Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναμονή επιλέγουν οι επενδυτές

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με τον περιορισμένο τζίρο να παραπέμπει σε στάση αναμονής. Σε θετικό έδαφος οι τραπεζικές μετοχές. Προσπάθεια αντίδρασης από ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Πιέσεις για Aegean, ξεχωρίζει ανοδικά ο Σαράντης.

ΧΑ: Αναμονή επιλέγουν οι επενδυτές

Ιταλικός «πονοκέφαλος» στις ευρωαγορές, με εύλογες αναταράξεις ήδη σε μετοχές και ομόλογα.

Παρότι οι προειδοποιήσεις Τραμπ δεν μπορεί να περάσουν σε δεύτερη... μοίρα, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία είναι αυτό που από νωρίτερα επιτείνει το ήδη βαρύ κλίμα. Υψηλότερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, χαμηλότερα οι τιμές των μετοχών, καθώς το... 3ο ΑΕΠ της Ε.Ε. είναι αντιμέτωπο με μία παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει -έμμεσα- και για εμάς.

Στο ΧΑ βεβαίως οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν τους traders, ωστόσο στο προσκήνιο είναι η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, με τη Μαρίνα Μάνη να αναφέρεται στον διπλωματικό πυρετό και στην ανοιχτή γραμμή Αθήνας - Ουάσιγκτον - Βρυξελλών.

Σε αυτό το ασφυκτικό μικρο-περιβάλλον, το πρώτο που θα πρέπει να επιδειχθεί είναι η ψυχραιμία και η διάθεση για διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων, που βάλλουν πανταχόθεν (και) το χρηματιστήριο.

Η ψύχραιμη διαχείριση των εξελίξεων στη Φρανκφούρτη, όπως αυτή αποτυπώνεται στον περιορισμό των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών για τον DAX, λειτουργεί υποστηρικτικά (και) για τους traders που ενεργούν στο ΧΑ.

Από τις 11.838 προς τις 11.922 μονάδες ο δείκτης, προφανώς επηρεασμένος από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, με τους long να προσβλέπουν σε συνέχιση του «γυρίσματος» του S&P 500 (την Παρασκευή) και σε δεύτερο χρόνο, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Στο ΧΑ προσεκτικές οι κινήσεις και από τις δύο πλευρές, με περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο, ενδεικτικά της επιφυλακτικότητας και της προσοχής τόσο των πωλητών όσο των αγοραστών. Φειδωλές οι πωλήσεις από τους μεν, προσεκτικές οι αγορές από τους δε, με αποτέλεσμα μετά τα πρώτα 20-30 κρίσιμα λεπτά, ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στο εύρος των 811,20-816,13, ο Δείκτης Τραπεζών μεταξύ 868,62-881,12 και ο FTSE25 στις 2.062,96-2.079,29 μον. (*).

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, βραδύς ο ρυθμός εντολών που προσώρας διευκολύνει τη διαχείριση της όλης κατάστασης με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Εάν στη συνέχεια η ροή των ειδήσεων/εξελίξεων είναι τέτοια που θα επιτρέπει περισσότερες... ανάσες, δεν αποκλείεται να αμβλυνθεί το βραχυπρόθεσμα αρνητικό κλίμα.

Το 35% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με συγκριτικά ικανοποιητικό σε blue chips, και δη στους δύο... πυλώνες των ξένων χαρτοφυλακίων, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ. Προσπάθεια αντίδρασης και στις δύο μετοχές μετά τις τελευταίες αρνητικές συνεδριάσεις και τις σημαντικές απώλειες σε μηνιαίο διάστημα, η μεν του ΟΤΕ στα 11,38, του δε ΟΠΑΠ στα 9,765 ευρώ. Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, πιο «βαριά» τεχνικά είναι η εικόνα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Από τα blue chips, τζίρος γίνεται και σε τίτλους των Μυτιληναίου, ΔΕΗ, Jumbo, Cenergy, Viohalco, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Στις 11:05 ο τζίρος ήταν στα σχεδόν 3 εκατ., η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 33/28.

Αδιαμφισβήτητα η συνέχεια της συνεδρίασης θα έχει έντονο το... χρώμα της μεταβλητότητας, με τις εκτός και εντός συνόρων εξελίξεις να διαμορφώνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Προσώρας, από τον τραπεζικό κλάδο στη Eurobank γίνεται η σημαντικότερη προσπάθεια αντίδρασης, ενώ από τις μετοχές του δείκτη, σε Sarantis, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το μείον 2,11% της Αεροπορίας Αιγαίου καταδεικνύει το πόσο ευαίσθητος είναι ο τουρισμός σε ζητήματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Από τις χαμηλότερες κατηγορίες, ξεχωρίζουν η Profile, ο Ικτίνος, ο Νηρέας, η MLS κ.α.

(*) τεχνικά, ισχύουν τα όσα είχαμε ανεβάσει σε διαγράμματα των 3 βασικών δεικτών, στο σχόλιό μας της Κυριακής. Σε «μέτρηση», επεξεργασία του Ηλία Ζαχαράκη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v