Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εισαγόμενο» χτύπημα στο χρηματιστήριο

Απώλειες από την αρχή του χρόνου μετρά πλέον ο τραπεζικός δείκτης. Στις 813 μονάδες ο Γενικός Δείκτης εν μέσω γενικευμένων ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές μετά τις κινήσεις Τραμπ. Που εντοπίζονται οι στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες.

«Εισαγόμενο» χτύπημα στο χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης δεν υπήρχε Δεικτοβαρής τίτλος που να διασώζεται με θετικό πρόσημο (διεσώθη τελικά η Grivalia, με ημερήσια κέρδη 0,43%) και στα χαμηλά ημέρας οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο ήταν υπερτετραπλάσιες αυτών με θετικό.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης η σχετική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων) η, σχεδόν, πλήρης απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και η εμφατική επανεμφάνιση των "short" στις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα 10 τίτλοι του FTSE25 να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Ακόμα και μετοχές που κατά την χθεσινή συνεδρίαση είχαν "κλείσει" με σημαντική άνοδο και ανεκτέλεστο αγορών, σήμερα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, το "bid" ήταν σημαντικά χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, δυσκολεύοντας το "έργο" όσων ήθελαν να μειώσουν θέσεις και να αυξήσουν ρευστότητα.

Το σίγουρο είναι ότι η αρνητική, διεθνής, συγκυρία, βρίσκει το Χ.Α. σε "ευάλωτη" κατάσταση και αυτό σε συνδυασμό με την "στενή θύρα" εξόδου, μπορεί να φέρει επιθετικότερες κινήσεις από πλευράς πωλητών, αν δείξει ότι επιδεινώνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Η σημερινή εικόνα στο Χ.Α., αν συνυπολογιστεί η ανακοίνωση του Eurogroup για την επικείμενη εκταμίευση της δόσης (έστω και αν αυτό ήταν αναμενόμενο), έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η "αναρχοαυτόνομη" κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έλαβε τέλος και από εδώ και πέρα και μέχρι να προκύψουν οι νέοι "εσωτερικοί" καταλύτες, οι Διεθνείς Αγορές θα διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, με το Χ.Α. να ακολουθεί "δυσφορώντας" στις ανοδικές αντιδράσεις και να δείχνει πιο "ευέλικτο" όταν τα Διεθνή Χρηματιστήρια γυρίζουν σε "νότια" κίνηση, ιδιαίτερα αν συνεχίσει αυξανόμενη η ένταση με τους Γείτονες εξ Ανατολών.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου (από την επόμενη εβδομάδα), επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες γύρω από τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στην Αμερικανική Οικονομία οι προστατευτικές εμπορικές πολιτικές και καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου θα προκαλέσει αντίποινα από τους εμπορικούς Εταίρους των ΗΠΑ και ότι ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας που η Fed θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων.

Τις εκτιμήσεις αυτές για αλλαγή των Κεντρικών Τραπεζών στην επιτοκιακή πολιτική, ενίσχυσαν οι δηλώσεις Κουρόντα.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, δήλωσε σήμερα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τερματίσει την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική, αν ο πληθωρισμός φτάσει τον στόχο του. Η είδηση έστειλε το Δολάριο χαμηλότερα σε σχέση με το Γεν και ανέβασε τις αποδόσεις των Ιαπωνικών ομολόγων, λόγω προσδοκιών ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να περιορίσει τη νομισματική πολιτική μέσω μέτρων, όπως υψηλότερα επιτόκια, ή περικοπές των αγορών ομολόγων.

Ψηλότερα δείχνουν να επιστρέφουν τα επιτόκια και στα Αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,83% και του 30ετους στο 3,11%.

