Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς έπεσε το οχυρό των 800 μονάδων

Ο συνδυασμός ιταλικών εκλογών και εμπλοκής με τους δυο Eλληνες στρατιωτικούς αποδείχθηκε «τοξικός» για την εγχώρια αγορά. Κοκκίνησε το σύνολο των blue chips πλην Coca Cola. Πώς διαμορφώνονται τώρα τα δεδομένα.

ΧΑ: Πώς έπεσε το οχυρό των 800 μονάδων

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, όμως από το μέσον και μετά χαρακτηρίστηκε από την καθαρή επικράτηση των εν δυνάμει πωλητών, παρά την, σχετικά, ψύχραιμη εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, τόσο στο αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών, όσο και στον πόλεμο δηλώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Εμπορικών Εταίρων.

Ξεκινώντας από τις Ιταλικές εκλογές, αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα που έφερε στις πρώτες θέσεις τα θεωρούμενα αντισυστημικά κόμματα, είχε σημαντικό αντίκτυπο στις Ιταλικές Αγορές, με αξιοπρόσεκτες πιέσεις σε όλες τις σειρές των Ιταλικών ομολόγων, αλλά και στις μετοχές των Ιταλικών Τραπεζών.

"Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πίεση στα Ιταλικά ομόλογα και στα ομόλογα άλλων Νότιων Χωρών της Ευρωζώνης, αλλά δεν θα πρέπει να έχει σταθερή αρνητική επίπτωση στο Ευρώ, ή στα Χρηματιστήρια της Περιοχής", σύμφωνα με την BlackRock.

Μεταφερόμενοι στον "Εμπορικό πόλεμο", η "νηοπομπή" δηλώσεων και από τις δύο Πλευρές καλά κρατεί, μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Έτσι, μετά την Πέμπτη και την ανακοίνωση Τραμπ ότι "οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 25% στις εισαγωγές Χάλυβα και 10% στις εισαγωγές Αλουμινίου", "η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή δασμού 25% σε εισαγωγές αξίας $3,5 δισ. από τις ΗΠΑ, αν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόσει το σχέδιο που ανακοίνωσε για επιβολή δασμών σε εισαγωγές Αλουμινίου και Χάλυβα", ανέφεραν στο Reuters πηγές της Ε.Ε.

"Ένα επιπλέον αντίμετρο που εξετάζεται θα έχει σαν στόχο την 'επανεξισορρόπηση' του Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.", πρόσθεσαν οι πηγές.

"Η Ε.Ε. έχει έτοιμη λίστα με Αμερικανικά προϊόντα στα οποία ενδέχεται να επιβάλλει δασμούς", τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του σε Γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό.

Μέσω twitter ο Ντόναλντ Τραμπ ανταπάντησε ότι "οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν φόρους σε αυτοκίνητα Ευρωπαϊκής κατασκευής, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση προβεί σε αντίποινα στους εισαγωγής σε Χάλυβα και Αλουμίνιο της Χώρας του".

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ο Αμερικανός Πρόεδρος επέστρεψε και σήμερα και με ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε ότι "οι δασμοί στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου θα αρθούν μόνο αν υπογραφεί μια νέα και δίκαιη συμφωνία NAFTA".

Στη "διένεξη" παρενέβη και το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι "οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου θα έχουν αρνητικές συνέπειες στο Διεθνές Εμπόριο και στην ίδια την Αμερικανική Οικονομία" απευθύνοντας έκκληση στις ΗΠΑ και στους εμπορικούς τους Εταίρους να μην καταφύγουν σε έκτακτα μέτρα και να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να μειωθούν οι φραγμοί στο Εμπόριο.
Και σαν να μην έφταναν οι διεθνείς ανησυχίες, συνεχίστηκε και η "κόντρα" μεταξύ Κυβέρνησης και διοικητή της Τρ. Ελλάδος.

