Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη στη Moody's βρίσκει το Χρηματιστήριο

Η αναπάντεχη αναβάθμιση της Ελλάδας «προστατεύει» προσώρας το ΧΑ από το αρνητικό κλίμα στις αγορές. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, πιέζονται χαμηλότερα Coca Cola, Folli. Υψηλότερες αποδόσεις σε small caps.

Στήριξη στη Moodys βρίσκει το Χρηματιστήριο

Moody's vs ξένων αγορών. Σε υποχώρηση τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπάθειες των αγοραστών να αποτιμήσουν ανοδικά τη χθεσινοβραδινή αναβάθμιση-έκπληξη από τη Moody's.

Από νωρίτερα, έχοντας τα τελευταία δεδομένα ανά... χείρας, προεξοφλούνταν πως η σημερινή συνεδρίαση προοιωνιζόταν ενδιαφέρουσα καθώς τόσο οι short όσο οι long είχαν ο καθείς τα... όπλα του.

Σε κλίση από την αρχή σχεδόν της συνεδρίασης τα χρηματιστήρια από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, με μεγαλύτερες απώλειες για τον DAX, που με 0,85% διόρθωνε προς τις 12.365 μονάδες, προβληματίζοντας με την τεχνική εικόνα του στην περίπτωση που χάσει κι άλλο έδαφος προς τις 12.300 μονάδες.

Προσπάθεια να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση στο ΧΑ, με αφορμή την πολύ σημαντική κίνηση της Moody's και οδηγό τα λίγο ως πολύ αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα του ΟΤΕ και την προεξόφληση ανάλογων των ΕΛΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Από νωρίς είναι εμφανής η αποκλιμάκωση στα ελληνικά yields, αποτέλεσμα της αναβάθμισης του ξένου οίκου, με συνακόλουθη την αντίστροφη αποτύπωσή της στον τραπεζικό κλάδο.

Με ανοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση και για τους 3 βασικούς δείκτες και συγκεκριμένα από τις 843,45 μονάδες για τον ΓΔ, από τις 919,41 ο ΔΤΡ και από τις 2.161,45 ο FTSE25. Στα πρώτα 5'-10' σημειώθηκαν οι υψηλές τιμές, αντίστοιχα, στις 846,04, στις 923,78 και στις 2.165,01 μονάδες, ορίζοντας για σήμερα τα άνω όρια του εύρους πιθανής διακύμανσης των δεικτών. Για να ισχύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει στην αναμενόμενη πίεση των πωλητών να επιβεβαιωθούν οι χθεσινές στηρίξεις των 3 δεικτών και να ενεργοποιηθούν εκ νέου εντολές από την πλευρά των αγοραστών. Ολα αυτά δοκιμάζονται ήδη στα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης, υπό το βάρος των απωλειών στη Φρανκφούρτη και των χθεσινοβραδινών στη Wall Street. Ο χρονικός ορίζοντας που δίνεται για τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς αφορά στη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση.

Η προσοχή στραμμένη στον ΟΤΕ, λόγω αποτελεσμάτων και μερίσματος (0,35 ευρώ/μτχ.), αλλά με την αγορά να δείχνει πως έχει προεξοφλήσει τα μεγέθη 2017. Από τα αρχικά 12,17 η μετοχή διόρθωσε προς τα 11,95 ευρώ, με πωλητές από τα υψηλά της αρχής.

Συναλλαγές αυξημένες όπως επίσης και στη δεύτερη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου, την Coca Cola. Το αρνητικό για τους long είναι πως η μετοχή «άνοιξε» με καθοδικό χάσμα, από τα 27,99, για να διορθώσει χαμηλότερα προς τα 27,66 ευρώ. Από την αρχή με αρνητικό πρόσημο η Coca Cola λειτούργησε σαν... φρένο στα πρώτα 5'-10', σταματώντας την προσπάθεια αντίδρασης των αγοραστών προς τις 850 μονάδες. Περί τις 4 μονάδες χαμηλότερα ανακόπηκε η τάση, σημείο απ' όπου έγιναν και οι επόμενες πωλήσεις σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, πέραν της Coca Cola.

Με ΟΤΕ έως μείον 1,15% και με την Coca Cola έως 1,45% χαμηλότερα, η διακύμανση του FTSE25 χαμηλότερα έρχεται αναπόφευκτα.

Από τις δεικτοβαρείς μετοχές, στον τραπεζικό κλάδο η Εθνική κάνει την έκπληξη -δεδομένων των εξελίξεων στην υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής- ενώ στην Alpha Bank μετά το αρχικό 1,995 οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν έως το 1,948 ευρώ.

Εως τα 8,46 ευρώ η μετοχή των ΕΛΠΕ, έως τα 9,59 ευρώ του Μυτιληναίου, με τις δύο εισηγμένες στο προσκήνιο λόγω αποτελεσμάτων η πρώτη και λόγω του διαγωνισμού για το Αμύνταιο η δεύτερη.
Πέραν αυτών κινητικότητα από την πλευρά των αγοραστών σημειώνεται σε μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, Sarantis και Motor Oil.

Συναλλαγές και τζίρος αυξημένα σε σχέση με τη χθεσινή υποτονική συνεδρίαση, θυμίζοντας πως για να είναι σε ισχύ το θετικό σενάριο απαιτείται σήμερα τζίρος τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ. Ταχύς ο ρυθμός των εντολών στα πρώτα 10'-15', πιο χαλαρός στη συνέχεια, με περαιτέρω επιβράδυνση λίγο μετά τις 11:00.

Το 36% της αξίας συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, καθώς συγκριτικά ικανοποιητική συναλλακτικότητα έχουν μετοχές των ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΕΛΠΕ, Viohalco κ.α. Στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα νωρίς νωρίς πέρασε ένα μεγάλο πακέτο για 165.306 στα 23,40. συνολικής αξίας 3.868.160 ευρώ.

Στις 38/35, σχεδόν ισοψηφία μεταξύ ανοδικών/πτωτικών, ενδεικτικό και αυτό το στοιχείο του αμφίρροπου χαρακτήρα που έχει η σημερινή συνεδρίαση.

Μεγαλύτερη απόδοση για... μικρά χαρτιά, καθώς τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα είναι ενεργά. Ετσι ενισχύονται CPI, Quality, Αλουμύλ αλλά και μεσαία όπως Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης κ.α.

Στις 11:15 ο τζίρος στα 12,5 εκατ., με τα περίπου 4,9 να αφορούν σε πακέτα (ΤΙΤΑΝ και ΕΤΕ, Alpha Bank).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v