Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Εμπρακτο μήνυμα με Λακιτίρα και Ψάρια

Γιατί οι πωλήσεις των τριών ξενοδοχείων της Λακιτίρα και των Νηρεύς - Σελόντα ενισχύουν τα επιχειρήματα των τραπεζών, έναντι του SSM. Τα οφέλη και το στοίχημα για αντίστοιχες επιτυχίες σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Τράπεζες: Εμπρακτο μήνυμα με Λακιτίρα και Ψάρια

Ένα πρώτο έμπρακτο μήνυμα σε πολλαπλούς αποδέκτες στέλνουν οι εγχώριες τράπεζες, με την πώληση των ξενοδοχείων της Λακιτίρα και τη διαφαινόμενη επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης των Νηρεύς και Σελόντα.

Στην πλειοδοτική διαδικασία για τις τρεις ξενοδοχειακές ομάδες της Λακιτίρα στην Κω, η υψηλότερη προσφορά ανήλθε στα 62,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, περίπου 16 εκατ. ευρώ πάνω από τις συνολικές δανειακές απαιτήσεις των τραπεζών (Eurobank και Πειραιώς). Χαρακτηριστικό είναι ότι αφού εξοφληθούν τράπεζες, προμηθευτές, ΙΚΑ, ΔEH και πληρωθούν τα έξοδα εκκαθάρισης, εκτιμάται ότι θα περισσέψουν… ρέστα περίπου 10 με 12 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποδοθούν στους μετόχους.

Το προσφερόμενο τίμημα πιστοποιεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το υψηλό ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών για -κάποια- εγχώρια assets. Ιδιαίτερα γι' αυτά που απασχολούνται σε εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι πηγαίνουν καλά, όπως ο τουρισμός.

Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι η προσφορά της Atlantica ενέχει «καπέλο», υπό το πρίσμα ότι ο πλειοδότης στοχεύει στην εδραίωση της ήδη ισχυρής βάσης του στην τοπική αγορά της Κω, η ευρύτητα του μηνύματος δεν αλλοιώνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο πλειοδότης, κατά αυτούς, θεωρεί ότι υπό διαφορετικό management τα ίδια assets μπορούν να δουλέψουν πολύ αποδοτικότερα και αυτή η εκτίμηση δικαιολογεί το συντριπτικό μέρος του προσφερόμενου τιμήματος. Άλλωστε οι πέντε επόμενες προσφορές ήταν μεταξύ 51 με 52 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και με τις Νηρεύς και Σελόντα. Η λειτουργική αναδιάρθρωση, που τρέχουν οι διοικήσεις τις οποίες εγκατέστησαν οι τράπεζες, μετά την απόκτηση του μετοχικού ελέγχου των δύο ομίλων (σ.σ. στα τέλη του 2015), δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Παρ' όλα αυτά Amerra και Diorasis, με τα δικά τους επιχειρησιακά πλάνα για τους δύο ομίλους, έκριναν με τις προσφορές τους ότι το σύνολο δανείων, ύψους 360 εκατ. ευρώ, είναι εξυπηρετήσιμο, υπό το πρίσμα ότι τα υφιστάμενα EBITDA της τάξης των 38 με 40 εκατ. ευρώ θα αυξηθούν με το νέο management.

Ειδικότερα, η προσφορά της Amerra, την οποία οι σύμβουλοι έχουν εισηγηθεί να ανακηρυχθεί ως προτιμητέα, προβλέπει πρόωρη εξόφληση δανείων της τάξης των 40 με 50 εκατ. ευρώ και roll-over του υπόλοιπου. Ως την προσεχή Δευτέρα, οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Οι δύο επιτυχείς διαδικασίες «φορτώνουν» επιχειρήματα αλλά και ευθύνες στις τράπεζες.

Λακιτίρα και Ψάρια επιβεβαιώνουν αυτό που μονότονα επαναλαμβάνουν οι τραπεζίτες εδώ και χρόνια, ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας, η αξία των εξασφαλίσεων που διαθέτουν θα αυξηθεί. Μόνο που την ίδια στιγμή υπάρχει η απειλή της φθοράς και της απαξίωσης, λόγω αδράνειας και έλλειψης επενδύσεων. Στους εξωστρεφείς κλάδους, η ευκαιρία να αξιοποιηθεί η ζήτηση κάνει το στοίχημα για τις τράπεζες πιο απαιτητικό.

Πιστοποιείται από τις ως τώρα συναλλαγές ότι υπάρχει ενεργή αγορά, τόσο για απόκτηση δανείων (πωλήσεις χαρτοφυλακίων χωρίς εξασφαλίσεις, Euromedica), όσο και για την απόκτηση assets και επιχειρήσεων. Σε περιπτώσεις, μάλιστα, εξωστρεφών ή αμυντικών κλάδων της οικονομίας, οι πιεσμένες τιμές και τα «κουρέματα» είναι ήδη εκτός ατζέντας.

Ενισχύονται τα επιχειρήματα ότι για δάνεια με εξασφαλίσεις επί καλών περιουσιακών στοιχείων, όπως για παράδειγμα μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητικές εξασφαλίσεις και επομένως δεν πρέπει να υπάρξει πίεση για οριζόντια περαιτέρω έκπτωση επί της ρευστοποιήσιμης αξίας ενεχύρων. Από την περίπτωση της Λακιτίρα οι τράπεζες θα έχουν και μικρό όφελος από την ανάκτηση προβλέψεων.

Τέλος, οι επιχειρηματίες που ακολουθούν παρελκυστική πολιτική, αρνούμενοι να συνεργαστούν με τις τράπεζες, παίρνουν το μήνυμα ότι κινδυνεύουν να χάσουν τα μαγαζιά τους, σε αξίες μάλιστα τις οποίες θα μπορούσαν να προσποριστούν οι ίδιοι ως πωλητές. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιλαμβάνονται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ότι το πάρτι της ανοχής τελείωσε.

Πρόκειται για σημαντικές εξελίξεις, την ώρα που τρέχει η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) και η ανασκόπηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (TAR), με βασικό πεδίο διερεύνησης την περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και το αν οι τράπεζες έχουν πάρει γι' αυτά επαρκείς προβλέψεις, ώστε η επιτυχής μείωσή τους να μην οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Η παρότρυνση της επικεφαλής του SSM Ντ. Νουί προς τους τραπεζίτες «κάντε τη δουλειά σας και όπου δεν εισπράττετε τοκοχρεολύσια, εισπράξτε από εκποιήσεις και πωλήσεις», σε Λακιτίρα και Ψάρια έπιασε τόπο.

Μένει να φανεί αν οι τράπεζες είναι έτοιμες να τρέξουν σε μεγαλύτερη, πλην όμως επιβαλλόμενη, κλίμακα αντίστοιχες διαδικασίες…

Προς το παρόν, τα πονταρίσματα παραμένουν εναντίον τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v