Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η διόρθωση ανέδειξε τις… μεσαίες δυνάμεις

Μεταφορά του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Δεύτερη ημέρα με αρνητικό πρόσημο για το Γενικό Δείκτη αλλά με «μάζεμα» στο τέλος της συνεδρίασης. Πώς σχολιάζουν αναλυτές τη διόρθωση, τι προβλέπουν.

ΧΑ: Η διόρθωση ανέδειξε τις… μεσαίες δυνάμεις

Αν συνυπολογιστεί η, εν εξελίξει, πλαγιοκαθοδική κίνηση του Τραπεζικού δείκτη, από τα πρόσφατα υψηλά των 972,91 μονάδων (κλείσιμο 12/1), όλα συνηγορούν πως αργά αλλά σταθερά την τάση στο Τραπεζικό ταμπλώ, ξαναπαίρνουν στα χέρια τους οι εν δυνάμει πωλητές, με ότι μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Από την άλλη, τα πράγματα για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα ήταν σημαντικά χειρότερα, αν ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,45%) δεν κατόρθωνε κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, η μετοχή της ΕΕΕ μαζί με την Grivalia ήταν οι μοναδικές από όλο το ταμπλώ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που διασωζόταν με θετικό πρόσημο (!)

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η εμφανής υποχώρηση του τζίρου και η συνεχιζόμενη κινητικότητα - αγοραστικό ενδιαφέρον, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, πράγμα που δικαιώνει με σημαντική χρονοκαθυστέρηση τους "θαυμαστές" των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Είναι πραγματικά θετική ένδειξη η ελεγχόμενη διόρθωση στους Δεικτοβαρείς τίτλους, με ταυτόχρονη διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τίτλους της θεωρούμενης "Περιφέρειας", αρκεί να μην σημειωθεί ξαφνική απόσυρση των αγοραστών, δημιουργώντας νέες ομάδες εγκλωβισμένων.

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Με δεδομένη τη μετάθεση της στόχευσης για υπέρβαση του ορίου των 858 μονάδων για επόμενες συνεδριάσεις, η διατήρηση της περιοχής των 841 μονάδων συνιστούσε τον βασικό στόχο της σημερινής συνεδρίασης, με τη βούληση των πωλητών να είναι η επιδίωξη της παραβίασής της, κάτι που τελικά επετεύχθη. Ανοικτά επομένως, όλα τα ενδεχόμενα για την τελική κατεύθυνση του προσήμου του Γενικού Δείκτη, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το σχόλιο της Merit Sec.

"Από φυσιολογική ως και επιθυμητή χαρακτηρίζεται η διόρθωση των τιμών. Μπροστά μας είναι αρκετά εμπόδια, που αν ξεπεραστούν με επιτυχία ανοίγουν τον δρόμο για την κατοχύρωση των τρεχόντων επιπέδων. Η αναβάθμιση της Χώρας έχει μάλλον προεξοφληθεί, αλλά μια επιτυχής ομολογιακή έκδοση με νέο χρήμα από τις Αγορές όχι. Προσοχή η αποτυχία φέρνει και πτώση. Το κλίμα έξω είναι υποστηρικτικό, με τα μεγέθη από το ΑΕΠ της Κίνας να είναι καλύτερα των εκτιμήσεων και την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο να αποτελεί την μεγαλύτερη σε ετήσια βάση από το 2010" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Σχόλιο του Απόστολου Μάνθου της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ

"Ο FTSE 25 έχει χάσει, σχεδόν, κατακόρυφα ότι με κόπο πήρε μέσα σε επτά συνεδριάσεις, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τις ενδείξεις συσσώρευσης και διανομής ανάμεσα στις 2155 με 2185 μονάδες. Πρώτο σημείο διαγραμματικής στήριξης και αντιπαράθεσης η περιοχή που εκτείνεται από τις 2120 έως τις 2108 μονάδες.

