ΧΑ: Συνεδρίαση στη σκιά βουτιάς και... EBA

Η αναμονή για τις ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής αρχής αναφορικά με τις παραδοχές του stress test και τα νέα δεδομένα μετά τη χθεσινή βύθιση. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο και ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο.

ΧΑ: Συνεδρίαση στη σκιά βουτιάς και... EBA

Σημαντικές απώλειες χθες βράδυ στη Wall Street, πολύ μεγαλύτερες απ' ό,τι προχθές, με ενδεικτική την κατά 0,83% «βουτιά» του S&P στις 2.829,93 μονάδες. Οι διεθνείς αγορές, η «αγορά των αγορών» είναι σταθερά η μία παράμετρος επηρεασμού της στάσης των traders και στο ΧΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για σήμερα, τελευταία συνεδρίαση για τον Ιανουάριο. 

Στις διεθνείς αγορές αλλά και στην έκθεση της Standard & Poor's αποδίδει έμπειρος αναλυτής τη χθεσινή μεγάλη σε έκταση διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο και φαίνεται να έχει δίκιο, καθώς στην προσέγγιση του ξένου οίκου για τον πολύπαθο κλάδο περιλαμβάνονται πολλά «ναι μεν αλλά». Εχουν δρόμο ακόμη οι τράπεζες, σύμφωνα με τον Γιώργο Φλώκα, και θα εστιάσω στη... λεπτομέρεια πως «... περιμένουμε ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν σε αυτόν τον δρόμο σταδιακής βελτίωσης ΑΛΛΑ κατά την άποψή μας είναι ακόμη μακριά μία ΑΞΙΟΛΟΓΗ βελτίωση».

Λάθος μου, αμέλειά μου... αλλά στην πρώτη ανάγνωση της έκθεσης σε συνδυασμό με τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΒΑ δεν έδωσα -ως όφειλα- τη δέουσα προσοχή, συνεκτιμώντας μάλιστα το γεγονός της υπεραπόδοσης του τραπεζικού κλάδου, των 4 μετοχών συν το «ταμείο» σήμερα, στο τέλος του μηνός. Προσωπικά η διόρθωση στις τράπεζες με αιφνιδίασε ως προς την έκτασή της αλλά και λόγω της σύνθεσης των πωλητών.

Συγκεκριμένα στη διάρκεια της διεύρυνσης της υποχώρησης σε διόρθωση, μετά τις 15:00-15:30, οι συναλλαγές και ο τζίρος που βγήκαν και στις τέσσερις τραπεζικές ήταν πάνω από τον μέσο όρο της προηγηθείσας ανοδικής αντίδρασης. Και αυτό παρέπεμπε σε πωλήσεις ισχυρών χεριών, ενδεχομένως insiders που κινούνται με οδηγό τη Νέα Υόρκη. Περί τα 25 εκατ. ο τζίρος στις τράπεζες μετά τις 15:00-15:30 και πρέπει να δούμε σήμερα, κυρίως αύριο, εάν αυτές οι πωλήσεις οφείλονται κυρίως στη Νέα Υόρκη, στη Φρανκφούρτη που είχε προηγηθεί. 

Στις 868,08 ο ΓΔ με απώλειες 2,08% αλλά με... βύθιση 5,30% στις 917,71 ο ΔΤΡ, θυμίζοντας πως και στο χθεσινό σχόλιό μας επιφυλασσόμασταν τόσο για την απόκλιση του τραπεζικού από το υπόλοιπο της αγοράς όσο για το δέλεαρ που είχαν οι traders για να «κλειδώσουν κέρδη». Οπως επίσης τη (σχεδόν) βεβαιότητα πως η υπέρβαση των 890, η προσέγγιση των 900 μονάδων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Στην πράξη, περιμέναμε υποχώρηση αλλά όχι διόρθωση, ήμασταν προετοιμασμένοι για απώλεια μερικών μονάδων (χθες-σήμερα) αλλά όχι στην έκταση που «μετρήθηκαν». 

Θα χρησιμοποιήσω και πάλι την εκτίμηση του έμπειρου αναλυτή, ο οποίος «μετρά» ότι η διόρθωση -ειδικά στις τράπεζες- δεν οφείλεται στην επικείμενη ανακοίνωση των παραμέτρων των stress tests και πως παρά τη μεγάλη διόρθωση, δεν τίθεται καν θέμα αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης. Υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια πτώσης, π.χ. μέχρι τις 852, ίσως και τις 844, χωρίς να κινδυνεύσει».

Κλάδος-κλειδί (σήμερα-αύριο κυρίως λόγω ΕΒΑ) ο τραπεζικός, που θα καθορίσει στάση και τάση για τις πρώτες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, δηλαδή ακριβώς για το διάστημα της έκδοσης του νέου ομολόγου. Για τον ΔΤΡ, η απώλεια της στήριξης των 939 μονάδων αποτελεί αρνητικότατη εξέλιξη, αν επιβεβαιωθεί ως αντίσταση κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα επιδεινώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα.

Συνεπώς το βάρος πέφτει σε Εθνική και Alpha Bank, που αμφότερες χθες «έδειξαν» καλύτερη συμπεριφορά απ' ό,τι η Πειραιώς και η Eurobank. Σημαντικό το θέμα που έχει αναδείξει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης σχετικά με το waiver και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις λόγω μίας πιθανής «καθαρής εξόδου». Εξαιρετικός ο Γιώργος, για ακόμη μία φορά, μας δίνει έναν οδηγό πλεύσης για σήμερα. Χρηστικός και χρήσιμος, κατά την εκτίμησή μου.   

Επίσης το βάρος πέφτει και σε διαχρονικά blue chips, με ισχυρότατες θέσεις από τα «ξένα χέρια», καθότι εκεί θα φανούν οι εκτιμήσεις τους, η προεξόφληση για το τι μέλλει γενέσθαι στη Wall Street, στη Φρανκφούρτη, στο Λονδίνο. 

Ο ΟΤΕ σταθερός στα 12,64 ευρώ, ο ΟΠΑΠ με μικρά κέρδη στα 11,05, η Coca Cola με 1,79% στα 27,89 και τα ΕΛΠΕ με 1,17% στα 8,62 ευρώ. Εκτός από την Coca Cola, ο ρόλος αντιστάθμισης της οποίας ήταν προδιαγεγραμμένος, η 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ παρέπεμπε σε ψύχραιμη διαχείριση της όλης κατάστασης από τα «ισχυρά χέρια». Και αυτό κρατάω ως ενθαρρυντική ένδειξη για σήμερα-αύριο, περιμένοντας την αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης εικόνας (και) του ΧΑ. Με το βλέμμα στραμμένο σε Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη και βεβαίως στην ΕΒΑ μετά τη συνεδρίαση όμως, για την αυριανή συνεδρίαση μέχρι και αυτήν της Παρασκευής.

Η... εξαΰλωση μετοχών-σηματωρών μας, όπως η ΔΕΗ, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, η MIG κ.α. επιβεβαιώνει πως σε μία ομάδα μετοχών ενεργεί και σημαντικό μέρος «γρήγορου χρήματος» και trading. Προς γνώση αυτό για τη συνέχεια. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v