Επιστρέφοντας στα του "Εμπορικού πολέμου" και σαν απάντηση στην απόφαση Τραμπ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει αποφασιστικά στους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, καταθέτοντας εντός ημερών μια πρόταση για αντίμετρα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Εννοείται ότι με τα παραπάνω και οι Ευρωπαϊκές Αγορές, τουλάχιστον μέχρι την λήξη της συνεδρίασης στο Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και αξιοσημείωτες απώλειες, με τους επενδυτές να δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και την επιφυλακτικότητα στα χρηματιστηριακά ταμπλώ να την αυξάνει και ο "άγνωστος Χ", που δεν είναι άλλος από το αποτέλεσμα των επικείμενων Ιταλικών εκλογών.

Από την άλλη, "ενημερώθηκα ότι το EwG επιβεβαίωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί", τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μάριο Σεντένο.

"Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τα δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο πρόγραμμα και την συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Το συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών των Εθνικών Κοινοβουλίων. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο β’ μισό του Μαρτίου".

Η είδηση ήταν απόλυτα αναμενόμενη και πέρασε "ντούκου" από την Εγχώρια Αγορά μετοχών και ομολόγων.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "ο συντριπτικός όγκος των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου, συμφώνησαν Κυβέρνηση και Δανειστές, στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων που καταρτίστηκε στο Χίλτον. Η επάνοδος των Δανειστών αναμένεται στις αρχές Μαΐου, ενώ λαμβάνοντας ως βασική παραδοχή ότι εντός Μαρτίου θα σχηματιστεί Κυβέρνηση στη Γερμανία, από τον Απρίλιο και πριν τη Σύνοδο του ΔΝΤ αναμένεται να αρχίσουν να μορφοποιούνται οι αποφάσεις για το χρέος".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., "οι απώλειες της Wall Street λόγω των δασμών που επέβαλλε ο Trump, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά και τις λοιπές Διεθνείς Αγορές, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, καθώς, μάλιστα, λείπουν οι θετικοί καταλύτες για να το αποτρέψουν" τόνιζε στις πρωινές εκτιμήσεις του το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τεχνικά ανησυχητική κρίνεται η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει η στήλη ότι θα συμβεί αν ο τίτλος της Εθνικής έχανε το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 0,30 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Alpha Bank συμπλήρωσε πέντε συνεδριάσεις χαμηλότερα των 2,00 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.) και αυτό, επίσης, δεν είναι θετική ένδειξη.

Ξεκινώντας από τους επιμέρους τίτλους και από την Alpha Bank (-1,86% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), αν η μετοχή συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,93 ευρώ, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,898 και 1,843 ευρώ.

Για την Εθνική (-3,08%), το "γλίστρημα" χαμηλότερα και των 0,296 ευρώ, ανοίγει την "καταπακτή" για κίνηση προς τα 0,283 και 0,273 ευρώ.

Στην περίπτωση της Eurobank (-4% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) πολλά θα κριθούν στην στήριξη των 0,77 ευρώ, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 0,759 - 0,75 ευρώ.

Σχετικά καλύτερη, διαγραμματικά, εικόνα έχει η Πειραιώς (-1,85%), όμως αν χαθεί η στήριξη στα 3,473 ευρώ, θεωρείται βέβαιη η "επίσκεψη" προς την επόμενη στήριξη των 3,379 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όπως ήταν επόμενο, κινήθηκε ο Τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας μέχρι τις 876,3 μονάδες (-2,48%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 888,10 (-1,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε της συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 874,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,64%.

Αξίζει υποσημείωσης ότι μετά το σημερινό κλείσιμο ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλεσε το σύνολο των κερδών, για το τρέχον έτος και γύρισε σε οριακές απώλειες 0,15% (!)