Πρώτο σημείο διαγράμματος στήριξης και αντιπαράθεσης η περιοχή που εκτείνεται από τις 2120 έως τις 2108 μονάδες. Καθοδική καταστρατήγηση των 2100 μονάδων με αύξηση στο τζίρο των ρευστοποιήσεων θα σπρώξει το δείκτη έως τις 2074 μονάδες. Καθοδική κατάρρευση των 2100 μονάδων με αύξηση του όγκου των ρευστοποιήσεων, θα ωθήσει τον εν λόγω δείκτη στις 2074 μονάδες. Αντιθέτως η «ανεκτικότητα» των 2100 μονάδων στις όποιες πτωτικές παρενοχλήσεις θα δώσει το δικαίωμα για άλλη μια ανοδική «έξοδο» προς το κρίσιμο επίπεδο πέριξ των 2180 μονάδων. Αντίθετα, η 'ανεκτικότητα' των 2100 μονάδων, σε κάθε πτωτική 'παρενόχληση', θα δώσει το δικαίωμα για άλλη ανοδική 'έξοδο' προς το κρίσιμο επίπεδο γύρω από τις 2180 μονάδες.

Πάντως ισχυρή αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό μερικής κατοχύρωσης κερδών των τελευταίων εβδομάδων θα δοθεί με την ανοδική διαφυγή πάνω από το πολυαναφερόμενο επίπεδο των 2200 μονάδων, καθώς έτσι θα ανοίξει το δρόμο για τη καταγραφή τιμών άνω των 2240 μονάδων. Πάντως ισχυρή αλλαγή θα δοθεί με την ανοδική διαφυγή πάνω από το πολυαναφερόμενο επίπεδο των 2200 μονάδων, καθώς θα ανοίξει το δρόμο για την καταγραφή τιμών άνω των 2240 μονάδων" εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος (Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) Από απόψεως τεχνικών δεικτών αρνητική είναι η μέχρι τώρα αποτυπωμένη στροφή αποσυμφόρησης της υπεραγορασμένης κατάστασης του ταλαντωτή Relative Strength Ind.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι κλαδικός δείκτης και επιμέρους Δεικτοβαρείς μετοχές και σήμερα "είδαν" και τα δύο πρόσημα, πλην της Πειραιώς (-4,35%) που δεν ήλθε σε επαφή με το "πράσινο".

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 942,27 (+0,28%) και 912,44 μονάδων (-2,89%), στις 17.00 βρέθηκε στις 926,67 μονάδες (-1,38%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 924,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,66%.

Η σημερινή απώλεια των 939 μονάδων, οι οποίες διασώθηκαν χθες και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, βάζει σε "δεύτερες σκέψεις" όσους ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 910 - 908 και 858 μονάδες, όμως η υποχώρηση χαμηλότερα των 900 μονάδων (στις 899 μονάδες το "stop" στο ημερήσιο "long"), θα έχει δώσει τα ηνία του κλάδου στους "sellers" (!)

Για τις επιμέρους μετοχές των συστημικών Τραπεζών και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο "stop long" είναι για την Alpha Bank (-0,51%), για την Εθνική (-0,12%) στα 0,3010 ευρώ και για την Eurobank (-3,91%) στα 0,805 ευρώ.

Η Πειραιώς έχασε το "stop" στο ημερήσιο "long", στα 3,43 ευρώ και την επόμενη στήριξη στα 3,32 ευρώ και ελπίζει να ανακοπεί η πτώση στην στήριξη των 3,08 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, "ευοίωνες εμφανίζονται οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού" σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην έκθεσή της για την "επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος" τονίζει ότι φέτος αναμένεται αύξηση ΑΕΠ κατά 2,4%, ενώ η ενιαία νομισματική πολιτική στη Ζώνη του Ευρώ παραμένει διευκολυντική.

Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι το 2018 οι Τράπεζες καλούνται να προσαρμοστούν σε νέες προκλήσεις, με κυριότερες την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9), την αυστηροποίηση του χειρισμού των προβλέψεων για τα νέα NPEs, αλλά και τη διενέργεια της Πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΕΚΤ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι θετικό που υπάρχει ένα "απόθεμα ασφαλείας", με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, για την ενδεχόμενη στήριξη του Τραπεζικού τομέα, εάν αυτή καταστεί αναγκαία.

