street, προσδοκίες στο Βερολίνο και στο ΧΑ δεύτερο συνεχόμενο «κλείσιμο» για τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 825 μονάδες. 

Στον κύκλο των πρώτων τεσσάρων συνεδριάσεων του 2018 φάνηκε πως οι αγοραστές είχαν λόγους να δώσουν συνέχεια στο year end rally, με συντονισμένες κινήσεις να φέρουν λίγο υψηλότερα από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι τα blue chips, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις ενθαρρυντικές για τη συνέχεια.

Για τον κρίσιμο και ενδιαφέροντα Ιανουάριο που ακολουθεί με σημαντικές ημερομηνίες-ορόσημα, με πρώτο καίριο αυτό της Παρασκευής 19 του μηνός, οπότε λήγει η πρώτη απλή σειρά στα Παράγωγα και αργά το βράδυ ο Standard & Poor's θα βαθμολογήσει το ελληνικό outlook. 

Στα ενθαρρυντικά των ημερών η διάθεση με τις συνακόλουθες κινήσεις μόχλευσης από την πλευρά όχι μόνο των ισχυρών ξένων χεριών σε τράπεζες και blue chips αλλά και μικρότερων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, επιχειρηματιών και επαγγελματιών της αγοράς στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία. 

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, η σχεδόν ισομερής ανάπτυξη των περισσότερων κλαδικών δεικτών, με θετική τη σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, γεγονός που καταδεικνύει την ενεργοποίηση ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους της αγοράς σε ευρύτερο φάσμα του χρηματιστηριακού ταμπλό. 

Συν τω χρόνω η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου (στις ΗΠΑ), οι εξελίξεις στη Γερμανία, οι προσδοκίες για την τρίτη αξιολόγηση και οι επιχειρηματικές διεργασίες, μπορεί να αποτελέσουν το... καύσιμο για συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Μίας κίνησης που, σημειωτέον, μέχρι και την Παρασκευή δεν είχε τη συμμετοχή των πολλών αλλά των λιγότερων, με αρκετούς traders να δείχνουν διστακτικοί σε αυτή τη θετική εκκίνηση της αγοράς την Τρίτη-Παρασκευή. Και αυτό υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποβεί πλεονέκτημα των αγοραστών και εφόσον οι εκτός παιδιάς σπεύσουν να ενισχύσουν ή και να λάβουν θέσεις. Θα φανεί σήμερα-αύριο. 

Προφανώς στο επίκεντρο της συνεδρίασης οι διεργασίες στα εσωτερικά του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως αναλυτικά σημειώνει από νωρίς ο Φώτης Κόλλιας, με τον Εκηβόλο και τον Χρήστο Κολώνα να έχουν προϊδεάσει σχετικά από την τελευταία εβδομάδα. 

Χρηματιστηριακός παράγων εκτιμούσε πως οι εξελίξεις στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα δεν θα είναι οι μόνες στον συγκεκριμένο όμιλο αλλά σε πρώτο χρόνο θα πρέπει η αγορά να περιμένει νεότερα και από άλλους «ζεστούς» κλάδους, όπως ενέργεια, κατασκευές, υγεία, μέταλλα/σωλήνες και σε δεύτερο χρόνο στην ακτοπλοΐα

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτές οι διεργασίες, που έχουν ήδη προσελκύσει την προσοχή των ξένων ισχυρών χεριών ή και ήδη ενεργούν (λ.χ. κλάδος υγείας), θα ενταθούν αποτελώντας το καλύτερο... καύσιμο για τους εν δυνάμει αγοραστές. 

Στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, ο Χρήστος Κίτσιος μάς ενημερώνει από νωρίς πως η Alpha Bank τελειώνει με το πλάνο αναδιάρθρωσης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τράπεζα αλλά και σε δεύτερο χρόνο για τις τράπεζες. 

Ζητούμενο τεχνικά για σήμερα η επιβεβαίωση των 825 μονάδων ως σημείου αναφοράς για τον Γενικό Δείκτη. Και βλέπουμε.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v