Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί πέρασε κάτω από τον πήχη των 800 μονάδων ο ΓΔ

Οι ρευστοποιήσεις στο τέλος της συνεδρίασης με επίκεντρο την ΕΤΕ, την Eurobank και τον ΟΠΑΠ και η αύξηση των συναλλαγών στα 71 εκατ. ευρώ. Οι διακυμάνσεις και η τεχνική εικόνα της αγοράς. «Ανάσα» για τα ελληνικά ομόλογα.

Γιατί πέρασε κάτω από τον πήχη των 800 μονάδων ο ΓΔ

Το χθεσινοβραδινό θετικό κλείσιμο της Wall Street, το οποίο επανέφερε σε θετικό πρόσημο τις Ευρωπαϊκές Αγορές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ερχόταν από οκτώ πτωτικές και μόλις δύο ανοδικές, στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 6,09% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από εννέα πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις δύο ανοδικές, στις τελευταίες έντεκα, με αθροιστικές απώλειες 8,26%, έδωσαν την αφορμή για προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, η οποία συνοδεύτηκε από σχετική αύξηση του τζίρου.

Όμως στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης οι εν δυνάμει πωλητές ήταν σαφώς καλύτεροι, με αποτέλεσμα οι δείκτες να υποχωρήσουν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας και όσοι τοποθετήθηκαν στα ενδοσυνεδριακά υψηλά, κυρίως του Τραπεζικού κλάδου, θα περιμένουν το επόμενο ανοδικό κύμα για να απεγκλωβιστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, ο τίτλος της Alpha Bank (+2,38%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,939 ευρώ (+4,81%), της Εθνικής (-2,51%) μέχρι τα 0,286 ευρώ (+2,51%), της Eurobank (-1,46%) μέχρι τα 0,774 ευρώ (+3,06%) και της Πειραιώς (+1,27%) μέχρι τα 3,54 ευρώ (+2,43%).

Ο Τραπεζικός δείκτης στα υψηλά ημέρας έφθασε μέχρι τις 877,55 μονάδες (+3,33%), για να ακολουθήσει, περίπου, κάθετη υποχώρηση μέχρι τις 849,96 μονάδες (+0,08%), στις 17.00 βρέθηκε στις 856,10 (+0,80%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 851,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,23%.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει, με κλεισίματα χαμηλότερα των 900 μονάδων, ενδυναμώνει το σενάριο "επίσκεψης" των 800 μονάδων. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 912 και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 919 μονάδες. Για την σχετική "αποκατάσταση της τάξης" χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων.

Για την περίπτωση της Εθνικής, που ήταν ο πρώτος, Δεικτοβαρής, Τραπεζικός τίτλος που γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, η μέχρι πρότινος στήριξη των 0,3020 - 0,30 ευρώ, έχει μετατραπεί σε σημαντική, βραχυπρόθεσμη, αντίσταση, ενώ οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,2720 και 0,2510 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία επιλογής των Προσώπων που θα καλύπτουν εκτελεστικές και μη θέσεις, στα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, επιφέρουν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΤΧΣ. Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, η νέα οδηγία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέχει τις εξής σημαντικές αλλαγές: Επιβάλλει, από εδώ και στο εξής, όλες οι θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου να καλύπτονται μέσω ανοιχτής και διαφανούς διαδικασίας. Αυτό σημαίνει προκήρυξη θέσης με περιγραφή για τα βασικά απαιτούμενα προσόντα και ανοιχτή δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ζητάει από τις Τράπεζες να ορίσουν πρώτα τη στρατηγική ανάπτυξής τους και βάσει αυτής, να διαμορφώνουν τα κριτήρια επιλογής για το προφίλ των Στελεχών που επιθυμούν να καλύψουν κενές θέσεις στα Διοικητικά τους Συμβούλια. Τέλος, ενισχύονται και εμπλουτίζονται τα κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης.