Εν τω μεταξύ, στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου βρίσκεται το Ελληνικό πρόγραμμα. Όπως αναφέρει η ατζέντα της συνεδρίασης της Ευρωομάδας, θα εξετασθεί η πρόοδος στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει υποσημείωσης η εμφάνιση ¨καθυστερημένων" αγοραστών στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν και άλλοι τίτλοι, πλην της ΕΕΕ, που να τερματίσουν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο (ΒΙΟ +2,31%, ΓΡΙΒ +1,82%, ΕΛΠΕ +1,12%, ΟΠΑΠ +1,19%, ΟΤΕ +0,77%), και αυτό είχε θετικό αντίκτυπο για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., που "ανασύρθηκαν" από τα χαμηλά ημέρας, αλλά δεν γλύτωσαν το αρνητικό πρόσημο.

Έτσι οι εν δυνάμει πωλητές "ντουμπλάρισαν" τις νίκες τους και αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, από το διάστημα 4 έως και 6/12, όταν και είχε συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο.

Δεν δείχνουν να ανησυχούν, μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, εκτιμώντας ότι η εξελίξει διόρθωση, απλά, δίνει χαμηλότερα επίπεδα επανατοποθετήσεων, όμως αν η πλαγιοκαθοδική κίνηση συνεχιστεί δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η μετοχή του Τιτάνα (+0,21% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε. Παραμένει σαν κύρια αντίσταση το ψυχολογικό όριο των 24,00 ευρώ και πρώτες στηρίξεις στα 23,27 (μέχρι πρότινος αντίσταση) και στα 22,24 ευρώ.

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Folli Follie Group (-2,67%), εντείνοντας τους υφιστάμενους προβληματισμούς, όσον αφορά την τεχνική του εικόνα. Σήμερα χάθηκαν και τα 18,34 ευρώ, που ήταν σημαντική στήριξη, αλλά και το "stop" στο ημερήσιο "long", με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 17,70 ευρώ.

Νέα υψηλά 37 μηνών για τον ΟΠΑΠ, που πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ και αν προσμετρηθούν τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών κινείται προς πολυετή υψηλά (!)
Επόμενη αντίσταση στα 11,30 ευρώ. Το κοντινό "stop" στα 9,50 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή του σχολίου, οι ενδείξεις "κόπωσης" σε αρκετά blue chips, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν φαίνεται να πτοούν τις "δυνάμεις" που δραστηριοποιούνται στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ.

Έτσι, "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Revoil (+3,25%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Κορδέλλου (+5,15%), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι ΕΚΤΕΡ (+1,99%), BRIQ (+3,05%), J&P Άβαξ (+2,91%), Χαλκόρ (+4,42%) και MIG (+6,06%).

Επέτρεψαν οι αγοραστές, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, στο Υγεία (+7,84%), ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον στην Εβροφάρμα (+9,20%), ενώ αυξάνεται συνεχώς το "fan club" του Κέκροπα (+10%).

Νέα υψηλά 17 ετών για Καράτζη (+3,28% και 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και Quest (+4,69%), ενώ ασταμάτητη δείχνει η Mermeren (+8,02%), παρά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Για την περίπτωση της Quest, πρώτη στήριξη στα 10,00 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 9,70 ευρώ. Επόμενες, απόλυτα θεωρητικές, αντιστάσεις, στα 11,30 και 12,10 ευρώ.

Διόρθωσε μετά το χθεσινό +17,16% η Τεχνική Ολυμπιακή (-1,67%), αν και ξεκίνησε με "ανοδική ουρά" φθάνοντας μέχρι τα 2,50 ευρώ (+4,60%). Ο τίτλος χρειάζεται προσοχή, καθώς η ανοδική κίνηση θα ακολουθηθεί από ενδιαφέρουσες φήμες, αγνώστου τελικού αποτελέσματος (!)

Το "μάζεμα" των βασικών δεικτών από τα χαμηλά ημέρας, είχε σαν αποτέλεσμα να μην αλλάξουν τα υφιστάμενα, τεχνικά, δεδομένα.

Για τον Γενικό Δείκτη, η τελευταία ελπίδα των "short" είναι η ζώνη αντίστασης 858 - 860. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 845 - 841 και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 825 - 823 και 798 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,24%), το τελευταίο "οχυρό" των "short" στις 2194 μονάδες.

