Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μικρό προβάδισμα των πωλητών

Ηπιες απώλειες συνεχίζει να καταγράφει το Χρηματιστήριο. Πτώση υψηλότερη του 2% για την Εθνική. Στο κόκκινο Πειραιώς, Τιτάνας, ΟΤΕ, Coca Cola, ΔΕΗ. Κέρδη καταγράφουν Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή. Περιορισμένος ο τζίρος.

Χρηματιστήριο: Μικρό προβάδισμα των πωλητών

Συντηρείται η ελεγχόμενη διολίσθηση στο ΧΑ, την ώρα που στη Βουλή το... θερμόμετρο αρχίζει να ανεβαίνει προς το κόκκινο.

Πέριξ της σημαντικής περιοχής των 838 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί προς τις 12.416 μον. (μείον 0,57%), στο Παρίσι ο CAC προς τις 5.275 (μείον 0,25%) και στο Μιλάνο ο MIB στις 22.573 (μείον 0,45%). Στο ίδιο διάστημα, τα futures του S&P 500 στη Wall Street παραπέμπουν σε οριακά αρνητικό «άνοιγμα» από τις 2.713 μονάδες.

Στο ΧΑ, κυριότερο χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα συνεδρίασης είναι οι περιορισμένες συναλλαγές, ο ανάλογος τζίρος, που διαμορφώνεται αισθητά χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας και πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις τρεις ανοδικές εβδομάδες. Στα 20 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 14:40, δηλαδή σε μία φάση της συνεδρίασης όπου λογικά ενεργοποιούνται εντολές για λογαριασμό ξένων χαρτοφυλακίων.

Ομως η εικόνα από τις 14:00 δεν έχει αλλάξει θεαματικά σε σχέση με την αρχική, ενώ στα 40' που έχουν ακολουθήσει, η αξία των συναλλαγών δεν έχει ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς και οι συναλλαγές/τζίρος των ξένων είναι πολύ μειωμένος σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Από την άλλη, η συναλλακτική... άπνοια δεν είναι αποθαρρυντική ένδειξη σε μία συγκυρία που αρκετά funds τηρούν πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στην ελληνική αγορά και ζητήματα όπως η ένταση με τους Τούρκους, η υπόθεση της Novartis αποτελούν τα κυριότερα ερωτήματα των ξένων διαχειριστών στις επαφές που έχουν με Ελληνες ομολόγους τους. Καλή, λοιπόν, η... άπνοια, καθώς δείχνει τη φειδωλή προσφορά από την πλευρά των πωλητών αλλά και την υπομονή των αγοραστών, που μπορούν να τοποθετηθούν σε καλύτερες/χαμηλότερες τιμές.

Το 29% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί 0,70% λίγο πάνω από τις 905 μονάδες, επιβεβαιώνοντας μέχρι τώρα τα... τεχνικά σημεία που είχαν τεθεί από το προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Με ελεγχόμενες πωλήσεις σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, ενθαρρυντική η κίνηση της Alpha Bank που νωρίτερα αντέδρασε έως το 1,978 ευρώ. Alpha και Εθνική ή έστω μία από τις δύο είχε θεωρηθεί ως ζητούμενο εξαρχής και απ' ό,τι φαίνεται η Alpha έχει καλύτερη τάση. Στη μετοχή της ΕΤΕ έχουν γίνει 4 μεγάλα πακέτα για συνολικά 5 εκατ. μετοχές, αξίας 1,529 εκατ. ευρώ.

Δύο πακέτα, ένα για 200.000 στα 12,11 και ένα των 44.000 επίσης στα 12,11 ευρώ, έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή του ΟΤΕ. Στα 12-12,12 ευρώ το εύρος διακύμανσης για τη μετοχή του Οργανισμού, που αύριο πριν από τη συνεδρίαση ανακοινώνει τα αποτελέσματα χρήσης. Στα 12,81 από τις 26/1 η υψηλή τιμή για τη μετοχή.

Σε μόλις 6 από τις 25 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές, με τα ΕΛΠΕ στα 8,26 ευρώ, τον Μυτιληναίο στα 9,51, την Τέρνα Ενεργειακή στα 4,89, τη Lamda Development στα 7,14, τη Viohalco στα 3,48 και την Alpha στο 1,971 ευρώ.

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα για τα mid caps (όπου τα ξένα funds έχουν μικρότερη έως μηδενική συμμετοχή/έκθεση), με αγοραστές σε τίτλους των Ιντρακόμ, Intralot αλλά και Νηρέα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cenergy, MLS, ΚΛΜ, Πλαίσιο. Στις 42/62 (βελτιωμένη) η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αρκετούς τίτλους της μεσαίας-μικρής κατηγορίας στο συν.

Μεγαλύτερη απόδοση για Σελόντα (είχε προηγηθεί με θεαματικό ράλι ο Περσεύς), Νηρέα, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ελτράκ, Frigoglass. Ο τζίρος στα 20,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v