Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδο και… τζίρο προσέφερε η Moody’s

Ανοδική κίνηση για τις μετοχές, πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων παρά το κακό κλίμα στην Ευρώπη. Πρωταγωνιστής της ημέρας ο τραπεζικός κλάδος. Τα δυο σήματα της τεχνικής ανάλυσης και ποιες μετοχές συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον.

ΧΑ: Ανοδο και… τζίρο προσέφερε η Moody’s

Συνεδρίαση έκδηλης νευρικότητας, με τους ενεργούς παίκτες του Χ.Α. να προσπαθούν να "εξαργυρώσουν" το αναπάντεχο "δώρο" από την Moody's και από την άλλη να ρίχνουν "κλεφτές ματιές" στα αρνητικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, "τρέμοντας στην ιδέα" για τρίτο συνεχόμενο αρνητικό κλείσιμο στην Wall Street, σήμερα το βράδυ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα υψηλά ημέρας, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. τα "είδε" μετά το σημερινό ξεκίνημα της Wall Street, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, ενώ οι "μάχες" μεταξύ αγοραστών - πωλητών, σε συνδυασμό με τις αυξημένες προσυμφωνημένες συναλλαγές, είχαν σαν αποτέλεσμα την ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων).

Αξίζει υπενθύμισης ότι ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης, ο κλάδος του οποίου οδήγησε την σημερινή ανοδική αντίδραση, από τρεις συνεχόμενες πτωτικές, με αθροιστικές απώλειες 2,24%.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση της Moody΄s για το Ελληνικό αξιόχρεο έφερε σχετική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 4,36%, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την αυξημένη εξάρτηση του Χ.Α. από τα Διεθνή Χρηματιστήρια, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, που όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις και στο ταμπλώ του Χ.Α., το νέο "χτύπημα" στην ψυχολογία των αγοραστών, ήλθε από την χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, σύμφωνα με τα οποία "οι Αξιωματούχοι της Fed εκτίμησαν πως ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης το 2018 θα ξεπεράσει τις προβλέψεις τους για τον διατηρήσιμο μακροπρόθεσμο ρυθμό και ότι οι συνθήκες στην Αγορά Εργασίας θα ενισχυθούν περαιτέρω".

Η πλειοψηφία των Μελών της Επιτροπής παρατήρησε πως το πιο ισχυρό outlook αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων.

Η ερμηνεία που έδωσαν οι Επενδυτές στα πρακτικά, είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προετοιμάζεται για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων αυτό το έτος, καθώς βλέπει ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται με ταχύτερο ρυθμό και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το χθεσινοβραδινό "mini sell off", με τις πιέσεις να μεταφέρονται σήμερα σε Ασία και Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs δηλώνει σχεδόν σίγουρη ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, τονίζοντας ότι "η δυνατή οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση του πληθωρισμού έχουν δώσει ώθηση στους Υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed, ότι η Αμερικανική Οικονομία είναι έτοιμη για υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων".

"Σήμερα ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ, ενώ η αναβάθμιση κατά 2 βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας από τη Moody’s διαμορφώνει προϋποθέσεις συναλλακτικής αναβάθμισης, με πιθανό το ενδεχόμενο, ως προς την τελική διαμόρφωση του προσήμου του Γενικού Δείκτη σε ψηλότερα επίπεδα" ανέφερε στις πρωινές του εκτιμήσεις το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Το ενδοσυνεδριακό γύρισμα του Dow σε αρνητικό έδαφος και κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας προκαλεί ανησυχίες, μιας και ο δείκτης PMI εμφανίστηκε βελτιωμένος. Προς την ίδια κατεύθυνση πτωτικά κινούνται τα futures του DAX σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα πιθανώς να αναχαιτιστεί η θετική επίπτωση από την αναβάθμιση της Χώρας. Το πρώτο κρίσιμο σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 820, με ενδιάμεσο όριο τις 835 μονάδες. Ως ενδεικτική λαμβάνεται η σημερινή συνεδρίαση για το αν ο Γενικός Δείκτης μπορεί να διεκδικήσει την μερική διαφοροποίησή του από τις διακυμάνσεις των Διεθνών Αγορών, λόγω της 'ετυμηγορίας' της Moody΄ς" τόνιζε με αυξημένη επιφυλακτικότητα το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Σε αυτό το επιφυλακτικό, διεθνές, περιβάλλον διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση, με το Χ.Α. να προσπαθεί να "εξαργυρώσει την ευγενική και μη προγραμματισμένη χορηγία" από την Moody΄s (σε αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου σε "Β3", από "Caa2" προχώρησε ο Οίκος, διατηρώντας θετικό outlook) και ταυτόχρονα να τιμολογήσει τα αποτελέσματα χρήσης 2017 που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ (-0,41%) και τα οποία δεν προκάλεσαν "φρενίτιδα ενθουσιασμού" στην Αγορά, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση.