Χάθηκε, για τους γρήγορους, το "long stop" στις 2168 μονάδες και απομένει, για τους πιο υπομονετικούς, αυτό στις 2146 - 2132 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Ελληνική Αγορά, μετά την έντονη ανοδική κίνηση του Δεκεμβρίου 2017 - Ιανουαρίου 2018, παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια τεχνικής κόπωσης" επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

H επικείμενη αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο αξιολόγησης S&P, αλλά και η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων, δείχνουν, μάλλον, να έχουν ήδη προεξοφληθεί στις υφιστάμενες τιμές. Η πιθανολογούμενη έκβαση του Eurogroup και η εκταμίευση της δόσης αποτελεί μαζί με την επικείμενη έκδοση 7ετούς ομολόγου, τις τελευταίες θετικές εξελίξεις για την αμέσως επόμενη περίοδο.

Παρά το γεγονός ότι το εκτιμώμενο επιτόκιο της 7ετούς έκδοσης θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (πέριξ του 3%), δεν πρέπει να λησμονούμε τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού χρέους.

Το 80% είναι διακρατικό και μη διαπραγματεύσιμο και από το υπόλοιπο 20% περίπου 6-8 δισ. είναι πλήρως εμπορεύσιμο, κάνοντας την "ζωή" όσων έχουν αναλάβει το promo για τις νέες εκδόσεις αρκετά εύκολη, αν αναλογιστούμε και τις υψηλές προμήθειες που πληρώνουμε για την επιτυχία…

Επιπλέον ο χαμηλός όγκος συναλλαγών μέσω ΗΔΑΤ (μια και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία OTC συναλλαγών), κάνει πλήρως κατανοητό πόσο ελεγχόμενη είναι η συγκεκριμένη Αγορά..

Αν και τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, συντηρούν την αισιοδοξία για καλύτερα αποτελέσματα και στην πραγματική Οικονομία, ο ενθουσιασμός δείχνει να μετριάζεται αλλά δεν μηδενίζεται στην Χρηματιστηριακή Αγορά.

Συνεχίζουν οι εναλλαγές ενδιαφέροντος από τις εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην μεσαία, την μικρή και ήδη παρατηρούμε τις πρώτες Ιδιωτικές τοποθετήσεις από βασικούς μετόχους (ΤΕΝΕΡΓ – ΚΡΙ και όχι μόνο) σε Θεσμικούς, βάζοντάς μας σε σκέψεις.

Ο Τραπεζικός κλάδος διορθώνει πρώτος και δείχνει να έχει ολοκληρώσει τον πρώτο ανοδικό στόχο του. Θα χρειαστεί όμως ενίσχυση από παράγοντες εσωτερικούς, όπως η επιτάχυνση διαχείρισης NPL’s, η πώληση περιουσιακών στοιχείων, η μείωση του λειτουργικού κόστους και η παραγωγή κερδών.

Όμως υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που θα επηρεάσουν την εικόνα του, όπως τα "Stress Tests" αλλά και οι κανόνες που αυτά θα γίνουν (ΕΚΤ). Επιπλέον η αύξηση της καταθετικής βάσης αποτελεί πρωταρχικό στόχο επιβίωσης.

Τεχνικά αρκετές εταιρείες έχουν φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα αντιστάσεων, προσπαθώντας να τα διασπάσουν, αν δεν τα έχουν ήδη διασπάσει (πχ ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΝΕΜΟΣ, ΒΙΟ κλπ). Διάσπαση των επιπέδων αυτών ανοίγουν στόχους για αρκετά υψηλότερα επίπεδα, ή δημιουργούν στηρίξεις σε μία διορθωτική κίνηση.

Παρόλα αυτά, οι αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών δεν μπορούν χαρακτηριστούν πλέον φθηνές, ή "ευκαιρίες", όσον αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους, ενώ για τον Τραπεζικό κλάδο έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι αν και μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη το 2018, έχει μπροστά του σημαντικά θέματα και προκλήσεις να αντιμετωπίσει.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε τις 850 - 860 μονάδες και ο FTSE25, τις 2185 - 2203 μονάδες. Διάσπαση των 830 μονάδων του Γενικού Δείκτη μας οδηγεί σε συνέχεια της διόρθωσης μέχρι τις 810 - 785 και 770 μονάδες.

