Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κέρδη με σύμμαχο τις ξένες αγορές

Ανοδικά συνεχίζει το Χρηματιστήριο, αλλά με το γενικό δείκτη να χάνει σημαντικό μέρος των κερδών. Κέρδη για Alpha Bank, ΔΕΗ, Jumbo. Mε θετικό πρόσημο Μυτιληναίος, ΟΤΕ. Απώλειες για Τιτάνα, Motor Oil. «Τσίμπησε» ο τζίρος.

XA: Κέρδη με σύμμαχο τις ξένες αγορές

Aνοδικά αντιδρούν οι αγορές, παρασύροντας και το ΧΑ. Με τη Wall Street να έχει δώσει από χθες το βράδυ το έναυσμα για long κίνηση, οι ασιατικές αγορές ακολούθησαν, για να πάρουν την σκυτάλη από νωρίς σήμερα οι ευρωπαϊκές. Η βραχυπρόθεσμη τάση ενισχύεται από την εικόνα των futures του S&P 500, που εδώ και μισή ώρα «βλέπει» μέχρι 0,55% υψηλότερα προς τις 2.730 μονάδες. Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με ενδεικτικό το ότι στο Μιλάνο ο ΜΒ επανακάμπτει 1,53% στις 22.156 μονάδες.

Η διεθνής τάση είναι αυτή που σώζει σήμερα την κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση εκ προοιμίου ορόσημο όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση των traders.

Από τη στιγμή που η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικό χάσμα (gap up) και στη διολίσθηση -στις 11:00- απορροφήθηκε απρόσκοπτα η προσφορά, οι long απέκτησαν σταδιακά προβάδισμα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης από τις 800,56 να ανακάμψει έως τις 807,17 μονάδες. Συνακόλουθη η ανάκαμψη για τον Δείκτη Τραπεζών, από τις 861,98 προς τις 877,55, για τον FTSE25, από τις 2.046,20 προς τις 2.062,60 μονάδες.

Ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης εκδηλώθηκαν πιέσεις στην Εθνική που γύρισε σε αρνητικό έδαφος παρασύροντας και το Γενικό Δείκτη στα όρια των 800 μονάδων. 

Σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ η μερίδα του λέοντος, με το περίπου 45% της συνολικής αξίας συναλλαγών να έχει αλλάξει χέρια σε αυτές τις δύο σημαντικές επιλογές των ισχυρών ξένων χεριών. Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος σε Motor Oil, Μυτιληναίο, Jumbo, ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco, Grivalia, Lamda Development, αλλά και σε ΔΕΗ, Coca Cola, Cenergy, Intralot, EXAE, Ιντρακόμ κ.α.

Από τον τραπεζικό κλάδο, ισχυρή η τάση για Alpha Bank, στο 1,932 ευρώ. Από τα blue chips, οι long υπερισχύουν στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με εξαίρεση τις Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil και ΤΙΤΑΝ. Για Jumbo, Μυτιληναίο, ΔΕΗ σημειώνεται η μεγαλύτερη απόδοση, ενώ κινητικότητα καταγράφεται και σε τίτλους των ΕΛ.ΠΕ, FF Group, ΕΧΑΕ κ.α.

Ανάλογη εικόνα και για τις μετοχές του FTMid Caps, καθώς οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο σε ΕΥΑΘ, Υγεία, Fourlis. Μεγαλύτερη άνοδος για Πλαστικά Θράκης, στα 2,44 ευρώ, για Cenergy στο 1,236, για ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,744, για Νηρέα στο 0,287, για MIG στο 0,1368 ευρώ.

Στις 71/29 μετοχές, η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο για τίτλους των Σελόντα, Ιατρικού, ΙΑΣΩ, ΕΚΤΕΡ κ.ά. Στα 32 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στις 14:25. Ενθαρρυντική η εικόνα από την αγορά ομολόγων, με το yield του 10ετούς στο 4,2350% και το spread στο 3,585% έναντι του bund.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v