Με το θετικό πρόσημο στις Διεθνείς Αγορές και την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 4,30% η απόδοση του 10ετους), δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που περίμεναν κάτι σημαντικά καλύτερο από το Χ.Α., συνυπολογίζοντας και τις πιέσεις που είχαν προηγηθεί.

"Η ανοδική αντίδραση των Διεθνών Αγορών σχετίζεται με την εκτίμηση ότι η απειλή του Εμπορικού πολέμου θα υποχωρήσει, ενδεχόμενο που μπορεί να επηρεάσει και το Χ.Α. Παραμένει, ωστόσο, η δυσμενής τεχνική εικόνα που προϊδεάζει για περαιτέρω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη. Θα απαιτηθούν, επομένως και κάποιοι εγχώριοι καταλύτες για να κινητοποιηθούν οι αγοραστές, εξέλιξη που δεν διαφαίνεται να εμφανίζεται επί του παρόντος, συντηρώντας έτσι το σκηνικό αβεβαιότητας" τόνιζε το "διορατικό" τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Για σήμερα είναι πιθανή μια ανοδική αντίδραση στον Γενικό Δείκτη, με σκοπό την ανακατάληψη της κρίσιμης ζώνης των 800 μονάδων. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι, μεσοπρόθεσμα, η πορεία της Εγχώριας Αγοράς εξαρτάται από το διεθνές κλίμα. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ δ΄ τριμήνου ήταν χειρότερη της εκτιμώμενης, κυρίως λόγω της πτώσης στην κατανάλωση. Τα αποτελέσματα της Jumbo ήταν ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεών μας, σε επίπεδο κερδών, αλλά και ταμειακών ροών και δικαιολογούν απολύτως το γεγονός ότι παραμένει σταθερά στις 'top' επιλογές μας" ανέφερε στο πρωινό της report η Merit Sec.

Ως συνήθως, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, "τα χρονοδιαγράμματα των Ιδιωτικοποιήσεων δε μπορούν να είναι εξαιρετικά ασφυκτικά, καθώς περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών του ΤΑΙΠΕΔ και της Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος πώλησης περιουσιακών στοιχείων με χαμηλό τίμημα. Πρόκειται για παραδοχή που έκαναν Εκπρόσωποι των Δανειστών στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, όταν ρωτήθηκαν για σημαντικούς διαγωνισμούς όπως για την πώληση ποσοστού των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ. Από την άλλη πλευρά τονίστηκε πως υπάρχει πίεση προς την Ελληνική Πλευρά ώστε να προχωρήσουν όλες οι Ιδιωτικοποιήσεις πριν από το τέλος του προγράμματος, αλλά αρκετοί διαγωνισμοί είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, όπως για τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠE".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, είναι περισσότερο από πασιφανές ότι η Εγχώρια Αγορά έχει χάσει τον ανοδικό προσανατολισμό της και απλά γίνονται προσπάθειες να μην υποχωρήσουν ακόμα χαμηλότερα δείκτες και επιμέρους μετοχές.

Απόλυτη "σιγή ασυρμάτου" από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, οι περισσότεροι τίτλοι των οποίων έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα πρόσφατα υψηλά και ματαίως αναζητούν αγοραστές, προκειμένου να επιστρέψουν σε θετικό "βηματισμό".

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σε κάποιες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πλαγιοκαθοδική κίνηση συνδυάζεται με αυξημένο όγκο συναλλαγών, εξέλιξη που προβληματίζει.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και παρά την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μόλις τρεις ήταν οι τίτλοι που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΕΧΑΕ (+2,48%), Jumbo (+1,40% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και ΟΤΕ (+1,56%).

Αναλυτικότερα, η μετοχή της ΕΧΑΕ ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, πριν δώσει την σημερινή αντίδραση. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 4,80 ευρώ, διατηρεί κάποιες ελπίδες για επιστροφή προς τα 5,00, 5,12 και 5,30 ευρώ. Αντίθετα υποχώρηση χαμηλότερα των 4,80 ευρώ, θα οδηγήσει τον τίτλο προς τα 4,65 - 4,50 και 4,30 ευρώ.