Στην πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης επέμεινε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. "Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χτίσει ένα 'μαξιλάρι' ρευστότητας. Η ΤτΕ που είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται οδηγίες, συμβουλεύει να εξεταστεί η προληπτική γραμμή στήριξης. Το μέτρο αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα διατηρήσει το waiver για τις Ελληνικές Τράπεζες", είπε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

"Το 'πράσινο φώς' για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ είναι μεν θετική εξέλιξη, που δύσκολα, ωστόσο, θα αντισταθμίσει τυχόν συνέχιση της δυσμενούς πορείας των Διεθνών Αγορών, με την επιστροφή της αβεβαιότητας να επανέρχεται και το σενάριο Εμπορικού πολέμου να απειλεί τις Αγορές. Ο σχηματισμός Κυβέρνησης στη Γερμανία και τα αποτελέσματα των Ιταλικών Αγορών θα συνεκτιμηθούν. Διαμορφώνεται, έτσι, ένα μίγμα παραγόντων που αναμένεται να προκαλέσει αυξημένη μεταβλητότητα, με το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη να παραμένει ανοικτό σε όλα τα ενδεχόμενα" ανέφερε στο πρωινό της report η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Οι ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ οδήγησαν σε πτώση ολόκληρη την Ευρώπη, υπό τον φόβο Εμπορικού πολέμου, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα από την Ιταλία δείχνουν ότι το Κίνημα των "Πέντε Αστέρων" καταγράφει υψηλά ποσοστά, τα οποία όμως δεν ξεπερνούν το Φιλοευρωπαϊκό μέτωπο. Οι Ευρωπαϊκές μετοχικές Αγορές εκτιμούμε ότι θα επηρεαστούν αρνητικά, αλλά θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Η κρίσιμη τεχνική στήριξη για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρίσκεται στην περιοχή των 810 - 800 μονάδων και θα διατηρηθεί μόνο αν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα. Υπενθυμίζεται ότι η μεσομακροπρόθεσμη γραμμή τάσης που δεν έχει παραβιαστεί τα τελευταία 2 χρόνια, εμφανίζεται στις 755 μονάδες περίπου. Σήμερα ανακοινώνεται το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου με τις προβλέψεις να μιλούν για 0,5%. Επιπλέον, δημοσιεύονται και τα αποτελέσματα της Jumbo, όπου αναμένουμε τα EBITDA (Η1) να διαμορφωθούν στα 128 εκατ. ευρώ" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Merit Sec.

Από εκεί και πέρα, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της συνεδρίασης της προηγούμενης Παρασκευής.

"Η Ελλάδα έκανε μεγάλη διαδρομή για να διορθώσει τις ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση και αν όλα πάνε καλά η Χώρα δεν θα χρειάζεται σύντομα την οικονομική βοήθεια των Εταίρων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το 'ταξίδι' τελείωσε. Για να γίνει μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ανθεκτική η Οικονομία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, πολύ μετά το τέλος του προγράμματος", τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.

"Την Παρασκευή τελειώσαμε την τρίτη αξιολόγηση και αυτό είναι πολύ καλό νέο. Έτσι ξεκίνησε η συζήτηση για τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Είναι πρόκληση αλλά μπορεί να γίνει και να ολοκληρώσουμε ιδεατά τον Μάιο, ή το αργότερο τον Ιούνιο ώστε να έχουμε επιτυχή κατάληξη", σημείωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν για το Ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφορικά με το χρέος, ο Ντ. Κοστέλο θύμισε ότι "ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλό αλλά θα πρέπει να δούμε τα επιμέρους χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της Κομισιόν ελάφρυνση 'επιπλέον και πάνω' απ’ ότι έχει γίνει έως τώρα θα χρειαστεί, για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος".

Εν τω μεταξύ, σε 1,4% του ΑΕΠ, χαμηλότερα δηλαδή από τις εκτιμήσεις, κινήθηκε η ανάπτυξη το 2017, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ το 2017, σε όρους όγκου, ανήλθε σε 187,1 δισ. ευρώ, έναντι 184,6 δισ. ευρώ το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,4%. Σε τρέχουσες τιμές διαμορφώθηκε σε 177,7 δισ. ευρώ, έναντι 174,2 δισ. ευρώ το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2%.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2017, παρουσίασε αύξηση κατά 0,1%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2017, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2016 παρουσίασε αύξηση κατά 1,9%.

Να σημειωθεί ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε οριακά προς το καλύτερο το 3ο τρίμηνο (αύξηση ΑΕΠ 1,4% αντί της αρχικής εκτίμησης 1,3% σε ετήσια βάση), αλλά και οριακά επί τα χείρω το 2ο τρίμηνο (1,5% αντί 1,6%).
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ανακοίνωση ενέτεινε το επιφυλακτικό κλίμα, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν νεότερα χαμηλά ημέρας.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, τίποτα δεν δείχνει ότι ολοκληρώνεται η φάση αδυναμίας στην οποία έχει εισέλθει το Χ.Α., με την κακή εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ να παίρνει βοήθειες και από την επιφυλακτική εικόνα των μη Τραπεζικών blue chips, τα οποία λίγες συνεδριάσεις πριν λειτουργούσαν σαν "αντίβαρο" στις Τραπεζικές πιέσεις.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε οκτώ πτωτικές και μόλις δύο ανοδικές, στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 6,09% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών εννέα πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις δύο ανοδικές, στις τελευταίες έντεκα, με αθροιστικές απώλειες 8,26%.

Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, αλλά συνεχίζουν να χάνονται σημαντικές, τεχνικές, αλλά και ψυχολογικές στηρίξεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην πιθανή επανεμφάνιση των "margin calls".

Και μπορεί να αναμένεται η επανεμφάνιση των κινήσεων "stop loss", αρκετές των οποίων ξεκίνησαν και σήμερα, όμως αξίζει υποσημείωσης και η επανεμφάνιση των γνωστών, Ξένων, χαρτοφυλακίων, που αύξησαν τις καθαρές αρνητικές θέσεις τους σε Πειραιώς και Folli Follie Group, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ενώ έκαναν αισθητή την παρουσία τους και στις τελικές δημοπρασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση όλοι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., ενώ στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν και 10 τίτλοι από αυτούς που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου)

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 883,37 (+0,97%) και 855,4 μονάδων (-2,23%), στις 17.00 βρέθηκε στις 856,10 (-2,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νεότερα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 849,29 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,93%.

Και αυτή η συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει ο πιο "ευαίσθητος" του ταμπλώ, ενώ μετά την απώλεια της σημαντικής στήριξης των 883 μονάδων, οι τελευταίες ελπίδες των "buyers" εντοπίζονται στην στήριξη των 840 μονάδων. Το "stop" στο "short" παραμένει στις 938 μονάδες.

Αξίζει υποσημείωσης ότι η παρατεταμένη αδυναμία των μη Τραπεζικών blue chips, είχε σαν αποτέλεσμα, με μία συνεδρίαση καθυστέρηση, να γυρίσει σε αρνητική μεταβολή από την αρχή του έτους και ο Γενικός Δείκτης, αναγκάζοντας τους περισσότερους αναλυτές να επισημάνουν ότι το κλίμα στο Χ.Α. έχει χαλάσει, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (!)

Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, αξίζει αναφοράς ότι τα πράγματα για τους βασικούς δείκτες θα ήταν εντυπωσιακά χειρότερα, αν μέσω των τελικών δημοπρασιών ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,12%), δεν είχε ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας (!).

Για τον τίτλο, παραμένει ζητούμενο η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 27,14 ευρώ, για να μην μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις που εντοπίζονται στα 26,50 και 25,90 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο ο τίτλος του Σαράντη (+0,35%), προσπαθώντας να αντιδράσει στο -5% της προηγούμενης Παρασκευής.

Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 14,20 ευρώ, με την επόμενη ζώνη στήριξης να εντοπίζεται στα 13,00 - 12,80 ευρώ.

Το "πάλεψε" κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η Jumbo, λόγω των βραχυπρόθεσμων πονταρισμάτων, καθώς η εταιρεία σήμερα και μετά την λήξη της συνεδρίασης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα α' εξαμήνου χρήσης 1/7/2017 - 30/6/2018.

Τεχνικά, συνεχίζεται η κίνηση εντός στενού εύρους, με χαμηλότερες κορυφές. Το άνω άκρο του τριγωνικού σχηματισμού στα 16,30 ευρώ και το κάτω άκρο στα 14,00 ευρώ. Διάσπαση ενός των δύο άκρων θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος έφθασε να αναρριχάται μέχρι τα 15,10 ευρώ (+2,03%), όμως το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε στα 14,30 ευρώ (-3,38%) και στο χαμηλό ημέρας (!)

Μόνο λίγες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Τιτάνα (-3,92% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Ο τίτλος συμπλήρωσε οκτώ πτωτικές και δύο ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες δέκα και παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 22,40 ευρώ.