"Τα έσοδα του ΟΤΕ στο Q4 (998 εκατ. ευρώ) διαμορφώθηκαν 1,9% χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών (για έσοδα 1,019 δισ.) και 2,7% κάτω από τις δικές μας (1,025 δισ.)" αναφέρει η Deutsche Bank, σε μια πρώτη αντίδραση για τα αποτελέσματα της εισηγμένης.

Ο Οίκος διατηρεί τιμή-στόχο στα 12,9 ευρώ και σύσταση "hold" για τη μετοχή.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά την μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, παραμένει με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με τα 11,60 ευρώ να είναι το "stop long" και με ενδιάμεση στήριξη στα 11,85 ευρώ. Σημαντική η αντίσταση στα 12,68 - 12,73 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι πιέσεις που είχαν προηγηθεί, σε συνδυασμό με το "δώρο" από την Moody΄ς και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, ήταν επόμενο να επαναφέρουν στην "θέση του οδηγού" τον Τραπεζικό κλάδο.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 904,26 (-0,09%) και 933,51 μονάδων (+3,14%) στις 17.00 βρέθηκε στις 929,97 (+2,75%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 930,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,76%.

Ο εν λόγω δείκτης παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων, ανοδική διάσπαση των οποίων μπορεί να δώσει κίνηση στις 998 μονάδες. Παραμένουν οι στηρίξεις στις 902 - 900, 889 και 830 μονάδες.

Στα επιμέρους, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από εννέα συνεδριάσεις η μετοχή της Alpha Bank (+2,04%) "ξαναείδε" κλείσιμο στο όριο των 2,00 ευρώ και αν από αντίσταση το μετατρέψει σε στήριξη, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 2,05 - 2,09 και 2,24 ευρώ. Το "stop" στο ημερήσιο "long" στα 1,94 ευρώ.

Το κλείσιμο υψηλότερα των 0,318 ευρώ, έδωσε, ημερήσιο, αγοραστικό σήμα για τον τίτλο της Εθνικής (+3,90%). Παραμένουν σαν στήριξη τα 0,30 ευρώ και σαν ενισχυμένη αντίσταση τα 0,334 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank (+3,69%), όμως αξίζει υπενθύμισης ότι η μετοχή ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο "stop short" στα 0,91 ευρώ, με κοντινές αντιστάσεις τα 0,843 και τα 0,867 - 0,885 ευρώ. Κύρια στήριξη στα 0,807 ευρώ.

Τάση από την Moody΄s ανέμεναν να πάρει σήμερα το Χ.Α., οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, όμως δεν παρέλειπαν να επισημάνουν ότι και μετά την νέα αναβάθμιση η Moody΄s έχει αξιολόγηση για τη Χώρα μία βαθμίδα χαμηλότερα από τους Οίκους Fitch και S&P.

Σύμφωνα με τους ίδιους η σημερινή αντίδραση θα αποδειχθεί εξαιρετικά βραχύβια, αν συνεχίσει να επιβαρύνεται το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, ενώ η προσοχή θα μεταφερθεί στα Ελ. Πετρέλαια τα οποία ανακοίνωσαν αποτελέσματα χρήσης 2017, μετά την λήξη της συνεδρίασης.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της Motor Oil (-2,26%).

Σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), "η μετοχή παραμένει από τα μέσα, σχεδόν, Ιουνίου σε σχηματισμό συσσώρευσης στα υψηλά 10ετίας, έχοντας ως κάτω όριο επιφυλακής τη περιοχή από 18,05 έως 17,80 ευρώ. Όσο όμως κάθεται πάνω από εκεί απλά μαζεύει δυνάμεις για μια κίνηση προς τα ιστορικά υψηλά του 2006 στα 24,10 ευρώ. Όσο όμως κάθεται πάνω από εκεί, απλά συγκεντρώνει δυνάμεις για μια κίνηση προς τα ιστορικά υψηλά του 2006 στα 24,10 ευρώ".

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Viohalco (+0,99%), με τον τίτλο να παίρνει "ανοδικά καύσιμα" και από την πρόσφατη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "ο κ. Νικόλαος Στασινόπουλος, πρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, στις 15 Φεβρουαρίου 2018, αγόρασε 696.500 κοινές μετοχές, συνολικής αξίας 2.409.890 ευρώ".

Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 3,58 ευρώ, δίνει ημερήσιο σήμα αγοράς, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 3,67, 3,86 και 3,94 - 4,00 ευρώ.

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τέρνα Ενεργειακή (+2,44%), με τον τίτλο, έχοντας και τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ.

Η μετοχή κινείται σε υψηλά 97 μηνών και οι αμέσως, απόλυτα θεωρητικές, αντιστάσεις, εντοπίζονται στα 5,18 και 5,41 ευρώ.

Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, νέα υψηλά 19 ετών για τα Πλ. Κρήτης (+2,56%), δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 41 μηνών ο ΟΛΘ (+1,67%), νέα ιστορικά υψηλά για την Autohellas (+3,28%), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Παπουτσάνης (+1,78%) και Εβροφάρμα (+4,37%).

Αντίδραση για την CPI (+15%, μετά το χθεσινό -15,97%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την FG Europe (+9,17%) και την ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+2,89%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Νηρέα (+0,31%) και "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την ΑΕΓΕΚ (+17,20%).

Διιστάμενες οι απόψεις των διαγραμμάτων, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο Δείκτης έχει δώσει αγοραστικό σήμα, ενώ το 847 είναι επίπεδο που πρέπει να κατοχυρωθεί για να έχουμε συνέχιση της κίνησης. Το 820 είναι η πρώτη στήριξη.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για την μερική αποκατάσταση της εικόνας χρειάζεται άμεση επιστροφή υψηλότερα των 850 μονάδων, προκειμένου να επιστρέψουν οι συζητήσεις για κίνηση προς τις 863 - 878 και 895 μονάδες, αλλά με τέτοιους τζίρους το εν λόγω εγχείρημα δείχνει μάλλον δύσκολο (!).
Θετική ένδειξη η παραμονή υψηλότερα των 838 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,61%), σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο εν λόγω δείκτης έχει δώσει ένα πρώτο σήμα τοποθετήσεων, με "stop" στις 2080 μονάδες. Το 2175 κύρια αντίσταση που κατοχύρωση θα μας δώσει συνέχιση.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο δείκτης επιμένει σε κλεισίματα χαμηλότερα των 2171 μονάδων, οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ των εν δυνάμει πωλητών, ιδιαίτερα αν υποτροπιάσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η χθεσινή αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο Moody’s, αν και αιφνιδίασε ως προς τον χρόνο της, ήταν αναμενόμενη από την Αγορά σε μετέπειτα χρόνο, αφού ουσιαστικά ακολούθησε τις αναβαθμίσεις άλλων Οίκων αξιολόγησης. Παρά την αναβάθμιση κατά 2 κλίμακες, η αξιολόγηση παραμένει χαμηλότερη των άλλων Οίκων" επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Αποκαλύπτει δε, συνδυαζόμενη και με όσες έγινα πρόσφατα: Την πρόθεση υποβοήθησης της Ελληνικής Οικονομίας στην επικείμενη έξοδό της (καθαρή, υβριδική, ή όπως αλλιώς ονομαστεί).

Και την πρόθεση των Δανειστών, για μια νέα ενδιάμεση διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, με μείωση επιτοκίων, αναδιάταξη λήξεων (reprofiling) και περίοδο χάριτος.

Η Αγορά ομολόγων αντέδρασε θετικά, με αποκλιμάκωση των αποδόσεων σε όλες τις σειρές, κυρίως στις κοντινές λήξεις, αλλά όχι στα προηγούμενα χαμηλά επίπεδα που είδαμε πριν την έκδοση του 7ετους ομολόγου.

Υπενθυμίζουμε ότι και μετά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις, τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα συνεχίζουν να κατατάσσονται ως "junk bonds" και απέχουν από την κατηγορία "investment grade", επενδυτικά επιλέξιμα 3 - 6 βαθμίδες, ανάλογα με τον εκάστοτε Οίκο αξιολόγησης.

Όμως οι εγγενείς αδυναμίες που τόσα χρόνια ταλαιπωρούν την Ελληνική Οικονομία, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης που γίνεται, παραμένουν. Ως βασικότερες αξιολογούνται: Η ανάγκη για επίτευξη υψηλών πολυετών πλεονασμάτων άνω του 3,5%.

Η υπερφορολόγηση και η πολυετής κόπωση, έχοντας επιφέρει μείωση στα φορολογικά έσοδα.

Και η συνεχιζόμενη αύξηση του Κράτους μετά από 8 χρόνια κρίσης.