Πέντε πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, άθροιζε ο τίτλος της Jumbo, που σήμερα αντέδρασε και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εξαμήνου. Όσο ο τίτλος παραμένει χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 15,00 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί η υποχώρηση προς τα 14,20 και 13,90 ευρώ.

Αντίθετα, ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 15,00 ευρώ, ξαναβάζει στο "κάδρο" τις επόμενες αντιστάσεις στα 15,50 και 15,75 - 16,00 ευρώ.

Από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ερχόταν ο τίτλος του ΟΤΕ. Αν η μετοχή δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 11,20 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 11,70 και 12,30 ευρώ.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 10,75 και 10,10 - 9,90 ευρώ.
Δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, βελτίωσε την τεχνική εικόνα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, όσο αυτός παραμένει χαμηλότερα των 811 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω υποχώρηση προς τις 773 μονάδες (ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Αντίθετα, επιστροφή υψηλότερα των 811 μονάδων, θα βρει σαν επόμενες αντιστάσεις στις 828 και 850 μονάδες, με την υπέρβαση της δεύτερης να γυρίζει την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,63%), αυτός παραμένει σε ημερήσιο "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2171 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2053, 2062 και 2107 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις στις 2037, 2029 και 2003 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι χαμηλές επιδόσεις του ΑΕΠ για το 2017 (μόλις 1,4%, έναντι της διπλάσιας σχεδόν που είχε προαναγγελθεί από το Υπουργείο Οικονομικών), από κοινού με την επισημοποίηση της εκταμίευσης της δόσης ύψους 5,7 δισ. το Μάρτιο, ήταν, σχεδόν, οι μόνοι εγχώριοι καταλύτες των τελευταίων ημερών" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. Έτσι, ήταν αναπόφευκτο οι διεθνείς εξελίξεις, που έχουν στιγματίσει το σύνολο των Αγορών του Πλανήτη, να διαμορφώσουν και την κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Μάλιστα, οι Αγορές ιεράρχησαν τις εξελίξεις, λαμβάνοντάς υπόψη εκείνες που εκτίμησαν ότι ήταν έκτακτες, αλλά όχι απρόβλεπτες, καθώς τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του Προέδρου Trump έχουν δώσει ήδη επαρκή δείγματα γραφής, πείθοντας τις Αγορές πως "όλα είναι ενδεχόμενα".

Σαν αποτέλεσμα, τα Χρηματιστήρια αγνόησαν τα του σχηματισμού Κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, αλλά και την αντισυστημική ψήφο στην Ιταλία, καθώς θεωρούν ότι δεν αναμένεται η διαμόρφωση Κυβερνητικού Σχήματος με μη Ευρωπαϊκή ατζέντα. Αντίθετα, οι Αγορές έλαβαν σοβαρά υπόψη την εξαγγελία των δασμολογικών μέτρων για τα Μεταλλουργικά Προϊόντα, καθώς θεώρησαν ότι συνιστούν προπομπό ενός ενδεχόμενου Εμπορικού πολέμου, που θα πλήξει τις Χώρες που συμμετέχουν με μεγάλο μερίδιο στο Διεθνές Εμπόριο, άρα και τα μεγέθη των εταιρειών που το πραγματοποιούν.

Το τι τελικά θα συμβεί είναι αδύνατο να προβλεφθεί, καθώς ήδη οι αντιδράσεις προκαλούν "δεύτερες σκέψεις" σε όσους θεωρούν ότι η αντιμετώπιση των αρνητικών παρενεργειών της παγκοσμιοποίησης, όπως οι οξυμμένες ανισότητες, συνδέεται ευεργετικά με τον περιορισμό του Εμπορίου, που ασφαλώς θα πλήξει αρνητικά την παραγωγική βάση των Οικονομιών και την απασχόληση.

