Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέζονται χαμηλότερα τα blue chips

Στη ζώνη των 830-835 μονάδων παραμένει «εγκλωβισμένος» ο Γενικός Δείκτης. «Βαρίδι» για τον δείκτη οι πιέσεις σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola και Τιτάνα. Σταθεροποιητική κίνηση για ΕΤΕ-Alpha. Κίνηση υψηλότερα για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μotor Oil.

ΧΑ: Πιέζονται χαμηλότερα τα blue chips

«Βαλτωμένο» σε εγγενή προβλήματα το ΧΑ, διολισθαίνει χαμηλότερα προς τις 829 μονάδες.

Δευτερευόντως οι διεθνείς αγορές, κυρίως όμως το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό έχουν καταστήσει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους ξένους παίκτες και διαχειριστές, κάτι που αποτυπώνεται εύγλωττα κατ' αρχάς στην απίσχνανση των συναλλαγών και του τζίρου σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα.

Αργή διολίσθηση που διαρκεί, με ελάχιστες ανοδικές... αναλαμπές από τις πρώτες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, τελευταία για τον μήνα.

Από τις παρυφές των 880 μονάδων την 31η Ιανουαρίου, η πορεία του ΓΔ είναι μία σταθερή υποχώρηση μέχρι τα επίπεδα των 850 (σε πρώτη φάση) και των 811 σε δεύτερη. Σε αυτή την πλαγιοκαθοδική πορεία της αγοράς, θα μπορούσε να ειπωθούν δύο κύρια χαρακτηριστικά: α) η σταθερή μείωση της αξίας συναλλαγών και β) η μετακύλιση των πωλητών από τις τράπεζες προς τα blue chips.

Πρακτικά τον Φεβρουάριο υπολογίζεται πως μειώθηκαν (σε απόλυτο αριθμό) περισσότερες θέσεις σε μη τραπεζικές σε σχέση με τραπεζικές μετοχές, στοιχείο που παραπέμπει σε αλλαγή στάσης ορισμένων funds. Είτε αυτό εντάσσεται σε ένα πλαίσιο «κλειδώματος» ενός μικρού μέρους μεσο-μακροπρόθεσμων θέσεων (οπότε κατά κύριο λόγο αφορά περισσότερο σε υπεραξίες), είτε σε οπισθοχώρησή τους λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό, πρόκειται για εμφανή διαφοροποίηση των ισχυρών χεριών απέναντι σε πάγιες θέσεις που διατηρούσαν στα blue chips για πολλούς μήνες.

Εως τις 829,73 μονάδες υποχώρησε νωρίτερα ο ΓΔ, με τους αναλυτές να αποδίδουν μεγάλη σημασία στη διασφάλιση των 828 μονάδων, σε κλείσιμο. Ειδικότερα η υποχώρηση που είναι σε εξέλιξη φαίνεται να εντάσσεται στη φάση που η τελευταία ανοδική αντίδραση ήταν διόρθωση στην πτώση, ενισχύοντας το ενδεχόμενο/κίνδυνο εάν χαθούν και οι 828, να δοκιμασθούν ακόμη χαμηλότερες τιμές, που καταληκτικά θα μπορούσε να φθάσουν έως τις 785 μονάδες.

Ωστόσο, προσώρας, η αγορά αδυνατεί να «κλείσει» έστω και οριακά πάνω από τς 838 μον. (για τον Φεβρουάριο), με συνέπεια ο μήνας να βρίσκει τον ΓΔ κατά 5,25% χαμηλότερα.

Ενθαρρυντικό το ότι μετά τις 15:00 βγήκαν αγορές, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η υποχώρηση του ΓΔ στις 832 μονάδες.

Αυτό γίνεται, κατ' αρχάς με τη βελτίωση της εικόνας των τραπεζικών Εθνικής και Alpha Bank, που ανέκαμψαν στα 0,3074 και 1,975 ευρώ αντίστοιχα, με τις περισσότερες συναλλαγές στην ΕΤΕ αλλά τον μεγαλύτερο τζίρο στην Πειραιώς.

Ο ΔΤΡ σε εύρος μόλις 10 μονάδων, υποχωρώντας λίγο πριν τις 13:45 στα χαμηλά των 900,47 μονάδων, ακριβώς στο όριο, όπου και ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς. Το μεγαλύτερο μέρος τους σε ΕΤΕ και Αlpha Βank ενώ περιορίστηκαν οι πωλήσεις στην Πειραιώς.

Στις μετοχές του κλάδου έχει αλλάξει χέρια το 36% του συνολικού τζίρου (*) περί τα 9,8 εκατ. ευρώ, καθώς συγκριτικά αυξημένη αξία πραγματοποιείται σε blue chips.

Σταθερά αυξημένος ο τζίρος στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που μετά τη χθεσινή αναλαμπή υποχωρεί εκ νέου. Αυτή τη φορά έως 2,59% στα 10,09, φθάνοντας μάλιστα νωρίτερα και στα 9,98 ευρώ. Τιμές χαμηλότερα του ορίου των 10 ευρώ είχε να δει η μετοχή του ΟΠΑΠ από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Υψηλός ο τζίρος και στον τίτλο του ΟΤΕ, με απώλειες έως τα 11,72 ευρώ. Για τη μετοχή του ΟΤΕ ο κίνδυνος είναι να υποχωρήσει χαμηλότερα των 11,50 ευρώ, ενδεχόμενο που θα... άνοιγε τον δρόμο για πωλήσεις προς τα 11,20 και 10,80 ευρώ.

Πάντως για ακόμη μία συνεδρίαση οι περισσότερες συναλλαγές/τζίρος (από τα blue chips) γίνεται σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, όπου επικεντρώνεται το κύριο μέρος των πωλήσεων ξένων funds.

(*) στις 15:25 ο τζίρος ήταν 27,5 εκατ. ευρώ. Η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 53/66 μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v