Τεχνικά και αφού χάθηκε η, θεωρητικά, ισχυρή ζώνη στήριξης 910 - 900, αλλά και η αμέσως επόμενη στήριξη στις 889 μονάδες, αν συνεχιστούν οι πιέσεις στις Διεθνείς Αγορές, η πτωτική τάση θα ανεβάσει στροφές από την "νηοπομπή" των "stop loss" και θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 830 μονάδες. Για την μερική αποκατάσταση της εικόνας, απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "την άρνηση των Τραπεζών, εισέπραξε η πρόταση της Κυβέρνησης να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και όσες Επιχειρήσεις χρωστούν αθροιστικά σε Εφορία, Ταμεία και Τράπεζες κάτω από 20.000 ευρώ. Το επιχείρημα που προβάλλουν οι Τράπεζες είναι πως 'αν η περίμετρος ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανοίξει και για τις εταιρείες που χρωστούν κάτω από 20.000 ευρώ (σήμερα εντάσσονται όσες χρωστούν από 20.000 ευρώ και πάνω), τότε 'θα χαθεί η μπάλα και ο Νόμος θα ξεχειλώσει".

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, που σπεύδουν να επισημάνουν πως με την πρώτη αύξηση των "εισαγόμενων" πιέσεων, η Εγχώρια Αγορά "ξέχασε" ακόμα και τις χθεσινές αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών FTSE, με αποτέλεσμα στο "κάδρο" των ρευστοποιήσεων να βρεθούν και οι Μυτιληναίος (-1,83%), Σαράντης (-5%) και Viohalco (-4,08% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που ήταν στις χθεσινές επιλογές των αγοραστών, αλλά οι τοποθετήσεις αποδείχθηκαν εξαιρετικά βραχύβιου επενδυτικού ορίζοντα (!)

Μεταφερόμενοι στο μη Τραπεζικό ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-1,32%) μετράει επτά πτωτικές, δύο αμετάβλητες και μόλις μία ανοδική.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η ζώνη 5,90 - 5,70 είναι σημαντική στήριξη, ενώ το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 6,61 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Τιτάνα (-2,25% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που με συνοπτικές διαδικασίες έχασε τις στηρίξεις στα 23,10, 22,85 και η 22,20 ευρώ. Επόμενη σημαντική στήριξη στην ζώνη 21,70 (σημερινό ημερήσιο χαμηλό) - 21,30 ευρώ.

Για την περίπτωση των ΟΤΕ (-2,25% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και ΟΠΑΠ (-3,96% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) η στήλη "έλαβε οδηγίες" από το τμήμα ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με την Δυναμική και για την περίπτωση του ΟΤΕ, "εν αναμονή των δεσμευτικών προσφορών, έως τις 15 Μαρτίου, ο τίτλος δέχεται τις 'καθοδικές ριπές' των μικρών εκροών και λόγω αναδιάρθρωσης του MSCI. Περιοχή που, δε έπρεπε να τμηθεί καθοδικά, με αυξημένο όγκο συναλλαγών, ήταν αυτή που εκτεινόταν μεταξύ των 11,60 με 11,48 ευρώ, καθώς η διάβρωσή της θα δώσει ως επόμενο στόχο τα 11,25 και τα 11 ευρώ".

Για τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών, "η αποτυχημένη προσπάθεια επανεισόδου μέσα στο ανοδικό κανάλι ανοδικής τάσης του περασμένου Οκτωβρίου, τον έφερε αντιμέτωπο με την πολύ καλή ζώνη αγοραστικού ενδιαφέροντος μεταξύ των 10 και των 9,70 ευρώ".

Αξίζει να σημειωθεί ο σημερινός όγκος στον ΟΠΑΠ, που μαζί με τα "πακέτα" έφθασε τα 1982370 τεμ. (!)

Σαφέστατη επιδείνωση στην διαγραμματική εικόνα των βασικών δεικτών έφερε η σημερινή συνεδρίαση.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αν χαθούν οι 811 - 810 μονάδες, η πτωτική τάση θα πολλαπλασιαστεί με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, στις 798 και 776 - 773 μονάδες.