Σταθερά επιδεινούμενη, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών. Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η απώλεια των 811 - 810 μονάδων, "ανοίγει διάπλατα την πόρτα" για περαιτέρω υποχώρηση προς τις 793 - 778 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στις 811, 835 και 850 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,99%) και αφού χάθηκαν στην σειρά οι 2062 και 2043 μονάδες, σαν τελευταία στήριξη, πριν το τελικό "stop loss" δείχνουν οι 1950 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι όγκοι σε χαμηλές πτήσεις, με τις Ξένες Αγορές να επηρεάζουν και το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Το ομόλογα συνεχίζουν να πιέζονται, κάτι που ξεκίνησε αμέσως μετά την πρόσφατη επιτυχημένη έξοδο, με την Κυβέρνηση να έχει στόχο τους επόμενους μήνες να μαζέψει το απαραίτητο 'μαξιλάρι' αν θέλει να αποφύγει την προληπτική γραμμή στήριξης" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η λεκτική διαμάχη ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος, την Κυβέρηση και παράλληλα την ΕΚΤ δείχνει να συνεχίζεται, ενώ μένει να δούμε την έκβαση το επόμενο διάστημα.

Η Αγορά φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από την κίνηση των Ξένων, κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει εύκολα, με την διαφορά ότι μπορεί να κινείται πιο αμυντικά στην πτώση και πιο επιθετικά στις ανοδικές κινήσεις, ειδικά όταν έχουμε αναμονή νέων.

Στα νέα της εβδομάδας έχουμε το άνοιγμα των προσφορών για την ΔΕΣΦΑ τέλος της εβδομάδας. Δημοπρασία τριμήνων εντόκων στα μέσα της εβδομάδας, με την μάχη του 1% να φαίνεται να χάνεται, ενώ τα νέα από την Ιταλία δύσκολα θα επηρεάσουν σημαντικά τις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Οι ανακοινώσεις του Τραμπ σε σχέση με τον φόρο στον Χάλυβα και το Αλουμίνιο, ήταν το "κερασάκι στην τούρτα" στο κλείσιμο της εβδομάδας. Ο Εμπορικός πόλεμος δείχνει να έχει ανοίξει, παρόλα αυτά δεν είναι και εύκολη υπόθεση για τον Τραμπ.

Το Δολάριο δείχνει ότι θα είναι ο "αδύναμος κρίκος" για το επόμενο μεγάλο διάστημα, ανεξάρτητα τις διορθώσεις του. "Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, ενώ μία διόρθωση σε χρόνο και σε τιμές ήταν μέσα στο πρόγραμμα, μετά το ράλι του τελευταίου διαστήματος" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Shanghai Composite (+0,07%) διασώθηκε με οριακά θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης Hang Seng (-2,28%).

Σε προσπάθεια θετικής αντίδρασης η Ευρώπη, με μικτά πρόσημα η Wall Street.

Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση στο Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία "η Κίνα σκοπεύει να επεκτείνει την Οικονομία της κατά, περίπου, 6,5% φέτος, έχοντας τον ίδιο στόχο με το 2017, ενώ θα αυξήσει την πίεσή της για μείωση των κινδύνων στο Οικονομικό της Σύστημα", σύμφωνα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός της Χώρας Li Keqiang.

Οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, λόγω των δασμών που θέλει να εφαρμόσει στις εισαγωγές ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχουν "σκαρφαλώσει" στην κορυφή της λίστας με τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η Κίνα φέτος.

Σύμφωνα με το Reuters, ο στόχος κρατήθηκε αμετάβλητος, αν και η Οικονομία αναπτύχθηκε 6,9% πέρυσι, ξεπερνώντας τον στόχο της Κυβέρνησης.

Στην ετήσια έκθεσή του ο Li ανέφερε, επίσης, ότι μειώνεται ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό για πρώτη φορά από το 2012, υποδηλώνοντας ότι το Πεκίνο θα είναι πιο προσεκτικό στις δαπάνες.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η οικονομική άνοδος της Ευρωζώνης "πάτησε φρένο" τον προηγούμενο μήνα, αν και το Μπλοκ παραμένει σε πορεία για την καλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων οκτώ ετών.

Ο τελικός τελικός σύνθετος PMI της HIS Markit, υποχώρησε στις 57,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 58,8 που ήταν τον Ιανουάριο κι ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 57,5 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών παραγωγής υποχώρησε στις 54,4, από 54,8 τον Ιανουάριο και σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις.

Ο τελικός PMI στον τομέα Υπηρεσιών ήταν στις 56,2 μονάδες, ενώ αναμενόταν στις 56,7 και σε πτώση από τις 58 μονάδες του Ιανουαρίου.

Περαιτέρω επιδείνωση εμφανίζει στην αρχή του Μαρτίου το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη και λόγω των ανησυχιών για την άνοδο του προστατευτισμού, μετά και τις τελευταίες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου.