Ως τότε, η αβεβαιότητα επιστρέφει στις Αγορές με βίαιο τρόπο, όπως είχε συμβεί τον προηγούμενο μήνα όποτε η αναταραχή είχε συνδεθεί με τον πληθωρισμό και τα σενάρια απότομης κλιμάκωσης των επιτοκίων από την Federal.

Και αυτή τη φορά η αβεβαιότητα θα τροφοδοτήσει τη μεταβλητότητα στους δείκτες, μέχρις ότου γίνει πιο ξεκάθαρο αν θα οδηγηθούμε στο δυσμενές σενάριο κλιμάκωσης του Εμπορικού πολέμου, ή όχι, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να συμπορεύεται με τις κινήσεις των διεθνών δεικτών, ενόσω μάλιστα η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, που με τον πιο ηχηρό τρόπο ζήτησαν οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι (Ρέγκλινγκ κ.α.) στο forum των Δελφών, προωθηθεί ταχύτερα.

Επί του παρόντος, οι αγοραστές δεν επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες, αδυνατώντας να πετύχουν "πρόσκαιρη νίκη" απέναντι στους πωλητές, με το σενάριο, ωστόσο, συνέχισης της ανοδικής κίνησης να απαιτεί διατηρήσιμη συναλλακτική αναβάθμιση, για να υλοποιηθεί, καθώς η υπέρβαση των 850 μονάδων έχει κατ’ επανάληψη αποτύχει στο πρόσφατο παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά, αξιομνημόνευτη είναι η αναφορά του Ανατόλι Καλέτσκι (Project Syndicate, 5/3/2018) στη ψυχραιμία που επιδεικνύουν οι τιμές του Πετρελαίου, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα τρία "σκυλιά φύλακες" όπως τα αποκαλεί από κοινού με την τιμή του Χρυσού, παραδοσιακού "επενδυτικού καταφυγίου" για τις εποχές με αναταραχές.

"Ενόσω 'κοιμούνται ειρηνικά', η Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η άνοδος των Χρηματιστηριακών Αγορών θα συνεχιστεί" καταλήγει ο πολύπειρος οικονομολόγος.

"Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος μέχρις ότου τα στοιχεία για την ανάπτυξη και τα εταιρικά μεγέθη για το 2018 θα δημοσιοποιηθούν (του 1ου, ή ακόμη και του 2ου τριμήνου), με τις Αγορές να κινούνται με νευρικότητα μέχρι τότε" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη παραφωνία" τον Ινδικό Sensex 30 (-1,27%), ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+2,09%).

Διατηρείται η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ και σημαντικά μεγαλύτερα για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, δήλωσε πως "δεν έχει αυτή τη στιγμή σχέδιο για την εγκατάλειψη των αρνητικών επιτοκίων, παρά το αυξανόμενο κόστος του μέτρου και την επίπτωση που έχει στα κέρδη των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων".

H Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνάντηση του Μαρτίου, καθώς η αύξηση των μισθών και ο πληθωρισμός παρέμειναν χαμηλά. Το επιτόκιο κρατήθηκε στο 1,5%, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις 27 από τους 28 οικονομολόγους που είχαν ρωτηθεί από το Reuters.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι παραγγελίες στα εργοστάσια υποχώρησαν τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι μηνών. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι εργοστασιακές παραγγελίες κινήθηκαν 1,4% χαμηλότερα τον πρώτο μήνα του έτους, μετά από άνοδο 1,8% τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες θα διολισθήσουν κατά 1,3%. Η πτώση του Ιανουαρίου έβαλε τέλος σε ένα σερί πέντε διαδοχικών μηνιαίων αυξήσεων.

Η Goldman Sachs άσκησε κριτική στους προγραμματισμένους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι "διακινδυνεύουν να καταστρέψουν τη μεγαλύτερη Παγκόσμια Οικονομία ανεβάζοντας τα κόστη, την ώρα που υπάρχουν πιέσεις στις τιμές, ενώ θα είναι πλήγμα περισσότερο στους Συμμάχους τους, παρά στους Υπόλοιπους.