Το 836 είναι κοντινή αντίσταση με το 845 κύρια, αλλά για την ουσιαστική βελτίωση της εικόνας, το λιγότερο που απαιτείται είναι η επιστροφή, με κλεισίματα, υψηλότερα των 850 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2%), η επόμενη στήριξη εντοπίζεται 2060 - 2050 μονάδες. Πρώτη αντίσταση στις 2151 μονάδες και σήμα επανατοποθετήσεων με υπέρβαση των 2175 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, καθώς αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 3,68% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 5,08%.

Στο ίδιο διάστημα, η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 6,5% και διαμορφώθηκε στα 59,3 εκατ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,34% και ο Τραπεζικός δείκτη, όπως προαναφέρθηκε, έχει γυρίσει σε απώλειες 0,15%.

Από τα μέχρι στιγμής υψηλότερα κλεισίματα τρέχοντος έτους, ο Γενικός Δείκτης (υψηλότερο κλείσιμο στις 29/1 και στις 886,54 μονάδες) καταγράφει απώλειες 8,29% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (υψηλότερο κλείσιμο στις 2/2 και στις 992,66 μονάδες) απώλειες 11,86%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Σταθεροποιητικό ήταν το Ελληνικό Χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα, με εξαίρεση την Παρασκευή που οι πιέσεις εντάθηκαν" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Επόμενη στήριξη οι 810 - 805 μονάδες και μετά τα πράγματα δυσκολεύουν.

Αυτή την περίοδο τα Ξένα Χρηματιστήρια, ακολουθούν μια πτωτική πορεία, με τα Αμερικάνικα να πιέζονται, αλλά οι πιέσεις να είναι πιο έντονες στα Ευρωπαϊκά, καθώς υπάρχει ανησυχία για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία.

Στην Ελλάδα, φαίνεται να διατηρείται η στήριξη των Ξένων προς την Κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο είδαμε την αναβάθμιση της Ελλάδας από Οίκους αξιολόγησης, την αναμενόμενη αναβάθμιση Ελληνικών μετοχών σε Ξένους δείκτες και μια χαλαρή επίσκεψη των Δανειστών χωρίς εξάρσεις.

Καταλυτική στη στήριξη ήταν η στάση της Κυβέρνησης στο θέμα των Αποκρατικοποιήσεων και των Πλειστηριασμών, αν και ακόμη το μεγαλύτερο ποσοστό παραμένει σε επίπεδο εξαγγελιών και αναμένεται η υλοποίηση και η επιτάχυνση.

Μπροστά μας έχουμε τις Ιταλικές εκλογές που επηρεάζουν την Ευρώπη, την αναμονή είσπραξης χρημάτων από την αξιολόγηση, τα "stress tests" των Τραπεζών και όσα άλλα προβλέπει η τελευταία αξιολόγηση.

Στο εσωτερικό η σκανδαλολογία καλά κρατεί και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν.

"Διατήρηση του Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 800 μονάδων μέχρι το Πάσχα, συντηρεί τις ελπίδες για καλό 2018 και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτή η προοπτική συντηρείται" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Το καθοδικό πέρασμα κάτω από το σημείο βραχυχρόνιας στήριξης των 830 μονάδων, έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, δίνοντας την ευκαιρία στους πωλητές να ανοίξουν 'δίαυλο επικοινωνίας' με το πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης των 814 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Ο συνδυασμός μιας αύξησης στο τζίρο συναλλαγών, με ένα ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τη ζώνη των 814 με 810 μονάδων, θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα για ένα επικίνδυνο καθοδικό περιθώριο 30 μονάδων, ωθώντας το Γενικό Δείκτη πάνω στο "προπύργιο" των αγοραστών, στις 780 μονάδες.

Αντιθέτως η αποτύπωση ενός ανέλπιστου "comeback" άνω των 830 μονάδων, θα δώσει απλώς συνέχεια στη συσσώρευση του Δείκτη πέριξ των 840 μονάδων.

