Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις πέριξ των 800 μονάδων στο ΧΑ

Μικρή άνοδο καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με το 60% του -περιορισμένου- τζίρου στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Στήριξη στον δείκτη και από Eurobank, Coca Cola, Jumbo. Πιέζονται χαμηλότερα Πειραιώς, Alpha Βank.

Κινήσεις πέριξ των 800 μονάδων στο ΧΑ

Με το βλέμμα στη Νέα Υόρκη οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να αντιδρά μετά τις 13:55 και το ΧΑ να επανέρχεται πάνω από τις 800 μονάδες.

Συνεδρίαση με προσεκτικές κινήσεις από την πλευρά πωλητών - αγοραστών σε όλα τα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης, που παρακολουθούν όσα διαδραματίζονται στην αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού και δη με τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ.

Σε πτωτικό άνοιγμα του S&P 500 παρέπεμπαν νωρίτερα τα futures αλλά, δεδομένης της μεταβλητότητας που έχουν αποκτήσει οι αγορές, οι 2.699 μονάδες δεν μπορεί να προβάλλονται και ως... κλείσιμο του δείκτη, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).

Στη Φρανκφούρτη, σημαντικό «γύρισμα« του DAX προς τις 12.100 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 12.020) αναθέρμανε τις ελπίδες των long intraday traders, με αποτέλεσμα να «τσιμπήσει» μέσα σε λίγα λεπτά και ο ΓΔ στην Αθήνα.

Ούτως ή άλλως, από την αρχή της συνεδρίασης η διακύμανση του ΓΔ γίνεται στο εύρος των 794,85-806,37 μονάδων, παραπέμπει σε διαμόρφωση σχηματισμού W και πραγματοποιείται με συναλλαγές σαφώς λιγότερες απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση (των 71 εκατ. ευρώ).

Παρ' όλα αυτά είναι μία συνεδρίαση με μικρότερη μεταβλητότητα, αρκετούς αγοραστές στα χαμηλά ημέρας και ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις όσον αφορά μετοχές (κυρίως) του δείκτη αλλά και της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Ο τζίρος πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ, λίγο πριν τις 14:15, με το 44% στον τραπεζικό κλάδο, το 11% στον τηλεπικοινωνιακό και ένα 10% στα ταξίδια αναψυχής, δηλαδή σε τράπεζες, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος ενδιαφέροντος και συναλλαγών από την πλευρά των ξένων χεριών (*).

Στις 856 μονάδες ο ΔΤΡ, με θετικό πρόσημο 0,60% και χαμηλό ημέρας στις 847,87 μονάδες. Περισσότερες συναλλαγές, το σχεδόν 60% των συνολικών (!) στη μετοχή της Εθνικής, μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank και ΕΤΕ.

Συγκριτικά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, πολύ πιο περιορισμένες οι συναλλαγές στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ένδειξη πως οι μεγάλες εντολές πώλησης έχουν μετριασθεί σημαντικά. Τουλάχιστον για σήμερα. Από τα 11 ευρώ οι κινήσεις σήμερα στη μετοχή του ΟΤΕ, που αντιδρά προς τα 11,28 ευρώ, με ανάλογη κίνηση και του ΟΠΑΠ από τα 9,50 προς τα 9,73 ευρώ, με ενθαρρυντική ένδειξη τη διάθεση αναστροφής και των δύο μετοχών από την αρχή της συνεδρίασης.

Το αν το σημερινό «γύρισμα» των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ θα μπορούσε να σηματοδοτεί την προσπάθεια μίας κίνησης προς τις 815-820 μονάδες θα φανεί στο κλείσιμο της συνεδρίασης, πλην όμως είναι μία ένδειξη καλοδεχούμενη από τους long.

Πέραν των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ικανοποιητικός τζίρος πραγματοποιείται σε Jumbo, FF Group, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Coca Cola κ.α. Σε γενικές γραμμές σήμερα διακρίνονται περισσότερες προσπάθειες για βελτίωση κλίματος/τάσης, με κινήσεις ισχυρών χεριών σε δεικτοβαρή blue chips-σηματωρούς.

Αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς, όπως είναι οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (**), ΤΙΤΑΝ, γίνονται κινήσεις από μεγάλους παίκτες.

Στις 39/56 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με μεγαλύτερη μεταβολή για Quest, Attica Συμμετοχών, ΕΚΤΕΡ, Mermeren, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος κ.α.

(*) με βάση τα στοιχεία Φεβρουαρίου, οι ξένοι (και οι «ξένοι») που συνήθως γνωρίζουν καλύτερα και περισσότερα από τους μικρούς τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους. Εάν αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι...

(**) διάγραμμα και τεχνική μέτρηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα «ανεβάσουμε» στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v