Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανακάμπτουν οι αγοραστές

Αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ με το ΓΔ να καταγράφει πλέον μικρή άνοδο. Κέρδη υψηλότερα του 3% για τη ΔΕΗ. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς, Σαράντης, Alpha. Απώλειες για Coca Cola, OΠΑΠ. Στο επίκεντρο οι ανακοινώσεις EBA για τις παραδοχές των stress tests.

ΧΑ: Ανακάμπτουν οι αγοραστές

Με ήπιες κινήσεις πέριξ των 865 μονάδων ξεκίνησε η συνεδρίαση, υπό την σκιά της χθεσινής διόρθωσης και σε αναμονή των ανακοινώσεων από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), αργότερα το βράδυ.

Μετά τις 12:00 οι πωλητές ισχυροποιήθηκαν, πιέζοντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 855 μονάδες. Ωστόσο λίγο πριν τις 13.15 οι αγοραστές ανέκαμψαν.

Από νωρίτερα στην Ευρώπη επιχειρείται ανασύνταξη δυνάμεων και αντίδραση, με ενδεικτική την κίνηση του DAX κατά 0,45% υψηλότερα, προς τις 13.255 μονάδες.

Σε αυτό το κλίμα και στο ΧΑ οι δύο πλευρές επιχειρούν να κάνουν «ταμείο» σήμερα, τελευταία συνεδρίαση του μηνός, με εύλογο το ερώτημα κατά πόσον το... January Effect ολοκληρώθηκε σε τελευταία «τοπικά υψηλά» ή μετά από μία απαραίτητη υποχώρηση θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Περισσότερες απ' ό,τι χθες αυτή την ώρα τόσο οι συναλλαγές όσο ο τζίρος, όπως επίσης η ταχύτητα ροής εντολών, απόρροια της αναπόφευκτης «ουράς» πωλήσεων από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Εως τις 868 μονάδες ο ΓΔ, έως τις 912,64 ο ΔΤΡ, έως τις 2.201,52 ο FTSE25 και έως τις 1.361, 59 ο FT Mid Cap.

Προσώρας η δεύτερη/χαμηλότερη ζώνη τιμών/στήριξης δείχνει να αντέχει, αν και χθες, όπως άλλωστε στις περισσότερες συνεδριάσεις, η πραγματική εικόνα της αγοράς διαμορφώνεται μετά τις 14:00-14:30, από τη στιγμή που ενεργοποιούνται στο σύστημα οι δισκέτες και τα προγράμματα εντολών από τα ισχυρά χέρια.

Κατανομή αξίας συναλλαγών μη ενδεικτική λόγω των πακέτων της Κορρές, που περνούν σταδιακά από τις 10:45 και αφορούν την προσυμφωνημένη πράξη στην τιμή των 5,08 ευρώ. Συγκριτικά συνεκτιμώντας την καθαρή αξία συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο πραγματοποιείται ένα ποσοστό στο περίπου 40% καθώς αυξημένος τζίρος γίνεται σε συγκεκριμένες μετοχές, ειδικότερα δε σε Intralot, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, FF Group, MIG, Μυτιληναίο.

Αδύναμος ο τραπεζικός κλάδος, με προσπάθειες αντίδρασης σε Alpha Bank και Εθνική. Εν μέρει επιτυχείς στην περίπτωση της πρώτης, με τη μετοχή στο εύρος των 1,895-1,93, δηλαδή και πάλι χαμηλότερα της τιμής της τρίτης αμκ. Με πωλήσεις στη μετοχή της ΕΤΕ από τα 0,3356 έως τα 0,3238 και πλέον τα 0,34 ευρώ να λειτουργούν εκ νέου σαν αντίσταση.

Από τις «βαριές» μετοχές, σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola, που χθες λειτούργησαν σαν εργαλεία ανάσχεσης για τους long, ο ΟΤΕ υποχωρεί στα 12,57, ο ΟΠΑΠ στα 11 και η Coca Cola στα 27,63 ευρώ. Συνολικά οι 3 μετοχές «βαραίνουν» σχεδόν 25% στη διαμόρφωση διακύμανσης του ΓΔ και ακριβέστερα 23,87%, με τον ΟΤΕ κατά 10,22% και την Coca Cola με 9,04% .

Ωστόσο πέρα από την εικόνα των δεικτών, αρκετοί traders που εστιάζουν σε μετοχές (και όχι τόσο σε δείκτες) δείχνουν ενεργοί και σήμερα. Ειδικότερα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε Sarantis, Viohalco, Lamda Development, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, με τον όμιλο Viohalco να παρουσιάζει κινητικότητα. Αύριο 1 Φεβρουαρίου στο ΧΑ γίνεται η «επίσημη πρώτη» της νέας εταιρείας που προέκυψε από τη συγχώνευση των Χαλκόρ με Ελβάλ, με το νέο σχήμα να είναι δυνατότερο και από τα πλέον εξωστρεφή της αγοράς. Στο 1,45 ευρώ η μετοχή της Cenergy από τον Mid Cap, στο 1,69 επίσης ανοδικά η Χαλκόρ.

Από τα μεσαία, κινητικότητα και σε J&P Αβαξ, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, Intralot, Κορρές, MIG, Νηρέας, Πλαίσιο. Στις 38/28 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με σχετική... νηνεμία στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Οσον αφορά στα πακέτα, πέραν όσων έγιναν στον Κορρέ, νωρίτερα πέρασε ένα μεγάλο για 500.000 της Alpha Bank στο 1,908 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v