Μέσα στη δεξαμενή "μαζέματος" των ρευστοποιήσεων, στις 2085 με 2065 μονάδες, έχει βρεθεί ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης προκαλώντας εγρήγορση στους ενεργούς επενδυτές. Ρήξη και καθοδική διαφυγή του δείκτη κάτω από το επίπεδο των 2065 μονάδων, θα βάλει σε ενέργεια το πτωτικό σενάριο προσέγγισης της ισχυρής περιοχής στήριξης των 2017 με 2000 μονάδων. Αλλαγή σκηνικού μόνο με το "γράψιμο" στο ταμπλώ των 2120 μονάδων.

Στον Τραπεζικό δείκτη ότι δεν πέτυχε το στρατόπεδο των “Bears” στις προηγούμενες έξι προσπάθειες διάτρησης των 900 μονάδων, το κατάφερε την έβδομη διεισδύοντας με άγριες διαθέσεις μέσα στο έδαφος των “Bulls”, που εκτείνεται έως τις 846 μονάδες.

"Άμεση αναχαίτιση με ημερήσιο κλείσιμο άνω των 900 μονάδων, θα 'επαναφέρει στη τάξη τους πωλητές', καθώς σε άλλη περίπτωση η εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά", τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Συνεχίστηκε το σκηνικό υποχώρησης στην Εγχώρια Αγορά, ακολουθώντας ως την Πέμπτη με συντηρητικότερο ρυθμό την τάση των Ξένων Αγορών. Οι κινήσεις ως τότε χαρακτηρίζονταν από μετριοπαθείς διακυμάνσεις, χαμηλό τζίρο και επιστροφή των αγοραστών προς το τέλος της ημέρας" υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η τάση στην Ελληνική Αγορά μπορεί να έχει απολέσει την ανοδική δυναμική του Ιανουαρίου, οι πωλητές ωστόσο δεν ελέγχουν απόλυτα, ακόμα, την κατάσταση και υπό μία έννοια έχουν χάσει ευκαιρίες να ωθήσουν αισθητά χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη, προκαλώντας μεγαλύτερο ρήγμα στην ανοδική τάση.

Οι εγχώριες ειδήσεις αυτή την περίοδο μπορεί να μην βγάζουν κάποιο νέο προς θετική τιμολόγηση, έχουν ωστόσο προβολές στο κοντινό μέλλον που δεν είναι αμελητέες. Ο Μάρτιος αναμένεται να έχει περισσότερη δράση, καθώς εκτός από τα βασικά ακούσματα των αποτελεσμάτων για το σύνολο της χρήσης από τις κυριότερες εισηγμένες εταιρείες, αναμένονται οριστικές αποφάσεις για τις Αποκρατικοποιήσεις που είναι σε τελικό στάδιο (ΟΤΕ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό) αλλά και μια σαφέστερη εικόνα για τον Τραπεζικό κλάδο και τα "τεστ αντοχής", μέσα από τις τηλεδιασκέψεις που θα συνοδεύσουν τα αποτελέσματα.

Την εβδομάδα που πέρασε, η Τράπεζα Κύπρου στα αποτελέσματά της έδειξε ότι η εφαρμογή του "ΔΠΧΠ 9" είναι απόλυτα διαχειρίσιμη για τα κεφάλαιά της, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο που έχει δείκτες δανειακού χαρτοφυλακίου σε σχετικά παρόμοια επίπεδα.

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί έδειξαν μια θετική διάθεση από ένα σημαντικό μέρος "κόκκινων" Δανειοληπτών να καταστήσουν ενήμερες τις υποχρεώσεις τους, ενώ υπήρξαν ουσιαστικές θετικές εξελίξεις στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου ήταν αυξημένες (+2,2%), ο δείκτης Μεταποίησης το Φεβρουάριο βρίσκεται σε πολυετή υψηλά και τα υπό εξέλιξη εγχειρήματα Αποκρατικοποιήσεων (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ) έκαναν ένα βήμα μπροστά, υπό την πίεση της 3ης αξιολόγησης.

