Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η προσοχή στις τράπεζες

Ανοδικό το ξεκίνημα με τον ΓΔ πάνω από τις 880 μονάδες. Το θετικό κλίμα μετά τον καλύτερο Ιανουάριο των τελευταίων ετών θα επιχειρήσουν να συντηρήσουν οι παίκτες. Τα νέα δεδομένα για τις τράπεζες και οι μετοχές που δίνουν στήριξη. Τα ορόσημα.

Χρηματιστήριο: Η προσοχή στις τράπεζες

Με θετικό πρόσημο στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου και με συνολικά κέρδη 5,6% έκλεισε ο πρώτος μήνας του 2018 στη Wall Street. 

Αναμφίβολα το χθεσινό «γύρισμα» στη Νέα Υόρκη, μετά το sell-off της Τρίτης επαναφέρει -εν μέρει- τις ισορροπίες στις αγορές, με τις ασιατικές να παρουσιάζουν πολύ νωρίτερα μεικτή εικόνα αλλά ο Nikkei να ενισχύεται 1,68%. 

Θα φανεί από σήμερα-αύριο, στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, κατά πόσον οι long  μπορούν να συντηρήσουν τα σημαντικά κέρδη που αποκόμισαν στην αρχή του έτους ή εάν οι short θα ανακάμψουν σταδιακά και στην Ευρώπη, με ορίζοντα τις εκλογές στην Ιταλία, θα καταφέρουν να ελέγξουν το παιχνίδι. Θυμίζουμε πως οι εκλογές στη γείτονα θα διεξαχθούν στις 4 Μαρτίου, με τη Φρανκφούρτη να λαβαίνει ήδη τα μέτρα της, μην αποκλείοντας ρευστότητα και αναταράξεις στις μία-δύο τελευταίες εβδομάδες πριν από την πολύ κρίσιμη αναμέτρηση. 

Με θετικό πρόσημο και το ΧΑ, σε έναν από τους καλύτερους πρώτους μήνες του χρόνου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα αλλά και σε... βάθος 2-4 εβδομάδων. 

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, μία σημαντική ημερομηνία-ορόσημο για το ΧΑ είναι η τρίτη Παρασκευή του Φεβρουαρίου, καθώς στις 16 του μηνός λήγει η απλή σειρά στα ΣΜΕ του δείκτη, κυρίως όμως θα ανακοινώσει τη βαθμολόγηση του ελληνικού outlook ο οίκος Fitch. 

Ο ξένος οίκος προετοιμάζει ήδη το έδαφος, παίρνοντας θέση κυρίως για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τις προοπτικές και τις αντοχές των συστημικών ομίλων. Και εδώ υπεισέρχεται και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται στο πώς «διαβάζουν» τα stress tests οι τραπεζίτες

Εκ προοιμίου γνωστό πως ο τραπεζικός κλάδος θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ως ο πλέον... ευαίσθητος σε εκθέσεις, ΕΒΑ, θα είναι αυτός που θα δώσει το στίγμα των προθέσεων των ισχυρών χεριών. 

Την Τρίτη, οι traders πήραν ένα μήνυμα, μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν σήμερα-αύριο, πώς θα αποτιμηθούν οι παραδοχές και τι ρόλο θα διαδραματίσει η παράμετρος ακίνητα/collaterals. 

Στις τράπεζες συνεπώς η προσοχή κυρίως των βραχυπρόθεσμων σήμερα αύριο, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον ΔΤΡ.

Δεδομένης της μεταβλητότητας που θα επικρατήσει στον κλάδο-κλειδί, θα πρέπει να αναζητηθούν (υπο)στηρίξεις από δεικτοβαρείς μετοχές, με πρώτο και καλύτερο τον ΟΤΕ. 

Πέραν του αυξημένου βάρους Οργανισμού, η εστίαση γίνεται σε τίτλους των Coca Cola, ΟΠΑΠ, αλλά και Ελληνικών Πετρελαίων, Motor Oil, ενώ σηματωροί όπως Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορία Αιγαίου,  Viohalco θα «μετρηθούν» από τους πωλητές και αγοραστές. 

Σημαντική η σημερινή συνεδρίαση για τον όμιλο Viohalco, καθώς θα... χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για το νέο ενιαίο σχήμα που προέκυψε από τη συνένωση δυνάμεων ΕΛΒΑΛ με ΧΑΛΚΟΡ. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v