Ο δείκτης Sentix για την Ευρωζώνη μειώθηκε στις 24 μονάδες τον Μάρτιο, από 31,9 μονάδες τον Φεβρουάριο, σημαντικά χαμηλότερα των 31 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για την δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση του δείκτη, ο οποίος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2017.

Οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη αυξήθηκαν περισσότερο από τις προσδοκίες σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις στις 19 Χώρες του Ενιαίου Νομίσματος, υποχώρησαν 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκαν 2,3% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ανέμεναν 0,3% μηνιαία άνοδο και 2,1% ετήσια κέρδη.

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο τομέας των Υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με πιο αργό ρυθμό το Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμεινε κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Ο δείκτης Υπηρεσιών του Ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 59,5 μονάδες, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης είχε ενισχυθεί στις 59,9 μονάδες, κοντά στο υψηλό δέκα ετών που είχε σημειώσει στο ντεμπούτο του το 2008.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 8 Ιουνίου 2018.

Σε αύξηση της τιμής - στόχου για τον ΟΤΕ στα 14 ευρώ ανά μετοχή, από 11,8 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η JP Morgan.

"Οι βελτιούμενες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έδωσαν τη δυνατότητα για χαλάρωση των 'capital controls' και πιθανότατα θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των Καταθετών, που παραμένει αδύναμη, στις Τράπεζες, βοηθώντας έτσι τα Πιστωτικά Ιδρύματα να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις, κάτι που είναι 'πιστωτικά θετικό', σύμφωνα με τη Moody’s.

Από εκεί και πέρα, επιστρέφοντας στο Χ.Α. και "κατηφορίζοντας" προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου οι αγοραστές εξελίσσονται σε "σπάνιο είδος", τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς, για την CPI (+1,96%), επέστρεψαν οι αγοραστές στο Υγεία (+1,79%), διατηρούν την επαφή τους με τα πρόσφατα υψηλά οι Κρι Κρι (+1,12%) και MLS (-0,46%), ενώ προς νέα υψηλά 10ετιας "βλέπει" η AS Company (+0,95%).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 817,52 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο στην Αγορά.

Ο Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 796,13 (-2,09%), στις 17.00 βρέθηκε στις 797,15 (-1,96%), μέσω των τελικών δημοπρασιών κατέγραψε νέα χαμηλά στις 794,15 (-2,33%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 794,51 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,29%.

Ο τζίρος έφθασε στα 55,4 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΠΕΤΡΟ, - άλλαξε χέρια μέσω του Χ.Α. το 8,15% της Πετρόπουλος στην τιμή των 5,20 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω "πακέτου" 576.923 τεμαχίων).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Motor Oil και Αεροπορία Αιγαίου.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Lamda Development, Jumbo, Εθνική, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Κακή η τελική εικόνα με 20 ανοδικές μετοχές, έναντι 92 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

----ΧΠΑ

Την πεπατημένη των αμέσως προηγούμενων, αρνητικών, συνεδριάσεων, ακολούθησε και η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με σταθερές τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά αυξημένες στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (91.634 συμβόλαια).

Στα 13.831 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.459 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.573, 2.153 για τον Μάρτιο, 420 για τον Απρίλιο, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.038,75) κινήθηκε μεταξύ 2.028 και 2.066 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,50%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.392), Εθνική (54.073), MIG (4.513), Alpha Bank (3.528), Πειραιώς (3.366), ΔΕΗ (999), ΟΤΕ (1.193), Ελ. Πετρέλαια (430), ΟΠΑΠ (617), Ελλάκτωρα (830), Τέρνα Ενεργειακή (2.376), Intralot (679), ΑΔΜΗΕ (337), Μυτιληναίο (562), Viohalco (668), Cenergy (468), ΓΕΚ (8.060), Jumbo (149), Lamda Development (522), ΕΧΑΕ (152), Ιντρακόμ (363).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 75.768, Eurobank 42.223, Εθνική 117.022, Alpha Bank 23.881, Τρ. Αττικής 11.690, Intralot 15.538, Ελλάκτωρα 10.230 και Πειραιώς 15.220.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                Name of Issuer                  NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.405.596 τεμ., (από 10.403.690 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 117.040.205 τεμ. (117.040.205), Πειραιώς 9.810.630 τεμ. (9.072.307), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 20.304.704 τεμ. (20.304.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v