Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θετικό γύρισμα και κίνηση πάνω από τις 830

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται πλέον ο Γενικός Δείκτης, αντιστρέφοντας τις πρωινές πιέσεις. Καλύτερη η εικόνα για τις τραπεζικές μετοχές, κέρδη άνω του 2% για Εθνική. Ανοδικά ΟΤΕ, ΟΛΠ, Viohalco, Motor Oil. Πιέσεις για Coca Cola, Τιτάνα.

ΧΑ: Θετικό γύρισμα και κίνηση πάνω από τις 830

Συνεδρίαση ανατροπών η σημερινή, με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν τα ηνία από τους πωλητές και να οδηγούν μετά τις 13:10 το ΧΑ σε θετικό έδαφος.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, με την πλειονότητα των blue chips αλλά και με τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα να μπαίνουν πιο ενεργά στο παιχνίδι. Αποτέλεσμα η αλλαγή συσχετισμών στους περισσότερους επιμέρους τομείς, με τη συνεδρίαση να παρουσιάζει διττή εικόνα, όπως απεικονίζεται σχηματικά στην κίνηση V και των τριών βασικών δεικτών.

Στο πρώτο διάστημα, οι πωλητές είχαν το προβάδισμα, μικρό αρχικά, μεγαλύτερο στη συνέχεια, για να φτάσουν λίγο πριν τις 12:30 τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά ημέρας των 823,21 μονάδων. Σημείο καμπής για τη στάση long και short παικτών, η συγκεκριμένη περιοχή (όπως ακριβώς είχε αναφερθεί στο προηγούμενο σχόλιο) καθώς από εκεί ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες συντονισμένες αγορές από την πλευρά των πρώτων. Εως τα χαμηλά των 823 μονάδων πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας περίπου 12 εκατ. ευρώ, με το σχεδόν 52% να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο, «δείχνοντας» την απροθυμία των πωλητών για μεγαλύτερης έκτασης ρευστοποιήσεις.

Ακριβώς αυτή η επιβεβαίωση της τεχνικότητας της αγοράς ήταν, σύμφωνα με έμπειρο χρηματιστηριακό παράγοντα, που επανέφερε στο προσκήνιο τους αγοραστές και αφού προηγουμένως είχε απορροφηθεί η όποια προσφορά.

Ετσι οι χαμηλές τιμές ημέρας για ΓΔ (823,21), ΔΤΡ (906,88) και FTSE25 (2.118,64) πιθανότατα να είναι και οι στηρίξεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Εάν μάλιστα η συνεδρίαση «κλείσει» με τον ΓΔ πάνω από τις 828/9 μονάδες, τότε θα έχει γίνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του επόμενου κύκλου της αγοράς. Αυτόν που ως ορίζοντα έχει τη συνεδρίαση της 19ης Ιανουαρίου.

Ούτως ή άλλως, το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια ήταν θετικό από νωρίς, τόσο σε Φρανκφούρτη όσο σε Παρίσι, διευκολύνοντας έτσι τις κινήσεις των long παικτών.

Από τις 12:30 που ξεκίνησε η αντίδραση στο ΧΑ, μέχρι τις 13:10 που πέρασε -για πρώτη φορά σήμερα- σε θετικό έδαφος ο ΓΔ, άλλαξαν χέρια περί τα 5 εκατ. ευρώ ενώ περισσότερα από 7 εκατ. έγιναν στην αντίδραση προς τις 836,14 μονάδες. Πρακτικά με το που επιβεβαιώθηκε το τέλος της υποχώρησης και... βγήκε σε θετικό έδαφος η αγορά επιταχύνθηκαν οι εντολές, με τις αγορές να γίνονται σε σταδιακά υψηλότερες τιμές.

Ετσι στον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα για τη μετοχή της Εθνικής, η τιμή από το 0,318 ενισχύθηκε νωρίτερα έως το 0,3288 ευρώ. Στην Alpha Bank, από το 1,863 έως το 1,928 ευρώ, στη Eurobank, από το 0,853 έως το 0,88 και στην Πειραιώς, από τα 3,48 έως τα 3,628 ευρώ. Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής (το σχεδόν 50% των συνολικών), μεγαλύτερος τζίρος σε ΕΤΕ και μετά σε Πειραιώς, Alpha Bank, ενώ από τις 4 συστημικές τραπεζικές, η μόνη με μικρές απώλειες νωρίτερα ήταν η Eurobank στο 0,872 ευρώ.

Καταλυτικό μεν το ανοδικό «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου, πλην όμως καθοριστικό το «γύρισμα» της μίας από τις δύο πιο δεικτοβαρείς μετοχές του ΓΔ, που μέχρι τις 12:30 λειτουργούσαν σαν φρένα για τους δείκτες. Από το μείον και τα 11,27 στο συν και τα 11,63 ευρώ ο ΟΤΕ ήταν αυτός που σε σημαντικό βαθμό έγειρε την πλάστιγγα προς την πλευρά των αγοραστών.

Ακολούθησαν βεβαίως και άλλες δυνάμεις, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, ενώ συνέχιζαν σε ανοδικό ρυθμό ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, που από την αρχή είχαν δείξει τις διαθέσεις τους. 

Με την αλλαγή κλίματος, τάσης ακολούθησαν νέες εντολές αγοράς, αυτή τη φορά στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτικό το ότι στις 14:25 από τις 21 μη τραπεζικές με αρνητικό πρόσημο ήταν Coca Cola, TITAN, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ.

Ανάλογη εικόνα και στη μεσαία κατηγορία, όπου σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΤΕΧ Ανεμος και MIG, που είχαν ξεκινήσει ανοδικά, προστέθηκαν Υγεία, Fourlis, Intrakom κ.α. ενώ ισχυροποιήθηκε η τάση και για Cenergy, J&P Αβαξ.

Στις 14:30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 62/39, με μεγαλύτερα κέρδη για: Λούλη (16,04%), Creta Farms (9,89%), Cenergy (5,75%) κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v