Για τον FTSE25 η διάσπαση των 2135 μονάδων. μεγαλώνει τις πιθανότητες για διόρθωση μέχρι τις 2110 - 2055 - 2030 μονάδες, με στόχο την συγκέντρωση δυνάμεων και την επιβεβαίωση των πρόσφατων επιπέδων διάσπασης τιμών σε πολλούς τίτλους.

Η ολοκλήρωση διορθωτικής κίνησης μέχρι τα ανωτέρω επίπεδα είναι επιθυμητή και υγιής σε μία Αγορά που δεν έχει αποφορτιστεί από την πρόσφατη μεγάλη άνοδο.

Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη και την Παγκόσμια Οικονομία, η οποία βιώνει μια συγχρονισμένη βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών, με ικανοποιητική ανάπτυξη, μειούμενους δείκτες ανεργίας, αυξημένους δείκτες οικονομικού κλίματος και άνοδο (σε νέα υψηλά ή συντήρηση σε προηγούμενα υψηλά) των Χρηματαγορών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όμως η τεράστια ροή χρήματος (QE των προηγούμενων ετών) από τις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες των Αναπτυγμένων Κρατών, που οδήγησε σε μείωση των επιτοκίων, ενίσχυση της ζήτησης και των επενδύσεων, μέσω Χρηματιστηριακών και Ομολογιακών Αγορών, μετά βίας κατάφερε να διατηρεί τον πληθωρισμό στο επιθυμητό εύρος μεταξύ +1,5% έως – 2,5%.

Αυτό οδήγησε στην εκτίναξη των ισολογισμών των Κεντρικών Τραπεζών σε δυσθεώρητα επίπεδα. Παράλληλα εκτόξευσε το συνολικό χρέος Κρατών και Ιδιωτών πάνω από 233 $τρισ., ενώ μόνο το 2017 η αύξηση ανήλθε σε $16 τρισ. και 318% επί του Παγκόσμιου ΑΕΠ, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 2016 λόγω της μεγαλύτερης ανάκαμψης, με αποτέλεσμα "Όλοι να χρωστούν σε Όλους".

Η παροχή ρευστότητας από τις Κεντρικές τράπεζες με τα προγράμματα "QE" όμως, επηρέασε κυρίως τις ομολογιακές εκδόσεις της Ευρώπης και της Αμερικής τόσο στο Εταιρικό όσο και το Κρατικό χρέος, μείωσε τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά την Ευρωπαϊκή κρίση, αλλά και τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι υποτιμολογείται ο κίνδυνος σε Κρατικό αλλά και σε Εταιρικό επίπεδο.

Όμως το μακροχρόνιο "party" των χαμηλών επιτοκίων, κάπου εδώ δείχνει να τελειώνει. Το γεγονός ότι δημιουργούνται μακροχρόνιοι σχηματισμοί αναστροφής στα επιτόκια δανεισμού θα πρέπει να μας προβληματίζει, αναλογιζόμενοι μάλιστα ότι το Αμερικανικό έχει κάνει διάσπαση σχηματισμού 20ετιας, το Γερμανικό σχεδόν 10ετιας και το Ιαπωνικό αρχίζει και αυτό να παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά.

Αναλογιζόμενοι τα ανωτέρω, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να ακολουθούμε την τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία, αλλά να μην παρασυρόμαστε από το συναίσθημα και να ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες στρατηγικές μας.

"Τυχόν διορθώσεις σε προηγούμενες σημαντικές αντιστάσεις, για εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εκλαμβάνονται σαν ευκαιρίες αγορών με χρήση 'stop loss' και πάντα με διαχείριση θέσεων" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,44%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,87%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, χαμηλότερα ξεκίνησαν οι δείκτες την συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Ευρώ, Χρυσό και Πετρέλαιο.

Μένοντας στο τελευταίο, ο OΠΕΚ ανέβασε την πρόβλεψή του για τον εφοδιασμό της Αγοράς από Ανταγωνιστές του, για δεύτερο μήνα. Οι περικοπές στην παραγωγή από τον Οργανισμό - που τώρα διανύουν τον δεύτερο χρόνο - έχουν με επιτυχία συγκρατήσει την παραγωγή και έχουν οδηγήσει τις τιμές σε υψηλό τριετίας. Το ράλι όμως έχει προκαλέσει ανησυχίες, ότι οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν την παραγωγή τους.