Αυτά τα στοιχεία αναδεικνύει σε έκθεση της και η Citi, μειώνοντας τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη πέριξ του 1,2%, για την επόμενη διετία.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία και στην καμπύλη επιτοκίων, από την πρόσφατη πολιτική όξυνση, αλλά και την συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Γειτόνων εξ Ανατολών (και όχι μόνο). Αν δε η αναταραχή στις Αγορές, κυρίως τις ομολογιακές, ενταθεί, τότε η διαχείριση της κατάστασης θα γίνει ακόμα δυσκολότερη.

Στην Χρηματιστηριακή Αγορά, η αναβάθμιση δεν έδωσε κάτι παραπάνω από μια μικρή αναμενόμενη αντίδραση, μετά την διόρθωση των τελευταίων ημερών. Εξάλλου όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατα σχόλιά μας, οι αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών δεν μπορούν χαρακτηριστούν πλέον "φθηνές, ή ευκαιρίες", όσον αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα ratio με βάση τις νέες αποτιμήσεις, αλλά και τα εκτιμώμενα κέρδη του 2017.

Ο Τραπεζικός κλάδος και ο δείκτης Τραπεζών, παρά την πρόσφατη μικρή διόρθωση του, συσσωρεύει σε στενό εύρος τιμών μεταξύ 900 και 1000 μονάδων και μόνο η διάσπαση αυτών των επιπέδων θα ξεκαθαρίσει την συνέχεια.

Η αποστολή στοιχείων από τις Ελληνικές Τράπεζες στις 28/2, προς την ΕΚΤ και τον SSM, η εξέλιξη των "stress tests" και η ανάγκη για πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου, θα κρατήσει υψηλά την μεταβλητότητα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου.

Τεχνικά μόνο διάσπαση της αντίστασης των 860 μονάδων αναιρεί το καθοδικό σενάριο και μας οδηγεί ξανά πέριξ των 900 - 920 μονάδων. Τυχόν εξέλιξη του καθοδικού σεναρίου δίνει στόχους πέριξ των 780 - 770 μονάδων.

Αντίστοιχα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αποτυχία διάσπασης των 2203 μονάδων. μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 2070 μονάδων, με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 2030 - 2020 και 1970 μονάδες.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε επιστήσει ιδιαίτερη προσοχή για το διεθνές περιβάλλον, όπου παρατηρούνται φαινόμενα κόπωσης στης Αγορές μετοχών και ομολόγων. Αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια στις Αγορές και σε συνδυασμό με ένα περίεργο – αντισυστημικό αποτέλεσμα στις Ιταλικές εκλογές (4/3/18), μπορούν να εκτινάξουν την μεταβλητότητα και την ανησυχία των Αγορών.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση των αγορών (επιτοκιακή απόδοση), μετά την άντληση $258 δισ. βραχυχρόνιου και μεσοχρόνιου Αμερικανικού χρέους που ολοκληρώνεται αργά σήμερα.

Η πρόσφατη εκτίναξη του φόβου (VIX), η αύξηση της διακύμανσης στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, αλλά και τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται, μας προϊδεάζουν ότι βρισκόμαστε στο τέλος του ανοδικού κύκλου και όσο πλησιάζουμε στο 2ο τρίμηνο, με την ολοκλήρωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να μην παρασυρόμαστε σε αψυχολόγητες αγορές και να ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν στρατηγικές "profit taking” σε συγκεκριμένους στόχους.

"Τυχόν διορθώσεις σε προηγούμενες σημαντικές αντιστάσεις, για εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εκλαμβάνονται σαν ευκαιρίες αγορών, με χρήση 'stop loss' και πάντα με διαχείριση θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες διεθνείς συγκυρίες" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+2,17%) που επέστρεψε από τις αργίες της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-1,48%).

Παραμένουν με αρνητικά πρόσημα οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, μετά την διήμερη πτώση, δείχνουν οι δείκτες στην Wall Street.

Υποχωρεί το Δολάριο, ενισχύοντας Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη των Γερμανικών Επιχειρήσεων υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Φεβρουάριο. Το Οικονομικό Ινστιτούτο "Ifo" ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, βασισμένος σε μηνιαία έρευνα σε περίπου 7.000 εταιρείες, υποχώρησε στο 115,4 από 117,6 τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου δεν συμβάδισαν με τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters που "έβλεπε" υποχώρηση στο 117.

Η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επεκτάθηκε λιγότερο από ότι αναμενόταν στο τελευταίο τρίμηνο του 2017. Η Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη τους τελευταίους τρεις μήνες του 2017, στο 0,4%, από 0,5% προηγουμένως.

Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο ήταν 1,6%, από 2%.

Η αναθεώρηση σημαίνει ότι η ανάπτυξη για τη χρονιά συνολικά ήταν μειωμένη στο 1,7%, από 1,8% προηγουμένως.

"Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου θεώρησε ότι είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσει σε αλλαγές στην φρασεολογία της, ώστε να υποδηλώσει ομαλοποίηση των πολιτικών, παρά την αυξανόμενη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τελικά προς το στόχο του 2%", αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Η συζήτηση για αλλαγές στη στάση της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες κατέληξαν ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποφύγει τις απότομες κινήσεις και να παρακολουθήσει την πορεία του ευρώ.

Επίσης, τα πρακτικά αναφέρουν ότι "υπήρξε ευρύτερη συμφωνία μεταξύ των Μελών ότι η πρόσφατη μεταβλητότητα στην Ισοτιμία του Ευρώ είναι πηγή αβεβαιότητας που απαιτεί παρακολούθηση".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σημείωσαν πτώση κατά 7.000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 222.000 την εβδομάδα που έληξε στις 17 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα μείνουν αμετάβλητες στις 230.000.

Αυτή ήταν 155η διαδοχική εβδομάδα που οι αιτήσεις παραμένουν κάτω από το επίπεδο των 300.000. Το σερί αυτό είναι το μεγαλύτερο από το 1970, όταν η Αγορά Εργασίας ήταν πολύ μικρότερη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελληνική Οικονομία, σημειώνει η Citi σε έκθεσή της για τις Αγορές και εκτιμά ότι "σε αυτό βοηθά η πιθανή 'καθαρή έξοδος' από το πρόγραμμα". Ωστόσο ο Οίκος δεν βλέπει σημαντική συναίνεση στο θέμα του χρέους, αν και όπως αναφέρει αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο την διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα.

Το 2017 εκτιμά ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά λίγο πάνω από 1% (σ.σ. 1,2%) και θα συνεχίσει και φέτος με ανάλογο ρυθμό, καθώς η εγχώρια ρευστότητα και οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν "σφιχτοί", ενώ δεν έχουν αρθεί τα "capital controls".

Συγκεκριμένα αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 1,2%, το 2019 κατά 1,5 και θα συνεχίσει σε αυτά τα επίπεδα έως το 2022.

Η Citi, εμφανίζεται απαισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς το τοποθετεί φέτος στο 3,1% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 3,5%) και στο 2,8% για το 2019.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 835,65 (-0,36%) και 847,2 μονάδων (+1,01%), στις 17.00 βρέθηκε στις 844,73 (+0,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 845,34 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,79%.

Ο τζίρος ανέβηκε στα 70,1 εκατ., από τα οποία τα 22,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ και Υγεία - δύο "πακέτα" συνολικά 10271352 τεμ., περίπου το 3,4%, στα 0,69 ευρώ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑΜ ΕΛΠΕ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο υψηλό ημέρας οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia, Folli Follie Group.

Καλύτερη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων η τελική εικόνα με 86 ανοδικές μετοχές, έναντι 31 πτωτικών, ενώ για 11 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%.

----ΧΠΑ

Η Moody΄s έφερε αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά Παραγώγων, με θετικά πρόσημα, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.463 συμβόλαια).

Στα 13.700 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.545 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.656, 1.511 για τον Μάρτιο, 143 για τον Απρίλιο, 0 για τον Μάιο και 2 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.171,75) κινήθηκε μεταξύ 2.139 και 2.175 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,40%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 Alpha Bank, 40.000 Intralot, 206.500 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.253), Εθνική (17.718), MIG (1.446), Alpha Bank (2.938), Πειραιώς (3.724), ΔΕΗ (774), Μυτιληναίο (138), Viohalco (355), ΟΤΕ (738), Ελ. Πετρέλαια (103), ΟΠΑΠ (299), Cenergy (200), Ελλάκτωρα (553), Τρ. Αττικής (100), Τέρνα Ενεργειακή (124), Intralot (300), Lamda Development (129), Motor Oil (212).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.230, Eurobank 44.442, Εθνική 125.750, Alpha Bank 25.652, Τρ. Αττικής 11.813, Intralot 16.392, ΔΕΗ 10.745 και Πειραιώς 16.853.

Ας σημειωθούν τα 80 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξεως Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,80 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                           Name of Issuer            NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,51%
2018-02-06
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.859.377 τεμ., (από 9.859.377 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 116.749.752 τεμ. (116.749.752), Πειραιώς 9.004.559 τεμ. (9.004.559), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 19.655.704 τεμ. (19.655.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v