Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση με μπαλαντέρ στο Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει στο ξεκίνημα το ΧΑ, με τις τράπεζες στη θέση του οδηγού. Αφορμές για κινητικότητα η αναβάθμιση-έκπληξη από Moody's, τα αποτελέσματα ΟΤΕ και ΕΛΠΕ και η πτώση στις αγορές. Μεγάλο στοίχημα η άνοδος του τζίρου.

Συνεδρίαση με μπαλαντέρ στο Χρηματιστήριο

Moody's, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ vs Wall Street και πόλωση στο εσωτερικό, long vs short. Συνεδρίαση έντονων συγκινήσεων προοιωνίζεται η σημερινή όπως και η αυριανή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που δίνουν «όπλα» και στις δύο πλευρές για τη «μάχη» είτε προς τις 850 είτε χαμηλότερα των 830 μονάδων.

Από τη μία, οι long με πλεονέκτημα λόγω ΟΤΕ και ΕΛΠΕ, κυρίως όμως λόγω της αιφνιδιαστικά θετικής αναβάθμισης-έκπληξη κατά δύο βαθμίδες από τη Moody's, από την άλλη, οι short επίσης με πλεονέκτημα λόγω της νέας διόρθωσης στη Wall Street.

Με βάση τα όσα μέχρι πριν λίγο γνωρίζαμε και λόγω ΟΤΕ, φαίνεται πως οι αγοραστές θα μπορούσαν να μπουν πιο δυνατά στο παιχνίδι, έχοντας ως σύμμαχο και την εικόνα της αγοράς όπως διαμορφώθηκε στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις. Διολίσθηση, με μέτριες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο, συσσώρευση σε λίγο χαμηλότερες αλλά όχι κάτω από τις 838 μονάδες για τον ΓΔ σε κλείσιμο και δυνατότητες επαναδοκιμασίας των 850 μονάδων. 

Θα επιμείνω λίγο περισσότερο υπέρ του πρώτου σεναρίου, του ανοδικού, καθώς η αιφνίδια αναβάθμιση από τον ξένο οίκο θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να δημιουργήσει νέα δεδομένα, να προσδώσει δυναμική στις κινήσεις των αγοραστών κυρίως, λόγω της νέας επικείμενης αξιολόγησης (προγραμματισμένης) για την 30ή Μαρτίου.

Τι σημαίνει η χθεσινή εκτός προγράμματος θετική βαθμολόγηση και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες από τη Moody's; Αφενός, πλησίασε περισσότερο με αυτήν των άλλων δύο οίκων, αφετέρου, αφήνει λίγες ελπίδες ώστε να επιτευχθεί το θεωρητικά ανέφικτο, που δεν είναι άλλο από το να πιαστεί ο στόχος του να θεωρηθεί επενδύσιμη η ελληνική οικονομία λίγο πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και την έξοδο στις αγορές. Και ερχόμαστε στο ζητούμενο, καθώς η φειδωλή Moody's ήταν σαφής, ρητή όσον αφορούσε στην προοπτική της «καθαρής εξόδου» στις αγορές. Και αυτό το στοίχημα, αν και δύσκολα επιτεύξιμο, με τις παρούσες συνθήκες, αρχίζει να σχηματοποιείται, να δρομολογείται από κάποιους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, που κατά τα φαινόμενα έχουν την υποστήριξη του αμερικανικού παράγοντα. 

Μακρηγορώ και δεν αναφέρομαι καν στις πολιτικές εξελίξεις και την ένταση που έχει δημιουργηθεί εντός και εκτός συνόρων καθώς η κίνηση του ξένου οίκου από μόνη της μπορεί να λέει ακόμη και πολλά για το μεγάλο στοίχημα, που παίζει η Αθήνα.

Θα διακινδυνεύσω μάλιστα να αποτιμήσω ως πολύ πιο σημαντική την κίνηση της Moody's ακόμη και από το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί, από την ένταση στα γεωπολιτικά από την κόντρα στην Βουλή κ.λπ.

Συνεπώς θεωρώ την αιφνίδια αναβάθμιση ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού των «αγορών», συνεκτιμώντας πλέον το ότι πάλι η Moody's σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα θα (ξανα)βαθμολογήσει το ελληνικό outlook, με τη χθεσινή να δημιουργεί δυναμική κατ' αρχάς για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό.
Θα πάω με τους long σήμερα, όπως τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις είχα πάει με τους short, για τους λόγους που αναλυτικά αναλύουμε κάθε πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Στις 905 μονάδες ο ΔΤΡ με νέες προϋποθέσεις, λόγω Moοdy's, να επιχειρηθεί μία προσπάθεια επαναφοράς προς τις 940/950 μονάδες, σήμερα-αύριο, εάν βοηθήσει και η Wall Street σήμερα το βράδυ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οδηγός μας η Εθνική, σηματωρός η Alpha Bank και επιθετικότερη η Πειραιώς.

Στις 2.148 ο FTSE25, με τις μετοχές-σηματωρούς να έχουν επιβεβαιώσει την τεχνικότητά τους τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Ξεκινώντας από ΟΤΕ και ΕΛΠΕ μέχρι Μυτιληναίο, Lamda Develοpment και Viohalco. Θα χρειαστούν και άλλες δυνάμεις οι long σήμερα-αύριο και για αυτό προσβλέπουμε σε κάποιες εκ των Coca Cola, ΟΠΑΠ, FF Group, Jumbo, Motor Oil αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορία Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ και βλέπουμε.

Για να έχει πιθανότητες το ανοδικό σενάριο, η αγορά χρειάζεται -σε κλείσιμο- τζίρο τουλάχιστον πάνω από τα 55 εκατ. ευρώ.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v