Οι υψηλότερες τιμές Πετρελαίου αυξάνουν την προσφορά στην Αγορά, κυρίως από τη Βόρεια Αμερική", ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Οργανισμός ανέβασε την πρόβλεψή του για την προμήθεια Πετρελαίου από Χώρες εκτός ΟΠΕΚ, κατά 160.000 βαρέλια ανά ημέρα, ή 16%, στο 1,15 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Ο ΟΠΕΚ και οι Σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο, στο Ομάν, για να καθορίσουν τη στρατηγική τους.

Ξεκινώντας από την Ασία, αύξηση 6,8% κατέγραψε, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Κίνας το δ' τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 6,7%. Σε τριμηνιαία βάση (εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία), το Κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6%, όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο σύνολο του 2017, η Κίνα εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 6,9%, έναντι του στόχου που είχε θέσει η Κινεζική Κυβέρνηση για ανάπτυξη 6,5%.

Σταθερά στο 1,5% διατήρησε σήμερα τα επιτόκια η Τράπεζα της Κορέας, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η "Αμερικάνικη Οικονομία και ο πληθωρισμός αναπτύχθηκαν με ήπιο προς μέτριο ρυθμό από το τέλος Νοεμβρίου ως το τέλος του 2017, ενώ οι μισθοί συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα", σύμφωνα με στοιχεία της Fed.

"Οι περισσότερες Περιφέρειες ανέφεραν πως οι μισθοί αυξήθηκαν με μέτριο ρυθμό" σημειώνεται στην "Beige Book".

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σημείωσαν βουτιά 41.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 220.000 την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιανουαρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 1973.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η 150η διαδοχική εβδομάδα που οι αιτήσεις παρέμειναν κάτω από το επίπεδο των 300.000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί από το 1970.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα υποχωρήσουν στις 250.000. Οι αιτήσεις είχαν κινηθεί υψηλότερα για τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες.
Υποχώρησε ο αριθμός έναρξης νέων κατοικιών το Δεκέμβριο.

"Οι ενάρξεις κατοικιών μειώθηκαν 8,2% το Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,19 εκατ.", ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου.

Οι οικιστικές άδειες υποχώρησαν και αυτές, κατά 0,1% στον ετήσιο ρυθμό των 1,30 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι ενάρξεις κατοικιών θα υποχωρούσαν 1,5% και οι άδειες κατά 0,8%.
Συνολικά για το 2017 οι ενάρξεις αυξήθηκαν 2,4% σε σχέση με το 2016 και οι άδειες αυξήθηκαν 4,7% στην ίδια περίοδο.

Οι μεγάλες Αμερικάνικες Τράπεζες ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι οι περικοπές φόρων από το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Τραμπ θα δώσουν ώθηση στα κέρδη τους, αλλά το τελευταίο τρίμηνο του έτους περιέκοψαν 8.000 θέσεις εργασίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, "οι έξι μεγαλύτερες Τράπεζες των ΗΠΑ συρρίκνωσαν το συνολικό εργατικό τους δυναμικό με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών στο τέταρτο τρίμηνο του 2017. Οι Citigroup και Wells Fargo διέγραψαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ η JP Μorgan και Goldman Sachs αύξησαν οριακά το προσωπικό τους.

Από το 2011 οι έξι Τράπεζες έχουν περικόψει περίπου 150.000 θέσεις εργασίας, νούμερο που αντιστοιχεί στο 12% του εργατικού τους δυναμικού.

Οι επενδυτές σε Παγκόσμιες μετοχές απολαμβάνουν την καλύτερη έναρξη χρονιάς των τελευταίων τουλάχιστον τριάντα ετών, μειώνοντας τις θέσεις σε μετρητά και εκμεταλλευόμενοι περισσότερα χρήματα σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, την ώρα που πολλοί αναμένουν ότι το "bull run" θα διαρκέσει ακόμη περισσότερο από ότι αναμενόταν, η Pacific Investment Management Co. (Pimco) λέει ότι τώρα είναι η ώρα για προσοχή.

