Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Μάχη» για τις 800 μονάδες

Διευρύνονται οι απώλειες του Χρηματιστηρίου, με τους πωλητές να πιέζουν τον ΓΔ στις 800 μονάδες. Πτώση υψηλότερη του 3% για Τιτάνα, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Lamda. Στο κόκκινο Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Κέρδη σημειώνουν ΟΠΑΠ, Σαράντης. Χαμηλός ο τζίρος.

XA: «Μάχη» για τις 800 μονάδες

Μαζεύτηκαν οι απώλειες στο Μιλάνο, αντιδρά ανοδικά η Φρανκφούρτη, ενώ στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε ήπιο πτωτικό ξεκίνημα.

Και ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η κατάσταση έχει εξισορροπηθεί, με τους traders να τη διαχειρίζονται ικανοποιητικά, στην Αθήνα, σταδιακά μετά τις 13:30 υπερισχύουν οι πωλητές. Με μέτριες μεν συναλλαγές/τζίρους αλλά σταθερές πωλήσεις, από την ώρα και μετά που έγιναν γνωστά τα στοιχεία για την ανάπτυξη το 2017. Προσωρινά μεν τα στοιχεία, καθώς στηρίζονται σε μία πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, αποθαρρυντικά όμως σε σχέση με τους αναθεωρημένους (τρισ.) προς τα χαμηλότερα στόχους, όπως είχαν τεθεί από την αρχή του προηγούμενου έτους. Στοιχεία που εάν οριστικοποιηθούν, θα πρέπει να ανησυχήσουν (τουλάχιστον) το οικονομικό επιτελείο, αφού είναι αποτέλεσμα μίας οικονομίας που αναπτυσσόταν σε σταθερό διεθνές περιβάλλον.

Δεδομένου ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου είναι ξεκάθαρο πως κινούμαστε σε ένα διαφορετικό, πιο ρευστό, πιο ευπαθές και μεγαλύτερου επενδυτικού ρίσκου διεθνές επενδυτικό πλαίσιο, τα περιθώρια και οι αντοχές της οικονομίας μας για το 2018 θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Απαραίτητη η μακροσκελής εισαγωγή, για να αποδοθεί ο κυριότερος λόγος της μεταστροφής του αρχικά καλύτερου κλίματος και η με λίγες πωλήσεις πίεση/υποχώρηση των βασικών δεικτών/μετοχών χαμηλότερα. Προφανώς τα προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής Αρχής ήρθαν να προστεθούν στα γνωστά εκ των προτέρων προβλήματα (εντός και εκτός συνόρων).

Από τις 817,52 μονάδες ο ΓΔ περί τις δέκα μονάδες χαμηλότερα, καταγράφοντας απώλειες 0,62%, που μετά τις 15.45 διευρύνονταν προς τα επίπεδα των 800 μονάδων.

Παρά το ότι η εικόνα του τραπεζικού κλάδου ήταν καλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν, το πρόβλημα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνίστατο στην αρνητική εικόνα όλο και περισσότερων blue chips. Με συνέπεια την κίνηση του δείκτη με θετικό πρόσημο μεν αλλά με την πλειονότητα των μετοχών στο κόκκινο.

Στις 2.054 μονάδες ο FTSE25, καθώς Σαράντης, ΟΠΑΠ ενισχύονταν με λίγους αγοραστές. Με πωλητές σε ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, OTE, TITAN, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Σημαντικές οι απώλειες για τους δύο ομίλους διύλισης, με τα ΕΛΠΕ στο μείον 3% και τη ΜΟΗ στο μείον 2,32%, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες -4%- για τον ΤΙΤΑΝα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v