Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα περιθώρια ανόδου και οι ζώνες άμυνας

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Ποια είναι τα μεγάλα μέτωπα και πού θα κριθεί η συνέχιση του ανοδικού σερί ή η διόρθωση. Τα κρίσιμα επίπεδα αντίστασης που έσπασαν και τα σενάρια για profit taking. Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον η αγορά.

ΧΑ: Τα περιθώρια ανόδου και οι ζώνες άμυνας

Πτώση για τον Dow Jones με βαρίδι την ΙΒΜ, αλλά πέραν πάσης αμφιβολίας, το μείζον για εμάς είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, για τις 24 Ιουνίου, από τον Ερντογάν. Δευτερεύον αλλά επίσης σημαντικό το ότι, όπως όλα δείχνουν, τα Σκόπια δεν προλαβαίνουν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο. Παράλληλα «τρέχουν» οι... τρικλοποδιές του ΔΝΤ, η τελευταία από τη SZ, πως οι δανειστές εξετάζουν παράταση του ελληνικού προγράμματος (3ου Μνημονίου), την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν στο Road Show της Rothchild στη Βοστώνη. 

Είναι προφανές πως οι μέρες, εβδομάδες που ακολουθούν θα είναι ακόμη πιο «θερμές» σε πολλά ανοιχτά μέτωπα, αλλά και ενδεχομένως σε όσα θα ανοίγουν στην πορεία. Ενδεικτική η κατάσταση που διαμορφώνεται στο μέτωπο του «μεταναστευτικού», με «ένταση στη Λέσβο και αύξηση ροών στον Εβρο» (όπως πρωτοσέλιδα προειδοποιεί η «Καθημερινή»). 

Συνεπώς ας ετοιμαζόμαστε ακόμη περισσότερο και ως προς τη βραχυπρόθεσμη, όσο (κυρίως) ως προς τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη προσέγγισή μας στην αγορά. Ο ανοδικός βηματισμός που έχει «στρωθεί» από τις 767,17 μονάδες της 3ης Απριλίου φέρνει τον ΓΔ έως τις 842,40 χθεσινό υψηλό ενδοσυνεδριακό, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και τα blue chips να ακολουθούν από απόσταση. Αλλωστε η μεταξύ των δύο «ψαλίδα» σε μεσο-μακροπρόθεσμη μέτρηση είναι συντριπτική υπέρ των δεύτερων. 

Ωστόσο, λόγω stress tests, ειδικότερα με αφορμή τις επαφές των Ελλήνων τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη, είναι ο τραπεζικός κλάδος που, στη λογική της προεξόφλησης, θα έκανε τη διαφορά. Από τις 768,98 μονάδες της 3ης Απριλίου ο ΔΤΡ έχει διαγράψει μία θεαματική κίνηση επαναφοράς, φθάνοντας χθες έως τις 933,41 μονάδες, αποφέροντας διψήφιες υπεραξίες σε όσους πόνταραν στο στοίχημα.

Είναι γεγονός πως η ισχύς της κίνησης ξάφνιασε (ευχάριστα) ακόμη και αισιόδοξους αναλυτές, με ενδεικτική την αναφορά έμπειρου και γνώστη πως  «...ο ΔΤΡ διέσπασε σωρεία ισχυρότατων αντιστάσεων με την πρώτη προσπάθεια, καταρρίπτοντας τα στατιστικά στοιχεία. Συνέτριψε όχι μόνο τους δύο ΚΜΟ 200 (894 μον.) αλλά και τη ζώνη απ' όπου διέρχονται τα επίπεδα διόρθωσης 61,8% και 66,6% (907 μον.) και κορύφωσε -προσωρινά;- μία... ανάσα από εκείνο του 78,6% (947 μον.)». 

Στη χθεσινή συνεδρίαση το πρόσημο για τον ΓΔ άλλαξε 12 φορές, αλλά στο τέλος επικράτησαν οι long, με αποτέλεσμα να τον οδηγήσουν όλο και πιο κοντά προς τη... διακεκαυμένη ζώνη των 846-853 μονάδων. Από τις 853 μον. διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης 66,6% του πτωτικού κύματος από τις 895 στις 767 μον. και αποτελεί αν όχι το πέρας της ανοδικής αντίδρασης, πιθανή αφετηρία διόρθωσης.

Σύμφωνα με τον έμπειρο και γνώστη φίλο, αν αυτή δεν επεκταθεί χαμηλότερα των 831 μον., τότε θα τεθούν οι βάσεις για την κατάκτηση και της επόμενης σημαντικής αντίστασης των 870 μον. Ομως, συμπληρώνει ο ίδιος, με την υπέρβαση των 880 μον. (88,7%) θα μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια ότι τερμάτισε η διόρθωση στις 767 μον. και έκτοτε είναι σε εξέλιξη ένα νέο προωθητικό κύμα προς νέα υψηλά». 

Με γνώμονα αυτές τις δύο τεχνικές παραδοχές, πορευόμεθα σήμερα-αύριο (και από Δευτέρα... βλέπουμε, καθώς πλέον ο χρόνος έχει γίνει ακόμη πιο πυκνός). 

Αναλυτικότερα για σήμερα: συνεκτιμώνται οι εμφανείς, χθες, διαθέσεις μερικής κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, κάτι που πιθανότατα θα έχει συνέχεια σήμερα. Και εξίσου πιθανά αύριο, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Συνεπώς προέχει η άμυνα, η επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων και στην περίπτωση που... κάνουν κοιλιά οι τράπεζες, η ενεργοποίηση δεικτοβαρών blue chips που έχουν μείνει πίσω ως εφεδρείες. Motor Oil, FF Group, TITAN, Coca Cola αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Lamda Development, ΕΧΑΕ, σήμερα-αύριο ορισμένες εξ αυτών θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά έναντι των τραπεζικών, προκειμένου να διασφαλιστεί μία ενδεχόμενη υποχώρηση του FTSE25 από τα επίπεδα των 2.180 που έως τις 2.132 έχει τη μορφή απόλυτα τεχνικής (άρα διαχειρίσιμης) κίνησης.

Στόχος για τον  FTSE25 οι αντιστάσεις των 2.213-2.217 μονάδων, αλλά πρωτίστως σήμερα-αύριο θα έχουμε εικόνα για το αν αυτή η συνέχιση θα είναι άμεση ή θα μεσολαβήσει υποχώρηση (και retest) από Δευτέρα. 

Στα υπόψη η νέα υποχώρηση του 10ετούς στα 3,993%, όπως οι νέες τοποθετήσεις/λήψεις θέσεων στο GREK ETF, που «δείχνουν» περαιτέρω άνοδο ΑΛΛΑ με διασφάλιση/επιβεβαίωση των στηρίξεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v