Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθεί η τάση στο Χρηματιστήριο

Στις πορεία των ξένων αγορών αλλά και στα εσωτερικά «μέτωπα» της οικονομίας θα στρέψουν την προσοχή τους οι επενδυτές την προσεχή εβδομάδα. Στο προσκήνιο οι τράπεζες αλλά και ο κατασκευαστικός κλάδος. Κινητικότητα σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πού θα κριθεί η τάση στο Χρηματιστήριο

 To θετικό "κλείσιμο" του 2017 είχε συνέχεια και στις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις του 2018, ενισχύοντας την εκτίμηση χρηματιστηριακών κύκλων πως το year end rally δεν ήταν απλά μία συντονισμένη κίνηση ωραιοποίησης των αποτιμήσεων αλλά προοίμιο συνέχισης της ανοδικής πορείας των αγορών.

Το για πόσο και με με ποιες διαδρομές θα εξαρτηθεί κατ΄ αρχήν από την πορεία της "αγοράς των αγορών", την Wall Street, τις εξελίξεις στο Βερολίνο και τα περιθώρια προσέγγισης των ιστορικών υψηλών για τον DAX και στα καθ΄ημάς από το τι μέλει γενέσθαι με την τρίτη αξιολόγηση και τις τράπεζες.

Ηδη, όπως "μετρούσε" ο Θανάσης Σταυρόπουλος δεκατρείς ανοδικές και μόλις δύο διορθωτικές συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, με τα αθροιστικά κέρδη να ανέρχονται στο 12,36%, με το σερί να δίνει συνολική απόδοση 22,7% για τον τραπεζικό κλάδο, καταδεικνύοντας τον ρόλο-κλειδί που θα συνεχίσει να διαδραματίζει και στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Στις 829,72 μονάδες ο ΓΔ, με εβδομαδιαία απόδοση 3,41%, στις 923,12 με 5,36% ο ΔΤΡ, στις 2.139,26 με 2,66% ο FTSE25 και στις 1.264,02 ο FT Mid Cap με 5,49%. Πρακτικά για ακόμη έναν γύρο της αγοράς η λεγόμενη μεσαία κεφαλαιοποίηση είχε τη μεγαλύτερη απόδοση, συνεπικουρούμενη αυτή την φορά από εισηγμένες/μετοχές αυξημένου ειδικού βάρους όπως ο ΕΛΛΑΚΤΩΡας και ο Sarantis. 

Στοιχείο, που καλό θα ήταν να το συνεκτιμήσουμε για τη συνέχεια. 

Στα 55,6 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος, αυξημένος κατά 29%, στα 55,9 δισ. η συνολική κεφαλαιοποίηση σύμφωνα με τα στοιχεία του Μάνου Χατζηδάκη. 

Συνεπώς είχαμε μία καλή αρχή, ακολουθεί- κατά γενική εκτίμηση- μία ενδιαφέρουσα συνέχεια που μόνο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου περιλαμβάνει σειρά κρίσιμων οροσήμων. Από Δευτέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να "τρέξει" το πακέτο των προαπαιτούμενων ώστε να περάσουν από την Βουλή (προφανώς δεν τίθεται θέμα, δεδομένης μάλιστα της σκιαμαχίας για το... Μακεδονικό), τη μεταπροσεχή Παρασκευή αναμένεται η βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P (την ίδια μέρα νωρίτερα κλείνει και η πρώτη απλή σειρά ΣΜΕ του δείκτη στα Παράγωγα), ακολουθεί Δευτέρα 22/1 το Eurogroup και ίσως την αμέσως επομένη η ανακοίνωση για το νέο ομόλογο (7ετούς διάρκειας, με επιτόκιο που θα... γράφει το 3 μπροστά).

Παράλληλα στην Ευρώπη ξεκινά ένας γύρος κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων (από τις Προεδρικές στην Τσεχία) που φθάνουν μέχρι τη "μάχη των μαχών" στις 4ης Μαρτίου στην Ιταλία. Ειδική, όσο και ξεχωριστή περίπτωση η Ιταλία, για αυτό ας μου επιτραπεί η για πολλοστή φορά επιμονή/εμμονή μου στην αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου. 

Στα της αγοράς μας και πάλι, το θετικό διεθνές κλίμα (η υπέρβαση και των 25.000 μον. για τον DJIA αλλά και η υπερθετική προσέγγιση του γκουρού Warren Buffet μας δίνει μία σχετική ασφάλεια όσον αφορά στη μεσομακροπρόθεσμη προσέγγιση μας) αναμφίβολα διευκόλυνε τους χειρισμούς των long με αποτέλεσμα το για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις κλείσιμο του ΓΔ πάνω από το σημαντικό όριο αντίσταση των 825,56 μονάδων.