Από την άλλη πλευρά το διεθνές σκηνικό δεν αποφορτίζεται εύκολα, καθώς μετά την πρόσφατη αναταραχή των επιτοκίων ήρθε η αλλαγή πλεύσης της Αμερικανικής Ηγεσίας, σε ότι αφορά την επιβολή δασμών σε Μέταλλα και Μεταλλουργικά Εμπορεύματα. Η ένταση των διακυμάνσεων δεν άφησαν "ασυγκίνητη" την Ελληνική Αγορά, η οποία ακολούθησε με ανάλογους ρυθμούς την Παρασκευή.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε πορεία κρούσης με την στήριξη των 800 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε η φετινή χρονιά. Η ουδετερότητα των τεχνικών δεικτών, μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής, έχει γυρίσει υπέρ των πωλητών, καθώς και η χρονοσειρά των 50 ημερών έχει διασπαστεί πτωτικά, ενώ οι ταλαντωτές οδεύουν πλέον προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών.

Η προσέγγιση των 800 μονάδων έχει αποκτήσει δραματικό τόνο, καθώς εκεί βρίσκεται η αριθμητική εκδοχή του κινητού μέσου των 200 ημερών. Σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να υπάρξει αντίδραση, η οποία στο βαθμό που θα συνοδευτεί με κάποιο ικανοποιητικό τζίρο, μπορεί να δώσει μια σημαντική ανοδική ανάσα στην Αγορά.

Σε αντίθετη περίπτωση οι 770 μονάδες έρχονται με μεγάλη πιθανότητα, η δε πτωτική τάση θα εδραιωθεί και μακροπρόθεσμα ως επικρατούσα κατεύθυνση. Συμπερασματικά, θα αναμέναμε το Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει πρώτα το επίπεδο των 800 μονάδων, πριν από οτιδήποτε άλλο. Από εκεί και πέρα η συσχέτιση σε μικρότερο, ή μεγαλύτερο βαθμό με τις Ξένες Αγορές, στην παρούσα φάση θα παραμείνει αυξημένη.

Η ατζέντα της ερχόμενης παραμένει χαλαρή, αλλά όχι αδιάφορη. Οι Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ιταλία ανοίγουν την αυλαία των προγραμματισμένων γεγονότων. Την Δευτέρα (5/3) αναμένεται η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Jumbo, με την εταιρεία, ήδη, να έχει δώσει τον τζίρο της περιόδου (443 εκατ. ευρώ, +10,2%). Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί η εκτίμηση για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου. Την Τετάρτη (7/3) είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (προηγ. 0,99%). Την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης για το 2017.

Επίσης θα ανακοινωθούν τα αναθεωρημένα μεγέθη του ELA για το μήνα Μάρτιο, ενώ το μεσημέρι αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η συνέντευξη τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των Μελών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης για την νομισματική πολιτική.

"Τέλος, την Παρασκευή, αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές των δύο Διεκδικητριών Σχημάτων της ΔΕΣΦΑ, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς να τοποθετούν το τίμημα πάνω των 500 εκατ. ευρώ, για το 66% της εταιρείας" επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Nikkei (-2,50%).

Σημαντικές οι απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε και η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street.

Αξιοπρόσεκτες απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "οι Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, πιθανότατα, θα συζητήσουν αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνούν την πολιτική τους στη συνεδρίαση του Μαρτίου, αλλά δεν πρόκειται να λάβουν κάποιο σοβαρό μέτρο νομισματικής πολιτικής", δήλωσαν στο Reuters τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

"Ανήσυχοι για την πρόσφατη αναταραχή στις Αγορές, το ισχυρό Ευρώ και τη βουτιά στον πληθωρισμό, οι Αξιωματούχοι προτιμούν να περιμένουν μέχρι το Καλοκαίρι προτού στείλουν σήμα για το τέλος των αγορών ομολόγων", τόνισαν οι πηγές.

