Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελαφρύ προβάδισμα των πωλητών

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 840 μονάδων. Στο -4% η μετοχή της Πειραιώς. Πτώση για Eurobank, ΔΕΗ, Alpha, OΠΑΠ, EXAE. «Στήριξη» από Coca Cola, Viohalco, EΛΠΕ. Σταθεροποιητικά Εθνική, OTE.

ΧΑ: Ελαφρύ προβάδισμα των πωλητών

Σταθερά ανοδικά η Φρανκφούρτη, με... αυξομειώσεις η Αθήνα. Σε εξέλιξη η επιχείρηση ανάσυρσης από τα χαμηλά ημέρας οι traders, με την όποια προσφορά εκδηλώνεται να απορροφάται (κυρίως) από ισχυρά χέρια.

Από τις 840 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στα χαμηλά των 831 και εδώ και ώρα σταδιακά προς τις 836 μονάδες, σε ακόμη μία κίνηση των traders να αναδιατάξουν θέσεις και δυνάμεις, στοχεύοντας προς τις 860 μονάδες.

Στις 12:25 καταγράφηκε το «υψηλό ημέρας», στις 13:50 το «χαμηλό», με την εικόνα της συνεδρίασης αρκετά κοντά σε αυτήν των προηγούμενων τριών. Από Δευτέρα μέχρι και Τετάρτη το «χαμηλό ημέρας» σημειώνεται στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης, επίπεδο απ' όπου με ενεργοποίηση των αγοραστών απορροφάται η προσφορά για να ακολουθήσει σταδιακή επανάκαμψη, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών.

Μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ από τις 940 προς τις 942 στη συνέχεια έως τις 912 και από τις 13:45 και μετά σταδιακά προς τις 929 μονάδες.

Ανάλογη η διακύμανση και για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την Coca Cola για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση να λειτουργεί «βάζοντας πλάτη» για τους long. Με 1,41% στα 27,34 ευρώ η δεύτερη βαρύτερη μετοχή είναι το «κλειδί» για τη βελτίωση της εικόνας των δύο βασικών δεικτών (ΓΔ, FTSE25), απορροφώντας σε σημαντικό ποσοστό την πίεση/απώλειες που υφίστανται στην πλειονότητά τους τα blue chips.

Στις 836 ο ΓΔ, στις 929 ο ΔΤΡ, στις 2.156 ο FTSE25 και στις 1.302 ο Mid Cap. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι για ακόμη μία συνεδρίαση σε θετικό έδαφος και κόντρα στην υποχώρηση των άλλων τριών δεικτών.

Οπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας και σήμερα οι κινήσεις των traders επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς ήταν αυτός που είχε υπεραποδώσει, οδηγώντας μάλιστα την ανοδική κίνηση της αγοράς από το χείλος των 700 (στις 16 Νοεμβρίου) έως τις... παρυφές των 860 μονάδων (την προηγούμενη Παρασκευή).

Στον τραπεζικό κλάδο το 47% του τζίρου, με περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική (το σχεδόν 1/3 του συνόλου), μεγαλύτερο τζίρο όμως στην Πειραιώς (το περίπου 1/6 του συνόλου).

Σταθερή στο 0,34 η οδηγός-μετοχή της ΕΤΕ, με απώλειες (μικρότερες) η Alpha Bank και (μεγαλύτερες) οι Eurobank και Πειραιώς. Μάλιστα για την τελευταία, όπως αναφέρθηκε, η υποχώρηση γίνεται με τζίρο που ξεπερνά τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Στα blue chips συγκριτικά υψηλός τζίρος σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Jumbo, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, FF Group, ΤΙΤΑΝ και Coca Cola. Από τη μεσαία κατηγορία, σε Intralot και ΥΓΕΙΑ.

Ενδιαφέρον το ότι στη μετοχή του ΥΓΕΙΑ έχουν αλλάξει χέρια δύο μεγάλα πακέτα των 858.554 στο 0,56 και των 500.000 στο 0,65, συνολικής αξίας 800.000 ευρώ. Είναι άλλωστε και τα μόνα δύο πακέτα που έχουν πραγματοποιηθεί.

Από τις μετοχές του FTS25 ξεχωρίζουν εκτός από την Coca Cola, με αγοραστές οι Viohalco, ΕΛΠΕ, Grivalia, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Από τον Mid Cap, οι τίτλοι των Intralot, ΥΓΕΙΑ αλλά και των J&P Αβαξ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Νηρέας και MIG*.

Στις 15:15 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 49/52 μετοχές, με αρκετές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να κινούνται ανοδικά. Κέκροψ, Καράτζης, Frigoglass, Quest κ.α. μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη απόδοση. Ο τζίρος κινείται στα 36,4 εκατ. ευρώ.

(*) σχετικό διάγραμμα στον Εκη, καθώς η μετοχή δίνει σήμα long σε ωριαίο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v