Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνο φλερτ με τις 800 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Τα νέα δεδομένα που καλείται να αποτιμήσει το ΧΑ και τα όρια της διόρθωσης. Η βουτιά στις διεθνείς αγορές, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ και οι φόβοι για Ιταλία. Ποιες μετοχές δείχνουν καλύτερη συμπεριφορά.

Επικίνδυνο φλερτ με τις 800 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση ειδικών συνθηκών η αυριανή, καθώς την Δευτέρα θα γίνει η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία ενώ σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ για την ίδια μέρα έχει οριστεί η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ούτως ή άλλως βαρύ το κλίμα, στις αγορές, βάρυνε περισσότερο μετά τις "βόμβες" Τραμπ, αλλά βαρύ και εντός με τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με την σύλληψη στον Εβρο που δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο μικροκλίμα και στο χρηματιστήριο.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχείρησε μία πρώτη προσέγγιση/ανάλυση των νέων δεδομένων που προκύπτουν εξ΄ αφορμής τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου και την ρευστότητα στην Ιταλία, το τρίτο ΑΕΠ της Ε.Ε.

Με εμφανώς περισσότερα "όπλα" οι short, έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα από τη στιγμή που σε εβδομαδιαία βάση ο S&P 500 "μετρά" απώλειες 2,04% στις 2.691,25 μονάδες, ο DAX διορθώνει κατά 4,57% στις 11.913,71 και στο ΧΑ ο ΓΔ υποχωρεί 3,68% και ο FTSE25 χαμηλώνει 4,15% στις 2.069,91 μονάδες.

Κατ΄αρχήν για να έχουμε καλύτερη εικόνα των όσων διαδραματίζονται, παραπέμπω στην ανάρτηση μας στον Εκηβόλο, όπου "μετρούσαμε" DAX vs S&P 500, όπου μεταξύ άλλων εστιάζαμε στις δηλώσεις/προειδοποιήσεις Τίλερσον/Ρος αλλά και στην εκτίμηση, ότι κάθε φορά που... φταρνίζεται η Νέα Υόρκη, η Φρανκφούρτη... κρυώνει.

Αυτό ως πρόκριμα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια, με ότι αυτό συνεπάγεται και για εμάς. Ο "πόλεμος" στον οποίο είχαν αναφερθεί οι δύο οικονομικοί σύμβουλοι του Τραμπ, από τον Ιανουάριο ακόμη, στο Νταβός απλά "κηρύχτηκε" και επισήμως από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Και σε αυτό το νέο περιβάλλον θα πρέπει να διαμορφωθούν οι αγορές από τούδε και στο εξής, ένα περιβάλλον που ούτως ή άλλως είχε αποκτήσει άλλη μεταβλητότητα και ρευστότητα μετά τα... τροχιοδεικτικά sell offs στην Wall Street.

Σε τι μπορούμε να ελπίζουμε εμείς, όταν τα ξένα (και... ξένα) χέρια ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, κυρίως δε των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης; Προφανώς οι διορθώσεις στις διεθνείς αγορές θα επηρεάζουν ανάλογα και το ΧΑ, όπως επίσης οι ανοδικές αντιδράσεις, με την τελευταία εβδομάδα να δείχνει πως το χρηματιστήριο μας υποχωρεί λιγότερο σε σχέση με το γερμανικό αλλά περισσότερο από το αμερικανικό.

Κλειδί φέρεται να είναι η συμμετοχή/θέσεις που έχουν χτίσει τα αμερικανικά κεφάλαια σε ομίλους και επιχειρήσεις, με τη μέχρι τώρα συμπεριφορά να είναι συγκριτικά καλύτερη απ' ότι σε αντίστοιχες ευρωπαικές/γερμανικές. Μία αδόκιμη αναφορά/σύγκριση- αλλά για να γίνομαι κατανοητός- η μετοχή της Viohalco ή της Μυτιληναίος από τα sell offs του Φεβρουαρίου έχουν λιγότερες απώλειες απ΄ ότι λ.χ. της Thyssen Krupp.