Έχοντας αγοράσει πάνω από 2 τρισ. ευρώ σε ομόλογα, η ΕΚΤ αναμένεται να βάλει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ως το τέλος του έτους.

Οι πηγές του Reuters πρόσθεσαν ωστόσο πως "η ΕΚΤ θέλει να δει πρώτα σημαντικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, φοβούμενη ότι μπορεί να βλάψει την αξιοπιστία της αν κινηθεί πολύ γρήγορα και στη συνέχεια αναγκαστεί να αλλάξει πορεία".

Απρόσμενη πτώση κατέγραψαν τον Ιανουάριο οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας, σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, σε πραγματικούς όρους, έναντι αύξησης 0,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 3,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η δραστηριότητα στο Κατασκευαστικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε μικρή άνοδο τον Φεβρουάριο, σε σχέση με το χαμηλό τεσσάρων μηνών που ήταν τον Ιανουάριο.

Η εταιρεία "IHS" ανακοίνωσε ότι ο PMI για τον τομέα των Κατασκευών σημείωσε άνοδο, φτάνοντας τις 51,4 μονάδες, από 50,2 έναν μήνα νωρίτερα.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 99,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, οριακά χαμηλότερα από τις 99,9 μονάδες στις οποίες είχε μετρηθεί αρχικά. Τον Ιανουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη είχε διαμορφωθεί στις 95,7 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η τελική μέτρηση Φεβρουαρίου θα είναι 99,5 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ανήλθε στις 114,9 μονάδες, από 110,5 τον Ιανουάριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 812,19 μονάδες (-2,26%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 818,59 (-1,49%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 813,09 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,16%.

Ο τζίρος "σκαρφάλωσε" στα 74,2 εκατ., από τα οποία τα 6,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΣΑΡ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 39,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Jumbo, Folli Follie Group, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διατηρούν επαφή με τα πρόσφατα υψηλά οι Έλτον (+1,33%) και AS Company (+1,94%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΑΝΕΚ (+4,83%), εμφανίστηκε "bid" στην Ιντεάλ (0%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην Attica Group (+0,73%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Profile (+1,50%), ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι ΣΙΔΜΑ (+2,68%, με αυξητική τάση στις συναλλαγές) και Yalco (+12,63%, με αυξομειώσεις στις συναλλαγές).

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 22 ανοδικές μετοχές, έναντι 89 πτωτικών, ενώ για 34 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 3%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (57.533 συμβόλαια).

Στα 13.459 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.551 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.794, 2.414 για τον Μάρτιο, 380 για τον Απρίλιο, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.085) κινήθηκε μεταξύ 2.070 και 2.111,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε την υπερτίμηση στο 0,80%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (270.000 Τρ. Αττικής), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.071), Εθνική (30.220), MIG (3.558), Alpha Bank (5.681), Πειραιώς (3.194), ΔΕΗ (1.196), ΟΤΕ (822), Ελ. Πετρέλαια (307), ΟΠΑΠ (740), Ελλάκτωρα (249), Τέρνα Ενεργειακή (102), Intralot (444), ΑΔΜΗΕ (244), Μυτιληναίο (1.003), Viohalco (1.360), Cenergy (281), ΓΕΚ (366), Jumbo (133), Lamda Development (221).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 78.247, Eurobank 43.815, Εθνική 125.522, Alpha Bank 22.800, Τρ. Αττικής 11.650, Intralot 15.923, Ελλάκτωρα 10.847 και Πειραιώς 15.141.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                              Name of Issuer                  NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.403.690 τεμ., (από 10.416.969 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 117.040.205 τεμ. (117.040.205), Πειραιώς 9.072.307 τεμ. (9.072.307), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 20.304.704 τεμ. (20.004.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v