Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει ισορροπίες το Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται ο Γενικός Δείκτης, προσεγγίζοντας τις 850 μονάδες. Πτώση για τις τραπεζικές μετοχές μετά το ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων, στο «συν» περνά η Πειραιώς. Ανοδος για ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Folli.

Ψάχνει ισορροπίες το Χρηματιστήριο

Ηπιες διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη στο αργό.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με λίγες πωλήσεις, που έγιναν πιεστικότερες, για να ενεργοποιηθούν από χαμηλότερες τιμές εκ νέου οι αγοραστές. Ενδεικτική η διακύμανση του DAX στο εύρος των 12.560-12.595 και πριν λίγο στις 12.590 μονάδες. Σταθεροποιητικά τα futures του S&P 500 στη Wall Street, παραπέμπουν σε «άνοιγμα» από τις 2.710 μονάδες, που είναι και ο πρώτος μεγάλος στόχος των long και όσων προσβλέπουν σε επαναφορά του δείκτη σε έναν επόμενο ανοδικό κύκλο.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, το ΧΑ δεν έχει λόγους να διαφοροποιηθεί θεαματικά (είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση), συνεπώς θα πρέπει να αναμένεται κατ' αρχάς σταθεροποίηση από τις 837 μονάδες και άνω και στη συνέχεια, ανάλογα με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα νεότερα από τη Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον, να δοκιμασθούν τιμές προς τις 850 μονάδες.

Σε στενό εύρος η διακύμανση για τους βασικούς δείκτες, που πρακτικά σημαίνει ότι οι traders θα αναζητήσουν σημεία ισορροπίας πέριξ των τελευταίων «τοπικών κορυφών», συνεχίζοντας να «κλειδώνουν» μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους αλλά και να ανιχνεύουν το έδαφος για τις επόμενες επιλογές τους.

Είθισται σε συνεδριάσεις όπως η σημερινή να επανέρχονται κινήσεις stock picking, κάτι που από νωρίς αποτυπώνεται και στη σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών. Στις 24/21 με ορισμένες μετοχές της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης από νωρίς να ξεκινούν ανοδικά, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές (ΕΚΤΕΡ, Πλαίσιο, ΙΑΣΩ, Profile κ.α.).

Από τις 968,82 μονάδες οι πρώτες πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς ο ΔΤΡ σημειώνει άνοδο 16,09% σε εβδομαδιαίο και 17,46% σε διάστημα μηνός, δίνοντας τη δυνατότητα στους traders να «κλειδώσουν» σήμερα-αύριο και άλλο μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους. Τεχνικά για τον ΔΤΡ στηρίξεις θα πρέπει να αναζητηθούν προς τις 950 μονάδες και ίσως λίγο χαμηλότερα.

Αναλυτικότερα η μετοχή της Alpha Bank έως τα 2,106 ευρώ αρχικά, υποχωρεί σημειώνοντας κέρδη 15,30% σε διάστημα εβδομάδας. Εως το 0,3178 η Εθνική, με ανάλογη εβδομαδιαία μεταβολή, έως το 0,985 η Eurobank και έως τα 3,242 ευρώ η Πειραιώς. Και οι 4 συστημικές δίνουν μία απόδοση στο 15%-16% σε διάστημα εβδομάδας, συνεπώς μία κατοχύρωση μέρους θέσεων με πίεση προς λίγο χαμηλότερα θα πρέπει να θεωρηθεί εντός πλαισίου.

Με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί, μετά την τελευταία ανοδική κίνηση, θα πρέπει να αναζητηθούν δεικτοβαρή blue chips, ούτως ώστε να μην επεκταθεί η υποχώρηση του FTSE25 χαμηλότερα των 2.160 μονάδων.

Προσώρας, Coca Cola, Motor Oil, FF Group και Μυτιληναίος είναι οι κύριες μετοχές του δείκτη που επιχειρούν ανοδικά, καθώς λίγο χαμηλότερα πιέζονται ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ και Jumbo.

Καλύτερη σήμερα η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αλλά και χαμηλότερα, με τον Mid Cap στις 1.302 μονάδες -ο μόνος δείκτης από τους 4 βασικούς με θετικό πρόσημο.

Με θετική απόδοση MIG, Fourlis, Πλαίσιο, ΥΓΕΙΑ, Ιντρακόμ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στις 11:10 είχαν γίνει συναλλαγές 6,1 εκατ. μετοχών (τα 2,6 στην ΕΤΕ), συνολικής αξίας 6,5 εκατ. Το 45% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο. Χωρίς πακέτα, μέχρι εκείνη την ώρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v