Για τις συνεδριάσεις, που ακολουθούν επιβεβλημένη θεωρείται η επιβεβαίωση των 798/9 μονάδων (για τον ΓΔ) για να παραμείνει ενεργό το long σενάριο για τη συνέχεια, ενώ χρειάζεται βελτίωση η τεχνική εικόνα του FTSE25 καθώς υπολείπεται του αντίστοιχου επιπέδου του 78,6% που διέρχεται από τις 2.146 μονάδες (σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή στήριξη στις 2.078 μονάδες). Επίσης απαιτείται η είσοδος νέων... καυσίμων από τη μεγάλη μέχρι τη μεσαία αλλά και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η "αφύπνιση" της οποίας έχει δώσει τον δικό της τόνο, τις τελευταίες εβδομάδες, στην αγορά. 

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός, που επιχειρήθηκε να προσεγγίσει την- κατά έγκυρο αναλυτή- διακεκαυμένη ζώνη των 935-965 μονάδων, αλλά οπισθοχώρησε προς το κλείσιμο της Παρασκευής προτιμώντας την σιγουριά των 900 μονάδων (περιοχή, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ200 ημερών). Από την στάση των ισχυρών χεριών θα εξαρτηθεί εάν θα συνεχισθεί άμεσα η ανοδική κίνηση ή θα υπάρξει μικρής έκτασης υποχώρηση (στηρίξεις στις 874 και μέγιστη αποδεκτή έως τα όρια των 810 μονάδων). 

Ο κλάδος έχει να περιμένει και θετικές αλλά και ενδεχομένως αρνητικές εξελίξεις και αναφερόμαστε κατ'  αρχήν στο θέμα των stress tests, με τον Χρήστο Κίτσιο να υπενθυμίζει πως πλειστηριασμοί και πωλήσεις "κόκκινων" δανείων κρίνουν τα stress tests, αλλά και στα νεότερα για τα covered bonds από την Φρανκφούρτη.

Για τον κλάδο και την υπόθεση των "ελέγχων αντοχής" τραπεζικοί κύκλοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην συνάντηση των τραπεζιτών με την επικεφαλής του SSM, κυρίως δε στο τι θα πετύχει να αποκομίσει ο πρόεδρος της ΕΕΤ (και της Eurobank), Νικόλας Καραμούζης από την Ντανιέλ Νουί, θυμίζοντας πως η θητεία της 67χρονης γαλλίδας στο... τιμόνι του Μηχανισμού λήγει στο τέλος του 2018. 

Εάν ο τραπεζικός κλάδος συνεχίσει να αποτελεί πεδίο προεξόφλησης για τα ισχυρά χέρια και το σερί του 22,7% οδηγήσει τον ΔΤΡ εντός της ζώνης τιμών (935-965 μον.) τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστούν εσπευσμένες κινήσεις short covering από traders που είναι short ή έχουν μείνει εκτός παιδιάς. 

Οι τράπεζες είναι το ένα κλειδί- ίσως το σημαντικότερο- το άλλο είναι τα blue chips, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει τις τιμές-στόχους για 25 μετοχές αυτής της κατηγορίας. Στην εμπεριστατωμένη ανάλυση του Γιώργου, απλά να συμπληρώσουμε πως περιμένουμε στη συνέχεια όλο και περισσότεροι κλάδοι να...μοχλεύονται και λόγω επιχειρηματικών ενεργειών, συμφωνιών.

Ενδεικτικά θεωρούμε, πως τις αμέσως επόμενες 1-3 εβδομάδες στο προσκήνιο θα βρεθεί και πολύ δυνατά μάλιστα ο κατασκευαστικός κλάδος, με επίκεντρο τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα και δευτερευόντως ο ενεργειακός μέσω της ΕΛΤΕΧ-Ανεμος. Συν τω χρόνω εντείνονται στο παρασκήνιο οι διεργασίες στον χώρο της υγείας, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξελίξεις αναμένονται από τους ομίλους ΓΕΚ/Τέρνα και Ελληνικών Πετρελαίων. 

Παράλληλα θεωρούμε ενθαρρυντικές ενδείξεις την κινητικότητα που παρατηρείται (και αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλώ) σε εισηγμένες/μετοχές των Sarantis (εμφατικό το 8,75% στα 14,30 με αξία συναλλαγών 1,3 εκατ. ευρώ), Creta Farms (θεαματική... αφύπνιση μετά από καιρό, με 24,67% στα 0,748 και τζίρο 46.199 ευρώ), Παπουτσάνη (με 7,31% στα 0,279 και τζίρο 46.608 ευρώ), AsCo (με 6,67% στα 1,76 και τζίρο 20.442 ευρώ), η συνέχιση της προσπάθειας στην Frigoglass, οι συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στον Νάκα και άλλες ανάλογης χροιάς και σημασίας κινήσεις. 

Για την προσεχή εβδομάδα να συνεκτιμηθεί η αυλαία για την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου, στις ΗΠΑ, με την προσοχή να επικεντρώνεται την Παρασκευή στις BlackRock, Wells Fargo, JP Morgan. 

Την σημασία της έχει την ίδια μέρα η προγραμματισμένη τακτική δημοπρασία τρίμηνων εντόκων, ύψους εκκίνησης 625 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με την απόδοση 3,78% του 10ετούς (χαμηλό 12ετίας) και την προωθούμενη από τον ΟΔΔΗΧ έκδοση του νέου ομολόγου. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v