Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, με κίνηση πάνω από τις 830 μονάδες. Καλύτερη η εικόνα για τραπεζικές μετοχές, στο «πράσινο» η Alpha, κέρδη άνω του 2% για ΕΤΕ. «Βαρίδι» για τον FT 25 οι απώλειες της Coca Cola. Ξεχωρίζουν ανοδικά ΟΛΠ, Lamda, Motor Oil.

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Με προσεκτικές κινήσεις και μικρό προβάδισμα των πωλητών, η πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Ηπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενδεικτικό το συν 0,36% στις 13.367 μονάδες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, σε ρυθμό εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου σταδιακά η Wall Street, με σημαντική τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στο ΧΑ, μοιρασμένες οι κινήσεις πωλητών - αγοραστών, με ισχνό πλεονέκτημα για τους πρώτους, καθώς (και) η αγορά έχει εισέλθει στη φάση της τρίτης αξιολόγησης, με πρώτο σταθμό την ψήφιση (το βράδυ της 15ης) των προαπαιτούμενων. Εύλογα προσεκτικά τα βήματα και των μεν και των δε, με τα τεχνικά σημεία πολύ κοντά και για τις δύο πλευρές. Πρακτικά ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 829 μονάδων θα ισχυροποιούσε το ανοδικό σενάριο, ενδεχόμενη απώλεια του ψυχολογικού ορίου των 800 θα άνοιγε τον δρόμο στους πωλητές για χαμηλότερα.

Προσώρας είναι ενθαρρυντικό το ότι ο ΓΔ κυμαίνεται στις 830,27-825,32, με σημείο αναφοράς για το intraday τις 822/923 μονάδες. Οσο ο ΓΔ παραμένει πάνω από το συγκεκριμένο σημείο, τόσο η τάση (εβδομαδιαία) λειτουργεί υπέρ των αγοραστών.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα, αναλογικά κοντά στα 50+ εκατ. ευρώ -μέσο ημερήσιο τζίρο της τελευταίας εβδομάδας των τεσσάρων συνεδριάσεων-, με το 53% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Με μόνο ένα πακέτο (στις 11:30 για 22.354 μετοχές της Jumbo στα 14,98 ευρώ= 334.863 ευρώ) και συγκριτικά ικανοποιητική αξία σε Jumbo, ΟΠΑΠ, Viohalco, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, Motor Oil, TITAN, Coca Cola, ΓΕΚ/Τέρνα κ.α.

Στις 923-911 μονάδες ο ΔΤΡ, με την Εθνική σε θετικό πρόσημο και τις Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς σε αρνητικό. Περισσότερες οι συναλλαγές σε Εθνική, μεγαλύτερος ο τζίρος επίσης στην ΕΤΕ. Με απόδοση 4,85% από την αρχή του έτους και με 21,24% σε διάστημα μηνός, εύλογα ο κλάδος συσσωρεύει στα επίπεδα πάνω από τις 900 έως τις 930 μονάδες, μέχρι την επόμενη κίνηση.

Στο μείον οι δύο πιο βαριές μετοχές του ΓΔ, ο ΟΤΕ με απώλειες 0,79% στα 11,35 και η Coca Cola χαμηλότερα 0,73% στα 27,36 ευρώ, λειτουργούν σαν... φρένα για την τάση της αγοράς. Σε ανάλογη θέση και άλλες δεικτοβαρείς, όπως των ΤΙΤΑΝ, Ελληνικών Πετρελαίων, Μυτιληναίου κ.α., αλλά με προσεκτικές αγορές από τα χαμηλά ημέρας.

Σταθερή στα 8,28 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου, συσσωρεύει λίγο χαμηλότερα η Viohalco, συνεχίζει η ΔΕΗ, από κοντά και ο ΑΔΜΗΕ, στα 9,54 η Grivalia.

Στα Mid Caps η προσοχή και αυξημένος τζίρος εστιάζεται κυρίως στη MIG (μετά την είσοδο του Jochen Muller), στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡα (ΕΛΤΕΧ-Ανεμος), την ώρα που συνεχίζει να κερδίζει πόντους η J&P Αβαξ (στα 65,6 εκατ. η αποτίμηση) και η Cenergy στο 1,41 ευρώ.

Στις 11:45 ο τζίρος στα 6,8 εκατ. ευρώ, η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 37/29, με μεγαλύτερη άνοδο για Creta Farms (8,29%), Καράτζη, Fourlis και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, Cenergy, J&P Aβαξ, Ανεμος κ.α.

Για τον FTSE 25, τεχνική προσέγγιση με διάγραμμα «ανεβαίνει» στον Εκηβόλο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v