Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ισορροπεί στις 835 μονάδες ο ΓΔ

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Απώλειες υψηλότερες του 2% για τον Τιτάνα. Πτώση καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΟΤΕ. Σταθεροποιητικά η μετοχή της Εθνικής. Κέρδη για Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Σαράντη.

XA: Ισορροπεί στις 835 μονάδες ο ΓΔ

Στα «ρηχά» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στα ίδια το ΧΑ. Μικρές απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, ανάλογη εικόνα στην Αθήνα. Κύριο χαρακτηριστικό και σήμερα, στην πρώτη μία και ώρα, οι περιορισμένες συναλλαγές, ο μετρημένος τζίρος, αλλά με μία ενθαρρυντική ένδειξη, πως η όποια προσφορά βγαίνει προς τα χαμηλά απορροφάται με ικανοποιητικότερο ρυθμό σε σχέση με χθες.

Εως τις 832,79 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με λίγες εντολές αγοράς να ενεργοποιούνται για 3-4 φορές που ο δείκτης (ξανα)πλησίασε το χαμηλό ημέρας. Με καθοδικό χάσμα και σήμερα το ξεκίνημα της συνεδρίασης αλλά με συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά για επιμέρους μετοχές του δείκτη, που στη συνέχεια θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Λίγο μετά τις 11:40, ο ΓΔ διαμορφωνόταν κοντά στις 835 μονάδες, ο ΔΤΡ στις 905 και ο FT25 στις 2.135 μονάδες. Στο... κόκκινο οι τρεις βασικοί δείκτες, σε κόντρα κίνηση -για ακόμη μία συνεδρίαση- η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο FT Mid Cap αντιδρά κατά 0,62% στις 1.320 μονάδες.

Στον ρυθμό των εσωτερικών εξελίξεων (και) το χρηματιστήριο, με την κυβέρνηση προς υποχρεωτικό μίνι ανασχηματισμό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ούτως ή άλλως βαρύ πολιτικό κλίμα. Προφανώς και οι εξελίξεις στο εσωτερικό παρακολουθούνται από τους ξένους, από τις «αγορές», με συνέπεια τις αρρυθμίες που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες. Στάση επιφυλακής, αναμονής από πολλά ξένα σπίτια, κάτι που αποτυπώνεται στη σημαντική μείωση του τζίρου (από τα 70-75 στην αρχή Φεβρουαρίου, στα περίπου 50 και λιγότερα των τελευταίων ημερών).

Δεδομένης αυτής της εικόνας της αγοράς, οι κινήσεις των λιγότερων πλέον traders περιορίζονται σε επιμέρους μετοχές, σε... αναγκαστικό stock picking.

Στο μείον ο τραπεζικός κλάδος, καθώς υποχωρούν με μικρά ποσοστά οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές και με την αγορά να περνά αδιάφορα τη χθεσινή αναβάθμιση του κλάδου από τη Moody's. Συναλλαγές αξίας μόλις 2,2 εκατ. ευρώ στις μετοχές του κλάδου (στις 11:45), στοιχείο που καταδεικνύει την αδιάφορη στάση των funds και των ξένων χεριών. Κάτι άρχισε να κινείται μετά τις 11:50 στις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, το αποθαρρυντικό είναι πως παρότι σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση για τον Φεβρουάριο και υπό κανονικές συνθήκες θα περίμεναν κινήσεις... εξωραϊσμού των χαρτοφυλακίων, μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν είναι εμφανές. Ενδεχομένως μετά τις 14:00-14:30 να έχουμε κάποιες τέτοιες κινήσεις στη λογική ενός window dressing, αν και με την ψυχολογία της αγοράς στο... ναδίρ, ακόμη και αυτό (άλλοτε αυτονόητο) να θεωρείται έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση, θα δούμε, από τις 14:00, εάν όντως στην αγορά υπάρχουν ακόμη αντανακλαστικά από ορισμένους παίκτες.

Μέχρι τώρα συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος γίνεται σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, που υποχωρούν μετά την προσπάθεια αντίδρασης, με αυξημένες συναλλαγές. Με αγοραστές σε λίγες μετοχές του δείκτη: ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Sarantis κ.α.

Στις 42/46 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την Εβροφάρμα να συνεχίζει την αντίδρασή της, προς το 0,575 ευρώ, ενώ με σημαντική άνοδο ενισχύεται και η μετοχή της ΕΛΤΕΧ-Ανεμος.

Ειδικότερα όσον αφορά τη μετοχή της θυγατρικής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το... ταμπλό δείχνει πως αυτή τη φορά είναι θέμα ημερών οι ανακοινώσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v