Υπάρχουν μετοχές, όπου είχαν χτιστεί σημαντικές επενδυτικές θέσεις (και πολύ λιγότερο θέσεις trading) σε μετοχές των ΟΠΑΠ ή του ΟΤΕ, με το ταμπλό αδιάψευστο μάρτυρα για το τι ακριβώς παίζεται σε αυτές τις δύο θέσεις εδώ και ένα μήνα. Περισσότερο δε στον ΟΠΑΠ, που δέχεται σταθερές πιέσεις, με απώλειες 4,72% σε διάστημα εβδομάδος, στο μείον 9,60% σε μηνιαίο και με... άδειασμα την Παρασκευή οπότε διόρθωσε 3,96% στα 9,70 ευρώ (χαμηλό ημέρας) με συναλλαγές αξίας 19,4 σε σύνολο τζίρου 74,3 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί "μιλούν" από μόνοι τους.

Ωστόσο υπάρχουν μετοχές, όπου τα ξένα χέρια-προφανώς σε συνεννόηση με τους βασικούς μετόχους, τις χρηματιστηριακές ειδικούς διαπραγματευτές- δείχνουν συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά, προιδεάζοντας μας για την συνέχεια. Αναφέρω τις μετοχές με απώλειες μικρότερες της αγοράς, την Παρασκευή: ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Coca Cola, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Jumbo, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και βεβαίως η Grivalia η μόνη από τις 25 του δείκτη με θετικό πρόσημο.

Εκτίμηση διορατικών παραγόντων είναι, πως από τη στιγμή που η περίοδος της αδιάλειπτης μακροπρόθεσμης ανόδου και των "εύκολων κερδών" έχει περάσει ανεπιστρεπτί και οι αγορές έχουν- πλέον- εισέλθει σε μία new era, με αναταράξεις, volatility, αυξημένο επενδυτικό ρίσκο θα διαφοροποιηθούν και πολλές εισηγμένες/μετοχές μεταξύ τους. Και ο νοών νοείτω (και ουαί τω ανοήτω... όπως είναι ολόκληρη η έκφραση...) για το τι μέλλει γενέσθαι στην διάρκεια του 2018.

Ετσι ξεκινάμε και από Δευτέρα, με τις δύο νέες παραμέτρους (Ιταλία, δίκη των Ελλήνων στρατιωτικών, στην Ανδριανούπολη) συνεκτιμώντας τα προγραμματισμένα για την εβδομάδα. Αύριο Δευτέρα ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα η Jumbo, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου 2017.

Την Τετάρτη είναι η καθιερωμένη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων (επιτόκιο προηγούμενης έκδοσης στο 0,99%), την Πέμπτη η μετοχή της ΤτΕ χωρίς το μέρισμα χρήσης 2017, την ίδια μέρα θα ανακοινωθούν τα αναθεωρημένα μεγέθη του ELA για τον Μάρτιο, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης η με αυξημένο ενδιαφέρον ομιλία του Μάριο Ντράγκι για την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ (έχοντας ήδη... πίσω τις εκλογές στην πατρίδα του και την Φρανκφούρτη να θέλει να απαντήσει στις κινήσεις της Ουάσιγκτον).

Κατά την εκτίμηση μου, αυτή η ομιλία του Μάριο Ντράγκι αναμένεται να είναι η πιο σημαντική των τελευταίων μηνών (μέχρι την επόμενη). Τέλος την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν οι προσφορές των δύο διεκδικητών για τον ΔΕΣΦΑ, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης, να κάνουν λόγο για τίμημα κοντά στα 500 εκατ. για το 66% του Διαχειριστή.

Τεχνικά για τον ΓΔ η διάσπαση των 821 μονάδων ενισχύει το ενδεχόμενο/κίνδυνο δοκιμασίας προς τις 797 μονάδες.

Για τον FTSE25 τα προηγούμενα χαμηλά των 2.062 και σημαντική στήριξη στην ζώνη των 2.030 μονάδων.

Τέλος για τον ΔΤΡ η απώλεια και του ΚΜΟ 200 ημερών (883) εντείνει το short σενάριο με στηρίξεις στις 860 και 840 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος θα είναι αυτός, που θα επιχειρηθεί η όποια αντίδραση (ίσως μετά το ισχνό ανοδικό "γύρισμα" της Παρασκευής στην Wall Street). Για να έχουν πιθανότητες επαναφοράς οι long θα πρέπει, πρώτος ο ΔΤΡ να δώσει κίνηση, με τις 900 σημείο αναφοράς (και φιλόδοξο στόχο τις 939, όπου και το πρώτο stop για τους short, οι οποίοι όμως έχουν σαφές πλεονέκτημα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v