Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πονοκέφαλος οι... αρρυθμίες

Οι περιορισμένες συναλλαγές και ο εγκλωβισμός σε στενό εύρος διακύμανσης προστίθενται στη χθεσινή αλλαγή κλίματος στη Wall Street. Σε στάση αναμονής οι ξένοι για τα ελληνικά assets. Σήμερα οι αλλαγές στους δείκτες MSCI.

ΧΑ: Πονοκέφαλος οι... αρρυθμίες

Τα πάνω-κάτω ήρθαν χθες βράδυ στη Wall Street, με αφορμή την κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, στο Κογκρέσο.

Ενα μίνι ανοδικό σερί στην «αγορά των αγορών» διακόπηκε χθες, υπενθυμίζοντας στις αγορές πως η Νέα Υόρκη έχει εισέλθει ήδη σε new era και ως τέτοια θα πρέπει να γίνεται η διαχείρισή της στη συνέχεια. Αυξημένη μεταβλητότητα, ενίσχυση του επενδυτικού ρίσκου και συνέπειες που προκαλεί η ανιούσα των επιτοκίων και των συνακόλουθων αναταράξεων σε ομόλογα, νομίσματα κ.λπ. 

Σε αυτό το νέο περιβάλλον πλέον οι αγορές από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, που είναι ήδη στο... μικροσκόπιο λόγω των εκλογών της Κυριακής. Στον ιταλικό παράγοντα ή joker, εάν ως τέτοιος εμφανιστεί την Κυριακή το βράδυ, η στήλη έχει επιμείνει εδώ και εβδομάδες, μήνες θα έλεγα. 

Ολα αυτά που διαδραματίζονται εκτός, ελάχιστα δείχνουν να απασχολούν την ελληνική επενδυτική κοινότητα, καθώς το ΧΑ εδώ και εβδομάδες έχει συρθεί σε έναν δικό του... βάλτο, απαξιούμενο από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, με συνέπεια να ακολουθεί δικές του νόρμες. 

Ετσι και χθες, άλλη μία συνεδρίαση στα αβαθή των 43 εκατ. ευρώ, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 37/67 και με 108 αμετάβλητες, και στο τέλος η... μαγική εικόνα της ωραιοποίησης των δεικτών μέσω της ανάλογης προσαρμογής συγκεκριμένων μετοχών.

Στις 837,77 μονάδες ο ΓΔ, στις 907,83 ο ΔΤΡ και στις 2.149,23 ο FT25. Μεγαλύτερες χθες οι απώλειες 1,35% για τον FT mid caps στις 1.312,71 μονάδες, καθώς μόλις 3+1 μετοχές του δείκτη διασώθηκαν. ΟΛΘ, MLS, J&P Αβαξ με άνοδο και Κορρές χωρίς μεταβολή. 

Είναι εμφανές, εδώ και μέρες, σταδιακά από τις αρχές Φεβρουαρίου, πως συγκεκριμένα μεγάλα σπίτια μειώνουν μέρος των θέσεών τους, πιθανότατα σε μία προσπάθεια τους να «κλειδώσουν» κάποιες υπεραξίες. Η περίπτωση του ΟΤΕ ή του ΟΠΑΠ έχουν αναφερθεί  επανειλημμένα ως ενδεικτικές αυτής της προσέγγισης. Σε μηνιαία μέτρηση, η μετοχή του ΟΤΕ χάνει 5,82%, διατηρώντας όμως θετική απόδοση 4,17% από την αρχή του έτους. Για τον ΟΠΑΠ, οι απώλειες στον μήνα είναι 6,17%, περνώντας πλέον σε αρνητικό πρόσημο, μείον 1,43%, από την αρχή του έτους. 

Αλλωστε η αλλαγή στάσης των ξένων, με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, αποτυπώνεται στη σταδιακή καθίζηση του τζίρου, καθώς ξεκίνησε από τα επίπεδα των 70-75, υποχώρησαν στα 50-55 και απ' ό,τι φαίνεται ο μήνας θα κλείσει σήμερα με μ.ο. χαμηλότερα των 50 εκατ. (η αναφορά για τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις Φεβρουαρίου). 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ τουλάχιστον να διασώζεται πάνω από το όριο των 900 μονάδων, αλλά να μην προσελκύει ενδιαφέρον/συναλλαγές. Ούτε η εσπευσμένη-θετική αναβάθμιση από τη Moody's μπόρεσε να λειτουργήσει σαν... ηλεκτροσόκ και κατά πώς φαίνεται, ούτε η γαλαντόμος υποστήριξη του ξένου οίκου στις συστημικές τράπεζες χθες. Σε Β3 από Caa3, ο αμερικανικός οίκος, σε μία από τις πιο θετικές αναλύσεις/βαθμολογήσεις που έχει προχωρήσει εδώ και μήνες για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά... το 34% του τζίρου στις μετοχές του κλάδου, με 5,1 εκατ. στην Alpha Bank. 

Τελευταία συνεδρίαση μηνός, σήμερα, με τις αλλαγές στους δείκτες MSCI να μην αφορούν επί της ουσίας ελληνικές μετοχές και το ενδιαφέρον των traders στρέφεται στο αν θα καταστεί δυνατό ένα «κλείσιμο» έστω και οριακά πάνω από τις 838 μονάδες. 

Το χθεσινό θεαματικό «γύρισμα» των ΟΤΕ, από τα 11,69 στα 11,98 ευρώ, με τζίρο 6,1 εκατ. και ΟΠΑΠ, από τα 10,14 στα 10,35 ευρώ, με 5,3 εκατ., που έσωσε χθες την... παρτίδα, θα φανεί σήμερα εάν μπορεί να έχει συνέχεια. Οπως και οι βοηθητικές κινήσεις από Motor Oil, FF Group, TITAN, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή. 

Στο μείον 4,59% ο ΓΔ για τον Φεβρουάριο και στο μείον 5,28% ο ΔΤΡ, θα «κλείσουν» τον μήνα με απώλειες, μετά τη σημαντική άνοδο του Ιανουαρίου. 

Μέσα σε αυτό το απογοητευτικό κλίμα, ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα και επαγγελματίες επιχειρούν να διαφοροποιηθούν, κυρίως στη μεσαία και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.Το τελευταίο διάστημα, κόντρα κινήσεις γίνονται σε μετοχές όπως Κέκροψ, Περσεύς, Εβροφάρμα, Πλαστικά Κρήτης κ.α., για διάφορους και διαφορετικούς λόγους. Εισηγμένες με ελεγχόμενο free float, με stories να υποστηρίζουν τη μόχλευση που επιχειρείται και το σημαντικό, χωρίς μεγάλη ή μηδενική έκθεση στα ξένα funds, στα ισχυρά χέρια. 

Πλην όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι είτε περιστασιακές είτε δεν επαρκούν για να αλλάξουν επί της ουσίας τη μεγάλη εικόνα της αγοράς, που γίνεται όλο και πιο θαμπή. 

Στα της διαπραγμάτευσης, όπως σημειώνουν από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη και ο Σταμάτης Ζησίμου: ανοίγει η ατζέντα με τους δανειστές αλλά το βλέμμα είναι στον... Μάιο και τον Ιούνιο. Οσον αφορά στο αυριανό EwG, η αγορά κρατά «μικρό καλάθι».   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v