Επίσης, θα δημιουργήσουν μια Αγορά δύο επιπέδων. Οι δασμοί στις εισαγωγές κάνουν τις ΗΠΑ λιγότερο ανταγωνιστικές, ανεβάζοντας τις τιμές στις Πρώτες Ύλες. Με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου, οι μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις θα είναι στον Καναδά, το Μεξικό και την ΕΕ και, από ειρωνεία, θα είναι λιγότερες σε Κίνα και Ρωσία".

"Δεν υπάρχει λόγος να κρύβετε τα χρήματά σας κάτω από το στρώμα, από φόβο ότι το επόμενο 'sell-off' έρχεται. Η πλειοψηφία των θεμάτων της ύφεσης, όπως η κατάρρευση του Πετρελαίου, ή μια οικονομική ή γεωπολιτική κρίση, είναι παράγοντες δύσκολο να προβλεφθούν και είναι ανεξάρτητοι από το μήκος του οικονομικού κύκλου", σύμφωνα με την Barclays.

Ανάμεσα στις μετοχές των Προηγμένων Αγορών, η Barclays είναι υπέρ των Ευρωπαϊκών μετοχών και ειδικότερα των Τραπεζών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 17 από 19 ευρώ πριν, μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo η IBG διατηρώντας, παράλληλα, τη σύσταση "Buy".

Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι επαναδιατυπώνει τη σύσταση για λόγους αποτίμησης, ενώ χαρακτηρίζει ισχυρά τα μεγέθη εξαμήνου της εταιρείας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μεταξύ 807,32 (+1,61%) και 798,10 μονάδων (+0,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 800,97 (+0,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 799,20 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,59%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 70,2 εκατ., από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ απέσπασαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΛΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου και Jumbo.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διστακτικές αγορές στον Περσέα (+1,08%, λόγω της "κούρσας" που έχει προηγηθεί), παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα χρήσης 2017, μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν τα Πλ. Θράκης (+2,94%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές οι Σελόντα (+5,79%), Αλουμύλ (+2,20%) και Ελλάκτωρ (+2,12%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Επίλεκτο (+4,27%), Νηρέα (+2,67%) και ΕΛΧΑ (+0,60%).

Προσπάθεια αντίδρασης μετά το χθεσινό -11,7% για την ΕΚΤΕΡ (+1,20%) που "ξεφούσκωσε" από ενδοσυνεδριακό +7,23%, ενώ επαναπροσεγγίζουν τα υψηλά τρέχοντος έτους οι Quest (+1,83%) και Attica Group (+5,07%).

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (64.770 συμβόλαια).

Στα 13.683 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.831 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.065, 1.678 για τον Μάρτιο, 387 για τον Απρίλιο, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.047,75) κινήθηκε μεταξύ 2.041 και 2.065,75 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Alpha Bank, 7.500 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (18.209), Εθνική (26.745), MIG (2.600), Alpha Bank (5.989), Πειραιώς (2.198), ΔΕΗ (964), ΟΤΕ (459), Ελ. Πετρέλαια (286), ΟΠΑΠ (381), Ελλάκτωρα (2.072), Τέρνα Ενεργειακή (220), Intralot (687), ΑΔΜΗΕ (194), Μυτιληναίο (796), Viohalco (418), Cenergy (450), ΓΕΚ (163), Jumbo (163), Lamda Development (378), ΕΧΑΕ (107), Ιντρακόμ (115), Τρ. Αττικής (201), ΕΥΔΑΠ (380), Τιτάνα (189), Motor Oil (332).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 74.410, Eurobank 34.763, Εθνική 118.745, Alpha Bank 21.997, Τρ. Αττικής 11.690, Intralot 15.075 και Πειραιώς 14.968.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                         Name of Issuer                   NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.923.065 τεμ., (από 10.405.596 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 117.949.205 τεμ. (117.040.205), Πειραιώς 10.744.738 τεμ. (9.810.630), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 20.267.588 τεμ. (20.304.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v