Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική η τάση στο Χρηματιστήριο

Νέα κίνηση προς τις 880 μονάδες επιχειρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του οδηγού, μετά και τη διαρροή για τα stress tests. Ξεχωρίζει η Πειραιώς, με άνοδο άνω του 6%. Ισχυρά κέρδη για ΔΕΗ. Πιέσεις για Coca Cola.

Ανοδική η τάση στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται πλέον ο Γενικός Δείκτης, μετά την πρωινή μεταβλητότητα, με τις τράπεζες να τίθενται στη θέση του οδηγού καταγράφοντας ισχυρά κέρδη, μετά και τη διαρροή στο Bloomberg για τις παραδοχές της EBA στα stress tests. 

Οπως μετέδιδε νωρίτερα το Euro2day.gr: 

Συνεδρίαση αυξημένης νευρικότητας, με συνεχείς εναλλαγές στη διακύμανση του Γενικού Δείκτη. Σε σχηματισμό W ο ΓΔ, διαγράφοντας μέχρι πριν από λίγο τα πρώτα 4 σκέλη, καθώς την αρχική υποχώρηση διαδέχθηκε προσπάθεια αντίδρασης, για να «γυρίσει» και πάλι προς χαμηλότερα.

Ταχύτερες οι κινήσεις από πωλητές - αγοραστές, με παγίδες αλλά και ευκαιρίες στο intraday. Με τη «συνδρομή» της Morgan Stanley έγινε η προσπάθεια των αγοραστών να ανακτήσουν μέρος του σημαντικού χαμένου εδάφους της χθεσινής συνεδρίασης.

Από τις 857,49 ο Γενικός Δείκτης στις 12:20, νωρίτερα στις 870 μονάδες, με αφορμή την ανάλυση του επενδυτικού οίκου, στον αντίποδα της χθεσινής σημαντικής διόρθωσης... ελέω Standard & Poor's.

Με τον τραπεζικό κλάδο η προσπάθεια αναστροφής, όπως χθες, με... υπαιτιότητά του η διόρθωση, προσδίδοντας σε αυτές τις 2-3 τελευταίες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου αυξημένη μεταβλητότητα, με παράλληλες ευκαιρίες για πωλήσεις και αγορές.

Αλλαγή κλίματος με συναλλαγές/τζίρο ισόποσο αυτού που είχε πραγματοποιηθεί μέχρι τα χαμηλά ημέρας (στις 12:20), με σημαντικό μερίδιο να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο.

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μικρή άνοδο ο DAX στις 13.230, με μικρή υποχώρηση ο FTSE100 στις 7.582 μονάδες.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως πωλητές και αγοραστές είναι -προσώρας- σε σχετική ισορροπία, μετά τη χθεσινή βουτιά, δίνοντας το περιθώριο σε όσους θέλουν να πουλήσουν ή αγοράσουν σε επίπεδα αρκετά κοντά στην «κορυφή» των 889,17 μονάδων.

Η ροή των συναλλαγών μετά τα αρχικά πρώτα 30'-45' επιβραδύνθηκε, για να επιταχυνθεί και πάλι στη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης στο διάστημα 12:20-13:10.

Ενθαρρυντική ένδειξη το ότι ο ΓΔ αντέδρασε από τις 857 μονάδες (με την ακρίβεια... μοιρογνωμονίου, όπως ακριβώς στη «μέτρηση» του δείκτη νωρίτερα στον Εκηβόλο), δείγμα πως τα ισχυρά χέρια διαχειρίζονται/ελέγχουν και τις διορθώσεις της αγοράς.

Επίσης ενθαρρυντικό το ότι από τα χαμηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν αγοραστές σε blue chips που μετά τη χθεσινή πτώση κινδύνευσαν να χάσουν το ανοδικό (μηνιαίο) momentum. Κάτι χρήσιμο, καθώς σήμερα «κλείνει» ο μήνας. Χρηματιστηριακός παράγων, αναφερόμενος στη χθεσινή και τη μέχρι τώρα μεταβλητότητα της αγοράς, των κύριων δεικτών και βασικών μετοχών, εκτιμούσε πως ανάλογου volatility θα πρέπει να αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση και ίσως την Παρασκευή να διαμορφώνεται πιο σταθεροποιητικά.

Πράγματι το νέο «γύρισμα» και αυτό με πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα blue chips ήρθε να δοκιμάσει, μετά τις 13:25, εκ νέου τις αντοχές των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Από τις μετοχές του 25άρη, η ΔΕΗ παραμένει σταθερά σε θετικό πρόσημο, που μετά τη χθεσινή... βουτιά «μετρά» ακόμη απόδοση 61,44% από την αρχή του έτους. Με θετικό πρόσημο και ο ΑΔΜΗΕ, η Αεροπορία Αιγαίου και ο Sarantis ενώ από τις τραπεζικές υποχωρεί μόνον η Eurobank.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κινητικότητα από την πλευρά των αγοραστών σε Cenergy, ΕΛΤΕΧ- Ανεμος, J&P Αβαξ, AsCo, Κορρές, Πλαίσιο, Υγεία, Ιντρακόμ και Intralot. Αφήσαμε τελευταία τη μετοχή της Intralot, καθώς σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησής μας (Εκηβόλος) για τα «νέα υψηλά» σήμερα κινείται ακόμη υψηλότερα, προς το 1,42 ευρώ και μάλιστα με τζίρο 1,8 εκατ. ευρώ. Κόντρα στη χθεσινή διόρθωση και στη σημερινή μεταβλητότητα, η μετοχή συνεχίζει, απόρροια των επιχειρηματικών και άλλων εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί.

Στις 13:40 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 55 εκατ. αλλά από αυτά τα 19,8 εκατ. αφορούσαν στα 13 πακέτα της Κορρές, στο πλαίσιο της «αλλαγής χεριών» του 31% του μ.κ. στα 5,08 ευρώ/μετοχή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v