Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδική κίνηση αλλά... χωρίς εξάρσεις

Ανοδική η κίνηση για την εγχώρια αγορά, με βοήθεια από τη Wall Street και την Ευρώπη. Τα ανοδικά «χάσματα» και οι μετοχές που οδηγούν στην αντίδραση. Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα ζητούμενα.

ΧΑ: Ανοδική κίνηση αλλά... χωρίς εξάρσεις

Προσεκτικό μεν, ανοδικό δε, το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Ακριβώς όπως επιβαλλόταν με γνώμονα τις χθεσινές κινήσεις short και long και την τεχνική προσέγγιση της αγοράς, τουλάχιστον για όσους χρησιμοποιούν σαν εργαλείο την τεχνική ανάλυση.

Οπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, η σημερινή-αυριανή συνεδρίαση είχαν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και με αφορμή το χθεσινό ανοδικό «γύρισμα» στη Wall Street, τη συνακόλουθη ισχυρή αντίδραση των ασιατικών αγορών, θα έπρεπε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση και από ελληνικής πλευράς.

Ενθαρρυντικό το ξεκίνημα, καθώς οι βασικοί δείκτες «άνοιξαν» με ανοδικό χάσμα (gap up), ωστόσο οι προσεκτικές κινήσεις των δύο πλευρών δείχνουν το πόσο εύθραυστο έχει γίνει (και) το βραχυπρόθεσμο κλίμα. Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, ενδεικτικά της επιφυλακτικότητας που επικρατεί εδώ και ημέρες, από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Από τις 800,56 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 864,50 ο Δείκτης Τραπεζών και από τις 2.046,20 μονάδες ο FTSE25. Με το 15% στον τραπεζικό κλάδο, καθώς το 45% έχει πραγματοποιηθεί στον τηλεπικοινωνιακό, ενώ κινητικότητα σημειώνεται και σε ταξίδια-αναψυχή, πετρέλαιο-αέριο.

Σε θετικό πρόσημο τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το ότι στο Μιλάνο ο ΜΙΒ αντιδρά κατά 0,60% στις 21.951 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο, που... χτυπήθηκε χθες, να ανακάμπτει.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι long έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν λίγους πόντους, με επαναφορά της αγοράς πάνω από το όριο των 800 μονάδων, που ήταν η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να αποσοβηθούν τα χειρότερα. Ωστόσο η συνεδρίαση έχει δρόμο, πολύ δρόμο (σήμερα-αύριο), με ζητούμενο ένα «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τις 805 μονάδες (τουλάχιστον) μέχρι και αύριο. Με την προσοχή στραμμένη και στην ΕΚΤ, την ομιλία Ντράγκι, την Πέμπτη.

Στα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες υπερέβησαν τις πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις, με προσεκτικές κινήσεις/αγορές στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Με το... καλημέρα της συνεδρίασης, ένα μεγάλο πακέτο στον ΟΤΕ για 63.000 μετοχές στα 11,085, συνολικής αξίας 698.335 ευρώ, δίνοντας το στίγμα προθέσεων των ισχυρών χεριών. Με εβδομαδιαίες απώλειες 7,85%, η μετοχή του ΟΤΕ αντιδρά σήμερα 1,28% αλλά αδυνατώντας -προσώρας- να υπερβεί τα 11,20 ευρώ. Ενθαρρυντικό μεν βήμα, που ωστόσο χρειάζεται αρκετά ακόμη για να... ξεκολλήσει από το πτωτικό κανάλι η βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου.

Εκτός από τον ΟΤΕ, συγκριτικά αυξημένος τζίρος και στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Στα 9,57-9,66 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, που μαζί με του ΟΤΕ αποτελούν το δείγμα/δίδυμο που παρακολουθούμε από τις αρχές Φεβρουαρίου. Για τον ΟΠΑΠ εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την αλλαγή τάσης είναι η υπέρβαση των 9,80 ευρώ (τουλάχιστον).

Ωστόσο μετά τις 11:00-11:05 ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε επιμέρους μετοχές. Ξεκινώντας από την Αεροπορία Αιγαίου (από την αρχή της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος), σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, με συνέπεια τη διολίσθηση λίγο χαμηλότερα. Ενθαρρυντικό το ότι στο μικρό... γύρισμα της αγοράς, στις 11:00, βγήκαν αγορές σε δεικτοβαρείς μετοχές, με αποτέλεσμα τη συντήρηση του ΓΔ πάνω από τις 800 μονάδες.

Στις 11:10 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 59/14 μετοχές, με τον τζίρο στα 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 4,6 εκατ. σε μόλις 2 μετοχές, των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v