Προς το παρόν, οι επενδυτές φαίνεται να μην ανησυχούν από τέτοιες προειδοποιήσεις. Ο δείκτης MSCI All-Country World καταγράφει άνοδο κατά 4,6% το 2018, στην καλύτερη έναρξη χρονιάς από το 1988, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Τo διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου για να πάρει την τελική απόφαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα", ξεκαθάρισε ο Τζ. Ράις εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Υπενθύμισε ότι η απόφαση στηρίζεται σε δυο σκέλη: τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες γίνεται πρόοδος και την ελάφρυνση χρέους που θα κάνει βιώσιμο το χρέος.

"Οι συζητήσεις συνεχίζονται και για τα δυο σκέλη όταν τα έχουμε θα πάμε στο Δ.Σ. του Ταμείου", συμπλήρωσε.

Αισιοδοξία ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης βρίσκεται πάρα πολύ κοντά εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και ως μήνας "κλειδί" θεωρείται ο Ιούνιος, καθώς αναμένεται να ληφθούν οι τελικές και σημαντικές αποφάσεις που θα προετοιμάσουν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Ο Αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε ότι βάσει της συμφωνίας, στο τέλος του προγράμματος θα γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και αναμένεται να συμφωνηθεί η περαιτέρω ελάφρυνσή του. Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει προληπτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης, επομένως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, θα υπάρξει, ωστόσο, ενισχυμένη "εποπτεία" από τους Πιστωτές, όπως για όλες οι Χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια.

Με σύσταση "buy" και τιμή - στόχο τα 41 ευρώ ξεκινάει την κάλυψη της μετοχής του ΟΛΘ η Merit Sec.

H χρηματιστηριακή αναφέρει ότι μετά την εξαγορά του 67% από την Κοινοπραξία των Deutsche Invest Equity Partners, Belterra Investments και Terminal Link, η νέα διοίκηση του OΛΘ θα εκμεταλλευτεί τα πλούσια ρευστά διαθέσιμα των 100 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει τα μερίσματα ή τις επιστροφές κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, η Merit αναμένει πως η νέα διοίκηση θα αυξήσει την πληρωμή μερίσματος στο 50% των κερδών την περίοδο 2018 με 2020, από 35,1% το 2016 και θα διανέμει επιστροφή κεφαλαίου 5 ευρώ ανά μετοχή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 843,56 (+0,24%) και 831,8 μονάδων (-1,15%), στις 17.00 βρέθηκε στις 838,3 (-0,38%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 837,56 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,47%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 54,7 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΥΓΕΙΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απέσπασαν το 28,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" μόνο οι ΕΕΕ και Grivalia.
Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΑΔΜΗΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Lamda Development.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Σταθεροποιητική η κίνηση στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά τις συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων, εμφανώς χαμηλότερα κινήθηκαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.896 συμβόλαια).

Στα 3.270 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.622 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.251, 3.343 για τον Ιανουάριο, 1.844 για τον Φεβρουάριο και 74 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.156,25) κινήθηκε μεταξύ 2.142,75 και 2.175 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (22.041 Τέρνα Ενεργειακή, 14.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.722), Εθνική (13.938), MIG (3.660), Alpha Bank (3.787), Πειραιώς (7.549), ΔΕΗ (386), Μυτιληναίο (429), Intralot (1.353), Ελλάκτωρα (307), Viohalco (586), Cenergy (305), ΑΔΜΗΕ (114), ΟΤΕ (753), Τέρνα Ενεργειακή (913), Ελ. Πετρέλαια (184), ΟΠΑΠ (262), Τιτάνα (115).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 84.037, Eurobank 52.470, Εθνική 118.378, Alpha Bank 30.718, Viohalco 11.074, Τρ. Αττικής 13.285, Intralot 14.741 και Πειραιώς 18.880.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                              Name of Issuer                 NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28
 


NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.591.174 τεμ., (από 9.578.807 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 113.356.492 τεμ. (113.256.492), Πειραιώς 9.339.021 τεμ. (9.324.021), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251) και Eurobank 21.044.419 τεμ. (21.024.419).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v